Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Tudja valaki hogy melyik méretű gömbcsukló szétszedő szerszám kell az alsó talpasokhoz?

Leírtam a kalapácsos módszert nem jó az??

A kormánygömbfejt ha ki kell szedni, akkor ahhoz már nem árt tényleg a spec szerszám, de ha nem kell kicseréni, csak ki kell szedni a gólyalábat, akkor én azt ajánlanám, hogy a kormányműből vegyétek ki a csavart, és a rúddal együtt vegyétek ki.

Megosztás:

Leírtam a kalapácsos módszert nem jó az??

A kormánygömbfejt ha ki kell szedni, akkor ahhoz már nem árt tényleg a spec szerszám, de ha nem kell kicseréni, csak ki kell szedni a gólyalábat, akkor én azt ajánlanám, hogy a kormányműből vegyétek ki a csavart, és a rúddal együtt vegyétek ki.

én annyira nem gondolkodtam azon... mikor ki kellett szednem a gólyalábat, fogtam egy hőlégfúvót és azzal melegítettem fel a gólyaláb nyúlványát, utána 1 ütéssel kijött a gömbfej B)

Megosztás:

Miért kérdezel hülyeségeket, mikor nem muszáj? :)

Azt mondják errefele van valami a vízben.... :(

túl egyszerű :D főleg mikor össze van annyira sülve h majdnem szétvertem a gömbfej csavarorsójának a végét, így vettem elő az elemi fizika tudásom az anyagok hőtágulásáról :)

Hát nem is tudom, a 16 éves gyári talpasom kijött a harmadik ütésre, de legközelebb előveszem a hőlégfúvót. B) Meg aztán nem a talpast ütöttem, hanem azt ahova belemegy.

Megosztás:

Azt mondják errefele van valami a vízben.... :)

Hát nem is tudom, a 16 éves gyári talpasom kijött a harmadik ütésre, de legközelebb előveszem a hőlégfúvót. B) Meg aztán nem a talpast ütöttem, hanem azt ahova belemegy.

a talpas nekem is gyorsan kijött 2-ik ütésre... ( hazudok mert ott vastag csavarhúzót ütöttem h szétfeszítse a szerkezetet :( ) de a kormányösszekötő gömbfejét tényleg hőlég fúvózni kellett, mert az össze volt gyógyulva :D

Megosztás:

túl egyszerű :D főleg mikor össze van annyira sülve h majdnem szétvertem a gömbfej csavarorsójának a végét, így vettem elő az elemi fizika tudásom az anyagok hőtágulásáról :)

Aha, ez idő alatt én már régen kivettem a csavart középről, és nemvertem szét semmit :)

Azt mondják errefele van valami a vízben.... :D

leülhetsz 1es, nem a taplasról beszélünk :( :) :)

Megosztás:

leülhetsz 1es, nem a taplasról beszélünk :D :) :(

Aha, jó, majd javítok, de végülis mnindegy, mert egyikkel sem volt gondom...mindegyik szétjött könnyen. :)

Viszont a lengőkar hátsó szilentjének a cseréjéhez a szerelő szétflexelte a lengőkart , és vett egy másikat. Azóta sem tiszta pontosan, hogy miért...valamit mondott, hogy össze volt rohadva, de ahogy végiggondolom a lehetőségeket, hogy mi rohadt össze sehogysem jön ki megoldásnak a lengőkar szétvágása. B)

Megosztás:

Aha, jó, majd javítok, de végülis mnindegy, mert egyikkel sem volt gondom...mindegyik szétjött könnyen. :(

Viszont a lengőkar hátsó szilentjének a cseréjéhez a szerelő szétflexelte a lengőkart , és vett egy másikat. Azóta sem tiszta pontosan, hogy miért...valamit mondott, hogy össze volt rohadva, de ahogy végiggondolom a lehetőségeket, hogy mi rohadt össze sehogysem jön ki megoldásnak a lengőkar szétvágása. B)

Lehet úgyvolt összerohadva mint nekem :) , alul-felül körbehegesztette valami állat végig. :D

Megosztás:

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon, sajnos nem volt időm végigolvasni mindent, ezért előre is elnézést kérek, ha olyat kérdezek, amit esetleg korábban már megvitattatok!

