Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Recommended Posts

Elküldve

Ha vkit érdekel akkor eladó 18" os felnik gumival együtt...

Nem mindenáron, de rakom fel a télit. tavaszra meg egy "-nyit növekednék, ha vki esetleg elviszi...

kép:KÉP LINK

Gumik kb 60-70%osak. 2db Pirelli P zero Nero 2db Continental Sportcontact 2. A két legjobb gumi a piacon. és a talán al egdrágábbak is.

Felniket apro sérülések vannak, de elfogadhatóak. nem vészes. érdeklődni a gt350 kukac free mail pont hu -n lehet.

Elküldve

üdv, nekem 225/45 R17-es Dunlop SportMaxx van gyári alufelnivel feltéve (így vettem pár hónapja), az 1,8-as motorral kb. 8,4-et eszik meg (ebben kb. 60% pálya, 40% város van, dinamikusan autózva - múltkor tojásszállítás során sikerült a 7,8 is :), itt anno mondták, hogy ez a normális, a 8 feletti fogyi.

Most télire ugyanezt a márkát akarom feltenni, de a rendes 205/55 R16 mérettel, mert kíváncsi lennék, hogy halkabb-e... mert a 17-essel eléggé nagy a menetzaj 110 felett, amit ez a vacak MP30-as rádió csak ordítva nyom el (legalábbis az a hangerő a gyereket már zavarja).

meg kíváncsi leszek, hogy a fogyasztás változik-e. Na meg a 17-es megérzi a nyomvájúkat, megtudja vezetni, rosszabb esetben meg is dobja, de nem vészes. Viszont úgy fekszik minden kanyarban... hogy csuda... és keményen jól néz ki :D

Sziasztok!

Véleményt kérnék aki a gyári 205/55 R16 ET37 (6,5 col) felnit lecserélte nagyobbra!

Én most egy 8 col ET40 R17 felnin gondolkozok 225/45 gumival!

Egy online ET kalkulátorral már számolgattam és kicsit tartok tőle hogy kicsit sok a 16mm kifelé és 22mm befelé történő eltérés.

Aki valami hasonlót tett fel kérem ossza meg mindenféle tapasztalatát (fogyasztás, zaj, egyenesfutás, stb.)!

Előre is köszi.

Elküldve
üdv, nekem 225/45 R17-es Dunlop SportMaxx van gyári alufelnivel feltéve (így vettem pár hónapja), az 1,8-as motorral kb. 8,4-et eszik meg (ebben kb. 60% pálya, 40% város van, dinamikusan autózva - múltkor tojásszállítás során sikerült a 7,8 is :), itt anno mondták, hogy ez a normális, a 8 feletti fogyi.

Most télire ugyanezt a márkát akarom feltenni, de a rendes 205/55 R16 mérettel, mert kíváncsi lennék, hogy halkabb-e... mert a 17-essel eléggé nagy a menetzaj 110 felett, amit ez a vacak MP30-as rádió csak ordítva nyom el (legalábbis az a hangerő a gyereket már zavarja).

meg kíváncsi leszek, hogy a fogyasztás változik-e. Na meg a 17-es megérzi a nyomvájúkat, megtudja vezetni, rosszabb esetben meg is dobja, de nem vészes. Viszont úgy fekszik minden kanyarban... hogy csuda... és keményen jól néz ki :D

Nem hinném, hogy a gumi átmérője befolyásolja a menetzajt, inkább a gumi mintája, kopása okozza. Nekem 205/50 R17-es Continental Sport Contact2 gumim van, de 50-nél is, és 100 fölött is csendes.

Elküldve

Szintén ilyen méretű gumi és felni kombóval szintén 1.8-assal (Z18XER) 7 literen áll a BC-m, amit tankoláskor is tart. Nem autópályázok, 10 km a melóhely minden nap reggel és este, hétvégén is csak max 30-35 km van egyszerre, a tempó 90-110 között, ahol lehet)

Nekem nem igazán mondható zajosnak, és télinek én is az általad említett váltóméretet használom.

