yooccoo Elküldve Augusztus5, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus5, 2009 Kell! :huh: Mikor és hol tudunk találkozni! pü-t nem tudtam küldeni! A rendőrséget tudom hol van ott! ja, megszűnt a tagságim, oszt lecsökkent a mérete :lol: megy pü Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Augusztus5, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus5, 2009 hellosztok. lenne egy olyan kérdésem,hogy reflex csövet miből lehet készíteni. nekem a magnatokhoz (supreme 250) 80as átmérőjű csöveket ír, de olyat sehol se találok, csak spec hifis csövet, amihez van két karika, az elején és végén, levehetősen, a két vége műanyag, közte papír. elég izmos papír, de nekem ezek csak 25cmes mélyek, 200w al csúfolva. van nekem itthon olyan papírcsövem, de vékonyabb, és esztergálnának nekem műanyagból két olyan íves véget, hogy ne szuszogjon. szóval lehtségeslenne szerintetek ez is??? másik kérdésem az lenne, hogy ez a két magat, egy kalaptartóba berakva, vajon mit produkálna, az 5 ajtós astrába?? esetleg kisülhetne belőle vmi jó hangzás, vagy annyira szar lenne, hogy felesleges próbát is tenni??? előre is köszi üdv Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hic Elküldve Augusztus6, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus6, 2009 hellosztok. lenne egy olyan kérdésem,hogy reflex csövet miből lehet készíteni. nekem a magnatokhoz (supreme 250) 80as átmérőjű csöveket ír, de olyat sehol se találok, csak spec hifis csövet, amihez van két karika, az elején és végén, levehetősen, a két vége műanyag, közte papír. elég izmos papír, de nekem ezek csak 25cmes mélyek, 200w al csúfolva. van nekem itthon olyan papírcsövem, de vékonyabb, és esztergálnának nekem műanyagból két olyan íves véget, hogy ne szuszogjon. szóval lehtségeslenne szerintetek ez is??? másik kérdésem az lenne, hogy ez a két magat, egy kalaptartóba berakva, vajon mit produkálna, az 5 ajtós astrába?? esetleg kisülhetne belőle vmi jó hangzás, vagy annyira szar lenne, hogy felesleges próbát is tenni??? előre is köszi üdv 76-os (ld. 80-as) reflexcsövet sztem lehet venni, ha kell. Nem tudtam, hogy papírból is csinálnak, én még a műanyagnál tartok agyilag..... :huh: Kalaptartóba berakhatod, akkor kvázi a csomagtartó "zárt" terébe dolgoznak a hangszórók, csak: 1. K.nehéz a két 25-ös mélynyomó, tehát meg kell erősíteni a kalaptartót és a rögzítését - ld. építeni kell egy megfelelőt. Ami nem biztos, hogy egyszerűbb, mint egy láda. 2. A csomagtartód annyi liter amenny - ld. nem fog ideális hatásfokkal működni. Azért szólni fog, csak előre lehetetlen megmondani, hogyan. Lehet az is, hogy tuti lesz..... de bele is csaphatsz a lecsóba.... 3. Eleve többszáz literről beszélünk, tehát a hangszóró kvázi "free air" módban fog lebegni. Nem mindegyik bírja, könnyen elszállhat a rezonanciafrekin való nagyobb kitérés esetén. A láda fő lényege a hangszóró szabályozott csillapítása. De persze vannak kifejezetten free-air mélynyomók is, utána kell nézni, ezeket lehet-e így szerelni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Augusztus6, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus6, 2009 76-os (ld. 80-as) reflexcsövet sztem lehet venni, ha kell. Nem tudtam, hogy papírból is csinálnak, én még a műanyagnál tartok agyilag..... :huh: Kalaptartóba berakhatod, akkor kvázi a csomagtartó "zárt" terébe dolgoznak a hangszórók, csak: 1. K.nehéz a két 25-ös mélynyomó, tehát meg kell erősíteni a kalaptartót és a rögzítését - ld. építeni kell egy megfelelőt. Ami nem biztos, hogy egyszerűbb, mint egy láda. 2. A csomagtartód annyi liter amenny - ld. nem fog ideális hatásfokkal működni. Azért szólni fog, csak előre lehetetlen megmondani, hogyan. Lehet az is, hogy tuti lesz..... de bele is csaphatsz a lecsóba.... 3. Eleve többszáz literről beszélünk, tehát a hangszóró kvázi "free air" módban fog lebegni. Nem mindegyik bírja, könnyen elszállhat a rezonanciafrekin való nagyobb kitérés esetén. A láda fő lényege a hangszóró szabályozott csillapítása. De persze vannak kifejezetten free-air mélynyomók is, utána kell nézni, ezeket lehet-e így szerelni. ilyen verziósat láttam papírból pont. elvileg a kis füzetkéje szerint lehet kalaptartóba is építeni, mert olyan beépítési tervet is mutat. a láda híve vagyok én is. egyébként kipróbáltam, felraktam a kalaptartóra, erősítővel együtt bírja, igaz nem az eredeti kalaptartóm van, hanem már egy saját készítésű. most band pass ládában gondolkodom. erről is kérdeznék párat, kép segítségével. na szal itt a rajz, amit gyárilag adtak hozzá. http://xfree.hu/kep_show.tvn?SID=cb8f01f7d...&aid=150447 ezen változtatnék annyit, hogy a hangszóró mögötti teret a csomagtartóhoz igazítva bedöntöm, így az alsó él hosszabb, a felső él rövidebb lessz, és még azt szeretném variálni, hogy a cső a hátsó térbe legyen, ne az elsőbe, így a térfogat is felcserélődik. ezzel annyi lenne a kérdésem, hogy a hangszór helyzetét, így kell e kompenzálni vajon+ légtérrel?? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hic Elküldve Augusztus6, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus6, 2009 ilyen verziósat láttam papírból pont. elvileg a kis füzetkéje szerint lehet kalaptartóba is építeni, mert olyan beépítési tervet is mutat. a láda híve vagyok én is. egyébként kipróbáltam, felraktam a kalaptartóra, erősítővel együtt bírja, igaz nem az eredeti kalaptartóm van, hanem már egy saját készítésű. most band pass ládában gondolkodom. erről is kérdeznék párat, kép segítségével. na szal itt a rajz, amit gyárilag adtak hozzá. http://xfree.hu/kep_show.tvn?SID=cb8f01f7d...&aid=150447 ezen változtatnék annyit, hogy a hangszóró mögötti teret a csomagtartóhoz igazítva bedöntöm, így az alsó él hosszabb, a felső él rövidebb lessz, és még azt szeretném variálni, hogy a cső a hátsó térbe legyen, ne az elsőbe, így a térfogat is felcserélődik. ezzel annyi lenne a kérdésem, hogy a hangszór helyzetét, így kell e kompenzálni vajon+ légtérrel?? A láda alakja elvileg mindegy. A lényeg a hangszóró mögötti térfogat, a hangszóró előtti térfogat és a cső átmérője és hossza. Ezeket viszonylag pontosan be kell tartani, különben elhangolódik a láda. Ezen belül viszont mindegy, milyen a zárt tér, és merre, hogyan áll a nyitott térben a cső. Lehetőleg azért ne középen, a hangszóróval szemben legyen, hanem valamelyik sarokban. A reflexcsövet kvázi tetszőlegesen lehet egyébként hangolni, tehát ha nagyobb átmérőt raksz bele, rövidebb, ha kisebbet, akkor hosszabb kell. Sajna a pontos formulát nem tudom megmondani, mindig programmal számoltam, de biztos fent van a neten pár helyen. Az értelme ennek az lenne, hogy minél nagyobb a cső átmérője, annál kisebb a "portzaj" (kisebb a levegő áramlási sebessége a porton) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Augusztus6, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus6, 2009 A láda alakja elvileg mindegy. A lényeg a hangszóró mögötti térfogat, a hangszóró előtti térfogat és a cső átmérője és hossza. Ezeket viszonylag pontosan be kell tartani, különben elhangolódik a láda. Ezen