Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Fűtés, és klíma

Golby

Recommended Posts

Valami a klíma környékén kakilhatott be, mert ha jól sejtem, akkor a meleg víz miatt csak a hűtőventi kapcsolna be első körben, majd ha az sem segít, akkor csatlakozik hozzá a klímaventi is. Vagy nem így van? És mivel gyújtásra már mindkettő beröffen, így a klímára gyanakszok. Ill. találtam egy ilyen csodát: http://www.autoalkat...t=6ZL351028-021

Ezt hova sikerült elrejteni a drága tervezőknek?

klímacsövön van az orrában. A vízhűtőventillátor alatt található.

Megosztás:

Én nem vagyok klímás. de terveztem a klíma utólagos beszerelését és utánnanéztem egy-két dolognak.

Egy klímás Astrában tudtommal 2 ventillátor van a hűtőnél. Ha bekapcsolod a klímát akkor mind a két ventillátor tán alacsony fordulaton kezd el járni. Ja és ez a kör gyújtásra van kötve tudtommal. Én valahol itt keresném a hibát. Az akksi környékén van tán egy kis doboz. Ebben vannak a klíma reléi, biztosítékai. Én azokat nézném át, nem-e véletlenül az egyik baragadt, kábel leesett, vagy valami ilyen bibi.

klíma relék zöme bent van a biztosítéktáblában. Elöl a kis dobozban 1 db zöld relé van klímához, ami a kompresszor behúzásáért felelős. A ventiket a bizti táblánál vezéreli a rendszer. Na persze, hogy ne legyen egyszerű a hátsó oldalán találod meg ezeket a reléket, amihez szinte lehetetlen a bizti tábla kiforgatása nélkül ellenőrizni.

Itt a kapcsolási rajz:

http://www.skandiasauna.de/opel/astra/F/Plan/0800.jpg

Egyébként a hűtésnél a gomba maradt zárva szerintem. Arról kapja a rendszer a testet, és ha álandóan zárva, mihelyst gyújtást raksz rá, indul is a hűtésed.

Megosztás:

Egyébként a hűtésnél a gomba maradt zárva szerintem. Arról kapja a rendszer a testet, és ha álandóan zárva, mihelyst gyújtást raksz rá, indul is a hűtésed.

Tegnap kicseréltem a gombát, és megjavult. Egyébként olyan hülyeségeket csinált, hogy 10 fokban, megálltam 30 secre (piros lámpa), és szemmel lehetett látni, hogy hogy kúszik a vízhőfok mutató 95, majd 100 fokig. És mindez kb. 30 sec alatt. Új gombával ment az autó kb. 10 percig, mire elérte a 95 fokot, hogy beröffenjenek a ventik, 13 fokban.

Megosztás:

Én nem vagyok klímás. de terveztem a klíma utólagos beszerelését és utánnanéztem egy-két dolognak.

Egy klímás Astrában tudtommal 2 ventillátor van a hűtőnél. Ha bekapcsolod a klímát akkor mind a két ventillátor tán alacsony fordulaton kezd el járni. Ja és ez a kör gyújtásra van kötve tudtommal. Én valahol itt keresném a hibát. Az akksi környékén van tán egy kis doboz. Ebben vannak a klíma reléi, biztosítékai. Én azokat nézném át, nem-e véletlenül az egyik baragadt, kábel leesett, vagy valami ilyen bibi.

2 venti lenne? Bakker én esküszöm hogy 1 ventit láttam az enyémben :) De ma délelőtt tuti megnézem! :)

Megosztás:

sziasztok! be lehet építeni utólag klímát? mennyibe kerül?

Nagyon sok mindent át kell alakítani hozzá. Bontott klíma szettet 40-50 körül már adnak, de akkor még biztos, hogy egy csomó apróság fog hiányozni. Az még több tízezer.

Aztán a beszerelési munkadíj minimum 100ezer, vagy nekiállsz magad.

Megosztás:

Ha klímás a géped, akkor 2 van benne. A klímaventi a zárhídban van a hűtők előtt.

Hát nézegettem vagy 5 percig, de nekem nincs ott vetim.Pedig gyári klíma, nem utólagosan bugerált... :o

Elől a klímahűtő, mögötte a sima, májd rajta a venti..

Megosztás:

Hát nézegettem vagy 5 percig, de nekem nincs ott vetim.Pedig gyári klíma, nem utólagosan bugerált... :o

Nekem utólagos diavia klíma van benne, ráadásul digitális!! :) Nekem is ugyanabban a sorrendben mint neked 1 ventillátorom van. Ha bekapcsolom a klímát forog egy bizonyos fordulaton, ha a hűtővíz miatt is kapcsolnia kell akkor még gyorsabban forog. De ez utóbbi ritkán fordul elő, ha klímázok, márpedig nyáron folyamatosan megy a klíma akkor nem megy fel a mutató még piros lámpánál vagy várakozás esetén sem. Nem tudom, ez alapból jó-e vagy rossz, nekem jó még ha kicsit többet is fogyaszt :)

Megosztás:

Nekem utólagos diavia klíma van benne, ráadásul digitális!! :) Nekem is ugyanabban a sorrendben mint neked 1 ventillátorom van. Ha bekapcsolom a klímát forog egy bizonyos fordulaton, ha a hűtővíz miatt is kapcsolnia kell akkor még gyorsabban forog. De ez utóbbi ritkán fordul elő, ha klímázok, márpedig nyáron folyamatosan megy a klíma akkor nem megy fel a mutató még piros lámpánál vagy várakozás esetén sem. Nem tudom, ez alapból jó-e vagy rossz, nekem jó még ha kicsit többet is fogyaszt :)

Egyáltalán nem rossz!Ha van klíma használni kell!A kompresszor összesüríti a rendszerben lévő gázt,ezálltal felmelegszik és folyékony halmaztállapotban a klímahütőbe kerül.ha nem hűti kellöképpen a menetszél a klímahütőt,pl áll az autó azonnal bekapcsol a ventillátor.Télen is ajánlott használni a klímát,a sok állás miatt kiszáradhatnak a tömítések,amit a gázzal együtt betöltött olaj keni.Egyébként is párásodás ellen a leghatásosabb a klíma.
Megosztás:

Azt szeretném kérdezni miért van az ,hogy a klima venti és a vizhütő ventije egyszerre kapcsol? Aki tudja véletlenül léccives ossza meg velem is !Köszi. :icon1:

Igen.

Egyáltalán nem rossz!Ha van klíma használni kell!A kompresszor összesüríti a rendszerben lévő gázt,ezálltal felmelegszik és folyékony halmaztállapotban a klímahütőbe kerül.ha nem hűti kellöképpen a menetszél a klímahütőt,pl áll az autó azonnal bekapcsol a ventillátor.Télen is ajánlott használni a klímát,a sok állás miatt kiszáradhatnak a tömítések,amit a gázzal együtt betöltött olaj keni.Egyébként is párásodás ellen a leghatásosabb a klíma.

A ventik egyfolytában üzemelnek, ahogy bekapcsolod a klímát.

Pedig gyárinál kettő venti van. Ez törvényszerű.

Megosztás:

• 2 weeks later...

sziasztok! be lehet építeni utólag klímát? mennyibe kerül?

Először szerezz egy ugyan olyan motorral szerelt autót, mint a Tied, aztán szépen bontogasd ki a klímát, majd a végén, mire kibontottad, rájössz, hogy beépíteni akarod-e. Ha beépíted, akkor tudni fogod, mit hogyan szedtél szét. Egyébként rombolni is kell a kasztnit, mert zárhíd cserével is jár, tehát eléggé bonyolult. Én beépítettem a gyárit, de kb mindennel együtt 60-ból jött ki. Ebben töltés, és kompi felújítás is van.

Megfontolandó!

Megosztás:

Először szerezz egy ugyan olyan motorral szerelt autót, mint a Tied, aztán szépen bontogasd ki a klímát, majd a végén, mire kibontottad, rájössz, hogy beépíteni akarod-e. Ha beépíted, akkor tudni fogod, mit hogyan szedtél szét. Egyébként rombolni is kell a kasztnit, mert zárhíd cserével is jár, tehát eléggé bonyolult. Én beépítettem a gyárit, de kb mindennel együtt 60-ból jött ki. Ebben töltés, és kompi felújítás is van.

Megfontolandó!

Miből állt az a kompi felújítás? Mert 60-ból épphogy kijön egy teljes felújítás. :)

Megosztás:

Miből állt az a kompi felújítás? Mert 60-ból épphogy kijön egy teljes felújítás. :)

Az összes szétszáradt tömítést cserélték. Mivel a csapágyak jó állapotban voltak, így azokat a srác hagyta, mivel szerinte dísz volt a légkondi az autóban, és alig futottak. Ezzel szemben a tömítések anyaga olyan volt, mint a szivacs... :S

Megosztás:

Viszont most jut eszembe, hogy volt szárító szűrő csere 8-ért, meg a kondenzátor forrasztása 2000-ért. Tehát a vége inkább 70ezer. 30 volt maga a cucc, úgy, hogy én bontottam, 30 a felújítás + töltés, és 10 a szárítószűrő+hegesztés. A munkát nézve ha csak hétvégén csináltam, összesen 3 hétvége.

Műszerfalba fűzni a gyári klímás kábelköteget, motortérbe is gyári kábelköteget, lecserélni a fűtésboxot, felrakni a motortartó bakot, klímát, klímás ékszíjat, csöveket rögzíteni, összerakni mindent. Persze bontás 1 nap volt szintén, szóval hosszú. És persze zárhíd csere, meg a kasztni fúrás, hogy a csövek kijussanak a motortérbe. Mindezt persze akna nélkül!

Megosztás:

Sziasztok!

Klímával kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem. Nem működik a klímám. Egyik klímás szerelő azt mondta, hogy kompresszort kellene cserélnem, egy másik erősködött, hogy meg lehet azt még javítani, ő 40-ből megcsinálja az egész rendszert, meg fel is tölti, stb. Elvitte, majd visszahozta, hogy szar az egész ereszt a kompresszor ház, a nyomáskapcsolók, meg a hűtő is, nem éri meg javítani. Ő azt mondta megtöltötték festett gázzal, de én festék nyomát sem láttam sehol. Na itt mondtam azt, hogy akkor majd megoldom én, mert van a családban autószerelő, igaz klímát nem igen javít, de egy kompresszort ki tud ő is cserélni szerintem, meg a tömítéseket. Vettem egy használt, de elvileg működő klímás autóról lebontott kompit, egy zsír új szárítószűrőt, meg 2 nyomáskapcsolót, mert ugye azt sem ártana cserélni. Nyilván cseréljük az összes tömítést is a rendszerben. Kérdésem annyi lenne, hogy a kompresszorba kell önteni olajat mielőtt felrakjuk, vagy azt majd feltöltéskor a klímás tölti bele a gázzal együtt? Esetleg mire figyeljünk oda a cserénél?

Megosztás:

Sziasztok!

Klímával kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem. Nem működik a klímám. Egyik klímás szerelő azt mondta, hogy kompresszort kellene cserélnem, egy másik erősködött, hogy meg lehet azt még javítani, ő 40-ből megcsinálja az egész rendszert, meg fel is tölti, stb. Elvitte, majd visszahozta, hogy szar az egész ereszt a kompresszor ház, a nyomáskapcsolók, meg a hűtő is, nem éri meg javítani. Ő azt mondta megtöltötték festett gázzal, de én festék nyomát sem láttam sehol. Na itt mondtam azt, hogy akkor majd megoldom én, mert van a családban autószerelő, igaz klímát nem igen javít, de egy kompresszort ki tud ő is cserélni szerintem, meg a tömítéseket. Vettem egy használt, de elvileg működő klímás autóról lebontott kompit, egy zsír új szárítószűrőt, meg 2 nyomáskapcsolót, mert ugye azt sem ártana cserélni. Nyilván cseréljük az összes tömítést is a rendszerben. Kérdésem annyi lenne, hogy a kompresszorba kell önteni olajat mielőtt felrakjuk, vagy azt majd feltöltéskor a klímás tölti bele a gázzal együtt? Esetleg mire figyeljünk oda a cserénél?

Az olajat a gázzal együtt szokták betölteni. Egyébként a festett gázt uv-lámpával szokták nézni mert úgy látszik, szabad szemmel nem annyira.

Figyelni talán csak arra kell, hogy minden vissza is kerüljön a helyére és a csöveket jól csatlakoztassátok.

Megosztás:

Az olajat a gázzal együtt szokták betölteni. Egyébként a festett gázt uv-lámpával szokták nézni mert úgy látszik, szabad szemmel nem annyira.

Figyelni talán csak arra kell, hogy minden vissza is kerüljön a helyére és a csöveket jól csatlakoztassátok.

Sajnos van az a mennyiségű gázszivárgás, ami meglátszik a blokkon. Tapasztalat. :(

Megosztás:

Sajnos van az a mennyiségű gázszivárgás, ami meglátszik a blokkon. Tapasztalat. :(

Na én néztem UV lámpával is, ráadásul az egyik feltöltő szelepem enged, ha leveszem a védőkupakot szuszog kifele még a maradék gáz, de hiába néztem UV-vel, ott sem látok semmi festett gázt, szerintem nem is raktak bele, csak duma volt, lesz@rozták az egészet, hogy rakassak bele egy komplett másik klímát jó drágán. Állítólag a hűtőm is olyan, mint a szita, de azon sem láttam uv-vel sem szivárgás nyomot, ránézésre egyébként szép a hűtő, nincs eloxidálódva, sérülés nyomot sem látok. Ezért döntöttem úgy, hogy megoldom autószerelő ismerőssel valahogy, engem ne b...szon át senki! Az a baj, hogy itt Békésben nincs egy normális klímás, mind csak lehúzza az embert, tisztelet esetleg annak az 1-2 kivételnek, akiket én nem ismerek. Ismerősnek tömszelencét, csapágyat és ház tömítést cseréltek 18-ért Szegeden a kompijában, itt ugyanezt a mutatványt 40 körül kínálták több helyen is. Végül vettem 15-ért egy elvileg jó, bontott kompit. Tömítést meg elvileg bármelyik boltban kapok, ahol árulnak vízvezeték szerelési anyagokat, nem kell túllihegni, legalábbis ezt tanácsolták többen.

Megosztás:

Sziasztok!

A kompiba szoktak meghatározott mennyiségű olajat tenni. A töltéskor bekerülő olaj mennyisége nem elegendő a kompresszor kenésére.

A festett töltésnek is lesz nyoma... :) UV

Megosztás:

Na én néztem UV lámpával is, ráadásul az egyik feltöltő szelepem enged, ha leveszem a védőkupakot szuszog kifele még a maradék gáz, de hiába néztem UV-vel, ott sem látok semmi festett gázt, szerintem nem is raktak bele, csak duma volt, lesz@rozták az egészet, hogy rakassak bele egy komplett másik klímát jó drágán. Állítólag a hűtőm is olyan, mint a szita, de azon sem láttam uv-vel sem szivárgás nyomot, ránézésre egyébként szép a hűtő, nincs eloxidálódva, sérülés nyomot sem látok. Ezért döntöttem úgy, hogy megoldom autószerelő ismerőssel valahogy, engem ne b...szon át senki! Az a baj, hogy itt Békésben nincs egy normális klímás, mind csak lehúzza az embert, tisztelet esetleg annak az 1-2 kivételnek, akiket én nem ismerek. Ismerősnek tömszelencét, csapágyat és ház tömítést cseréltek 18-ért Szegeden a kompijában, itt ugyanezt a mutatványt 40 körül kínálták több helyen is. Végül vettem 15-ért egy elvileg jó, bontott kompit. Tömítést meg elvileg bármelyik boltban kapok, ahol árulnak vízvezeték szerelési anyagokat, nem kell túllihegni, legalábbis ezt tanácsolták többen.

feltöltő szelepnél a gumi tönkre szokott menni. Nálam kicserélte a srác egy tűszelepes házra, amiben cserélhető a tűszelep. Azóta nincsen problémám a rendszerrel. Ami az opel klímák rákfenéje a szárítószűrőnél lévő csatlakozás. A tömítés ki szokott rohadni. Állítólag azért, mert oda be tud jutni a sólé, mert a vas könnyen rohad. Érdemes jól bekenni az egészet fsb-vel.

Megosztás:

Egyébként nekem is a kompresszorral van bajom. Maga a szerkezet működik, és hűtött rendesen a klíma is, amíg volt benne gáz. A baj az, hogy a kompresszorház külső csőcsatlakozásai kissé sérültek és a menetek le vannak kopva. Egy bizonyos pontnál jobban nem lehet meghúzni őket és a gáz pár nap alatt szépen kimegy belőle. <_<

Még nem voltam vele klímásnál, de jövő héten megnézetem. Tudtok valami tippet, hogy hogyan lehet ezt felújítani? Ki tudják cserélni a csatlakozó részt? Vagy vehetek másikat aranyért? :huh:

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.