Hangja semmi, és az autó érezhetóen átmegy szerintem a már túl kényelmes kategóriába, persze így is jól fekszik az útra.

Ha jól menne sorom, jövőre kipróbálnám 18"-ossal is a verdát...kíváncsi vagyok, hogy annyira veszélyes-e, mint azt sokan mondják

Elküldve

hát 90-110-nél nekem is 4,7-6,5 között mutat a BC... de tartós 130-140-nél már nem megy a 8,3 alá :), persze olyankor hárman ülünk, teli csomagtartóval.

pedig pont itt írta valaki, amikor a kocsit vettem, hogy adott méretű guminál már jön a menetzaj...

Szintén ilyen méretű gumi és felni kombóval szintén 1.8-assal (Z18XER) 7 literen áll a BC-m, amit tankoláskor is tart. Nem autópályázok, 10 km a melóhely minden nap reggel és este, hétvégén is csak max 30-35 km van egyszerre, a tempó 90-110 között, ahol lehet)

Nekem nem igazán mondható zajosnak, és télinek én is az általad említett váltóméretet használom.

Hangja semmi, és az autó érezhetóen átmegy szerintem a már túl kényelmes kategóriába, persze így is jól fekszik az útra.

Ha jól menne sorom, jövőre kipróbálnám 18"-ossal is a verdát...kíváncsi vagyok, hogy annyira veszélyes-e, mint azt sokan mondják

Elküldve

Köszi az infókat!

A fogyasztás mindig egy érdekes kérdés!

Igazából engem az érdekelt volna hogy a nagyobb gumi esetleg nagyobb fogyasztást eredményez-e? (ugyanazon az autón, ugyanazzal a sofőrrel)

Az hogy kinek mennyit eszik ugyanolyan gumival az nem teljesen valóságos infó! Nem mindegy a vezetési stílus, a területi viszonyok (hegy, alföld), helyszín (város, külterület, pálya), stb.!

Nekem Z16XEP van és 6,8 az átlagom 15.000 km alatt! Télen lehetetlen 7 alá vinni! :D

Úgy döntöttem megveszem a 17-es felnit, de télre marad a 205/55 R16 Good Year UG7+!

Nyárra meg majd a hosszú hideg téli estéken keresek valami jóféle nyári gumát! Várom a javaslatokat! :)

Elküldve
hát 90-110-nél nekem is 4,7-6,5 között mutat a BC... de tartós 130-140-nél már nem megy a 8,3 alá :), persze olyankor hárman ülünk, teli csomagtartóval.

pedig pont itt írta valaki, amikor a kocsit vettem, hogy adott méretű guminál már jön a menetzaj...

Nekem nem autózás közben mutat ennyit a BC, hanem a tartós átlag amit számol, az ennyi...

És ez kútnál tankoláskor egy leheletnyivel kevesebb...

Azzal, hogy pillanatnyi fogyiban mit mutat, nem szoktam foglalkozni, mert akkor a kigyorsítási 30liter szíven vágna...

Elküldve
Köszi az infókat!

A fogyasztás mindig egy érdekes kérdés!

Igazából engem az érdekelt volna hogy a nagyobb gumi esetleg nagyobb fogyasztást eredményez-e? (ugyanazon az autón, ugyanazzal a sofőrrel)

Az hogy kinek mennyit eszik ugyanolyan gumival az nem teljesen valóságos infó! Nem mindegy a vezetési stílus, a területi viszonyok (hegy, alföld), helyszín (város, külterület, pálya), stb.!

Nekem Z16XEP van és 6,8 az átlagom 15.000 km alatt! Télen lehetetlen 7 alá vinni! :D

Úgy döntöttem megveszem a 17-es felnit, de télre marad a 205/55 R16 Good Year UG7+!