belül viszont mindegy, milyen a zárt tér, és merre, hogyan áll a nyitott térben a cső. Lehetőleg azért ne középen, a hangszóróval szemben legyen, hanem valamelyik sarokban. A reflexcsövet kvázi tetszőlegesen lehet egyébként hangolni, tehát ha nagyobb átmérőt raksz bele, rövidebb, ha kisebbet, akkor hosszabb kell. Sajna a pontos formulát nem tudom megmondani, mindig programmal számoltam, de biztos fent van a neten pár helyen. Az értelme ennek az lenne, hogy minél nagyobb a cső átmérője, annál kisebb a "portzaj" (kisebb a levegő áramlási sebessége a porton) tehát akkor az alakbeli változás az nem gáz, csak a térfogatokat, és cső méreteket tartsam be?? térfogat változást mondjuk kiküszöbölöm azzal, hogy mondjuk 3cmel előrébb rakom a hangszórót?? és a hangszóró állása??? mert nekem pont fordítva lenne, mint ebben a tervben. de látam már olyat, hogy seggel a csőfelé, illetve arccal a csőfelé állt a ládában a hangszóró. de már kerestem bútorlapot, és ki fogom próbálni hogy mégis hogyan merre a csövet meg az egyik sarokba fogom tenni, mert máshol nem is férne el :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Augusztus11, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus11, 2009 megépítettem, de vmi nem oké. ha bele dugoma csövet zizeg... ha kiveszem, akkor már nem hallom, csak ugye akkor puffog. eza zizegés a cső vége miatt lenne, hogy nincs lekeekítve??? a ahngszóró 0kmes annak nem lenne szabad zizegni egyébként a hangerő, és a mélységgel sincs baj, tetszik, csak ez a zizegés... Link to comment Megosztás: More sharing options...
pszilaj Elküldve Augusztus11, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus11, 2009 megépítettem, de vmi nem oké. ha bele dugoma csövet zizeg... ha kiveszem, akkor már nem hallom, csak ugye akkor puffog. eza zizegés a cső vége miatt lenne, hogy nincs lekeekítve??? a ahngszóró 0kmes annak nem lenne szabad zizegni egyébként a hangerő, és a mélységgel sincs baj, tetszik, csak ez a zizegés... Nem lehet h valahol "szelel" a doboz? Mondjuk a reflexcső mellett? Én a reflexnyílást magából a dobozból alakítottam ki... Az egyik oldalán van a nyílás, és egy lappal van terelve a levegő, hogy meg legyen a hossza is. Bandpass ládát nem mertem csinálni. De a mostaninak meg kicsit kevés a szub tartománya. Rendesen nyomja az Earthquake DB-12-es hangszóró, de érezhetően kicsi neki a láda. Viszont a csomagtartó sem nagy. Szóval valamit valamiért... :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Augusztus12, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus12, 2009 Nem lehet h valahol "szelel" a doboz? Mondjuk a reflexcső mellett? Én a reflexnyílást magából a dobozból alakítottam ki... Az egyik oldalán van a nyílás, és egy lappal van terelve a levegő, hogy meg legyen a hossza is. Bandpass ládát nem mertem csinálni. De a mostaninak meg kicsit kevés a szub tartománya. Rendesen nyomja az Earthquake DB-12-es hangszóró, de érezhetően kicsi neki a láda. Viszont a csomagtartó sem nagy. Szóval valamit valamiért... :huh: szelel a cső melett is egyenlőre, mivel ez csak teszt láda, de hakörbefogtam egy ronyggyal, akkor is maradt szuszogás. meg teszek bele csillapító anyagot, meg a csővel is kísérletezgetek pl olyannal, hogy elvágom a cső végét svégant. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Augusztus12, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus12, 2009 Blaupunkt GTA 200 van vkinek ilyen, vagy hasonló?? mennyire melegszik normális esetben? Link to comment Megosztás: More sharing options...
