ROLÓ Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 Köszi a gyors választ, mindenképpen megfontolom a dolgot. Igazából ezekhez a hangos dolgokhoz nem értek, de ha lesz most időm akkor utánanézek mi mit jelent. :rolleyes: A lényeg akkor, hogy szettben érdemes gondolkodni, tehát ajtóba plusz a magas a tükörhöz. A hangváltóról nemtommiaz. <_< A szetteknél van lényege, nagyon leegyszerűsítve a hangfrekvenciás tartományt osztja meg úgy, hogy a megfelelő frekvenciájú hangok a megfelelő hangszórókhoz jussanak. Jelen esetben a mély ill. inkább a mélyközép tartomány a mélyközéphez, a magas frekvenciák pedig a magas sugárzókhoz kerüljenek. Leginkább azért, mert ezekenk a hangszóróknak az átviteli tartománya épp az adott frekvencia sávra lett méretezve, így fognak normálisan szólni. Egyébként sem biztos, hogy szerencsés lenne a teljes tartományt egy magas sugárzóra engedni, nem igazán tudná megszólaltatni, hosszabb távon szegény sugárzó biztos kinyírását okozná. Felépítését tekintve általában tekercsből, kondenzátorokból, áll. de a komolyabb váltók ezekből többet is tartalmazhatnak és van állítási (frekvencia vágási) lehetőség is rajtuk. Mind , mind a jobb hangzást szolgálja... De létezhet nagyon egyszerű megoldás is, amikor csak egy szűrőtagot építenek be, ami leválasztja a mélyebb frekvenciákat a magas hangsugárzó elöl, az általam linkelt képen is ez van. Ez azonban nem rossz dolog, mert néha éppen az egyszerű hangváltók szólnak a legkevésbé bele a hangképbe, főleg ha a két komponens nagyon jól illesztve van egymáshoz a paraméterei alapján.... Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 A szetteknél van lényege, nagyon leegyszerűsítve a hangfrekvenciás tartományt osztja meg úgy, hogy a megfelelő frekvenciájú hangok a megfelelő hangszórókhoz jussanak. Jelen esetben a mély ill. inkább a mélyközép tartomány a mélyközéphez, a magas frekvenciák pedig a magas sugárzókhoz kerüljenek. Leginkább azért, mert ezekenk a hangszóróknak az átviteli tartománya épp az adott frekvencia sávra lett méretezve, így fognak normálisan szólni. Egyébként sem biztos, hogy szerencsés lenne a teljes tartományt egy magas sugárzóra engedni, nem igazán tudná megszólaltatni, hosszabb távon szegény sugárzó biztos kinyírását okozná. Felépítését tekintve általában tekercsből, kondenzátorokból, áll. de a komolyabb váltók ezekből többet is tartalmazhatnak és van állítási (frekvencia vágási) lehetőség is rajtuk. Mind , mind a jobb hangzást szolgálja... De létezhet nagyon egyszerű megoldás is, amikor csak egy szűrőtagot építenek be, ami leválasztja a mélyebb frekvenciákat a magas hangsugárzó elöl, az általam linkelt képen is ez van. Ez azonban nem rossz dolog, mert néha éppen az egyszerű hangváltók szólnak a legkevésbé bele a hangképbe, főleg ha a két komponens nagyon jól illesztve van egymáshoz a paraméterei alapján.... Köszi szépen, így már tiszta a dolog. Akkor inkább szetteket nézegetek, aztán meglátjuk mi lesz. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 A szetteknél van lényege, nagyon leegyszerűsítve a hangfrekvenciás tartományt osztja meg úgy, hogy a megfelelő frekvenciájú hangok a megfelelő hangszórókhoz jussanak. Jelen esetben a mély ill. inkább a mélyközép tartomány a mélyközéphez, a magas frekvenciák pedig a magas sugárzókhoz kerüljenek. Leginkább azért, mert ezekenk a hangszóróknak az átviteli tartománya épp az adott frekvencia sávra lett méretezve, így fognak normálisan szólni. Egyébként sem biztos, hogy szerencsés lenne a teljes tartományt egy magas sugárzóra engedni, nem igazán tudná megszólaltatni, hosszabb távon szegény sugárzó biztos kinyírását okozná. Felépítését tekintve általában tekercsből, kondenzátorokból, áll. de a komolyabb váltók ezekből többet is tartalmazhatnak és van állítási (frekvencia