Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Mivel szerintem nem is tudod a pontos típusát, így jobban jársz, ha vagy véglegesen, vagy ideiglenesen a műszaki idejére visszarakatsz gyári rugókat. A lényeg az, hogy ha a gyártó csak TÜV papírt ad egy szetthez, akkor nem megfelelő a rugó, és megbukik a vizsgán. Csak műbizonylattal lehet megfelelni, vagy külön megterveztetett, és engedélyeztetett módosításokat fogadnak el. Ha mondjuk nem gyári alufelnid van, azért is megvághatnak, ha nem rendelkezik a gyártó által kibocsájtott műbizonylattal. "A környezetvédelmi vagy balesetbiztonsági szempontból kritikus alkatrész, vagy bármilyen kiegészítő, amely az alapvető fizikai méreteket befolyásolja, minősítés-, azaz műbizonylat-köteles." Az a baj, hogy ha nincsen meg a műbizonylat, akkor is megoldható, de sajnos azt már terveztetni kell, és a márkaképviselet műszaki részének kiállítania egy engedélyt, amiben szavatolja, hogy a gépjármű műszakilag megfelel, és a működésében nem okoz gondot a terv szerinti módosítás. Motor esetén példul nem elég oda terveztetni a gépjármű motorterébe az új erőforrást, hanem a gyártónak ki kell állítania egy műszaki dokumentációt arról, hogy a gépjármű segédberendezései alkalmasak a megnövekedett teljesítmény kiszolgálására. Ez annyit jelent, hogy ha a gyárilag tervezett fék azonos a nagyobb teljesítményű autóéval, akkor a fékrendszer átalakítása nem szükséges. Amennyiben a fékrendszer nem alkalmas a nagyobb teljesítményű motor kiszolgálására, akkor a fékrendszer átalakítására is szükség van, és dokumentációt kell hozzá készíteni.

Itt egy ültető szettről beszélünk, így tehát csak a rugók műbizonylatára lenne szükség. Amennyiben a terveztetni kell, felmerül a kérdés, hogy a lengéscsillapítók alkalmasak-e a rugókhoz, tehát itt ismét bele futhatsz egy másik problémába. A vége sok 10ezer forint, vagy sok ezer forint lesz. Ha sok 10ezer, akkor előbb utóbb a feketén berakott ültetőid legálissá válhatnak, ha sok ezer forintot szánsz rá, akkor viszont gyári magasság, gyári kiépítés, és többé nem lesz vele gond. Ha csont fekete a rugód, és nem túl durva az ültetés, nincsen rajta felirat, akkor esetleg próbálkozhatsz az összeült szöveggel, de lehetséges, hogy kivágnak vele vizsgáról, mert az sem megfelelő... Másik megoldás, hogy keresel olyan embert, aki hajlandó 5-10ezer forint felárért feketén átpréselni az autódat műszakin... Ez viszont minden műszakin 5-10ezer kiadást fog jelenteni. Rajtad múlik, hogy utána jársz, és megpróbálod legalizálni az autódat, vagy nem ppössentesz szembe a széllel, hanem raksz bele gyárit, esetleg bontottat, és úgy hagyod, vagy utólag visszacseréled, vagy fizetsz, mint a katona a feketézésért...

Az autódra adtak ki típusbizonyítványt. Ez tartalmazza a gyári felépítését az autónak, kezdve attól, hogy elől tárcsa, hátul dobfék, felszerelhető felni méret, illetve gumi méret. Az ettől való eltérés típus idegenalkatrésszel, bukást eredményez.

Fontos tudni, hogy csak új, vagy felújított, vagy bontásból származó, de bevizsgált alkatrészt építhetsz be! Ez annyit jelent, hogy a Jóskától vásárolt típusidegen alkatrészt hivatalosan nem fogod tudni legalizálni, csak ha valaki bevizsgálja Neked... Ebből kifolyólag lesz költséged bőven. Illeték fejében engedélyeznek, ráadásul kell egy előzetes terv is, amit ha visszadobnak rohadtul buktad az illetéket. Ha van jó ismerős közlekedés felügyeletnél, tud segíteni, hogy milyen terveztetésre van szükség.

Ha tudod a rugód típusát, és nem noname TA, vagy KF ültetőről van szó (A műbizonylat hiánya miatt olcsóbbak) hanem mondjuk H&R,vagy esetleg Bilstein, Koni rugóid vannak, akkor van esélyed, hogy lelevelezz velük egy típusbizonyítványt, vagy műbizonylatot, de akkor is egy szerelő kelleni fog ahhoz, hogy szabályosan ismét "beépítse". Ja meg egy hiteles fordítás, ami kb 10-15ezer. Ha az illető vállalja a felelősséget, hogy a nevét adja, már nyert ügyed van!

Érdemes olvasgatni a köhém rendeleteket...

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000005.KOH

Ebből látni fogod, hogy demokrácia van, és mindenki azt csinál, amit szabad! :)

Csak annyit, hogy anno az RH felnimhez leveleztem le egy műbizonylatot, amit elvittem műszaki előtt a közlekedésihatósághoz, hogy véleményeztessem, érdemes-e ezzel próbálkozni, és miután megnézték, annyit mondott az úr, hogy szerinte vegyek hozzá egy szett gyári méretű felnit+gumit, mert azzal olcsóbban jövök ki, mintha végig viszem az engedélyezetést. Mint kiderült az én alufelnimre nincsen kiváltva magyarországon típus engedély, így egyedi kérelem alapján lehet engedélyeztetni, amihez kellene még az autógyártótól is egy műszaki vélemény, és még ezt is terveztetni kell!!! Egy alufelnit! Mondom vicc!!! Erre azt mondta, hogy nem! Ez totál komoly! Így inkább vittem téligarnitúrával műszaki vizsgára. Itt jegyzem meg, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy a gumik nem a gyári meghatározott méretűek, hanem 185/65R14-esek. Ez annyit jelent, hogy ha nem veszik észre, hogy nem stimmel, akkor átmegy! :) Ezt nevezik oroszrulettnek!

Már amúgy is gondolkodtam rajta hogy szerezni kéne rendes gyári rugókat és azokat visszatetetni bele. Mert már unom a nehézkes ki-be szállást meg hogy az alja sokszor eléri a talajt. Csak most ez nem jött jókor hogy műszakira sem mehet már ültetővel. Csak most az is kérdés hogyha kicseréltetem a rugókat gyárira, akkor a jelenlegi lengéscsillapítók jók lesznek-e a gyári rugókhoz?

Megosztás:

Nem tudom ti milyen helyen müszakiztatjátok a kocsit, de felénk egyáltalán nem kekeckednek ilyesmikért. Ha általánosan rendben van, meg nincs semmi gyanús akkor átment. De olyan hely is van, ahol be sem indítják... és még deákigazolványt sem kérnek.

Egy huszon x éves kocsiba meg kismillió helyen bele lehet kötni, mégha egyébként rendben is van.

Megosztás:

Nem tudom ti milyen helyen müszakiztatjátok a kocsit, de felénk egyáltalán nem kekeckednek ilyesmikért. Ha általánosan rendben van, meg nincs semmi gyanús akkor átment. De olyan hely is van, ahol be sem indítják... és még deákigazolványt sem kérnek.

Egy huszon x éves kocsiba meg kismillió helyen bele lehet kötni, mégha egyébként rendben is van.

+1

Már a második vecink megy át nkh-nál az SE motorral.

Megosztás:

Szekszárdon lenne ez a műszakiztatás. 2003 óta van nálunk az autó és eddig sosem volt gond a vizsgákon az ültetéssel. Lehet hogy szigorodtak a szabályok? Én nem tudok róla, de a szerelőm szerint igen.Holnapra még várok egy másik szerelőtől is választ ezzel kapcsolatban.

Megosztás:

A szekszárdi helyzetet nem ismerem, de Nógrádban, meg Békésben úgy tünik engedékenyebbek. Szép vidék mindkettő :D

De hacsak nem valami durva dolog van, senki nem fogja a gyári speckó szerint milliméterre méregetni hogy mennyi az annyi. Egyrészt nemláttam még két egyformán álló Astrát, másrészt nemigen van ilyenre idejük.

Módosítva : Bundee
Megosztás:

Már amúgy is gondolkodtam rajta hogy szerezni kéne rendes gyári rugókat és azokat visszatetetni bele. Mert már unom a nehézkes ki-be szállást meg hogy az alja sokszor eléri a talajt. Csak most ez nem jött jókor hogy műszakira sem mehet már ültetővel. Csak most az is kérdés hogyha kicseréltetem a rugókat gyárira, akkor a jelenlegi lengéscsillapítók jók lesznek-e a gyári rugókhoz?

Ha 3-4 centinél jobban nem volt ültetve, akkor jó lehet gyári rugóval is. Nálam 3.5-et ül, és nem rövidítettek a gátlók.

Megosztás:

Alap esetben pont az a normális, hogy kivágják... Az, hogy úgy is vizsgáztatnak, ahogy írtad, az inkább a rendszer hibáira világít rá! Haverom ausztriából áthozta a kocsiját műszakiztatni, mert még a rossz ablakmosó spricnibe is bele kötöttek. Azt tanácsolták, hogy dobja ki, mert sosem fog átmenni műszakin, mert úgy is találnak valamit. Nem szeretik az öreg autókat!

Megosztás:

+1

Már a második vecink megy át nkh-nál az SE motorral.

Ha a motorszám stimmel, akkor nem foglalkoznak vele... Ráadásul opelék szereltek anno összevissza minden motortverziót. X16XEL is van 2 féle pillangószelep+injektorhíddal. Egy közlekedési felügyeletesnek nem kell tudnia, hogy az adott motor hengerfeje hogy néz ki, hiszen a motorszám számít. Ahhoz vagy pöpec opelesnek kell lennie, vagy kívülről fújnia kellene az összes autótípus jellemzőit. Azért egy turbo már szemet szúrna, vagy példul egy hátsókerék meghajtás. Alufelnit is hamar kiszúrják, de embere válogatja, hogy mennyire kekeckedik. Nálam mikor rossz volt a CO, még átengedték volna az autót mivel gázos, és ott határérték alatti volt a CO, de mivel a kézifék felemás volt, azt mondták próbáljam újra. Függ attól, hogy milyen volt az ébredés, stb...

Megosztás:

Üdv Urak!

Hátsó rugó és lengéscsillapitó csere állok! Rugónak egy Kayaba erősitett rugót néztem, mert elég sokat megyek megrakva, valamint lengéscsillapitónak szintén kayaba-t olajos kivitelben. Ezekről valakinek tapasztalata, illetve olajos vagy gázos lengéscsillapitó a jobb?

Megosztás:

Ha a motorszám stimmel, akkor nem foglalkoznak vele... Ráadásul opelék szereltek anno összevissza minden motortverziót. X16XEL is van 2 féle pillangószelep+injektorhíddal. Egy közlekedési felügyeletesnek nem kell tudnia, hogy az adott motor hengerfeje hogy néz ki, hiszen a motorszám számít. Ahhoz vagy pöpec opelesnek kell lennie, vagy kívülről fújnia kellene az összes autótípus jellemzőit. Azért egy turbo már szemet szúrna, vagy példul egy hátsókerék meghajtás. Alufelnit is hamar kiszúrják, de embere válogatja, hogy mennyire kekeckedik. Nálam mikor rossz volt a CO, még átengedték volna az autót mivel gázos, és ott határérték alatti volt a CO, de mivel a kézifék felemás volt, azt mondták próbáljam újra. Függ attól, hogy milyen volt az ébredés, stb...

Öcsém Omegája úgy ment át műszakin, hogy konkrétan a vizsgahelyiségbe úgy tolták be, és ott bikázták be, mert lemerült az öreg akksi benne :D

Üdv Urak!

Hátsó rugó és lengéscsillapitó csere állok! Rugónak egy Kayaba erősitett rugót néztem, mert elég sokat megyek megrakva, valamint lengéscsillapitónak szintén kayaba-t olajos kivitelben. Ezekről valakinek tapasztalata, illetve olajos vagy gázos lengéscsillapitó a jobb?

Sztem mindkettő jó választás! ;)

• Like 1
Megosztás:

A KYB ExcelG nagyon frankó!

Üdv Urak!