A problémám a következő:

Van egy jó öreg F Astrám (1992)

Pár napja szinte egyik pillanatról a másikra kezdett olyat produkálni, hogy lassú menetben, balra teljesen alászedett kormánynál (pl. parkolásnál) a jobb első kerék felől fájdalmas nyekergő hangot hallok. Először féltengelyre gyanakodtam, de mára teljesen elbizonytalanodtam, mert ahogyan olvasgatok utána, mindenhol azt írják, hogy a féltengely kopogó, morgó hangot ad. Ez viszont úgy szól, mint pl. mikor valami fémszerkezet hatalmas terhelésnek van kitéve, és nyúlik, vagy csavarodik, vagy mint amikor két fém felület közt nincs olaj, és egymáshoz dörzsölődik. Bocs, de nem tudom jobban leírni, de elég ijesztő hangja van :D

Valakinek esetleg lenne ötlete? Lehet, hogy mégis féltengely, vagy esetleg kormánymű?

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Robi

Megosztás:

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon, sajnos nem volt időm végigolvasni mindent, ezért előre is elnézést kérek, ha olyat kérdezek, amit esetleg korábban már megvitattatok!

A problémám a következő:

Pár napja szinte egyik pillanatról a másikra kezdett olyat produkálni, hogy lassú menetben, balra teljesen alászedett kormánynál (pl. parkolásnál) a jobb első kerék felől fájdalmas nyekergő hangot hallok. Először féltengelyre gyanakodtam, de mára teljesen elbizonytalanodtam, mert ahogyan olvasgatok utána, mindenhol azt írják, hogy a féltengely kopogó, morgó hangot ad. Ez viszont úgy szól, mint pl. mikor valami fémszerkezet hatalmas terhelésnek van kitéve, és nyúlik, vagy csavarodik, vagy mint amikor két fém felület közt nincs olaj, és egymáshoz dörzsölődik. Bocs, de nem tudom jobban leírni, de elég ijesztő hangja van :D

Valakinek esetleg lenne ötlete? Lehet, hogy mégis féltengely, vagy esetleg kormánymű?

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Robi

Sztem toronycsapágy.

Megosztás:

Sziasztok!

A problémám a következő:

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Robi

Szerintem emeld meg és erőteljessen rángasd meg hogy hol kotyog....

Megosztás:

Sztem toronycsapágy.

Szia!

Köszönöm!

Most, ahogy még olvasgattam utána pár fórumon, írták páran még a szilentblokkot is.

"Ha elöregszik a gumi, kopogó, nyöszögő hangot ad, ráadásul veszélyes is, mert lötyög, nem rögzít rendesen. "

Megosztás:

Szerintem emeld meg és erőteljessen rángasd meg hogy hol kotyog....

Szia!

Megemeltem már, levettem a kereket is, de nem éreztem, hogy lötyögne valahol, és nem láttam semmi szembeötlő sérülést sem.

Igaz nagyon nem mertem rángatni, mert már így is járt alatta az emelő rendesen :D

Megosztás:

Szia!

Megemeltem már, levettem a kereket is, de nem éreztem, hogy lötyögne valahol, és nem láttam semmi szembeötlő sérülést sem.

Igaz nagyon nem mertem rángatni, mert már így is járt alatta az emelő rendesen :D

Amikor a kerékagycsapágy feladja hasonló hangokat produkál , ha rajta a kerék nagyobb erőkarod van a mozgatáshoz ,

amikor megemelsz egy autót mindig tegyél alá valamit pl:fa tuskót az emelő kibillenhet , jobb vigyázni.....

Megosztás:

Amikor a kerékagycsapágy feladja hasonló hangokat produkál , ha rajta a kerék nagyobb erőkarod van a mozgatáshoz ,

amikor megemelsz egy autót mindig tegyél alá valamit pl:fa tuskót az emelő kibillenhet , jobb vigyázni.....

Nagyon szépen köszönöm!

Robi

Megosztás:

Nagyon szépen köszönöm!

Robi

Heló a szilent hibáját 2 féle képen lehet vizsgálni 1 -a kormányt ki tekered és meg rúgod közepes erősséggel . akkor jó ha rögtön abbamarad a rúgás utáni remegés ha eltelik 1-2 másodperc kb akkor lehet hibás valameik szilent .

2 - autó fölemel kerék levesz nagy csavarhúzóval a lengőkar és a bölcső közé feszítesz és ha érezhető némi koty akkor nem faca mert normális esetben semmi koty ninncsen .

Megosztás:

Heló a szilent hibáját 2 féle képen lehet vizsgálni 1 -a kormányt ki tekered és meg rúgod közepes erősséggel . akkor jó ha rögtön abbamarad a rúgás utáni remegés ha eltelik 1-2 másodperc kb akkor lehet hibás valameik szilent .

2 - autó fölemel kerék levesz nagy csavarhúzóval a lengőkar és a bölcső közé feszítesz és ha érezhető némi koty akkor nem faca mert normális esetben semmi koty ninncsen .

Köszönöm szépen Neked is, holnap meg is nézem ezt is :D

Nagyon rendesek vagytok, hogy így rögtön segítetek egy "zöldfülűnek"!

Bár szerelő lesz ebből így is, úgy is, mert én nem nyúlnék bele az biztos, de legalább van támpontom, és tudom, mire készüljek :D

Mégegyszer nagyon köszönöm mindenkinek!

Üdv

Robi

Megosztás:

Köszönöm szépen Neked is, holnap meg is nézem ezt is :D

Nagyon rendesek vagytok, hogy így rögtön segítetek egy "zöldfülűnek"!

Bár szerelő lesz ebből így is, úgy is, mert én nem nyúlnék bele az biztos, de legalább van támpontom, és tudom, mire készüljek :D

Mégegyszer nagyon köszönöm mindenkinek!

Üdv

Robi

Nagyon szívesen az ember segít a cartársaknak .

Megosztás:

Megvettem a első lengőkar hátsó szilenteket. Végül is tömör mellett döntöttem és febi bilstein márkájút vettem. Fejben már kicseréltem, csak gondoltam mielőtt nekiállok megkérdezem jól gondolom-e a menetét:

- még a talpon álló kocsinál stabilizátor kiköt

- kocsi fel kerék le

- rugó összehúz (erre nem tudom szükség van-e)

- talpas kiüt/kinyom

- szilent csavarok ki

itt akkor kezemben a lengőkar

- régi szilent kiüt/kinyom

- új szilent be

- lengőkar helyére, perselyek be, szilentek csavarjai be (első szilentét nem meghúz!)

- talpas vissza

- kerék fel

- kocsi talpára enged

- első szilent készre húzás

- stabilizátor beköt

kérdés: A szerelőperselyek minek kellenek? Az tájolja a szilentet?

Megosztás:

Megvettem a első lengőkar hátsó szilenteket. Végül is tömör mellett döntöttem és febi bilstein márkájút vettem. Fejben már kicseréltem, csak gondoltam mielőtt nekiállok megkérdezem jól gondolom-e a menetét:

- még a talpon álló kocsinál stabilizátor kiköt - Ha az egész elejét emeled meg, akkor nem szükséges ezt előre, majd ha lent van a kerék, úgy kényelmesebb. Ha csak azt az oldalt emeled meg, amelyiket csinálod, akkor viszont igen.

- kocsi fel kerék le - Alá kell bakolni.

- rugó összehúz (erre nem tudom szükség van-e) - Erre nincs szükség.

- talpas kiüt/kinyom

- szilent csavarok ki

- új szilent be

- lengőkar helyére, perselyek be, szilentek csavarjai be (első szilentét nem meghúz!)

- talpas vissza

- kerék fel

- kocsi talpára enged

- stabilizátor beköt

kérdés: A szerelőperselyek minek kellenek? Az tájolja a szilentet? - Igen, elvileg központosítja a szilentet a bölcsőn lévő menetes furathoz.

Jó munkát!

Megosztás:

- még a talpon álló kocsinál stabilizátor kiköt

- kocsi fel kerék le

- rugó összehúz (erre nem tudom szükség van-e)

- talpas kiüt/kinyom

- szilent csavarok ki

- új szilent be

- talpas vissza

- kerék fel

- kocsi talpára enged

- stabilizátor beköt

kérdés: A szerelőperselyek minek kellenek? Az tájolja a szilentet?

Jó munkát a melóhoz, majd leirhatnád azt is amikor kész vagy a melóval, és hogy "esetleg" mivel kellett szívni.

Én is szilent csere elött állok, csak még meg kell vennem a cuccokat.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.