Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Megnéztem én is a szerelési könyvet, ott a pumpán van egy pöcök, amit a helyére kell igazítani a könyv szerint, ezen a vízpumpán viszont nincs semmi, de elvileg ha forgatom a pumpát, akkor tudom feszíteni a szíjat. Köszi a gyors segítséget, lógok egy üdítővel, vagy egy sörrel. Látom nem vagyunk messze. :lol:

Így van, a vízpumpával tudsz feszíteni, úgy állítsd be, hogy a feszítőgörgő a felénél kicsit jobban meg legyen feszítve, aztán párszáz kilométer után nézz rá megint, mert nyúlik kicsit a szíj.

Megosztás:

Így van, a vízpumpával tudsz feszíteni, úgy állítsd be, hogy a feszítőgörgő a felénél kicsit jobban meg legyen feszítve, aztán párszáz kilométer után nézz rá megint, mert nyúlik kicsit a szíj.

Köszi mindenkinek. Sikerült, összeraktam, beindult, pötyög, haladni még ugyan nem haladtam vele de szerintem rendben lesz.

11:30tól 19:30ig tartott a szerelés. Volt 3berohadt csavarom, amit ki kellett fúrni,vésni. Sok matekozás, sok utánaolvasás. Aknán kezdtem, de végül az udvaron fejeztem be. Sajnos az akna mellett nincs akkora hely hogy levehessem a kereket. :lol:

Megosztás:

Köszönettel venném bárki tapasztalatát vízpumpával kapcsolatban. Eddig a mostani kocsimnál kétszer cseréltettem vízpumpát, amikor megvettem 13 évesen és azután a lefutott 60 ezer km. után. Mindkétszer SKF pumpát vettem újan. Most itt van a polcomon a 60 ezret futott vízpumpám és arra gondoltam, hogy szakműhelyben felújíttatom, és a következő esedékes cserekor a felújítottat szereltetem be.

A használt pumpa egyébként nem hibásodott meg az élete során.

Kérdésem az, hogy van-e valakinek tapasztalata felújított vízpumpával? Kibírja-e gond nélkül a következő 60 ezret? :lol:

Megosztás:

Köszi mindenkinek. Sikerült, összeraktam, beindult, pötyög, haladni még ugyan nem haladtam vele de szerintem rendben lesz.

11:30tól 19:30ig tartott a szerelés. Volt 3berohadt csavarom, amit ki kellett fúrni,vésni. Sok matekozás, sok utánaolvasás. Aknán kezdtem, de végül az udvaron fejeztem be. Sajnos az akna mellett nincs akkora hely hogy levehessem a kereket. :lol:

Szia!

A vízpumpás jel és az imbuszos forgatós feszítőgörgő a 16 szelepesek játéka. 8 szelepesnél sima feszítőgörgő van és a vízpumpát kell fordítani. Úgy kell beállítani, hogy a vízpumpával megfeszíted a szíjat, amíg a feszítőgörgő mutatója ki nem mozdul felső végállásba (talpjel szerint!). Vízpumpát rögzíted. Kétszer átforgatod a főtengelyt (jelre állít, pumpa csavarok lazít), majd a vízpumpa fordításával visszalazítasz annyit a szíjon, hogy a mutató pont a "V" betűs jel közepén legyen. Pumpa csavarokat meghúzod és mindent készre szerelsz. Használat elején a szíj valamennyit nyúlni fog, ezzel nem kell törődnöd, nem kell utánállítani. Ezt a feszítőgörgő tervezésekor figyelembe vették és a jelölés az új szíj feszítésére vonatkozik.

Megosztás:

Köszönettel venném bárki tapasztalatát vízpumpával kapcsolatban. Eddig a mostani kocsimnál kétszer cseréltettem vízpumpát, amikor megvettem 13 évesen és azután a lefutott 60 ezer km. után. Mindkétszer SKF pumpát vettem újan. Most itt van a polcomon a 60 ezret futott vízpumpám és arra gondoltam, hogy szakműhelyben felújíttatom, és a következő esedékes cserekor a felújítottat szereltetem be.

Kérdésem az, hogy van-e valakinek tapasztalata felújított vízpumpával? Kibírja-e gond nélkül a következő 60 ezret? ;)

Nálam 2x volt vízpumpa csere. 120.e-nél és 240.e-nél. Minden alkalommal GM került bele. :)

A csereperiódusa ennek és a feszítő görgőnek is 2x a vezérműszíj, csak biztonsági okokból cserélik együtt általában, ill. ha már garanciát vállalnak a munkára, akkor ez a "biztos".