vágási) lehetőség is rajtuk. Mind , mind a jobb hangzást szolgálja... De létezhet nagyon egyszerű megoldás is, amikor csak egy szűrőtagot építenek be, ami leválasztja a mélyebb frekvenciákat a magas hangsugárzó elöl, az általam linkelt képen is ez van. Ez azonban nem rossz dolog, mert néha éppen az egyszerű hangváltók szólnak a legkevésbé bele a hangképbe, főleg ha a két komponens nagyon jól illesztve van egymáshoz a paraméterei alapján.... Aki egy kicsit is utánajárt, az tudja, hogy a csipogókat kondenzátorral kell sorba kötni, hogy a mélyközép frekvenciákat levágja és mivel ott a kondi, ezért nem is tud kijutni rá az a hangerő, amit a fej adna neki, de a csipogónak nem is 30W-osnak lennie, mert minél nagyobb a frekvencia, annál kisebb teljesítmény kell, mivel a magasabb frekvenciák könnyebben terjednek a levegőben. A mélyközép hangszóróhoz meg feleslegesnek tartom a hangváltót, az nyugodtan kaphatja a teljes szűretlen kivezérlést a végfoktól. :rolleyes: Amit nem tud megszólaltatni, azt a csipogó úgyis elintézi. <_< Link to comment Megosztás: More sharing options...
coupe Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 Nem! Vegyél bele egy normális komponens szettet, ami nagy érzékenységű, ezért fejegységről is könnyen hajtható. A szett a lényeg, azaz külön a mélyközép és külön a magas sugárzó hangváltóval elkülönítve, legyen valamilyen szinpadkép is elöl. Amit javaslok: Audio system MX-165 Plus http://kepfeltoltes.hu/090920/large_115202...ltoltes.hu_.jpg 16,5 cm-es komponens hangszórószett, 20 mm-es selyem magas sugárzó, 12 dB/okt hangváltó, 120 watt zenei, 80 watt RMS terhelhetőség, beépítési mélység 63 mm. Német autóhifi tesztgyőztes. Elképesztő érzékenységének köszönhetően autórádióval is meglepő dinamikával és erővel szólal meg. Ezzel csak egy gond van.....nem fér el az ajtóban.Csak akkor ha csinálsz neki ajtópanelt :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 egyik másik És erről a két szettről mi a vélemény? Igaz kicsit olcsóbb kategória. Most egy JVC kd-g351 fejegység van az autóban. Link to comment Megosztás: More sharing options...
ROLÓ Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 Aki egy kicsit is utánajárt, az tudja, hogy a csipogókat kondenzátorral kell sorba kötni, hogy a mélyközép frekvenciákat levágja és mivel ott a kondi, ezért nem is tud kijutni rá az a hangerő, amit a fej adna neki, de a csipogónak nem is 30W-osnak lennie, mert minél nagyobb a frekvencia, annál kisebb teljesítmény kell, mivel a magasabb frekvenciák könnyebben terjednek a levegőben. A mélyközép hangszóróhoz meg feleslegesnek tartom a hangváltót, az nyugodtan kaphatja a teljes szűretlen kivezérlést a végfoktól. :rolleyes: Amit nem tud megszólaltatni, azt a csipogó úgyis elintézi. <_< Biztos igazad van, de ezt azért kicsit vitatnám! Nekünk sikerült kinyírni már egy-két magasat (hangváltóval szerelt szettel), szó szerint megolvadt a tekercse és nyekk.... B) Otthoni hifivel _csupán a próba kedvéért- kiszedtük egy régi tesla hangfalból a váltót, a magas előtt csak egy kondi volt, hogy ugye mégse szálljon el, kb. fél percen keresztül volt képes elviselni a végfokot nem csúcson járatva, aztán füst.... :D -_- Link to comment Megosztás: More sharing options...
ROLÓ Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 Ezzel csak egy gond van.....nem fér el az ajtóban.Csak akkor ha csinálsz neki ajtópanelt :rolleyes: Ez érdekes, C Corsába kiemelő gyűrűvel lazán befért ez, illetve az AS Radion szettje aminek a beépítési mélysége csak 1mm -el kevesebb de a mágnes rajta jóval robosztusabb! Valamint a Hertz DSK 165 szettje, ami köztudottan szép termetes darab, simán befért Atommano vectrájába.... Ennyire eltérne az Opel első ajtók mélysége...?? Link to comment Megosztás: More sharing options...
