Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

GSI Rulez...Chat...Jáccótér....:)

Recommended Posts

Elküldve
Annyit még hozzáteszek, hogy nálam lesz még ezen kívül 18nm szolárpanel is, ami fűtésrásegítésre és nyáron

a melegvíz előállítására szolgál, ez +1,5m ft. Ezt hozzáadva, kb 8 év megtérülési idővel számolok jelenleg.

Van ennek nálunk értelme? Mekkora a hatékonysága? Mennyi egyáltalán a napsütéses órák száma? :huh:

Elküldve
Van ennek nálunk értelme? Mekkora a hatékonysága? Mennyi egyáltalán a napsütéses órák száma? :huh:

Végülis az utolsó mondatban van a lényeg a többi majdnem mindegy

Elküldve
Végülis az utolsó mondatban van a lényeg a többi majdnem mindegy

Sajna a hatékonyság nem mindegy, mert pl szélturbinákról azt hallottam, hogy rossz hatásfokkal mennek

bár amekkora vihar van kétnapja, még a motor is leégne :huh: :)

Elküldve
Sajna a hatékonyság nem mindegy, mert pl szélturbinákról azt hallottam, hogy rossz hatásfokkal mennek

Ezért hosszabb a megtérülési idejük.

Elküldve
Én egyet már láttam. A tavalyi construma kiállításon beszéltem meg az egyik céggel. Most is lesz kiállítás, ajánlom

figyelmedbe, április elején :)

Esetleg ha mész mjad és szólsz :huh:

Elküldve
Én meg azt nem hogy veszel egy telket és nem hivsz telekavató bulira nyáron :lol:

Majd ha lesz ház, és jófiú leszel, talán meg leszel hívva a házavatóra :D

Mondjuk nem lesz elsietve a dolog, úgyhogy türelem :D

Bőven elég... :D Őszi-tavaszi időszakban fűtésrásegítésre (primer körbe, tehát 0fokos közeget kell melegítenie!),

nyári időszakban a melegvízkészítésre (így nem kell használni a hőszivattyút abszolút nyáron). A leghidegebb téli

hónapok kivételével lényegében megfelezi az amúgy sem sok rezsit... :)

Elküldve
ezt már tavalyelőtt eljátszotta valami öreg fazon a Deákon..... :) :D

:D :lol: Lanti lesz a híradóban? :D

Esetleg ha mész mjad és szólsz :huh:

Oks :D

Elküldve

Egyébként még pár szóban a szolárról: meglévő házakhoz is egyszerű és olcsó kiegészítés a melegvízkészítésre.

Főleg villanybojler mellé vagy helyett ajánlott, mert az (ill. egy másik fűtőbetét) ki tudja pótolni a téli leghidegebb

hónapokban a teljesítményt. De az év 6-8 hónapjában egy 4-6 fős család teljes HM vízellátását megoldja egymaga

a 4-6nm-es szolárfelület, amit mindennel együtt már félmiller körül lehet beszereltetni. És akkor nem a 2-3KW-os

villanybojler megy, hanem csak egy 90W-os szivattyú :huh:

Mondjuk ennek a megtérülési ideje nagyon hosszú, inkább a környezetvédelmi-energiatakarékossági szempontok

miatt érdemes ezt választani, ha valakinek ez fontos :)

Elküldve
Bőven elég... :) Őszi-tavaszi időszakban fűtésrásegítésre (primer körbe, tehát 0fokos közeget kell melegítenie!),

nyári időszakban a melegvízkészítésre (így nem kell használni a hőszivattyút abszolút nyáron). A leghidegebb téli

hónapok kivételével lényegében megfelezi az amúgy sem sok rezsit... :huh:

És ez amúgy absz. ótómata dolog, vagy neked kell mindig kapcsolgatni hogy most ez az amaz??? vagy beállítod, hogy mindig legyen meleg vized, 22 fok a kecóban, és kész teszi a dolgát???

Elküldve
Mondjuk ennek a megtérülési ideje nagyon hosszú, inkább a környezetvédelmi-energiatakarékossági szempontok

miatt érdemes ezt választani, ha valakinek ez fontos :huh:

na pont ezt akartam kérdezni...de közben beleszerkesztettél még...

Elküldve
És ez amúgy absz. ótómata dolog, vagy neked kell mindig kapcsolgatni hogy most ez az amaz??? vagy beállítod, hogy mindig legyen meleg vized, 22 fok a kecóban, és kész teszi a dolgát???

Így van, teljesen automata vezérléssel vannak ezek a rendszerek.

Nálam mondjuk variálni kell egy drágább vezérléssel, mert a szolárt akarom

használni a hőszivattyú primer és szekunder körében is, de megoldható :huh:

A megtérülési számítások nálam 21 fokra lettek számolva, viszont ennél a rendszernél

nem kell akkor sem levenni ezt, ha nem vagy otthon... (nem is érdemes, mert lassabban

fűt vissza, mint a gázos rendszerek)

Elküldve

kollégám is így oldotta meg neki nagyon faxa! :)

Elküldve
Lehet , de legközelebb megpróbálom valahogy zsákba hazacipelni :huh:

Bocs hogy este már nem tudtam felvenni. Most oktatás lesz aztán ha leszel msnen is tudunk beszélni.

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.