Tiu Elküldve Augusztus31, 2013 Elküldve Augusztus31, 2013 Nekem a 4,18 WR-es váltó pont rossz 1/4 mérföldre. 3-ban elfogy a végére, a 4-be váltás pedig pont ugyanekkora időveszteség. A CR-es váltó jobb lesz, mert ott az 1. hosszabb, bátrabban lehet indulni, viszont a 2-3-4 rövidebb. Mondjuk 3,74-es a végáttétel akkor 2-3-4-ben is hosszabb mint a W418, de ha 3,94-es akkor a 2-3-4 rövidebb. (3,84-et nem láttam még :icon1: ) Ezek az F13 váltóra igazak, de az F15 is hasonló, csak ott az 1. egyforma. De itt is vannak: http://www.opel-infos.de/getriebe/f15.html
hakapeszimaki Elküldve Augusztus31, 2013 Elküldve Augusztus31, 2013 F13 w394 van rajta. W és C között 17% különbség van. Úgy tudtam, az egyes egyforma. Volt c394 c14se korzám eladásra az mocsok rövid, 3as 120-nál 6500,2meg 80nál tiltott. Jól harapott aztán hamar jött az üveg hang, mivel 5800 felett erősen esik a teljesítmény ezeken a motorokon. Tehát hiába pörög jobb elváltani. A korzám motorja is 5800 körül van csúcson, kent nv062 miatt meg 2500nál is van már akkora nyomaték mint gyári c16se-n maximum. Szvsz nálam nem segítene a rövidebb váltó,sőt.. Egyébként kezdek rájönni miért jobb a forgó alkatrészek könnyítése. Pl. Mert kisebb lesz a max teljesítmény utáni görbe zuhanás. G16bs Suzuki motorom is erőlködés nélkül pörög 7000ig pedig màr 5700nál eléri a csúcsot. Haver 1.5 civicje is pont ilyen, 1/4en egál a korzámmal pedig jó 10 lóval gyengébb és nehezebb is viszont üveg hang nélkül pörög 7000ig.
wookie Elküldve Szeptember1, 2013 Elküldve Szeptember1, 2013 Nekem a 4,18 WR-es váltó pont rossz 1/4 mérföldre. 3-ban elfogy a végére, a 4-be váltás pedig pont ugyanekkora időveszteség. A CR-es váltó jobb lesz, mert ott az 1. hosszabb, bátrabban lehet indulni, viszont a 2-3-4 rövidebb. Mondjuk 3,74-es a végáttétel akkor 2-3-4-ben is hosszabb mint a W418, de ha 3,94-es akkor a 2-3-4 rövidebb. (3,84-et nem láttam még :icon1: ) Ezek az F13 váltóra igazak, de az F15 is hasonló, csak ott az 1. egyforma. De itt is vannak: http://www.opel-infos.de/getriebe/f15.html 74-et akartam írni. :) AZ egyes ugyanaz, vagy rövidebb, csak a többi fokozat rövidebb. Összességében lehet hogy hosszabb mint a jelenlegi, viszont sokal zártabb a váltó, kisebbet ejt váltásnál,s mivel az se motor magasabb fordulaton és kisebb sávban húz mint az nz, ezért jobb is lesz neki ez. Nem véletlen tették mellé. F13 w394 van rajta. W és C között 17% különbség van. Úgy tudtam, az egyes egyforma. Volt c394 c14se korzám eladásra az mocsok rövid, 3as 120-nál 6500,2meg 80nál tiltott. Jól harapott aztán hamar jött az üveg hang, mivel 5800 felett erősen esik a teljesítmény ezeken a motorokon. Tehát hiába pörög jobb elváltani. A korzám motorja is 5800 körül van csúcson, kent nv062 miatt meg 2500nál is van már akkora nyomaték mint gyári c16se-n maximum. Szvsz nálam nem segítene a rövidebb váltó,sőt.. Egyébként kezdek rájönni miért jobb a forgó alkatrészek könnyítése. Pl. Mert kisebb lesz a max teljesítmény utáni görbe zuhanás. G16bs Suzuki motorom is erőlködés nélkül pörög 7000ig pedig màr 5700nál eléri a csúcsot. Haver 1.5 civicje is pont ilyen, 1/4en egál a korzámmal pedig jó 10 lóval gyengébb és nehezebb is viszont üveg hang nélkül pörög 7000ig. Na ja, mondjuk neked a korza az könnyű, elvileg. Azt könnyebben rángatja mint nekem ezt a nagy bódét. Mikor még az astrában volt a motor, ezzel a váltóval iszonyat jó összhangban volt a motor, a fentebb vázolt okokból. (na meg mondjuk ez fele annyit futott mint az én gyárim, úgy kapcsol mint a vaj)
hakapeszimaki Elküldve Szeptember1, 2013 Elküldve Szeptember1, 2013 Meg annyi,hogy a c3.94 óra szerint 95nél forog 3000-et ötödikben. Szóval érdemes lenne hosszú ötödikkel összerakni,mert pályán azt fogod hinni,hogy kilyukadt a tank. Speckó lehúzó szerszám ajánlott,pajszerral biztos letörsz pár fogat a kerékről. Persze más gyártók ezt gyárilag letisztázzák (nem akarok neveket írni Honda),hogy az első néggyel gyorsítunk (rövid),ötödik overdrive (hosszú).
TomTech Elküldve Szeptember1, 2013 Elküldve Szeptember1, 2013 Volt olyan valtom ahol a lehuzo sem segitett az 5. fogaskerekek levetelen es melegiteni kellett rendesen. A feszegetes csak a fogak szeleinek a lepattogtatasara jo sajnos. Ha van pres avval is lehet nyomni a tengely veget, de avval is a csapagyat kinozza az ember, es a csapagyhaz is konnyen torik a seegernel.
megadave Elküldve Szeptember3, 2013 Elküldve Szeptember3, 2013 Fel lehet rakni c16se-re egy ne 4-2-1 leömlőt? Át kell alakítani a motorhoz csatlakozó részt? Küzdött már vki ilyennel? Nem erre gondolok (ha jól értem ez a gyári): Hanem erre (4-2-1):
Tiu Elküldve Szeptember3, 2013 Elküldve Szeptember3, 2013 NE-t nem hiszem mert ott öntvénnyel indul, de XE-t lehet. Többen is megcsinálták már. ;) Kell hozzá csináltatni talpat és ahhoz kell hozzáhegeszteni a csöveket, mivel a csőtávolság változik, mert a kisblokk 86mm a nagy pedig 92mm hengertáv. Kell rövidíteni a csövek magasságán is. A lambda maradhat ott is ahol az XE-n van, de akkor célszerű fűtött lambdát használni, vagy betehető egy persely az első Y-ba, de akkor csak 2 henger értékét nézi. Van itt kép, talán látszik rajt az épp készülő hegesztés a rövidítésnél, a lambda az új helyen és a talp is: http://www.opelforum.hu/index.php?app=gallery&image=3211 1
wookie Elküldve Szeptember4, 2013 Elküldve Szeptember4, 2013 Hali! c20ne- injektorokat bele lehet tenni plug&play a c16se-blokkba? Nyerhetek ezzel valami teljesítményt, vagy csak plusz fogyit? Etanollal szeretnék közlekedni, és most a donorból itt egy c20ne, gondoltam egy próbát megér.
Tiu Elküldve Szeptember4, 2013 Elküldve Szeptember4, 2013 Az eredeti szívócsővel igen. Ha etanol, akkor talán jó is lesz. Ezen az oldalon találsz infót a hsz-ban és talán utána is: http://forum.chevyklub.hu/index.php?topic=297.msg90126;topicseen#msg90126 1
hakapeszimaki Elküldve Szeptember4, 2013 Elküldve Szeptember4, 2013 Hali! c20ne- injektorokat bele lehet tenni plug&play a c16se-blokkba? Nyerhetek ezzel valami teljesítményt, vagy csak plusz fogyit? Etanollal szeretnék közlekedni, és most a donorból itt egy c20ne, gondoltam egy próbát megér. Asszem belemegy a c20ne,de próbálták ezt már többen is. Többlet fogyi semmiképp,lambda állítja úgyis állandó fojtószelepállásnál a keveréket. Több anyag meg lesz,lehet nem is túlsok nyitott fojtószelepnél,jobban kell mennie,próba szerencse. Nem igénytelenebb ez,mint asztalon ecu-t chiptunyingolni.
Alex75 Elküldve Szeptember10, 2013 Elküldve Szeptember10, 2013 Azért csak összehozták... http://karotta.blog.hu/2013/09/09/hangyasz_hetfo_52_masodik_nekifutas_a_hungaroringnek
wookie Elküldve Szeptember10, 2013 Elküldve Szeptember10, 2013 Azért az vicces hogy opelék igen sok motorhoz kezdve az 1.4-től a 2.0-ig ugyanazt a kipufogót rakták fel. (kevés eltéréssel) Ez azért elgondolkodtatott, hogy a c16se-re valszeg lehetne csinálni egy hozzá jobban illő darabot. (rendszert, természetesen)
megadave Elküldve Szeptember10, 2013 Elküldve Szeptember10, 2013 Azért az a "kevés" eltérés épp elég. Pont most nézegetem ezeket...
wookie Elküldve Szeptember10, 2013 Elküldve Szeptember10, 2013 Az a kevés eltérés az annyi jellemzően, hogy máshol van a tűzkarika, vagy a lambdaszonda helye. :) Persze most azokról beszélek, amik öntött leömlősök, és duplacsövesek.
Alex75 Elküldve Szeptember11, 2013 Elküldve Szeptember11, 2013 Azért az vicces hogy opelék igen sok motorhoz kezdve az 1.4-től a 2.0-ig ugyanazt a kipufogót rakták fel. (kevés eltéréssel) Ezen már én is gondolkodtam, pl G Astránál is a z16xe-x20xer-ig ugyanaz a rendszer van (hosszúság, csőátmérő, dobok), csak a leömlők különböznek, a motorok között pedig van 60% teljesítménykülönbség, illetve a nyomatékcsúcsuk is teljesen máshol van, 3400-tól 4300-ig bezárólag. G.Bell szerint számolva az átmérő (50mm) a 2.0-hoz megfelelő, ezek szerint akkor az 1.6 mostohagyerek lett volna? Egy új rendszer kiszámolásába baromira bekavar az, hogy a képletek egyenes csövekre vonatkoznak, viszont a rendszer az autó alatt tele van ívvel, ezek módosítják a hosszt, számítógépes program hiányában valszeg lehetetlen kiszámolni. Esetleg van valakinek infója arról, hogy forró gáznál milyen módosító tényezővel bírnak a különböző idomok?
Alex75 Elküldve Szeptember11, 2013 Elküldve Szeptember11, 2013 ...elgondolkodtatott, hogy a c16se-re valszeg lehetne csinálni egy hozzá jobban illő darabot. (rendszert, természetesen) Érdemes lenne megnézni egy c16xe B Corsa (GSI) szívó- ill. kipufogórendszerét. A lökettérfogat azonos, a nyomatékcsúcs is szinte ugyanott van. http://www.ebay.de/itm/Abgaskrummer-850596-Org-Opel-Corsa-C16XE-/251173254393?pt=DE_Autoteile&hash=item3a7b17b4f9 Amennyire egy öntvénnyel lehetséges próbáltak egy optimális 4-2-t kialakítani. http://www.ebay.de/itm/OPEL-16V-GSI-CORSA-B-C16XE-HOSENROHR-TIGRA-X16XE-ABGASROHR-OPEL-CORSA-B-16V-GSI-/161081166811?pt=DE_Autoteile&hash=item25812f8bdb Egy ilyen érdemes lenne lemérni az átmérőket, ill. a kipuszeleptől számított hosszt. Egyébként a tiédhez szükséges kipu paraméterek (3400-as nyomatékcsúcs): 4-2-1 leömlő átmérő: 28-37-38mm 4-2-1 hossz: 380-1035-1365mm (ezek módosulnak az ívektől függően) Ezután kezdődik az első dob. Ha a leömlő y-ig (összejön 1-be) megméred a hosszt, és ennek mintájára legyártasz egy leömlőt az adott átmérőkkel, nagyon nem lőhetsz mellé. A c20xe leömlővel csak az a probléma, h 4800-as fordszámra lett méretezve, ennyivel rövidebb is a hossz, mint ami 3400-hoz kellene (380-600-890mm)
hakapeszimaki Elküldve Szeptember11, 2013 Elküldve Szeptember11, 2013 Ezen már én is gondolkodtam, pl G Astránál is a z16xe-x20xer-ig ugyanaz a rendszer van (hosszúság, csőátmérő, dobok), csak a leömlők különböznek, a motorok között pedig van 60% teljesítménykülönbség, illetve a nyomatékcsúcsuk is teljesen máshol van, 3400-tól 4300-ig bezárólag. G.Bell szerint számolva az átmérő (50mm) a 2.0-hoz megfelelő, ezek szerint akkor az 1.6 mostohagyerek lett volna? Egy új rendszer kiszámolásába baromira bekavar az, hogy a képletek egyenes csövekre vonatkoznak, viszont a rendszer az autó alatt tele van ívvel, ezek módosítják a hosszt, számítógépes program hiányában valszeg lehetetlen kiszámolni. Esetleg van valakinek infója arról, hogy forró gáznál milyen módosító tényezővel bírnak a különböző idomok? Minden rendszer alól b*szd ki a hátsó dobot. Nem kell túlvariálni,felesleges.
Tiu Elküldve Szeptember11, 2013 Elküldve Szeptember11, 2013 Érdemes lenne megnézni egy c16xe B Corsa (GSI) szívó- ill. kipufogórendszerét. A lökettérfogat azonos, a nyomatékcsúcs is szinte ugyanott van. http://www.ebay.de/itm/Abgaskrummer-850596-Org-Opel-Corsa-C16XE-/251173254393?pt=DE_Autoteile&hash=item3a7b17b4f9 Amennyire egy öntvénnyel lehetséges próbáltak egy optimális 4-2-t kialakítani. http://www.ebay.de/itm/OPEL-16V-GSI-CORSA-B-C16XE-HOSENROHR-TIGRA-X16XE-ABGASROHR-OPEL-CORSA-B-16V-GSI-/161081166811?pt=DE_Autoteile&hash=item25812f8bdb Egy ilyen érdemes lenne lemérni az átmérőket, ill. a kipuszeleptől számított hosszt. Egyébként a tiédhez szükséges kipu paraméterek (3400-as nyomatékcsúcs): 4-2-1 leömlő átmérő: 28-37-38mm 4-2-1 hossz: 380-1035-1365mm (ezek módosulnak az ívektől függően) Ezután kezdődik az első dob. Ha a leömlő y-ig (összejön 1-be) megméred a hosszt, és ennek mintájára legyártasz egy leömlőt az adott átmérőkkel, nagyon nem lőhetsz mellé. A c20xe leömlővel csak az a probléma, h 4800-as fordszámra lett méretezve, ennyivel rövidebb is a hossz, mint ami 3400-hoz kellene (380-600-890mm) Az átmérő nem befolyásol hosszt? Vagy a c20xe-nél is a saját átmérővel számoltad? (ha jól emlékszem, 36-40-50 és az első Y után kb. 20mm-t kell rövidíteni) Azért felrakva a c20xe-ből átalakítottat, van különbség az eredeti öntvényhez képest. :icon1:
Alex75 Elküldve Szeptember11, 2013 Elküldve Szeptember11, 2013 Az átmérő nem befolyásol hosszt? Vagy a c20xe-nél is a saját átmérővel számoltad? (ha jól emlékszem, 36-40-50 és az első Y után kb. 20mm-t kell rövidíteni) Azért felrakva a c20xe-ből átalakítottat, van különbség az eredeti öntvényhez képest. :icon1:Persze, hogy befolyásolja, hiszen abból kell számolni, viszont minden teljesítménynek meg van az optimális keresztmetszet igénye, ha e fölé mész, akkor adott fordszámon nyomatékot veszítesz. Mondjuk ez, nem baj, ha egy nagyobb tengely miatt amúgy is feljebb akarod (kell) tolni a nyomatékcsúcshoz tartozó fordulatot, mert ehhez viszont nagyobb keresztmetszet kell. A lényeg az, hogy komplett egységként kell gondolni a motorra, a szívónyílástól a kupufogónyílásig bezárólag, minden hatással van mindenre...
wookie Elküldve Szeptember11, 2013 Elküldve Szeptember11, 2013 Érdemes lenne megnézni egy c16xe B Corsa (GSI) szívó- ill. kipufogórendszerét. A lökettérfogat azonos, a nyomatékcsúcs is szinte ugyanott van. http://www.ebay.de/itm/Abgaskrummer-850596-Org-Opel-Corsa-C16XE-/251173254393?pt=DE_Autoteile&hash=item3a7b17b4f9 Amennyire egy öntvénnyel lehetséges próbáltak egy optimális 4-2-t kialakítani. http://www.ebay.de/itm/OPEL-16V-GSI-CORSA-B-C16XE-HOSENROHR-TIGRA-X16XE-ABGASROHR-OPEL-CORSA-B-16V-GSI-/161081166811?pt=DE_Autoteile&hash=item25812f8bdb Egy ilyen érdemes lenne lemérni az átmérőket, ill. a kipuszeleptől számított hosszt. Egyébként a tiédhez szükséges kipu paraméterek (3400-as nyomatékcsúcs): 4-2-1 leömlő átmérő: 28-37-38mm 4-2-1 hossz: 380-1035-1365mm (ezek módosulnak az ívektől függően) Ezután kezdődik az első dob. Ha a leömlő y-ig (összejön 1-be) megméred a hosszt, és ennek mintájára legyártasz egy leömlőt az adott átmérőkkel, nagyon nem lőhetsz mellé. A c20xe leömlővel csak az a probléma, h 4800-as fordszámra lett méretezve, ennyivel rövidebb is a hossz, mint ami 3400-hoz kellene (380-600-890mm) Most ezek a méretek így honnan? Igen, a c20xe-vel nekem is ez a bajom, na meg én az elejétől a végéig egy rozsdamentes rendszert akarok majd összerakni, akkor meg már olyat hajt az ember ami pont a motorhoz való.
reddish Elküldve Szeptember11, 2013 Elküldve Szeptember11, 2013 Minden rendszer alól b*szd ki a hátsó dobot. Nem kell túlvariálni,felesleges. A legnagyobb fojtást a motornál a katalizátor adja. Szerintem önmagában a hátsódob cseréje nem sokat hoz. Kipufogó-leömlő építéshez meg itt van két link. Érdemes elolvani. http://karotta.blog.hu/2012/03/20/hangyasz_hetfo_14_soha_eletedben_nem_akartal_ennyit_tudni_a_kipufogorol http://users.atw.hu/rwdtuning/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=26 Én a 4-2-1-et preferálom. A 4-1 inkább versenyzésre, mint utcára való, meg amúgy is jobb a kipufogógáz elvezetése 4-2-1 kialakításnak.
wookie Elküldve Szeptember11, 2013 Elküldve Szeptember11, 2013 A legnagyobb fojtást a motornál a katalizátor adja. Szerintem önmagában a hátsódob cseréje nem sokat hoz. Kipufogó-leömlő építéshez meg itt van két link. Érdemes elolvani. http://karotta.blog.hu/2012/03/20/hangyasz_hetfo_14_soha_eletedben_nem_akartal_ennyit_tudni_a_kipufogorol http://users.atw.hu/rwdtuning/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=26 Én a 4-2-1-et preferálom. A 4-1 inkább versenyzésre, mint utcára való, meg amúgy is jobb a kipufogógáz elvezetése 4-2-1 kialakításnak. Na az az, ami nekem már nincs. :D Egyébként a hátsó dob igenis nagy fojtás tud lenni, mert hogy nem abszorpciós, hanem labirint, gyárilag.
Alex75 Elküldve Szeptember12, 2013 Elküldve Szeptember12, 2013 Most ezek a méretek így honnan? Igen, a c20xe-vel nekem is ez a bajom, na meg én az elejétől a végéig egy rozsdamentes rendszert akarok majd összerakni, akkor meg már olyat hajt az ember ami pont a motorhoz való. Néhány képlet: inchben számolva (2,54cm) P=(850xED/rpm)-3=P(4)+P(2) P: leömlő hossza az y-ig bezárólag (4-2 ág, ha 4-1 leömlő, akkor a 4ág), 4-2-1 leömlőnél az első ág általában 38 cm ED:180'+kipuszelep nyitási szög aldó holtpont előtt rpm: erre a fordszámra akarod hangolni a rendszert Az y utáni szakasz, az első dobig bezárólag: P(gyüjtő)=P+3 Átmérők: ID(s)=cc/((P+3)x25) ennek a gyöke x2,1 ID: négyes ág átmérő cc: egy henger lökettérfogata ID(p)=(ID(s)négyzetx2)gyökx0,9 ID(p): kettes ág átmérő ID(gy)=((ccx2)/((P+3)x25))gyökx2 ID(gy): gyüjtő cső átmérő
reddish Elküldve Szeptember13, 2013 Elküldve Szeptember13, 2013 Na az az, ami nekem már nincs. :D Egyébként a hátsó dob igenis nagy fojtás tud lenni, mert hogy nem abszorpciós, hanem labirint, gyárilag. Én arra gondoltam, ha a gyári katalizátort megtartva cseréled csak a hátsó kipufogót, nagy változást nem hoz a hanghatáson kívűl, hiszen már a katalizátornál kap egy nagy fojtást a kipufogógáz.
Alex75 Elküldve Szeptember13, 2013 Elküldve Szeptember13, 2013 Én arra gondoltam, ha a gyári katalizátort megtartva cseréled csak a hátsó kipufogót, nagy változást nem hoz a hanghatáson kívűl, hiszen már a katalizátornál kap egy nagy fojtást a kipufogógáz. Viszont, gyárilag a kipufogó rendszer úgy van hangolva, hogy a katalizátornál ér véget a gyűjtőcső (4-2-1-ből az 1) optimális hossza. Legalábbis az x20xer-nél így van. Gyári GSI alatt sajnos még nem voltam, de kiváncsi lennék, ott hogy van. Ha kiiktatod a katalizátort, akkor elvileg bekeversz a gázlengésbe. Igaz, h könnyebben tolja ki a motor a gázt, így nyerhetünk pár lóerőt fent, viszont nyomatékból veszítünk valamennyit, ezt az enyémnél tapasztaltam... Az ideális valszeg az lenne, hogy a kati helyére tennénk egy méretében(?), pozíciójában azonos dobot (herélt kati?), amiben meg tud történni a nyomásváltozás, vagy a középdob eleje kerülne pontosan kétszeres távolságra, így minden második impulzus ki tudná fejteni a hatását... Persze, ez csak elmélet, gyakorlatban kicsit minden máshogy van, de kiindulásnak talán megteszi.
Recommended Posts