Én nem újítanék fel vízpumpát, nem akkora összeg az új, hogy megérné. Ami viszont biztos, hogy ezután is gyárit kap. :) (gumit sem veszel futózottat :lol: )

Megosztás:

Nálam 2x volt vízpumpa csere. 120.e-nél és 240.e-nél. Minden alkalommal GM került bele. :)

A csereperiódusa ennek és a feszítő görgőnek is 2x a vezérműszíj, csak biztonsági okokból cserélik együtt általában, ill. ha már garanciát vállalnak a munkára, akkor ez a "biztos".

Én nem újítanék fel vízpumpát, nem akkora összeg az új, hogy megérné. Ami viszont biztos, hogy ezután is gyárit kap. ;) (gumit sem veszel futózottat :lol: )

Az enyém SKF gyártmány amiben azért meg lehet bízni. Én inkább cseréltetem 60 ezrenként mint 120-nál, viszont 4 éve került közel 11 ezer Ft-ba az új. Mit lehet benne felújítani? A csapágyat és a csúszógyűrűs tömszelencét, a többi nem kopó alkatrész. Miért kellene eldobni az alu öntvényt meg a járókereket, ami viszont rozsdamentes acél? Az egyetlen dolog amiért nem állok neki én a javításnak az az, hogy kellenek hozzá speciális kinyomó szerszámok és présgép.

Ja, és nekem nincs is feszítő görgőm, mert a vízpumpa adja a feszítést.

Megosztás:

Az enyém SKF gyártmány amiben azért meg lehet bízni. Én inkább cseréltetem 60 ezrenként mint 120-nál, viszont 4 éve került közel 11 ezer Ft-ba az új. Mit lehet benne felújítani? A csapágyat és a csúszógyűrűs tömszelencét, a többi nem kopó alkatrész. Miért kellene eldobni az alu öntvényt meg a járókereket, ami viszont rozsdamentes acél? Az egyetlen dolog amiért nem állok neki én a javításnak az az, hogy kellenek hozzá speciális kinyomó szerszámok és présgép.

Valójában az eredmény lenne kérdéses. Ha veszel egy újat, azt a gyárban adott technológiával szerelik össze. Akár Te csinálod, akár más, az pedig jól működő, biztosan bevált technológia helyett "AS" módszerrel lesz összerakva (Ahogy Sikerül). Sőt, ki sem tudod próbálni rendesen a végeredményt. Élesbe kipróbálni pedig kockázatokkal jár.

Megosztás:

Kérdésem az, hogy van-e valakinek tapasztalata felújított vízpumpával? Kibírja-e gond nélkül a következő 60 ezret? :lol:

Valójában az eredmény lenne kérdéses. Ha veszel egy újat, azt a gyárban adott technológiával szerelik össze. Akár Te csinálod, akár más, az pedig jól működő, biztosan bevált technológia helyett "AS" módszerrel lesz összerakva (Ahogy Sikerül). Sőt, ki sem tudod próbálni rendesen a végeredményt. Élesbe kipróbálni pedig kockázatokkal jár.

Ahol a tengely összeér a szimeringel ott megkopik( ennel a kenését végzi a fagyálló)

Tehát ha kicseréled a szimeringet az még csak félsiker , 1 6-7E ft-os alkatrésznél teljessen felesleges kockázat

Megosztás:

Tudtommal a vízpumpákat úgy rakják össze, hogy a tengelyt lehűtik, a lapátot pedig felhevítik. Sajnos autószerelőmhöz már hoztak jó pár olyan Astrát vagy Corsát, aminél a lapát egyszerűen nem forgott a tengellyel együtt, mikor a motor elérte az üzemi hőmérsékletet. Szóval vigyáznék vele.

Megosztás:

Helló. Van egy érdekes problémám...x16sz... Mikor tolatok hallatszik egy érdekes csikorgás olyan mintha ahoszbordás szij csúszna de az az érdekes hogy csak tolatásnál hallatszik előre menetelkor nem :lol: ,és ugyan ilyen problémával találkozott egy ismerősöm neki 1,7D van. Kérdeztem egy pár szerelőt de semmi eredmény. Üdv.

Megosztás:

Ahol a tengely összeér a szimeringel ott megkopik( ennel a kenését végzi a fagyálló)

Tehát ha kicseréled a szimeringet az még csak félsiker , 1 6-7E ft-os alkatrésznél teljessen felesleges kockázat

Ítram, hogy én nem vállalkozom a vízpumpa felújítására, mert nincs hozzá speciális szerszámom és présgépem. Szakműhelybe szándékozom vinni, és ilyen irányú tapasztalatokat vártam.

Bár konkrétan az Opelhoz készített vízpumpát nem ismerem belülről, de legjobb tudomásom szerint NEM szimmeringgel tömítenek, hanem csúszógyűrűs tömítéssel. Annál viszont nem a tengely kopik, mert azon nem súrlódik semmi.

Ráadásul az interneten az egész országban csak két helyről hirdetnek ilyen irányú szakműhelyt, tehát nem hiszem, hogy sufnituningot árulnának. Másik kérdés a garancia, amit hétfőn meg fogok kérdezni, ha kinyitottak. Sőt a technológiát is meg fogom kérdezni, és azután döntök.

Megosztás:

sziasztok!! ha ki fogy a benzin az autómból teljesen csutkára,akkor elkezd olyan furcsán kattogni meg recsegni. mi az a hang::?? nagyon rossz volt hallani!! köszönöm a segitséget. 1992-es 1.4-es hengerenkénti injektoros opelom van.

Gondolom kínlódik, azért. :lol: Amúgy sem ildomos kifogyasztani totálra az üzemanyagot.

Megosztás:

Ítram, hogy én nem vállalkozom a vízpumpa felújítására, mert nincs hozzá speciális szerszámom és présgépem. Szakműhelybe szándékozom vinni, és ilyen irányú tapasztalatokat vártam.

Bár konkrétan az Opelhoz készített vízpumpát nem ismerem belülről, de legjobb tudomásom szerint NEM szimmeringgel tömítenek, hanem csúszógyűrűs tömítéssel. Annál viszont nem a tengely kopik, mert azon nem súrlódik semmi.

Ráadásul az interneten az egész országban csak két helyről hirdetnek ilyen irányú szakműhelyt, tehát nem hiszem, hogy sufnituningot árulnának. Másik kérdés a garancia, amit hétfőn meg fogok kérdezni, ha kinyitottak. Sőt a technológiát is meg fogom kérdezni, és azután döntök.

Ma megtudtam a tutit vízpumpa felújítás ügyben, amit közzé teszek mások számára is. Jó tudni, én ezt eddig nem tudtam és valami ott motoszkált bennem, hogy megy az ócskavasba a sok drága öntvény anyag és rozsdamentes acél a lefutott vízpumpákban, miért kellene kidobni, amikor a (gépgyártástechnológus) lelkem tiltakozik ellene.

Tehát a vízpumpát természetesen fel lehet szakszerűen újítani, mint ahogy megteszik ezt a munkagépek és az amerikai autók estében is (ha ott ahol termeléshez kell jól szolgálnak, akkor egy mezei személyautóban is jónak kell lennie...) de nem éri meg!

Amit cserélni kell ilyenkor, az a csapágy, ami egy speciális golyós - görgős csapágy, ami egy darabban biztosítja a nagy radiális terhelhetőséget (ékszíj feszítés) és az axiális erőket is felveszi. Ezen kívül a csúszógyűrűs tömítés amit cserélnek. Természetesen a járókerék zsugorkötéssel van a tengelyre rögzítve, amit speciális készülékkel szerelnek szét és össze.

A probléma abban áll, hogy a gyártók olyan drágán adják a felújító készletet, hogy a személyautóknál ne érje meg a felújítás, hanem inkább vegyen az ügyfél újat! :lol:

Itt van a kutya elhantolva.

Tovább nem is részletezem...... Egyébként az új SKF vízpumpa ára 15000 Ft! Igaz, hogy kapható kínai gyártmány már 7800-ért is.

Megosztás:

Ezt hívják úgy, hogy piacgazdaság!

Végül is nem lehet szidni, mert választék van vízpumpából bőven. Kb 6 márka 7800 és 22 ezer között. Ez már a bőség zavara (nem csak) egy 19 éves autónál.

Én csak a jó kis SKF pumpámat sajnáltam kidobni, amit 10500 ért vettem 2008-ban.

Mára 15 ezer az ára. Ez meg nem a piacgazdaság eredménye, hanem az inflációé, meg a forint leértékelődéséé.

Megosztás:

Végül is nem lehet szidni, mert választék van vízpumpából bőven. Kb 6 márka 7800 és 22 ezer között. Ez már a bőség zavara (nem csak) egy 19 éves autónál.

Én csak a jó kis SKF pumpámat sajnáltam kidobni, amit 10500 ért vettem 2008-ban.

Mára 15 ezer az ára. Ez meg nem a piacgazdaság eredménye, hanem az inflációé, meg a forint leértékelődéséé.

Nem feltétlen. Ha nekem az UNIX odaadja 40%-al olcsóbban, akkor az azt jelenti, hogy még mindig van rajta haszna. Ez pedig nem a forint leértékelődés meg az infláció. Hanem a 100%-200% os haszonkulcsok eredménye. (A 15ezres pumpát 9 ezerért elhozom, és még mindig megéri neki eladni...)

Megosztás:

Meg pár kampósorrúé, akik a világot irányítják...de ez már másik mese. :lol:

jól beszélsz, az oldaladon állok ebben a témában.

Én olyan 20 ért vettem: a komplett vezérlés szettet, Rouville a pumpa, de amit kivettünk az is megvan, az se kutya darab, se lötyögés, se szivárgás, talán skf, vagy gates

Megosztás:

Meg pár kampósorrúé, akik a világot irányítják...de ez már másik mese. :)

:lol: ;)

Van benne valami!

Viszont az is igaz, hogy a tartalék alkatrész mindig (sokkal) drágább mint a gyártmányba beépített alkatrész. Elvégre először a komplett terméket kell eladni olyan olcsón amit a piac még elfogad, hogy utána el lehessen adni az alkatrészt. Már ahol ez egyáltalán megéri.

Azt azért el kell ismerni az árban, hogy az alkatrészeket egyenként kell kezelni, nyilvántartani, raktározni csomagolni és eladni, mígnem egy komplett autóban sok ezer alkatrészt adnak el egyszerre.

De a vízpumpára visszatérve, ha vennék egy kínait (amelyik szerintem nem lehet annyira rossz, hogy ne bírna ki 60 ezret, ha már a Chevrolet Dewo és más GM autókba is beszerelik) akkor tényleg a javítás árából újat kaphatok. Nem biztos viszont, hogy egy SKF gyártmánynál már igaz az állítás. Aztán az is egy kérdés lehet, hogy a felújító készlet milyen gyártmányú és milyen árban van.

Azt hiszem nem fogok kutatást végezni, hanem lesz egy új SKF. :)

Megosztás:

Nem feltétlen. Ha nekem az UNIX odaadja 40%-al olcsóbban, akkor az azt jelenti, hogy még mindig van rajta haszna. Ez pedig nem a forint leértékelődés meg az infláció. Hanem a 100%-200% os haszonkulcsok eredménye. (A 15ezres pumpát 9 ezerért elhozom, és még mindig megéri neki eladni...)

A Te 40 százalékod a kiskereskedelmi árrés azért, hogy neked is megérje eladni, amikor beépíted valakinek. (Gondolom vállalkozó vagy.) Te újabb kuncsaftokat hozol majd az Unixnek, ezért adja az árrést. Nekem is van mezei Unixes kártyám, azt hiszem 10 százalékot kapok mint törzsvásárló, de én nem kereskedek.

Ez az előnyöm / előnyünk az egyszerű beeső vásárlóval szemben. Az Unix pedig szintén kap a gyártótól nagykereskedelmi árrést.

Magyarán az árrések egymásra épülnek, és annál nagyobbak, minél nagyobb forgalmat jelentenek.

Csak a cucilizmusban volt az, hogy az eladási ár államilag rögzített volt és az alkatrészgyártók pedig emelhették az áraikat ahogy tudták. Lásd Pannónia motor gyártás, aminek a vége csőd lett.

Megosztás:

A Te 40 százalékod a kiskereskedelmi árrés azért, hogy neked is megérje eladni, amikor beépíted valakinek. (Gondolom vállalkozó vagy.) Te újabb kuncsaftokat hozol majd az Unixnek, ezért adja az árrést. Nekem is van mezei Unixes kártyám, azt hiszem 10 százalékot kapok mint törzsvásárló, de én nem kereskedek.

Ez az előnyöm / előnyünk az egyszerű beeső vásárlóval szemben. Az Unix pedig szintén kap a gyártótól nagykereskedelmi árrést.

Magyarán az árrések egymásra épülnek, és annál nagyobbak, minél nagyobb forgalmat jelentenek.

Csak a cucilizmusban volt az, hogy az eladási ár államilag rögzített volt és az alkatrészgyártók pedig emelhették az áraikat ahogy tudták. Lásd Pannónia motor gyártás, aminek a vége csőd lett.

Egyszer egy ismerőssel bementem egy kis autóalkatrészes üzletbe, mert az ismerősnek gyújtókábel szettre volt szüksége. Az eladó nézte gépbe a szettet és mondta, hogy 11000Ft a szett, de mivel ismerősöm mindig oda jár, így 10000Ft-ért adják neki a szettet. Én pofátlanul ráhajoltam a pultra, és megnéztem a monitort, és a gyújtókábel szetthez bruttó 5500Ft volt írva. Azért az nem olyan rossz haszon.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.