Nyárra meg majd a hosszú hideg téli estéken keresek valami jóféle nyári gumát! Várom a javaslatokat! :)

Tedd azt...szerintem nem jársz rosszul vele...

Bár arra készülj, hogy a 225ös igen könnyen enged a nyomvályúknak...de annyira nem gáz, és az úttartás majd kárpótol...

Elküldve

sziasztok!

most lettem nemrég tulajdonosa egy 1.4 H Astranak

jelenleg egy 6Jx15" ET49 acélfelni van rajta, de nem vagyok benne biztos hogy ez a gyári felnije

valaki meg tudná mondani nekem, hogy egy 2006-os astra h gyári acélfelnije milyen ET számmal jön ki

előre is köszi

Elküldve
sziasztok!

most lettem nemrég tulajdonosa egy 1.4 H Astranak

jelenleg egy 6Jx15" ET49 acélfelni van rajta, de nem vagyok benne biztos hogy ez a gyári felnije

valaki meg tudná mondani nekem, hogy egy 2006-os astra h gyári acélfelnije milyen ET számmal jön ki

előre is köszi

6,5Jx16" ET37a mérete.

Elküldve
6,5Jx16" ET37a mérete.

akkor ami az enyémen van, az eredetileg nem erre az autóra van?

viszont ha a gyári ET szám 37 és az enyémen 49-es van, legalább tudom hogy ilyet is fel lehet rá rakni

köszönöm a gyors választ

lenne még egy kérdésem, tavasszal vásárlást tervezek:

milyen méretet lehet feltenni az autóra maximum, hogy a sárvédőbe ne érjen bele?

pl.: 7J; 7,5J; esetleg 8J ?

Elküldve
akkor ami az enyémen van, az eredetileg nem erre az autóra van?

viszont ha a gyári ET szám 37 és az enyémen 49-es van, legalább tudom hogy ilyet is fel lehet rá rakni

köszönöm a gyors választ

lenne még egy kérdésem, tavasszal vásárlást tervezek:

milyen méretet lehet feltenni az autóra maximum, hogy a sárvédőbe ne érjen bele?

pl.: 7J; 7,5J; esetleg 8J ?

Ha jól tudom C vectrán és Zafirán van ET49-es felni. Nekem 7x17 ET37-es alufelnim van most fent, ez teljesen alászedve egy picit hozzáér a dobbetéthez, ha csökkented az ET számot, akkor mehet föl szélesebb felni is.

Elküldve
Ha jól tudom C vectrán és Zafirán van ET49-es felni. Nekem 7x17 ET37-es alufelnim van most fent, ez teljesen alászedve egy picit hozzáér a dobbetéthez, ha csökkented az ET számot, akkor mehet föl szélesebb felni is.

Kicsit helyesbítek: Astra h, zafira B: ET37; astra F,G, Zafira A, vectra B, corsa B/C: ET49; Vectra C, Signum:ET41

Elküldve

A tavasszal feltett gyari alufelnik kozul az elso ketto nem akar lejonni (a hatsok siman cserelhetok voltak). Mi a trukk ilyenkor? Gondoltam, hogy csavarok nelkul elindulok, aztan fekezek egyet, de van esetleg valami hivatalosabb megoldas? Koszonom :o

Elküldve
A tavasszal feltett gyari alufelnik kozul az elso ketto nem akar lejonni (a hatsok siman cserelhetok voltak). Mi a trukk ilyenkor? Gondoltam, hogy csavarok nelkul elindulok, aztan fekezek egyet, de van esetleg valami hivatalosabb megoldas? Koszonom :o

Csavarok nélkül semmiképpen ne fékezgess! :) De ha csak kilazítod őket úgy már lehet eredményesebb lesz, és a kár is lényegesen kisebb lesz! :D

Azért Én előtte megpróbálnám valahogy leverni róla!