ROLÓ Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 egyik másik És erről a két szettről mi a vélemény? Igaz kicsit olcsóbb kategória. Most egy JVC kd-g351 fejegység van az autóban. Teljesen rendben van, belépő szint, szerényebb paraméterek, de szerintem messze kellemsebb hangzásvilág, mint a gyári! Viszont ha tervezed később az elsőszetthez az erősítőt érdemesebb terhelhetőbb hagszórókat vásárolni, viszont fejről ennyi is elegendő.... Az alacsonyabb wattszám a tartós terhelést jelöli, amelyet elvileg egy hangszóró képes huzamosabb ideig elviselni minden különösebb gond nélkül, a magasabb jelenti a csúcs terhelhetőséget. Meg kell azonban jegyezni, hogy tartós terhelést is lineár módban (minden hangszinszabályzó, loudness, és kiemelő áramkörök nélkül) értik a gyártók, ugyanis egy erőteljesebb mélykiemelésnél ezek a csúcsok hamarabb megjelenhetnek! Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 Teljesen rendben van, belépő szint, szerényebb paraméterek, de szerintem messze kellemsebb hangzásvilág, mint a gyári! Viszont ha tervezed később az elsőszetthez az erősítőt érdemesebb terhelhetőbb hagszórókat vásárolni, viszont fejről ennyi is elegendő.... Az alacsonyabb wattszám a tartós terhelést jelöli, amelyet elvileg egy hangszóró képes huzamosabb ideig elviselni minden különösebb gond nélkül, a magasabb jelenti a csúcs terhelhetőséget. Meg kell azonban jegyezni, hogy tartós terhelést is lineár módban (minden hangszinszabályzó, loudness, és kiemelő áramkörök nélkül) értik a gyártók, ugyanis egy erőteljesebb mélykiemelésnél ezek a csúcsok hamarabb megjelenhetnek! Erősítőt és ládás sem szeretnék, csupán a hangminőség felpaprikázása a célom, ezért is néztem szerényebb szetteket, mert nekem ez a teljesítmény is bőségesen elegendő volna, mindösszesen a gyári hangszóróknál szebben szólás a kitétel, de gondolom akkor mondjuk az Alpine és a Pio is amit belinkeltem megfelelne erre a célra, tehát szebben szólna mint a gyári. Link to comment Megosztás: More sharing options...
huggybear Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni! Van egy B Corsa-m (96-os) és szétszakadt a gyári első hangszóró membránja :rolleyes: Így vennem kell egy másikat, csak fogalmam sincs milyet vegyek! Olvasgattam a fórumot de bizonytalan vagyok! Ehhez a témához semmit nem értek ezért kellene a segítség! Kinéztem egy ilyet: http://www.autohifibolt.hu/index.php?P=ker...%20KFC-P170%20R és egy ilyet http://www.autohifibolt.hu/index.php?P=ker...C%20,%20GT5650C Melyik a jó (jobb) szerintetek? A 35/40W elég egy autóba? Nem akarom, hogy szétessen a kocsi, de azért szóljon becsülettel! Nekem még a gyári van benne, de sztem az elég rendesen szól! Annál rosszabat nem akarok! Vettem egy lengyel hangszórót, de a 13 éves gyárim elnyomja! Az létezik? Vagy szarul kötöttem be? Elvileg az 60W RMS! Kérlek segítsetek! Köszönöm szépen addig is! Jah: egy Sony CDX-GT620U fejegységhez kellene, 4x52W kimenővel! Köszi! G. Link to comment Megosztás: More sharing options...
coupe Elküldve Szeptember20, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember20, 2009 Ez érdekes, C Corsába kiemelő gyűrűvel lazán befért ez, illetve az AS Radion szettje aminek a beépítési mélysége csak 1mm -el kevesebb de a mágnes rajta jóval robosztusabb! Valamint a Hertz DSK 165 szettje, ami köztudottan szép termetes darab, simán befért Atommano vectrájába.... Ennyire eltérne az Opel első ajtók mélysége...?? F astrába elég kicsi a hely az első szettnek sajnos :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Szeptember21, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember21, 2009 Biztos igazad van, de ezt azért kicsit vitatnám! Nekünk sikerült kinyírni már egy-két magasat (hangváltóval szerelt szettel), szó szerint megolvadt a tekercse és nyekk.... B) Otthoni hifivel _csupán a próba kedvéért- kiszedtük egy régi tesla hangfalból a váltót, a magas előtt csak egy kondi volt, hogy ugye mégse szálljon el, kb. fél percen keresztül volt képes elviselni a végfokot nem csúcson járatva, aztán füst.... <_< :D Az a teljesítménytől is függ, hogy mennyivel lett megküldve, mert azért a kondi nem védésre van kitalálva, hanem szűrésre. A kondi csak annyit véd, hogy nem kapja meg a mély hangokhoz szükséges nagy áramot, mivel azt a frekvenciát ügye levágja. Amúgy az se mindegy, hogy milyen kondi volt ott, mert lehet először bezárlatosodott a kondi, aztán nyekkent meg a csipogó. :rolleyes: Szóval tényleg vitatható, ezért kell erre is odafigyelni, ha nem is annyira, mint a mélyközép hangszórókra. Azért mondtam azt hogy nem kell, mert tudtam, hogy Neki nem egy ezerakárhánywattos erősítőhöz kell a hangszórókészlet, hanem alacsonynak tekinthető teljesítményhez. Nagy teljesítménynél már valóban kell a komolyabb hangváltó. -_- Link to comment Megosztás: More sharing options...
ROLÓ Elküldve Szeptember21, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember21, 2009 Az a teljesítménytől is függ, hogy mennyivel lett megküldve, mert azért a kondi nem védésre van kitalálva, hanem szűrésre. A kondi csak annyit véd, hogy nem kapja meg a mély hangokhoz szükséges nagy áramot, mivel azt a frekvenciát ügye levágja. Amúgy az se mindegy, hogy milyen kondi volt ott, mert lehet először bezárlatosodott a kondi, aztán nyekkent meg a csipogó. :rolleyes: Szóval tényleg vitatható, ezért kell erre is odafigyelni, ha nem is annyira, mint a mélyközép hangszórókra. Azért mondtam azt hogy nem kell, mert tudtam, hogy Neki nem egy ezerakárhánywattos erősítőhöz kell a hangszórókészlet, hanem alacsonynak tekinthető teljesítményhez. Nagy teljesítménynél már valóban kell a komolyabb hangváltó. <_< Megbeszéltük..... :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
pszilaj Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 Elkészült a láda a hétvégén. A méreteket egy kicsit át kellett variálni és valami 34-34 liter lett a két kamra (85szél. x 43,6mag. x 25mély. cm). Portzajt nem hallani, csak akkor ha egy kicsit letakarok a nyílásból. A csomagtartóban, az ülés támla mögött, keresztben, teljesen átéri a csomagtartót. De megmaradt a csomagtartó fele, kábé. Teljesen beleszerettem a hangjába. Igaz h mikor elkészült és bekötöttem teljesen elszontyolodtam. Nem adta azt a hangot amit vártam. De aztán h járattam egy pár órát egyre jobban kiteljesedett a hangja. Gondolom a hangszórónak "magához kellett térnie" a kicsi ládából a nagyba való átköltözés okozta sokkból! :rolleyes: A következő project a szobai szub átalakítása lesz, csak még meg kell szereznem az MNC Big Bull X2-es pumpa TS adatait. Mert sajna az nincs meg. Nem tudna valaki kisegíteni? A gugliban keresgettem órákig, de hiába. Most már írni fogok az MNC-nek levelet. Ha más nem lesz... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hic Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 Erősítőt és ládás sem szeretnék, csupán a hangminőség felpaprikázása a célom, ezért is néztem szerényebb szetteket, mert nekem ez a teljesítmény is bőségesen elegendő volna, mindösszesen a gyári hangszóróknál szebben szólás a kitétel, de gondolom akkor mondjuk az Alpine és a Pio is amit belinkeltem megfelelne erre a célra, tehát szebben szólna mint a gyári. Ha ez a cél, akkor az Alpine szettet vedd meg, az befér az F-Astra ajtajába a standard hangszóró kiemelő kerettel. Fejről hajtva pont jó szett. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hic Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni! ... Jah: egy Sony CDX-GT620U fejegységhez kellene, 4x52W kimenővel! Köszi! G. A hangszórók hangteljesítménye nem (csak) a terhelhetőségükkel függ össze. A 60W-os "lengyel" hangszóró (bármit is jelentsen ez :rolleyes: ) azért nem szól "rendesen", mert kisebb az érzékenysége, mint a gyárinak, így ugyanakkora teljesítménnyel hajtva az nagyobbat szól. Hiába viselne el 60W-ot is, ha csak 20-at kap, nem fog nagyot durranni. A két szett, amit linkeltél biztosan jó lesz, amire szeretnéd. A Kenwood 92dB, a JBL pedig 91dB érzékenységű, mindkettő jónak számít. A fejegységed 52W-ja valójában (RMS) kb. 21-22W, tehát a 35-40W RMS teljesítmény is rendben lesz. Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 Ha ez a cél, akkor az Alpine szettet vedd meg, az befér az F-Astra ajtajába a standard hangszóró kiemelő kerettel. Fejről hajtva pont jó szett. Nagyon gondolkodom rajta. Talán az új csipogók is szebben szólnának, mint a gyáriak.Gondolom otthon ezt simán be tudom szerelni, csak a kábeleket kell újrasaruzni, plusz bekötögetni, remélem a gyári kábelek megfelelnek ezen célra. A szettek vajon tartalmaznak kellékeket a beszereléshez? Plusz valamilyen hangváltó vagy szűrő is kellene majd a szetthez. Link to comment Megosztás: More sharing options...
coupe Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 Nagyon gondolkodom rajta. Talán az új csipogók is szebben szólnának, mint a gyáriak.Gondolom otthon ezt simán be tudom szerelni, csak a kábeleket kell újrasaruzni, plusz bekötögetni, remélem a gyári kábelek megfelelnek ezen célra. A szettek vajon tartalmaznak kellékeket a beszereléshez? Plusz valamilyen hangváltó vagy szűrő is kellene majd a szetthez. Nem nagy meló beszerelni,a gyári kábelek is jók.Bár ez függ attól mit szeretnél :rolleyes: Szerintem a szettben benne van a hangváltó,de mást nem adnak hozzá.Még kell venni egy müanyag beépítő keretet.Pontosan ilyet Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 Nem nagy meló beszerelni,a gyári kábelek is jók.Bár ez függ attól mit szeretnél <_< Szerintem a szettben benne van a hangváltó,de mást nem adnak hozzá.Még kell venni egy müanyag beépítő keretet.Pontosan ilyet A link nem jön be. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
yooccoo Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 A link nem jön be. <_< sok benne a http :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 sok benne a http <_< Nem vettem észre. :rolleyes: Ez a keret nem ugyanolyan mint ami gyárilag van az első ajtóban? Link to comment Megosztás: More sharing options...
huggybear Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 A hangszórók hangteljesítménye nem (csak) a terhelhetőségükkel függ össze. A 60W-os "lengyel" hangszóró (bármit is jelentsen ez :rolleyes: ) azért nem szól "rendesen", mert kisebb az érzékenysége, mint a gyárinak, így ugyanakkora teljesítménnyel hajtva az nagyobbat szól. Hiába viselne el 60W-ot is, ha csak 20-at kap, nem fog nagyot durranni. A két szett, amit linkeltél biztosan jó lesz, amire szeretnéd. A Kenwood 92dB, a JBL pedig 91dB érzékenységű, mindkettő jónak számít. A fejegységed 52W-ja valójában (RMS) kb. 21-22W, tehát a 35-40W RMS teljesítmény is rendben lesz. Nagyon köszönöm a segítséget! Még egy apróság: a Kenwood 170 mm -es! Jó ez az én beépítőkeretembe? Mert elvileg az 165 mm! Köszönöm szépen! G. Link to comment Megosztás: More sharing options...
yooccoo Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 Nem vettem észre. :rolleyes: Ez a keret nem ugyanolyan mint ami gyárilag van az első ajtóban? de, ugyanolyan Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 de, ugyanolyan Akkor ilyet pluszban végülis nem is kell beszereznem? Link to comment Megosztás: More sharing options...
yooccoo Elküldve Szeptember22, 2009 Megoszt Elküldve Szeptember22, 2009 Akkor ilyet pluszban végülis nem is kell beszereznem? ha van benne, akkor nem kell az enyémben pl. nem volt ilyen Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts