afonya Elküldve Június22, 2006 Megoszt Elküldve Június22, 2006 Találtam néhány képet a leendő állófűtésről. ( J0hnny figyelmébe) Most úgyis időszerü a fűtés rekonstrukció. Ezek még az előző életében készültek, itt még Zaporozsec kályha. :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve November3, 2006 Megoszt Elküldve November3, 2006 Afonya!Neked így télen mennyit mutat a hőfokmérő üzem közben? Ma cseréltem hőfokjeladót,de nem nagyon változtott a helyzet. Amikor reggel elindulok itthonról(garázsból) kb 2km után már langyos levegőt fúj,ergo a termosztát szerintem zár rendesen.Viszont a városban járkálva a mutató csak éppen nyalja a 90fokot alulról.Jó ez így? :unsure: Nyáron se volt gond a termosztáttal,nyitott rendesen,nem forraltam a vizet még dugóban sem. Link to comment Megosztás: More sharing options...
afonya Elküldve November3, 2006 Megoszt Elküldve November3, 2006 Afonya!Neked így télen mennyit mutat a hőfokmérő üzem közben? Ma cseréltem hőfokjeladót,de nem nagyon változtott a helyzet. Amikor reggel elindulok itthonról(garázsból) kb 2km után már langyos levegőt fúj,ergo a termosztát szerintem zár rendesen.Viszont a városban járkálva a mutató csak éppen nyalja a 90fokot alulról.Jó ez így? ;) Nyáron se volt gond a termosztáttal,nyitott rendesen,nem forraltam a vizet még dugóban sem. Szerintem Te az én müszerfalamat nézed :P Ugyan ezt produkálja az enyém is, a "garagét" leszámítva. Én azon gondolkodom :unsure: , hogy letakarom kartonnal a hűtő felét. Tavaly karácsonykor a dugóban (Kb. -2 ˚c külső hőmérséklet mellett) bekapcsolt a ventillátorom. :blink: Azóta sem hallottam üzemelni. Ma reggel Kb. 20 percet áltam a leeresztett sorompónál (Teleki Blanka u.) járó motorral és nem mozdult meg a mutató. Stabilan állt 90 fokon, pedig a szél sem fújt. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
GH Elküldve November3, 2006 Megoszt Elküldve November3, 2006 Nálam is ugyanez a probléma, mondjuk az enyém benzines. Valamikor kora tavasszal volt cserélve a termosztát gyárira, lehet hogy ennyit bírt volna? Most hogy ilyen hideg van 90 fölé én is nagyon nehezen tudom csak vinni, normál forgalomban mindig alatta van jópár mm-el. És az a zavaró, hogy mindezt a fűtésen is érezni, ugyan viszonylag hamar jön a langyos, de még 20 perc után sincs rendes meleg az autóban (amilyen régebben volt) ha csutkán van a hőszabályzó. És ugye mindezt még plusz 2-3 fokban, mi lesz a minusz 10-ben? :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
afonya Elküldve November3, 2006 Megoszt Elküldve November3, 2006 Nálam is ugyanez a probléma, mondjuk az enyém benzines. Valamikor kora tavasszal volt cserélve a termosztát gyárira, lehet hogy ennyit bírt volna? Most hogy ilyen hideg van 90 fölé én is nagyon nehezen tudom csak vinni, normál forgalomban mindig alatta van jópár mm-el. És az a zavaró, hogy mindezt a fűtésen is érezni, ugyan viszonylag hamar jön a langyos, de még 20 perc után sincs rendes meleg az autóban (amilyen régebben volt) ha csutkán van a hőszabályzó. És ugye mindezt még plusz 2-3 fokban, mi lesz a minusz 10-ben? :blink: Ha jól tudom több féle termosztátot csinálnak, amelyek a nyitási hőfokban különböznek egymástól. Meg kellene próbálni egy magassabb értékűt beletenni. A mi olajoskonzervdobozaink :unsure: + eleve nem hajlamosak a melegedésre. Link to comment Megosztás: More sharing options...
uhuhu Elküldve November3, 2006 Megoszt Elküldve November3, 2006 ne izguljatok. ha felmegy, és fennt is marad akkor jó... télen nekem se megy fel középig. ennyi elmegy. viszont ha visszamenne a 80 alá akkor szar a terosztatikus szelep :unsure: 1 éves termosztát kb 8 km után: viszont ha megállok dugózni akkor felmegy középre. és ott is marad. Link to comment Megosztás: More sharing options...
afonya Elküldve November3, 2006 Megoszt Elküldve November3, 2006 Ááá. Nem izgulunk. Fázunk. :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
GH Elküldve November3, 2006 Megoszt Elküldve November3, 2006 jja, az engem sem izgat különösebben hogy hol áll meg amutató, de hideg van belül. Pedig még fagyok is alig vannak. Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve November3, 2006 Megoszt Elküldve November3, 2006 Ha jól tudom több féle termosztátot csinálnak, amelyek a nyitási hőfokban különböznek egymástól. Meg kellene próbálni egy magassabb értékűt beletenni. A mi olajoskonzervdobozaink :blink: + eleve nem hajlamosak a melegedésre. Talán összefüggésben van a betöltött víz mennyiségével: :unsure: 9,1l??? Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve November4, 2006 Megoszt Elküldve November4, 2006 Talán összefüggésben van a betöltött víz mennyiségével:... Lehet, de ne felejtsd el, hogy egy diesel eleve nem melegszik annyira (jobb a hatásfoka). Nekem már pár km után kellemes meleg jön a radiátortól, de pl. a diesel kombival mentem tegnapelőtt a hideg, szeles időben, még 5km után is csak langyos levegőt fújt. Az is lehet, hogy csak ki kéne vízkőmentesíteni a fűtőradiátort :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
GH Elküldve November4, 2006 Megoszt Elküldve November4, 2006 Na én mar arra a következtetésre jutottam, miután átolvastam a topicot a klubtársak évek alatt felhalmozott tapasztalataival, hogy 3 dolgot kellene csinálni: 1. szivacs project (ez már megtörtént, ha jól értettem akkor a szellőzőrostélyok mögött egyenesen felül lévő kb 10x2cm-es rést kell betömni) 2. kap egy új pollenszűrőt 3. ki kellene venni a fűtőradiátort és kimosni/vízkőmentesíteni. Az enyém már 12 éves, szerintem biztos lehet ez oka annak hogy nem fűt már olyan hatásfokkal. Na ez nem a közeljövőben lesz az biztos :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November4, 2006 Megoszt Elküldve November4, 2006 Hát jó nektek. Én már évek óta nem jövök rá mi a baj a géppel. (A Vectra, de miután C16NZ, az ua mint az astra) A hőfok nem megy fel 50-60 foknál feljebb (kb félúton megáll a kék és a 90 fokos jel között) Nyáron néha dugóban felmegy, de pont mikor kéne, nem. Ezt a fűtésen is érezni. (Vadonat új radiátorral) Ami cserélve volt: termosztát (5 alkalommal, legutóbb gyárira !!!), radiátor, hőfok jeladó (háromszor), műszer (háromszor), vízpumpa. Nem taknyos az olaj, nem olajos a víz, nem fogy, nem növekszik a szint, úgyhogy passz. Még arra is gondoltam, hogy a termosztát mellett a rossz felület miatt átszökik a víz, ezért cserélgettem tömítést, termosztátfedelet és ellenőriztem felfekvő felületet a termosztát alatt a hengerfejen. Semmi gond nincs vele, de azért olyannal is kísérleteztem, hogy tömítést kentem oda. Így sem lett jobb. Innentől már nem értem mi a gond. :unsure: Már nem lehet más baj. (Bezzeg az omega 2 perc alatt üzemi hőfokon van és sosem kellett letakarni a hűtőt.) Link to comment Megosztás: More sharing options...
afonya Elküldve November4, 2006 Megoszt Elküldve November4, 2006 Hát jó nektek. Én már évek óta nem jövök rá mi a baj a géppel. (A Vectra, de miután C16NZ, az ua mint az astra) A hőfok nem megy fel 50-60 foknál feljebb (kb félúton megáll a kék és a 90 fokos jel között) Nyáron néha dugóban felmegy, de pont mikor kéne, nem. Ezt a fűtésen is érezni.... Na ez az ikszakta. :blink: Nem lehet hogy levegő maradt a rendszerben, és nem kering a víz a radiátorban? :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November4, 2006 Megoszt Elküldve November4, 2006 Na ez az ikszakta. ;) Nem lehet hogy levegő maradt a rendszerben, és nem kering a víz a radiátorban? :unsure: Két éve??? :blink: Meg mondom, nem csak a befújt levegő hőmérséklete alacsony, hanem a motor üzemi hőfoka is. Link to comment Megosztás: More sharing options...
afonya Elküldve November4, 2006 Megoszt Elküldve November4, 2006 Két éve??? :unsure: Meg mondom, nem csak a befújt levegő hőmérséklete alacsony, hanem a motor üzemi hőfoka is. Véletlenül nem dizelesítetted? :blink: A viccet félretéve, csak valami vizes progléma lehet mert nem adja át a hőt a motor. A blokkot kéne vízkötleníteni, láttam kétcolos csövet aminek a közepén kb. 10 mm átmérőlyö lik volt, a többi pedig vízkő. Na az sem adta át a hőt. Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November4, 2006 Megoszt Elküldve November4, 2006 Véletlenül nem dizelesítetted? :blink: A viccet félretéve, csak valami vizes progléma lehet mert nem adja át a hőt a motor. A blokkot kéne vízkötleníteni, láttam kétcolos csövet aminek a közepén kb. 10 mm átmérőlyö lik volt, a többi pedig vízkő. Na az sem adta át a hőt. Hm. Köszönöm a tanácsot. Nem kizárt. Az egyik, hogy most volt a blokk darabokra szedve, és amennyire beleláttam a víztérbe, nem láttam vízkő nyomát sem. A csöveknél detto. Viszont más már tényleg nem maradt. (5 hibás termosztátot még én sem foghatok ki egymás után. :unsure: ) Hogy lehet vízkőmentesíteni? Link to comment Megosztás: More sharing options...
afonya Elküldve November7, 2006 Megoszt Elküldve November7, 2006 Hm. Köszönöm a tanácsot. Nem kizárt. Az egyik, hogy most volt a blokk darabokra szedve, és amennyire beleláttam a víztérbe, nem láttam vízkő nyomát sem. A csöveknél detto. Viszont más már tényleg nem maradt. (5 hibás termosztátot még én sem foghatok ki egymás után. :unsure: ) Hogy lehet vízkőmentesíteni? Nekem a trisó ugrott be először, de lehet meg kellene kérdezni kémiában jártas egyént. Lada hűtőnél müködött. Ha szeretsz kisérletezni, meg kelene próbálni egy olyat, hogy a hűtőt kikötni a vízkörből. Nekem továbbra is az a gyanúm hogy valahol át engedi a vizet a motorból a hűtőbe. Mintha folyamatosan nyitva lenne atermosztát. Nem lehet hogy valami kitámasztja? Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve November7, 2006 Megoszt Elküldve November7, 2006 Nekem a trsó ugrott be először, de lehet meg kellene kérdezni kémiában jártas egyént. Lada hűtőnél müködött. Ha szeretsz kisérletezni, meg kelene próbálni egy olyat, hogy a hűtőt kikötni a vízkörből. Nekem továbbra is az a gyanúm hogy valahol át engedi a vizet a motorból a hűtőbe. Mintha folyamatosan nyitva lenne atermosztát. Nem lehet hogy valami kitámasztja? Egyszerű megnézni.Hidegen beindítod és arra vastag csőre teszed a kezed,ahol a hűtő a termosztát után megkapja a vizet!Ha egyből melegedni kezd,akkor gond lesz.Én holnap megnézem majd. Link to comment Megosztás: More sharing options...
GH Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Na ez a szivacsos trükk lehet hogy használ valamit, most mindenhonnan jó meleg jön (még ha tépek a 11-esen hazafele akkor is) Igazából amikor én panaszkodtam akkor ilyen hideg szélviharos idő volt, lehet hogy az volt neki a baja (szarul "szigetel" valahol a kaszni vagy nemtom) és a motor(tér) is azért melegedett nehezen. Meg nekem nincs ilyen zsalu a hűtőmaszkban amit be tudnék tolni télire + a lökösön is minden ki van vágva, lehet hogy kéne bele hekkelni valami ifa-style hullámpapírt. Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Nekem is az a véleményem, hogy nem vízkőprobléma okozza. Teljes jelenség: beindítom a tök hideg motort, normális dő alatt felmegy 90 fok köré (menet közben). Nyit a termosztát, és visszamegy a mutató a középső vonalra (mondjuk 50 fok, bár sosem mértem, ha tizesével megy az osztás, akkor 80). Ez rendben van, hiszen első nyitásnál a jéghideg folyadékot engedi be a motorba. A probléma, hogy utána nem hajlandó ismét fölmenni a hőfok. A fűtés is ennek megfelelően langyos (vadi új radiátorral). Ez egyértelmű termosztáthiba, csak már az elmúlt két évben annyi termosztátot cseréltem, hogy használt termosztát boltot nyithatnék. A jelenség egyik csere után sem változott, és kezdek begolyózni. :unsure: Ami még