Ha nem megy irány gumis, mert nekik biztos van lehúzó szerszámuk.

Lényeg ha rakod fel akkor a kerékagy középét (központosító gyűrű) kend be egy kis kenőanyaggal.

Elküldve
Csavarok nélkül semmiképpen ne fékezgess! :( De ha csak kilazítod őket úgy már lehet eredményesebb lesz, és a kár is lényegesen kisebb lesz! :o

Azért Én előtte megpróbálnám valahogy leverni róla!

Ha nem megy irány gumis, mert nekik biztos van lehúzó szerszámuk.

Lényeg ha rakod fel akkor a kerékagy középét (központosító gyűrű) kend be egy kis kenőanyaggal.

Koszi, vegul sikerult az akcio, lazitott csavarral fekezes + nemi rugdosas segitsegevel :D Angulul tele van a net hasonlo tortenetekkel; igazan jo megoldas nincs, csak utni, vagni, rugni, esetleg parhuzamosan befujni WD40-nel, vagy valami hasonloval. A kenes remelem, segit majd, de ha nem, akkor mar legalabb van leszedesi tapasztalatom is :)

Korabban sosem lattam ilyet, kiveve egy (nem sajat) Golf III-on, ahol mind a negy acelfelni volt odarohadva, de annyira, hogy meg a kerekcsavar nelkuli fekezes sem segitett. Illetve egy picit elfordult, szerencsere eppen egy luknyit, igy vissza tudtuk tenni a csavarokat, de le nem jott. Nem tudom, mi lett a tortenet vege; lehet, hogy a fent levo gumikkal megy majd a bontoba :)

• 2 months later...
Elküldve

Sziasztok!

Most néztem ki magamnak egy 17"-os felnit 38-as ET-vel és 7,5J-vel.Nekem 1,6-os az autóm és 205 vagy 215-ös gumikba gondolkodtam.Szerintetek elfér a felni a 7,5 szélességtől félek picit.Meg hogy van ez a tehermentesítő dolog,mert ezt nem nagyon értem.És még egy hogy ennek a típusnak mekkora az agymérete,amire rámegy a felni?Köszönöm!

Elküldve
Sziasztok!

Most néztem ki magamnak egy 17"-os felnit 38-as ET-vel és 7,5J-vel.Nekem 1,6-os az autóm és 205 vagy 215-ös gumikba gondolkodtam.Szerintetek elfér a felni a 7,5 szélességtől félek picit.Meg hogy van ez a tehermentesítő dolog,mert ezt nem nagyon értem.És még egy hogy ennek a típusnak mekkora az agymérete,amire rámegy a felni?Köszönöm!

Hi!

Simán rá fog menni az említett méretű felni!

Én egy 17 colos ET40-es 8 colos felnit vettem és az is elfér!

Ez számokban azt jelenti, hogy a gyári felnihez képest 22mm-el bentebb és 16mm-el kintebb van a felnim széle!

Ez esetedben azt jelenti hogy 16mm-el lesz bentebb és 10mm-el kintebb lesz a felni széle! Tehát simán bemegy!

A gumiból a 215/45 méreted tedd rá, mert ez a váltóméret és 7,5 felnin nem állna jól a 205!

A középfurat ha jól emlékszem ezeknél a típusoknál 65mm!

A tehermentesítő vagy más néven központosító gyűrű feladata a felni központosítása, azaz a felni közép furatának leszűkítése a kerékagy átmérőjére!

Tehát a gyűrű belső átmérője pontosan illeszkedik a kerékagy középső átmérője, míg a külső a felni központi furatába!

Tehermentesítő nélkül ráznának a kerekek, mert a kerékcsavarok csak rögzítenek de nem központosítanak!

Elküldve
Hi!

Simán rá fog menni az említett méretű felni!

Én egy 17 colos ET40-es 8 colos felnit vettem és az is elfér!

Ez számokban azt jelenti, hogy a gyári felnihez képest 22mm-el bentebb és 16mm-el kintebb van a felnim széle!

Ez esetedben azt jelenti hogy 16mm-el lesz bentebb és 10mm-el kintebb lesz a felni széle! Tehát simán bemegy!

A gumiból a 215/45 méreted tedd rá, mert ez a váltóméret és 7,5 felnin nem állna jól a 205!

A középfurat ha jól emlékszem ezeknél a típusoknál 65mm!

A tehermentesítő vagy más néven központosító gyűrű feladata a felni központosítása, azaz a felni közép furatának leszűkítése a kerékagy átmérőjére!

Tehát a gyűrű belső átmérője pontosan illeszkedik a kerékagy középső átmérője, míg a külső a felni központi furatába!

Tehermentesítő nélkül ráznának a kerekek, mert a kerékcsavarok csak rögzítenek de nem központosítanak!

Köszi így már minden kitisztult. :D

Elküldve

7,5 -es felnin a 205 -ös gumi még teljesen jó

ha átváltod, 190mm széles a felni

nem néz ki hülyén, kb egy szintbe van a gumi/felni

persze a padkára fokozottan kell figyelni parkolásnál

éppen tegnap vettem omega felnit a vasam alá, 205 -es gumma van rajta, ######a lesz

majd teszek fel képet

ismerősnek 195 -ös gumi van a 7,5 -ös felnin

az már tényleg gáz, mintha rá lenne feszítve :)

cult stílusban szoktak 9-10" -os felniket használni és arra aggatnak 215-225 -ös gumikat ami szerintem szintén nem szép

másik vasamon 6,5 -ös felnin van 225 -ös gumma

szintén határeset, de csak akkor furcsa amikor ki van tekerve a kormány

akkor olyan mintha kicsit lapos lenne a gumi

Elküldve
7,5 -es felnin a 205 -ös gumi még teljesen jó

ha átváltod, 190mm széles a felni

nem néz ki hülyén, kb egy szintbe van a gumi/felni

persze a padkára fokozottan kell figyelni parkolásnál

éppen tegnap vettem omega felnit a vasam alá, 205 -es gumma van rajta, ######a lesz

majd teszek fel képet

ismerősnek 195 -ös gumi van a 7,5 -ös felnin

az már tényleg gáz, mintha rá lenne feszítve :)

cult stílusban szoktak 9-10" -os felniket használni és arra aggatnak 215-225 -ös gumikat ami szerintem szintén nem szép

másik vasamon 6,5 -ös felnin van 225 -ös gumma

szintén határeset, de csak akkor furcsa amikor ki van tekerve a kormány

akkor olyan mintha kicsit lapos lenne a gumi

Én azért jobb választásnak tartok 7,5-es felnire egy 215/45 méretű peremvédős gumit, mint egy 205/50 méretűt!

Már csak azért is amit Te is írtál, hogy nem kell annyira óvatoskodni a padka melletti parolásnál, és persze nem utolsó sorban a 215/45 olcsóbb is mint a 205/50!

Elküldve
Én azért jobb választásnak tartok 7,5-es felnire egy 215/45 méretű peremvédős gumit, mint egy 205/50 méretűt!

Már csak azért is amit Te is írtál, hogy nem kell annyira óvatoskodni a padka melletti parolásnál, és persze nem utolsó sorban a 215/45 olcsóbb is mint a 205/50!

persze, ez a része így van

a /5 -ös gumik mindig olcsóbbak mint a /0 -ra végződők, illetve 205 -ös méretben peremvédős ritka

Elküldve
persze, ez a része így van

a /5 -ös gumik mindig olcsóbbak mint a /0 -ra végződők, illetve 205 -ös méretben peremvédős ritka

Tudom, hogy rettento sotet vagyok, de meseljetek mar el, miert nem jo a gyarilag adott felni/gumi parositas :)

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.