• Like 1
Megosztás:

Üdv Urak!

kayaba gas a just lengéscsillapítót vegyél! Gázos, monotube... Egyébként a gázos is olajos, csak a gázosnál feltöltik nitrogénnel, hogy a habbzást meggátolják, ezzel megmarad az olajsűrűsége, és így nem lesz vele gond folyamatos mozgás esetén. Miért ezt ajánlom? Talán ha erősített rugó kell, akkor valszeg illik hozzá egy olyan lengéscsillapító is, ami direkt nagy terhelésre van tervezve. A 2 csövessel szemben a monotube csillapítók sokkal nagyobb mértékű csillapításra is alkalmasak. Érdemesebb ezen gondolkodni.

• Like 1
Megosztás:

Ezaz, hogy nem hengerfej, hanem komplett motor.

Megosztás:

kayaba gas a just lengéscsillapítót vegyél! Gázos, monotube... Egyébként a gázos is olajos, csak a gázosnál feltöltik nitrogénnel, hogy a habbzást meggátolják, ezzel megmarad az olajsűrűsége, és így nem lesz vele gond folyamatos mozgás esetén. Miért ezt ajánlom? Talán ha erősített rugó kell, akkor valszeg illik hozzá egy olyan lengéscsillapító is, ami direkt nagy terhelésre van tervezve. A 2 csövessel szemben a monotube csillapítók sokkal nagyobb mértékű csillapításra is alkalmasak. Érdemesebb ezen gondolkodni.

Lényegében ételfutárként dolgozom és 30-40 kg alatt is már látványos a segge leülése. Mellette szoktam még néha utánfutót is húzkodni,ami rohadtmód lehúzza a valagát, ezért gondoltam az erősitett rugóra.

Megosztás:

Lényegében ételfutárként dolgozom és 30-40 kg alatt is már látványos a segge leülése. Mellette szoktam még néha utánfutót is húzkodni,ami rohadtmód lehúzza a valagát, ezért gondoltam az erősitett rugóra.

Szerintem neked megérné a rugóba rakható légrugó is.

1 pár 13e körül van és erősíti a rugót... ;-)

Megosztás:

Akkor Gas a just kell Neked! Nekem az van, és eddig még jól teljesített. A gyárival sokszor beleért a kerékbe, mert nagyon be tudott lengeni, ez viszont alig mozdul be az ültetés ellenére.

Megosztás:

• 2 weeks later...

Üdv!
A következő a hibajelenség: Astra F, évj: 1997, 1.4 8 szelep, x14nz motorkód, a motorháztetőt kinyitva a gólyaláb támcsapágynál lévő gumiszilent kezd kibukni "átszakadni", a kérdésem az lenne, ha teljesen átszakad az mivel jár, ha netán menet közben történne meg, meg ausztriában vagyok a kocsival és otthon szeretném szervizelni, elindulhatok vele haza vagy inkább csináljam meg helyben? Előre is köszönöm a válaszokat.

Megosztás:

Üdv!

A következő a hibajelenség: Astra F, évj: 1997, 1.4 8 szelep, x14nz motorkód, a motorháztetőt kinyitva a gólyaláb támcsapágynál lévő gumiszilent kezd kibukni "átszakadni", a kérdésem az lenne, ha teljesen átszakad az mivel jár, ha netán menet közben történne meg, meg ausztriában vagyok a kocsival és otthon szeretném szervizelni, elindulhatok vele haza vagy inkább csináljam meg helyben? Előre is köszönöm a válaszokat.

Tudtommal nem tud átszakadni, van ott egy nagyobb átmérőjű fém karima ami nem fér átt a nyláson.

• Like 1
Megosztás:

• 3 weeks later...

Sziasztok!
Mit gondoltok mi lehet? A bal első kerékl felől folyamatos kopogó hangot hallok, melynek sebessége függ az autó sebességétől. Legfőképpen bal kanyarban lehet hallani, de azért egyenesben sem múlik el. Szerelő azt mondta a fél tengelyem teljesen jó, remélem azzal nem is lesz gond. Szombaton megyek futóműállítás előtti átvizsgálásra, remélem nem lesz gond vagy nem lesz nagy gond. Mit gondoltok?
Köszönöm a válaszokat

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.