pszilaj Elküldve Augusztus12, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus12, 2009 Blaupunkt GTA 200 van vkinek ilyen, vagy hasonló?? mennyire melegszik normális esetben? A normális eset nálad mit jelent? De amúgy szerintem ne izgulj, mert az ilyen kategóriájú erőlködőket ellátták túlhevülés elleni védelemmel... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Zsoltee Elküldve Augusztus12, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus12, 2009 Nekem az otthoni házimozi ládámban volt olan reflexcső, aminek a vége nem volt lekerekítve. ( SAL SAH303 volt asszem a kódja ) na az szuszogott rendesen. Szóval szerintem a cső lesz a hibás. A másik viszont jó 5let amit pszilaj mondott, hogy magából a doboz anyagából csinálj egy reflexnyílást, az, ha normálisan lekerekíted mind a két végét, nem fog szuszogni. :huh: Szerk.: KAH 303 volt az Ezt NE vegyétek... Link to comment Megosztás: More sharing options...
pszilaj Elküldve Augusztus12, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus12, 2009 Nekem az otthoni házimozi ládámban volt olan reflexcső, aminek a vége nem volt lekerekítve. ( SAL SAH303 volt asszem a kódja ) na az szuszogott rendesen. Szóval szerintem a cső lesz a hibás. A másik viszont jó 5let amit pszilaj mondott, hogy magából a doboz anyagából csinálj egy reflexnyílást, az, ha normálisan lekerekíted mind a két végét, nem fog szuszogni. :huh: Szerk.: KAH 303 volt az http://www.sal.hu/termekkepek/02841.jpg Ezt NE vegyétek... Az enyém nincs lekerekítve, mármint a kocsiban lévő (a bútorlapot nem lehet lekerekíteni) de mégsem szuszog. Legfeljebb ha nylonszatyrok vannak a csomiban, azok zörögnek... :lol: A szobaiba ilyen van: De az sem szuszog, pedig van benne egy MNC Big Bull X2-es mélynyomó... Link to comment Megosztás: More sharing options...
pszilaj Elküldve Augusztus12, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus12, 2009 Az enyém ilyen: A kékes színű lap a ládában van, a piros a reflexnyílás. Bocsi a hevenyészet rajzért, de hirtelen így tudtam megoldani! :huh: A lényeg, h ha megvan a reflexcső hossza és átmérője (a kör területe), akkor simán ki lehet alakítani a dobozban is. A nyílás alakja nem fontos. Link to comment Megosztás: More sharing options...
yooccoo Elküldve Augusztus12, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus12, 2009 (edited) Szerk.: KAH 303 volt az http://www.sal.hu/termekkepek/02841.jpg Ezt NE vegyétek... persze, mert ez egy fékalkatrész, a nyereghez tartozik :lol: :huh: Módosítva Augusztus12, 2009 : coupe képpel nem idézünk....... Link to comment Megosztás: More sharing options...
pszilaj Elküldve Augusztus12, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus12, 2009 persze, mert ez egy fékalkatrész, a nyereghez tartozik ^_^ :huh: Csak nincs rajta az ülés, mi? :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hic Elküldve Augusztus12, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus12, 2009 szelel a cső melett is egyenlőre, mivel ez csak teszt láda, de hakörbefogtam egy ronyggyal, akkor is maradt szuszogás. meg teszek bele csillapító anyagot, meg a csővel is kísérletezgetek pl olyannal, hogy elvágom a cső végét svégant. Szuszogás lehet portzaj, vagy kifújás. A láda zárt része le lett szigetelve légmentesre? CSAK a cső lehet nyitott a világra.... Link to comment Megosztás: More sharing options...
ROLÓ Elküldve Augusztus13, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus13, 2009 Eladtam a Mac Audio Fire Box zárt ládámat, most ott tartok, hogy kellene helyette valami reflex. Az autó csomagtere nem túl nagy (C Corsa), tehát nem szeretnék bele nagy ládát, de ugye a reflex ládák nem kicsik. A 20cm vagy 25cm es hangszóróval szerelt ládákon gondolkodom, de valamiért jobban érdekelne a 20cm -es. A kérdésem, hogy létezik e ebben a méretben valamilyen ütős kis darab? Vagy esetleg használ/használt valaki már ilyet? Az MNC készít üres ládákat, nem tűnik rossznak, de milyen nyomót tegyek bele? Az erősítőnek vannak bőven tartalékai (Soundstream Lil Wonder 4 csatornás), valami ehhez való kellene. Amire gondoltam: G. Zero, Alpine, Massive a 20cm es méretben, így első nekifutásra.... Mi a vélemény, érdemes vagy felejtős ez a kis méret?? Link to comment Megosztás: More sharing options...
pszilaj Elküldve Augusztus13, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus13, 2009 Az én ládám ilyen lett. Egyszerű, masszív és csak bassreflex: Így utólag lehetett volna 5 centivel magasabb, mert akkor még pont befért volna a kalaptartó alá. Így meg van 5 centi, amit nem tudok igazán kihasználni... Majd még lehet h egyszer csinálok egy másik dobozt. A mostanit 2500 HUF-ért szabták le... :huh: A hangszóró 3000, az erőlködő 7000 volt... :lol: Igazán olcsón megúsztam... ^_^ Link to comment Megosztás: More sharing options...
coupe Elküldve Augusztus13, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus13, 2009 Eladtam a Mac Audio Fire Box zárt ládámat, most ott tartok, hogy kellene helyette valami reflex. Az autó csomagtere nem túl nagy (C Corsa), tehát nem szeretnék bele nagy ládát, de ugye a reflex ládák nem kicsik. A 20cm vagy 25cm es hangszóróval szerelt ládákon gondolkodom, de valamiért jobban érdekelne a 20cm -es. A kérdésem, hogy létezik e ebben a méretben valamilyen ütős kis darab? Vagy esetleg használ/használt valaki már ilyet? Az MNC készít üres ládákat, nem tűnik rossznak, de milyen nyomót tegyek bele? Az erősítőnek vannak bőven tartalékai (Soundstream Lil Wonder 4 csatornás), valami ehhez való kellene. Amire gondoltam: G. Zero, Alpine, Massive a 20cm es méretben, így első nekifutásra.... Mi a vélemény, érdemes vagy felejtős ez a kis méret?? Ezt hallottam szólni,nekem nagyon bejött...és kettö is kis helyen elfér,ráadásúl nem is drága.......Skoda fabiába kettö ilyen van és bőven maradt hely a csomiban. Link to comment Megosztás: More sharing options...
coupe Elküldve Augusztus13, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus13, 2009 Ezt hallottam szólni,nekem nagyon bejött...és kettö is kis helyen elfér,ráadásúl nem is drága.......Skoda fabiába kettö ilyen van és bőven maradt hely a csomiban. Audiosystem x-ion 10....Ezt is hallottam,nem volt rossz. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Augusztus13, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus13, 2009 Így utólag lehetett volna 5 centivel magasabb, mert akkor még pont befért volna a kalaptartó alá. Így meg van 5 centi, amit nem tudok igazán kihasználni... Majd még lehet h egyszer csinálok egy másik dobozt. A mostanit 2500 HUF-ért szabták le... :huh: A hangszóró 3000, az erőlködő 7000 volt... :lol: Igazán olcsón megúsztam... ^_^ 3ezer, de milyen?? nem láttam leírva bocsi. ez aláda anyagából a szubcső, nem is rossz ötlet, sőt tuti nemrossz, mert a komoly ládák még most is reflex nyílással készülnek, de nem csővel, hanem ilyen terelőlappal. na ezt még ki fogm próbálni. egyébként a szuszogás, még magából a hangszóróból is jön, mert a csévetest hűtésére szolgáló luk egy ráccsal van fedve, gondolom nem oda kellő dolgok elleni védelemre, és az is szuszog... miután összeraktam telejsen készre, leszilóztam az llesztéseket, sokkl kevesebb szuszogás jön, e még jön.. GTA200 kézzel fogva, még kellemes meleg, de pl az arcomat már nem érinti kellemesen, de nem süt még. a régi magnat erősítőm, kézzel is sütős volt, mikor lekapcsolt. Link to comment Megosztás: More sharing options...