rosszabb, hogy a hőmérséklet a félúton lévő jel körül mozog föl-le, tehát a termosztát nyit és zár. Gondoltam már arra, hogy nem is rossz a motorhőfok, csak műszer vagy jeladóhiba okozza a jelenséget. Csakhogy mindkettőt szintén többször cseréltem. Viszont álló motornál 20p alatt fölmegy a hőfok akár 90 fölé, ahol a ventillátor bekapcsol, tehát a jeladó elvileg jól mér. Tudom, tuti termosztátnyitás-zárás gond, de biztos, hogy a termosztát okozza? Anno pl a 100-as skodámnál okozott megmagyarázhatatlan jelenségeket a hűtősapka hibája. A nem megfelelő nyomás okozott gondot, bár az nem zárt rendszer (nincs tágulási tartály). Itt nem lehet vmi ilyen gond? Mi a lényege a hűtősapkának? Csak egy kupak, vagy van rajta vmi szelep? Ha meg nem jutok előbbre, akkor megint vegyek ismét egy termosztátot? ;) Totál idegesítő. :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Cseréltem kiegyenlítőtartáy kupakot. Semmi nem változott. Menet közben ha a fűtést leveszem, akkor szépen fölmászik 90 fok közelébe a mutató (még mindig nem az igazi, de lehetne vele együtt élni). Viszont amint rárakom a fűtést visszakúszik ide: Tehát a radiátornál hül vissza. :unsure: Na ilyet még nem pipáltam mióta kétágú vagyok.... :blink: Ezek szerint ez ilyenkor 78 és 82 fokon muzsikál. Ez van. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tom Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Cseréltem kiegyenlítőtartáy kupakot. Semmi nem változott. Menet közben ha a fűtést leveszem, akkor szépen fölmászik 90 fok közelébe a mutató (még mindig nem az igazi, de lehetne vele együtt élni). Viszont amint rárakom a fűtést visszakúszik ide: http://kepfeltoltes.hu/061108/tempgauge_ww...ltoltes.hu_.jpg Tehát a radiátornál hül vissza. :unsure: Na ilyet még nem pipáltam mióta kétágú vagyok.... ;) Ezek szerint ez ilyenkor 78 és 82 fokon muzsikál. Ez van. Na az a vonal akár a 80 fokot is jelentheti, ami egy 83 fokos termosztátnál és egy ilyen pontosságú rendszernél éppen a kívánt érték. Tényleg meg kéne nézni, hogy mi a pontos hőfok. Viszont ennek meg a fűtés mond ellent. :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Igen, közben ezt én is írtam, csak még az előzőhöz fűzte. Akkor ez ilyen. Akkor ez a 80 fok, a 92 fokos termosztát amim van, ezek szerint pontatlan, az utángyártott radiátor meg egy kalap kaki, mert sok hőt von el, de keveset ad le. Á nem értem, és nem is kínzok senkit ezzel. :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 ...Á nem értem, és nem is kínzok senkit ezzel. :unsure: Nem kínzás, szeretjük az X-aktákat és szívesen segítünk :blink: Namost, lehet hülyeség, amit írok, de sztem a fűtőradiátor nem a termosztát után van bekötve a rendszerbe, hanem tök független vízkörön van. Tehát ha a termosztátod zárva van, akkor is keringenie kell hűtővíznek a fűtőradiátorban, kivéve, ha pl. levegős a fűtőradiátor vízköre. Egyébként menet közben nekem se megy fel a hőmérő szerint a motor hőmérséklete 90-ig, általában az alatta levő osztásnál áll (nyáron is), csak egyhelyben járatva megy fel addig. Viszont a termosztátom jónak tűnik: amikor a mutató álló helyzetben felmegy 90-ig, akkor kezd csak melegedni a hűtőhöz menő vízcső. Tehát nem egyedi a Te eseted, annyi a különbség, hogy nekem a fűtéssel nincs gondom, pár km után kellemes meleget fúj. Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Köszönöm a segítséget. Amint írtam, meleget fúj, de zsiguliból, régi vectrámból, omegámból és a corsámból (diesel) kiindulva szinte forrót kéne fújnia. Ezt betudom az utángyártott gagyi radiátornak. Ha meg már itt tartok, csak az marad, hogy a jeladó és műszercsere ellenére nem a tényleges hőfokkal van baj, hanem rossz a hőfok visszajelzés. Talán nem érintkezik vhol rendesen. Ezt az is alátámasztja, hogy 92-93 környékén kapcsol a ventillátor be, holott annak 100-on kéne (95-nél meg ki). Tehát ez lehet a gond. Ezesetben viszont így marad. :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts