akzo Elküldve Augusztus7, 2007 Elküldve Augusztus7, 2007 Hic írta: Itt a tuti: Akzonak van igaza, teljesen jól leírta a lényeget. A szubszonikus szűrő FELÜLÁTERESZTŐ, a vágási frekije 10-25Hz között van. A célja, hogy a hangzás szempontjából lényegtelen, ellenben hihetetlen energiaigényű szubszonikus ("hallható tartomány alatti") mélyeket kicsit szűrje. A meredeksége ált. 12dB/oktáv, bár létezik 24dB/oktáv. Ezeket a 20Hz és alatti frekiket nagyon kevés hangszóró tolerálja, általában torzítással válaszolnak. Ezen kívül általában már a ládák átviteli karakterisztikája is mélyen esik ebben a tartományban, így tök felesleges ide pazarolni a drága Wattokat...... A lényeg, érzetre "erősebb" és "precízebb" szubbasszus. Bármilyen furcsa elsőre.... Külön nem kapsz. Vagy a fej, vagy az erősítő tudja (ált. 100e feletti kat.), vagy esetleg az aktív váltó (mint. pl. nálam a Syrincs Subcontrol II, vagy akár a Phonocar Kick váltóm). Johnnynak igaza van, a gagyi fejek nem mennek 40Hz alá, de itt nem is erről van szó. Legalábbis szerintem. Pölö az én fejegységem (KD-SH99R) lemegy alá bőven. Közben látom, hogy válaszoltál...:) Külön nem kapni? Hmm... a végén még nekem kell műveleti erősítős áramkört építeni rá... bár ezt inkább kihagyom,mert szerintem a barkácsmegoldás hangminőségre gyakorolt hatása nem feltétlenül nyerő... Szóval a gagyi fejegységek azok,amik nem igazán mennek 40Hz alá? Köszi az infót! Számítógép hangkártyák közül is soknál erősen meg van vágva a mélytartomány... péell alaplapi gagyiságoknál... amúgy én elég sokszor használtam hibrid rendszert, azért ugrálok számítógépes példával... otthon jelenleg a gépről a zene megy a dolby surround tv-re, emellett egy 4 csatis autós erősítőre hidalva 2-2 csatornát,ami meghajt 2 30centis szubot...B) Amúgy titeket is kivagdos a rendszer 2-3x,mire el tudtok postolni egy hozzászólást vagy ez csak nálam feature?
Hic Elküldve Augusztus7, 2007 Elküldve Augusztus7, 2007 Ne keverjük a szobai és az autóshifit. A "hasznos" szubtartomány igazából 20 és 80 Hz közé esik. Alatta ugye a szubszonikus, felette a kick tartomány (mélyközép alja). Van, aki e fölé is felengedi a szubot, csak akkor már kezded hátulról hallani (mert ugye itt a csomitartóban van a láda, nem elöl/alul, mint a legtöbb szobai rendszernél) Ezt persze lehet úgy elérni, hogy egy szimpla aluláteresztő szűrőre bízzuk, és az alsó frekit majd a komponensek saját átvitele, illetve a membrán tehetetlensége fogja "meghatározni". Csakhát ez egy kicsit slampos. Hozzáteszem, a manapság épített "autóhifik" 90 százalékában ez így megy. Ócsó.
J0hnny Elküldve Augusztus7, 2007 Elküldve Augusztus7, 2007 Hic írta: Ne keverjük a szobai és az autóshifit. A "hasznos" szubtartomány igazából 20 és 80 Hz közé esik. Alatta ugye a szubszonikus, felette a kick tartomány (mélyközép alja). Van, aki e fölé is felengedi a szubot, csak akkor már kezded hátulról hallani (mert ugye itt a csomitartóban van a láda, nem elöl/alul, mint a legtöbb szobai rendszernél) Ezt persze lehet úgy elérni, hogy egy szimpla aluláteresztő szűrőre bízzuk, és az alsó frekit majd a komponensek saját átvitele, illetve a membrán tehetetlensége fogja "meghatározni". Csakhát ez egy kicsit slampos. Hozzáteszem, a manapság épített "autóhifik" 90 százalékában ez így megy. Ócsó. Na,hát ezt pofázom én is! :) Olyan ez mint a motortuning.Sz@rból nem lehet kártyavárat építeni! B)
Hic Elküldve Augusztus7, 2007 Elküldve Augusztus7, 2007 akzo írta: Amúgy titeket is kivagdos a rendszer 2-3x,mire el tudtok postolni egy hozzászólást vagy ez csak nálam feature? Nekem müxik, no problem....
Dini Elküldve Augusztus7, 2007 Elküldve Augusztus7, 2007 J0hnny írta: Tudni kellene a szűrő vágási frekvenciáit! Sajnos nem találok most leírást a neten! Sherwood XN 5000 a tipusa hátha te nagyobb sikerrel jársz :)
akzo Elküldve Augusztus7, 2007 Elküldve Augusztus7, 2007 Dini írta: Sajnos nem találok most leírást a neten! Sherwood XN 5000 a tipusa hátha te nagyobb sikerrel jársz :) http://cgi.ebay.de/Sherwood-XN-5000-Aktive...3QQcmdZViewItem itt a második képen van minden adat...elég rosszul látszik,de azért ki lehet silabizálni...
Dini Elküldve Augusztus7, 2007 Elküldve Augusztus7, 2007 akzo írta: http://cgi.ebay.de/Sherwood-XN-5000-Aktive...3QQcmdZViewItem itt a második képen van minden adat...elég rosszul látszik,de azért ki lehet silabizálni... Köszi ez mar egy nagy segítség volt aug 21. én lesz nálam a hangváltó remélem, jól fog muszikálni a rendszerrel! igaz most figyelgettem hogy az erősítőm a 2pár rca bemenetből megoldja a subbot! Na majd meglatjuk! ugy a végkifejlett egy monoblock lesz a subbnak :)
Hic Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 A Sherwoodban 10Hz-nél van szubszonikus szűrő, és akár 1 pár RCA-ról megoldja neked a szub / mély-közép / magas szétosztást. De a szubot szerintem is lehet, hogy jobb, ha a fejről hajtod közvetlenül, mert ott menet közben állítgathatod a hangerejét, stb.
akzo Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 Hic írta: Nekem müxik, no problem.... itthonról nekem is... a melóhelyről vannak csak ilyen gondok..mondjuk más oldallal is... lehet,h így 'ösztönzik' az embert arra,h mással foglalkozzon a munkáján kívül:)
Dini Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 Hic írta: A Sherwoodban 10Hz-nél van szubszonikus szűrő, és akár 1 pár RCA-ról megoldja neked a szub / mély-közép / magas szétosztást. De a szubot szerintem is lehet, hogy jobb, ha a fejről hajtod közvetlenül, mert ott menet közben állítgathatod a hangerejét, stb. Hat sajnso ami monoblock nincs addig nem fog ugy menni! de bekábelezve be lesz a dolog de sajnos a jelenlegi erősítőmet vagy meg kell buherálni vagy nem tudom mert csak 2 pár rca bemenete van és abból hozza össze a szubbot valahogy!
FPeter Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 akzo írta: itthonról nekem is... a melóhelyről vannak csak ilyen gondok..mondjuk más oldallal is... lehet,h így 'ösztönzik' az embert arra,h mással foglalkozzon a munkáján kívül:) miért kéne több rca? hídba kötve hajtott erősítőhöz bőven elég a 2 rca, sok erősítő még 1el is megoldja átkeverve...
Dini Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 FPeter írta: miért kéne több rca? hídba kötve hajtott erősítőhöz bőven elég a 2 rca, sok erősítő még 1el is megoldja átkeverve... Jogos a feltételezés! Elég is lenne a kettő! De alap helyzetben hatra fogom huzni a 2pár RCA + 1 párat szubnak! A fejlesztések végett! 1 pár rca bizony elégnek tünik ha csak az első szettet szeretném meghajtani aktívban de kell még egy pár a subbnak Az erősítőnek meg csatorna páron ként kell hogy legyen az rca bemeneete mert különben ugrott az aktív rendszer :) jobb a több mint a kevesebb :) A problémama ott van hogy az aktív hangváltomnak a szubb vágását nem fogom tudni használni mert csak két pár rca bemenet van az erősítőn és ebből szedi le a 6 csatornát gyakorlatilag a subbot ebből a 4 ből vagja le ha jol gondolom B)
Hic Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 Dini írta: Jogos a feltételezés! Elég is lenne a kettő! De alap helyzetben hatra fogom huzni a 2pár RCA + 1 párat szubnak! A fejlesztések végett! 1 pár rca bizony elégnek tünik ha csak az első szettet szeretném meghajtani aktívban de kell még egy pár a subbnak Az erősítőnek meg csatorna páron ként kell hogy legyen az rca bemeneete mert különben ugrott az aktív rendszer :) jobb a több mint a kevesebb :) A problémama ott van hogy az aktív hangváltomnak a szubb vágását nem fogom tudni használni mert csak két pár rca bemenet van az erősítőn és ebből szedi le a 6 csatornát gyakorlatilag a subbot ebből a 4 ből vagja le ha jol gondolom B) Miiiiii????? Hatcsatornás az erősítő, és nincs mind a három pár csatinak saját RCA bemenete??? Hát ezt hogyan hozták össze? (ilyet még nem pipáltam, teljes lelki nyugalommal feltételeztem, hogy a 6 csatorna az 6 csatorna. Akkor most sz@rban vagyunk, mert az aktív váltó így nem kóser! Annak kell a 3 független pár csati! Ha egyszer megcsináljuk a bontást magas és mélyközép közt, utána már nem fog abból az erősítő szubot csinálni, mert a mélyközép alja kb. 80Hz-nél lesz meghúzva.
Dini Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 Hic írta: Miiiiii????? Hatcsatornás az erősítő, és nincs mind a három pár csatinak saját RCA bemenete??? Hát ezt hogyan hozták össze? (ilyet még nem pipáltam, teljes lelki nyugalommal feltételeztem, hogy a 6 csatorna az 6 csatorna. Akkor most sz@rban vagyunk, mert az aktív váltó így nem kóser! Annak kell a 3 független pár csati! Ha egyszer megcsináljuk a bontást magas és mélyközép közt, utána már nem fog abból az erősítő szubot csinálni, mert a mélyközép alja kb. 80Hz-nél lesz meghúzva. Valószínű kicsit meg kell bontanom az erősítő amit meg is teszek! Valószínű a bejövö jelből levágja a subbot és a két 60w os rész kapja meg na ezt a részt kell megtalálni és kivezetékelni hogy oda az én vágott subb jelem menjen !
Dini Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 Ebből kell valahogy kivarázsolni azt a pontot ahová be tudom kötni a subb vágott rca jelemet :) FINOM FELADAT
J0hnny Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 Hát ha Ebből Dini nem tudod mit hova kell kötni...szerintem nagyon egyértelmű!
Dini Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 J0hnny írta: Hát ha Ebből Dini nem tudod mit hova kell kötni...szerintem nagyon egyértelmű! Köszi szépen kedves J0hnny! Nekem a véleményme hogy a leg egyszerübb ha a subbnak kiveszem a freki szabályzó potiját és annak a kimeneti lábához kötöm az rca bemeneti jelet és elvileg ok a dolog a kérdés a kérdés mar csak ott van hogy a jelszint szabályzás hogy a subb hangerejér be tudja álítani elötte vagy mögötte van ?
J0hnny Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 Nem értem mit bonyolítod! Mindent a megfelelő helyre kötni és megfelelően beállítani. Ahogy a képeket nézem a sub-nál lehet változtatni a vágási frekit is,már csak azt kellene megnézni,hogy a szub kimeneten hogyan hozható össze a bal és jobb csatorna jele. A gányolást meg felejtsd el,csak akkor javaslom,ha van komplett kapcs rajzod! Ilyen szűrő körökbe nem nyúlnék bele csak úgy találomra!
Dini Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 J0hnny írta: Nem értem mit bonyolítod! Mindent a megfelelő helyre kötni és megfelelően beállítani. Ahogy a képeket nézem a sub-nál lehet változtatni a vágási frekit is,már csak azt kellene megnézni,hogy a szub kimeneten hogyan hozható össze a bal és jobb csatorna jele. A gányolást meg felejtsd el,csak akkor javaslom,ha van komplett kapcs rajzod! Ilyen szűrő körökbe nem nyúlnék bele csak úgy találomra! Igazabol ott kezdődik a probléma hogy aktivba szeretném az elszőszette hajtani! tehét kell kettő csatorna magas kettő csatorna mély közép ezért van az aktív hangváltó hogy ezt megolja! De mint HIC is irta hogy a mélyközépben nincs a subb ra freki tehát az is az aktiv hangváltóból kellen bevinni az erősítőbe. majd meglasuk hogy mire jutok
Dini Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 Van nekem egy ilyne erősítőm is :) PYLE QA 5500 II 5 csatorna 3 pár rca bemenettel! de akkor mar nem lesz monoblock mert akkor az 5 csatornával nem sok mindent tudok kezdeni! Ebben mar több fantáziát láttok ?
FPeter Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 ha jól értem, akkor a következőt szeretnéd kihozni: mély: LPF, mondjuk 80Hz mélyközép: LPF és HPF-el együtt beszorítani ~80-3000Hz közé magas: HPF-el 3000Hz fölött tartani gondolom a sub az az első RCA pártól kapja a hangot. a következőképpen kötném be gányolásmentesen: első RCA párra jön az aktív váltótól LPF 3KHz hang. erről a mélyközép HPF-el 80Hz fölött tartható, a sub pedig LPF-el 80Hz alatt. a második RCA párra pedig mehet az aktív váltótól a jel HPF 3KHz-en, és filter OFF... így mindenki azt kapja ami kell neki! az értékek persze csak közelítő tippek, a rendszerhez kell belőni pontosan. meg persze először azt kell kideríteni, hogy a sub vonal melyik RCA pártól kapja a jelet (az legyen közös a mélyközéppel)... más: szabad egy magas hangszórót közvetlenül erősítőre kötni? mennyi annak az ellenállása? nem fog leégni az erősítő?
akzo Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 FPeter írta: ha jól értem, akkor a következőt szeretnéd kihozni: mély: LPF, mondjuk 80Hz mélyközép: LPF és HPF-el együtt beszorítani ~80-3000Hz közé magas: HPF-el 3000Hz fölött tartani gondolom a sub az az első RCA pártól kapja a hangot. a következőképpen kötném be gányolásmentesen: első RCA párra jön az aktív váltótól LPF 3KHz hang. erről a mélyközép HPF-el 80Hz fölött tartható, a sub pedig LPF-el 80Hz alatt. a második RCA párra pedig mehet az aktív váltótól a jel HPF 3KHz-en, és filter OFF... így mindenki azt kapja ami kell neki! az értékek persze csak közelítő tippek, a rendszerhez kell belőni pontosan. meg persze először azt kell kideríteni, hogy a sub vonal melyik RCA pártól kapja a jelet (az legyen közös a mélyközéppel)... más: szabad egy magas hangszórót közvetlenül erősítőre kötni? mennyi annak az ellenállása? nem fog leégni az erősítő? más: véleményem szerint igen, normál rendszerűt...tehát lengőtekercseset... piezot ne... (bár azzal PA-ben találkoztam csak,autóhifiben még nem)...ribbon tweeter és hasonlót sem láttam még autóhifiben,arról sem tudnék nyilatkozni egyébként:)
Dini Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 Elvileg lehet aktívab kötni azaz mehet közvetlen erősítőről! Nem rossz ötlet ez a gényolás mentes bekotés :) megfontolandó! azt meg nem nehéz kideriteni hogy melyiktől kapja a subb a jelet ki kell probállni és késsz B)
Hic Elküldve Augusztus8, 2007 Elküldve Augusztus8, 2007 Dini: Első menetben én akkor inkább a Pyle-t használnám. Ha meghajtja a szubodat nem is kell a monoblokk. Vagy hangnyomásra hajtasz? Persze hogy rá lehet kötni magasat az erőstőre. Ezek általában mind 4 ohm körüli impedanciával birnak a müködési tartományukon belül. A terhelhetőség persze lényeges, de ha egy szett pl. 120W RMS-t elbir, akkor a magas is. Jobb cuccoknál a tweetert külön is specifikálják. Piezo is lehet, a terhelő impedanciának csak a minimuma kritikus, nagyobb lehet, max. nem adja le a kivánt teljesitményt.
Recommended Posts