pszilaj Elküldve Augusztus14, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus14, 2009 3ezer, de milyen?? nem láttam leírva bocsi. ez aláda anyagából a szubcső, nem is rossz ötlet, sőt tuti nemrossz, mert a komoly ládák még most is reflex nyílással készülnek, de nem csővel, hanem ilyen terelőlappal. na ezt még ki fogm próbálni. egyébként a szuszogás, még magából a hangszóróból is jön, mert a csévetest hűtésére szolgáló luk egy ráccsal van fedve, gondolom nem oda kellő dolgok elleni védelemre, és az is szuszog... miután összeraktam telejsen készre, leszilóztam az llesztéseket, sokkl kevesebb szuszogás jön, e még jön.. GTA200 kézzel fogva, még kellemes meleg, de pl az arcomat már nem érinti kellemesen, de nem süt még. a régi magnat erősítőm, kézzel is sütős volt, mikor lekapcsolt. A vaterán sikerült vennem egyet. Szerintem a srác nem nagyon értett hozzá azért adta a tökéletes állapotban lévő Earthquake DB-12-es mélynyomót 3000-ért. Eddig minden boltban 19000 felett láttam! ^_^ (Szerencsém volt) ilyen: http://www.pitoncaraudio.hu/index.php?page...let&tid=168 Ja és mindenhol azt írják, h nem kell a ládába hangelnyelő anyag (szivacs), de szerintem nem árt bele. Mióta szépen kibéleltem, azóta mélyebb lett a hangja. Az én fülemnek jobb így! :huh: Szerk: Esetleg ha érdekel, akkor megvan a JBL cég hangfal és hangváltó tervező progija... Egyetlen baja van: a hangszóróhoz kell egy csomó adat! :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Augusztus14, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus14, 2009 A vaterán sikerült vennem egyet. Szerintem a srác nem nagyon értett hozzá azért adta a tökéletes állapotban lévő Earthquake DB-12-es mélynyomót 3000-ért. Eddig minden boltban 19000 felett láttam! ^_^ (Szerencsém volt) ilyen: http://www.pitoncaraudio.hu/index.php?page...let&tid=168 Ja és mindenhol azt írják, h nem kell a ládába hangelnyelő anyag (szivacs), de szerintem nem árt bele. Mióta szépen kibéleltem, azóta mélyebb lett a hangja. Az én fülemnek jobb így! :huh: Szerk: Esetleg ha érdekel, akkor megvan a JBL cég hangfal és hangváltó tervező progija... Egyetlen baja van: a hangszóróhoz kell egy csomó adat! :lol: annyiért tényleg jó vétel volt, én ilyen mnc noirokat tudok 3ezerért 30cmesekben, de az meg se közlíti ezt, amit te vettél. a hangelnyelő szerintem is kell, már csak ha másért nem is, dea hangszóró zörejeit kiszűrni B) Link to comment Megosztás: More sharing options...
ROLÓ Elküldve Augusztus14, 2009 Megoszt Elküldve Augusztus14, 2009 Kíváncsi lennék mások véleményére is, hogy mennyire érdemes 20 centis mélynyomóval kezdeni. Létezik olyan amely kis mérete ellenére is lehet ütős darab, vagy min. 25cm es kell a jó bass reprodukálásához....?? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts