Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Fűtés, és klíma

Golby

Recommended Posts

Sziasztok,előre is elnézést,ha van rá válasz valahol,de jócskán visszaolvasva sem találtam választ a problémámra....

Szóval elment a fűtés a kocsiból,(94-es 1.7D),és fogalmam sincs,hol álljak neki keresni a hibát....hiába állítom fűtésre,csak a hideg levegőt fújja az átkozott <_< ....tehát megköszönném,ha valaki szaki felvilágosítana nagy vonalakban...

Jah,és természetesen Buék Nektek. :D

Megosztás:

Sziasztok,előre is elnézést,ha van rá válasz valahol,de jócskán visszaolvasva sem találtam választ a problémámra....

Szóval elment a fűtés a kocsiból,(94-es 1.7D),és fogalmam sincs,hol álljak neki keresni a hibát....hiába állítom fűtésre,csak a hideg levegőt fújja az átkozott <_< ....tehát megköszönném,ha valaki szaki felvilágosítana nagy vonalakban...

Jah,és természetesen Buék Nektek. :D

Üdv, először talán nézd meg a hideg-meleg választó kart mozgatja-e a tekerő az anyósoldali lábtérben középen-fent.

1302394-20140105-NwjlFq.jpg

Megosztás:

Igen,az összes rostélyon hideg zúdul befele.... :unsure:

Mondjuk lehet,butaság,de tegnap felment a vízhőfok majdnem 100-ra,nem érte el a piros tartományt,a mutató szerint,pedig alig mentem vele 6-7Km-t,nem tudom,lehet-e a kettőnek köze egymáshoz.Mármint hogy nincs fűtés,meg termosztát jó-e...????? :blink:

Megosztás:

Igen,az összes rostélyon hideg zúdul befele.... :unsure:

Mondjuk lehet,butaság,de tegnap felment a vízhőfok majdnem 100-ra,nem érte el a piros tartományt,a mutató szerint,pedig alig mentem vele 6-7Km-t,nem tudom,lehet-e a kettőnek köze egymáshoz.Mármint hogy nincs fűtés,meg termosztát jó-e...????? :blink:

Hát akkor szokott felmenni a vízhőfok ennyire ha például a termosztát úgy romlik el,hogy egyáltalán nem nyit ki, ilyenkor hamar meg lehet főzni a motort, ugye a víz csak a kis körben kering a hűtőbe nem jut el. Ellenőrizd a termosztátot a szokásos tapizós módszerrel, hideg motornál alapjáraton a hűtő felső légzűrő felöli sarkának hirtelen kell forrósodnia úgy 10-15 perc mulva. ha szinte egyből langyul akkor a termosztát nyitva ezért jóval gyengébb a fűtés hiszem már kapásból a hűtőbe is jut a víz nehezebben melegszik fel. Ha viszont a mutató eléri a pirosat és mégsem melegszik a hűtő akkor zárt állapotban van megszorulva (bár ezt nem hiszem mert ekkor lenne fűtésed) ekkor nem használható az autó. Azt nem írtad klímás-e a kocsi mert akkor van még egy fűtéscsapod is.

Megosztás:

Nem,nem klímás.Köszi,megyek megnézem azt a termosztátot....

Egyébként teljesen nem vagyok tisztában ennek a fűtésnek a működésével,én azt hittem,a motor térből nyomja be a meleg levegőt,azt jólvan....

Nem, van egy fűtőradiátor ami áthalad a melegedő hűtővíz, a motor mögött az utastérbe megy illetve jön ki 2 darab olyan 3 centi vastag cső. Ezen keresztül fújja be a levegőt a venti ha a meleg felé tekered a választó gombot, illetve ezt kikerülve jut be a levegő ha a hideg felé tekered, meg van ugye az átmenet. Ha már meleg a víz ezt a két csövet is lehet ellenörizni hogy mindkettő meleg-e mert ha csak az egyik akkor a radiátorban van dugulás.

Ott a két cső sárga nyíllal jelölve:

1302531-20140105-a2kmpz.jpg

Megosztás:

• 3 weeks later...

Üdv mindenki!

Valaki nem tudná megmondani hogy áll pontosan a diavia digit klímás astrában a fűtéscsap? mert olyan mintha engedné a vizet. Van rajta egy nyíl, de nem tudom hogy merre kellene állnia, meg úgy néz ki mintha már cserélve lenne... Ha valaki tud benne segíteni akkor azt nagyon megköszönöm :)

Megosztás:

A Diavia szakszerviz válaszol: :)

Így néz ki:

klima_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A fekete-fehér képen alulnézetben van, aszínes fotón meg berajzoltam a víz útját. Az U és S a motor felé menő csöveket jelöli, a két párhuzamos cső megy a fűtőradiátor felé, a t3 pedig a vákuumcső.

Hogy érted azt, hogy "mintha engedné a vizet" ? :huh:

Megosztás:

Köszönöm a Diavia szakszervíznek :D

Úgy értem hogy engedi a vizet hogy csöpög belőle, szép kis tócsa szokott alatta lenni, valamint a kipufogó pont ott van alatta, és ott is látszik a nyoma, valamint fogy a víz a tartályból.(nem hengerfejes a kocsi).

Nekem valami hasonló fűtéscsapom van, nem teljesen ilyen mint a képen. Alaphelyzetben a fűtőradiátor felé nyitva van, vagy zárva? Mert akkor ha kézben van akkor meg tudnám nézni hogy jól van e berakva ha kézzel mozgatom benne a lapátot ami elzárja a víz útját.

Köszi

Megosztás:

Köszönöm a Diavia szakszervíznek :D

Úgy értem hogy engedi a vizet hogy csöpög belőle, szép kis tócsa szokott alatta lenni, valamint a kipufogó pont ott van alatta, és ott is látszik a nyoma, valamint fogy a víz a tartályból.(nem hengerfejes a kocsi).

Nekem valami hasonló fűtéscsapom van, nem teljesen ilyen mint a képen. Alaphelyzetben a fűtőradiátor felé nyitva van, vagy zárva? Mert akkor ha kézben van akkor meg tudnám nézni hogy jól van e berakva ha kézzel mozgatom benne a lapátot ami elzárja a víz útját.

Köszi

Ha csöpög, annak több oka is lehet. A helyedben végigtapiznám a csöveket, hogy hol nedvesek. Talán kiderül belőle, hogy hol ereszt. Lehet, hogy az egyik csatlakozás nem jó, de az is lehet, hogy maga a csap folyik. Az azért gáz, mert 10 papír belőle az új, bontott meg nem létezik.

A csap alaphelyzetben nyitott a fűtőradiátor felé. Csak ha vákuumot kap, akkor záródik. Amúgy az a fűtéscsap, ami most van a kocsiban nekem sem pont így néz ki, mert cserélni kellett (ezért tudom az árát). <_< A befolyó ág más irányba néz, de tök mindegy, mert ugyanúgy működik.

Megosztás:

A Diavia szakszerviz válaszol: :)

Így néz ki:

A fekete-fehér képen alulnézetben van, aszínes fotón meg berajzoltam a víz útját. Az U és S a motor felé menő csöveket jelöli, a két párhuzamos cső megy a fűtőradiátor felé, a t3 pedig a vákuumcső.

Hogy érted azt, hogy "mintha engedné a vizet" ? :huh:

Kedves Diavia szakszerviz.

Mitől lehet az, hogy a klíma gombot megnyomon, nem történik semmi?

Megosztás:

IMG_20140113_181839_www.kepfeltoltes.hu_

Egyébként az enyém így néz ki alulról fényképezve. Nem tudom hogy jó irányban áll-e.

És asszem látszik is hogy hol nedves... :(

Valami ötlet?

http://kepfeltoltes.hu/view/140123/IMG_20140113_181839_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

remélem sikerült feltöltenem mostmár a képet... :D

Szerintem ez tök fordítva van berakva. Ha jól értelmezem a dolgot, akkor ha nálad el van zárva a fűtés, akkor a fűtőkörben a víz teljesen megáll. Pedig elvileg ugye folyamatosan forog a víz a csőben, a csap csak annyit csinál, hogy eltereli a vizet fűtőradiátor felé nyitott állapotban. Nem tudom ez hosszú távon mennyire gáz pl a vízpumpának meg a motor hűtésének, de ezen kívül akár működhet is. Nincsenek melegedési problémáid nyáron?

Ha a víz tényleg a csapnál a gyűrű alól szivárog, akkor az baj, valóban. Én a helyedben mindenképp kivenném. Meg kellene nézni, hogy nincs-e törés vagy lyuk rajta. Ha az illesztésnél ereszt, akkor valami atom pillanatragasztóval, vagy valami tömítőpasztával meg lehetne próbálni a ragasztást. Ha nem megy akkor csere, sajnos.

Ja és a helyes állásban raknám vissza, de ehhez valszeg vágni kell a csöveken is. És persze a szerelésnél ki fog folyni a hűtővíz 90%-a...

Vagy harmadik opció: így hagyod a francba, és öntöd bele a vizet.

Megosztás:

Kedves Diavia szakszerviz.

Mitől lehet az, hogy a klíma gombot megnyomon, nem történik semmi?

Tisztelt Ügyfelünk!

Köszönjük cégünk iránti bizalmát és érdeklődését szerviz szolgáltatásunk iránt.

Kérjük részletezze a hibaleírást (mióta áll fenn a probléma?, milyen megoldásokkal próbálkozott már?, észlelt-e valami egyéb szokatlant?, volt-e a hibának valami előzménye? stb...)

Munkatársunk hamarosan válaszol.

Köszönjük.

Megosztás:

Tisztelt Ügyfelünk!

Köszönjük cégünk iránti bizalmát és érdeklődését szerviz szolgáltatásunk iránt.

Kérjük részletezze a hibaleírást (mióta áll fenn a probléma?, milyen megoldásokkal próbálkozott már?, észlelt-e valami egyéb szokatlant?, volt-e a hibának valami előzménye? stb...)

Munkatársunk hamarosan válaszol.

Köszönjük.

:D :D :D :D :D

Megosztás:

Szerintem ez tök fordítva van berakva. Ha jól értelmezem a dolgot, akkor ha nálad el van zárva a fűtés, akkor a fűtőkörben a víz teljesen megáll. Pedig elvileg ugye folyamatosan forog a víz a csőben, a csap csak annyit csinál, hogy eltereli a vizet fűtőradiátor felé nyitott állapotban. Nem tudom ez hosszú távon mennyire gáz pl a vízpumpának meg a motor hűtésének, de ezen kívül akár működhet is. Nincsenek melegedési problémáid nyáron?

Ha a víz tényleg a csapnál a gyűrű alól szivárog, akkor az baj, valóban. Én a helyedben mindenképp kivenném. Meg kellene nézni, hogy nincs-e törés vagy lyuk rajta. Ha az illesztésnél ereszt, akkor valami atom pillanatragasztóval, vagy valami tömítőpasztával meg lehetne próbálni a ragasztást. Ha nem megy akkor csere, sajnos.

Ja és a helyes állásban raknám vissza, de ehhez valszeg vágni kell a csöveken is. És persze a szerelésnél ki fog folyni a hűtővíz 90%-a...

Vagy harmadik opció: így hagyod a francba, és öntöd bele a vizet.

Ez volt nekem is a tippem, és sztem azért is ereszt mert tök fordítva van berakva... De holnap lesz egy kis időm és megfordítom, próbára, és kiderül hogy hosszabb távon történik-e valami :)

Ha már kézben lesz megnézem mennyire is ereszt, és nincs-e repedés a fűtéscsapon.

Köszi az ötleteket és a jó tanácsokat :)

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.