Cserenkov Elküldve Május20, 2014 Megoszt Elküldve Május20, 2014 (edited) Elég érdekes egy cikk. Csak azt nem értem, hogy magasabban mitől jobb a fogyasztás, amikor kisebb a levegő oxigéntartalma? Vagy párás levegő esetén..... Módosítva Május20, 2014 : Cserenkov Link to comment Megosztás: More sharing options...
Cserenkov Elküldve Május20, 2014 Megoszt Elküldve Május20, 2014 Elég érdekes egy cikk. Csak azt nem értem, hogy magasabban mitől jobb a fogyasztás, amikor kisebb a levegő oxigéntartalma? Vagy párás levegő esetén..... Na igen... Én ezen gondolkoztam el: "...az autó fogyasztása jobb: Amikor nagyon meleg van. (Feltéve, hogy nincs bekapcsolva a légkondi.) Ekkor ugyanis a levegő sűrűsége alacsonyabb, és a fent leírt okok miatt kisebb fojtásra van szükség." Akkor minek használunk intercoolert, azaz töltő levegő hűtőt? Itt azt írják hogy az a jó, ha minél melegebb (és ezáltal relatív oxigénhiányos) levegőt kap a motor. Azaz töltő levegő hevítőt kéne inkább használni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
csaba66 Elküldve Május21, 2014 Megoszt Elküldve Május21, 2014 Na igen... Én ezen gondolkoztam el: "...az autó fogyasztása jobb: Amikor nagyon meleg van. (Feltéve, hogy nincs bekapcsolva a légkondi.) Ekkor ugyanis a levegő sűrűsége alacsonyabb, és a fent leírt okok miatt kisebb fojtásra van szükség." Akkor minek használunk intercoolert, azaz töltő levegő hűtőt? Itt azt írják hogy az a jó, ha minél melegebb (és ezáltal relatív oxigénhiányos) levegőt kap a motor. Azaz töltő levegő hevítőt kéne inkább használni. Az a mese benzinesrol szol, ahol pontos benzin/levego arany kell. Dizelre nem igaz, ott minel tobb a levego, annal jobb. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve Május21, 2014 Megoszt Elküldve Május21, 2014 Az a mese benzinesrol szol, ahol pontos benzin/levego arany kell. Dizelre nem igaz, ott minel tobb a levego, annal jobb. Igen, azért szoktak szenvedni a Forma-1-es motorok Indonéziában, vagy Belgiumban.... :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Cserenkov Elküldve Május24, 2014 Megoszt Elküldve Május24, 2014 Nektek klímával mennyivel fogyaszt többet az autó? Fél liter plusz 100km-enként nem számít soknak? Az alapjárati 0,3-0,4l/h is megugrik ha bekapcsolom a kompresszort 0,8-0,9-re. Link to comment Megosztás: More sharing options...
vans Elküldve Május24, 2014 Megoszt Elküldve Május24, 2014 Nektek klímával mennyivel fogyaszt többet az autó? Fél liter plusz 100km-enként nem számít soknak? Az alapjárati 0,3-0,4l/h is megugrik ha bekapcsolom a kompresszort 0,8-0,9-re. Nekem alapjárati mindig 0,5l/h, viszont klímával 1-1,2l/h. Link to comment Megosztás: More sharing options...
bognor Elküldve Május28, 2014 Megoszt Elküldve Május28, 2014 Na igen... Én ezen gondolkoztam el: "...az autó fogyasztása jobb: Amikor nagyon meleg van. (Feltéve, hogy nincs bekapcsolva a légkondi.) Ekkor ugyanis a levegő sűrűsége alacsonyabb, és a fent leírt okok miatt kisebb fojtásra van szükség." Akkor minek használunk intercoolert, azaz töltő levegő hűtőt? Itt azt írják hogy az a jó, ha minél melegebb (és ezáltal relatív oxigénhiányos) levegőt kap a motor. Azaz töltő levegő hevítőt kéne inkább használni. Szerintem ez a cikk csak a normál "szívó" motorokra igaz, ahol nincs túltöltve turbóval a henger. Az intercooler hűti a levegőt, hogy minél kisebb térfogata legyen, ezért minél többet tudjon benyomni a turbó. Bár a cikk pont ellentmond annak, amit Ti tapasztaltatok. Mert szerinte esőben/párában kevesebbet fogyaszt a motor, mert nincs visszafojtva. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve Május28, 2014 Megoszt Elküldve Május28, 2014 Bár a cikk pont ellentmond annak, amit Ti tapasztaltatok. Mert szerinte esőben/párában kevesebbet fogyaszt a motor, mert nincs visszafojtva. Csak olyankor meg a légellenállás nagyobb, ezt elfelejtették odaírni. :icon1: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Cserenkov Elküldve Május28, 2014 Megoszt Elküldve Május28, 2014 Csak olyankor meg a légellenállás nagyobb, ezt elfelejtették odaírni. :icon1: Miért? Link to comment Megosztás: More sharing options...
bognor Elküldve Május28, 2014 Megoszt Elküldve Május28, 2014 Miért? Mert vízpára van a levegőben, amitől sűrűbb. Extrém példa, de Te sem tudsz gyorsan futni derékig érő vízben... :) De ha ezt a logikát követjük, akkor az arabok a sivatagban qrva keveset tankolnak qrva olcsón.... :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Nyunyóka Elküldve Június13, 2014 Megoszt Elküldve Június13, 2014 Sziasztok, van esetleg ötletetek arra,hogy a 3,5 éves 1.4-es H Astrám fogyasztása az elmúlt 2 hónapban mitől ugorhatott meg 0,5-0,6 literrel ? ugyanúgy városban használom,mint korábban,a dugó sem nagyobb...benzinszűrőt még sosem cseréltek... előre is köszi az ötleteket ! :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve Június14, 2014 Megoszt Elküldve Június14, 2014 Sziasztok, van esetleg ötletetek arra,hogy a 3,5 éves 1.4-es H Astrám fogyasztása az elmúlt 2 hónapban mitől ugorhatott meg 0,5-0,6 literrel ? ugyanúgy városban használom,mint korábban,a dugó sem nagyobb...benzinszűrőt még sosem cseréltek... előre is köszi az ötleteket ! :) Szia! Nagyon sok dolog befolyásolhatja a fogyasztást, egészen egyszerű dolgoktól, a kisebb-nagyobb műszaki problémákig. Bár szerintem ez a különbség nem tűnik olyan soknak, elég, ha kicsit nagyobb a forgalom, vagy más az üzemanyag minősége. Ezeket Te meg nem tudod észlelni. Gondolom nem számolod a piros lámpákat, vagy méred az időt a lámpáknál.... :icon1: Benzinszűrő H Astrában tudomásom szerint nincs. 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
zsambek Elküldve Június22, 2014 Megoszt Elküldve Június22, 2014 Sziasztok! Na végre, nekem is normális a fogyasztásom. A régi 10-11L után, most, hogy megjavították az autót, 7.6 L körülire jött ki az átlag. Van benne sok rövid hegynek fel - hegyre le, kevés pálya, kis országút, és sok belvárosozás :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
davidka2 Elküldve Június23, 2014 Megoszt Elküldve Június23, 2014 Sziasztok! Megjártam Ausztriát nagyon megvagyok elégedve az autó fogyasztásával. Az út 950km volt amiből kb 700km autópálya volt kb. sebeség határokat betartottam mindenhol pályán 110km/h val mentem 1-1 előzésnél max 130-140km/h. Kocsiban 3fő utazott, és kb. olyan 250-300kg csomag lehetett. Ja és tető box is volt fönt így jött ki a fogyasztásom 6,5L/100km-re! Nem bántam meg hogy ismét Opel Astra mellet döntöttünk , a kocsi egy Opel Astra H 1,6 benzin 115Le, Kombi. szép napot mindekinek! Link to comment Megosztás: More sharing options...
Cserenkov Elküldve Július14, 2014 Megoszt Elküldve Július14, 2014 A hétvégén megint bebizonyítást nyert, hogy az autó esőben többet fogyaszt, mint száraz időben.Pénteken, majdnem végig felhőszakadásban autóztam. Időnként 100-50m alá csökkent a látótávolság az ömlő esőben, ezért sokszor 90-100km/h-ra kellett csökkentenem a sebességet.Így a fogyasztásom jó fél literrel nagyobb lett, mint a szokásos sok ezer km átlaga. Jelentős szél nem volt. Azon a lejtőn, amin máskor üresbe rakott váltóval végig szoktam gurulni, most nem tudtam megtenni, mert csökkent a sebességem.Vasárnap szintén zuhogó esőben indultam. A BC hasonlóan magasabb értéket kalkulált. Egyszer csak az esőt mintha elvágták volna, az aszfalt is pillanatok alatt szárazzá vált. Ezután az átlagom elkezdett rohamosan csökkenni, a "Range" pedig csökkenés helyett elkezdett nőni úgy hogy haladtam az autóval 130-cal. Link to comment Megosztás: More sharing options...
dsteel Elküldve Július14, 2014 Megoszt Elküldve Július14, 2014 A hétvégén megint bebizonyítást nyert, hogy az autó esőben többet fogyaszt, mint száraz időben. Pénteken, majdnem végig felhőszakadásban autóztam. Időnként 100-50m alá csökkent a látótávolság az ömlő esőben, ezért sokszor 90-100km/h-ra kellett csökkentenem a sebességet. Így a fogyasztásom jó fél literrel nagyobb lett, mint a szokásos sok ezer km átlaga. Jelentős szél nem volt. Azon a lejtőn, amin máskor üresbe rakott váltóval végig szoktam gurulni, most nem tudtam megtenni, mert csökkent a sebességem. Vasárnap szintén zuhogó esőben indultam. A BC hasonlóan magasabb értéket kalkulált. Egyszer csak az esőt mintha elvágták volna, az aszfalt is pillanatok alatt szárazzá vált. Ezután az átlagom elkezdett rohamosan csökkenni, a "Range" pedig csökkenés helyett elkezdett nőni úgy hogy haladtam az autóval 130-cal. Ezt alátámasztom. Mikor mentünk le Rovinjba, végig szakadt a szlovén szakaszon, 5,3-as átlagot produkált a kocsi. Visszafele, felhős időben, eső nélkül 4,8-4,9-es az átlag. Link to comment Megosztás: More sharing options...
feri38 Elküldve Július14, 2014 Megoszt Elküldve Július14, 2014 Én meg azt vette észre hogy a magyar gázolajból kb 1,5 literrel eszik többet az autó mint az osztrák vagy az olasz gázolajból. Ennyivel rosszabb minőségűt kapunk a kutaknál! Ez elég el keserítő pláne úgy,hogy még meg is kérik az árát rendesen. És biztos hogy nem tesz jót a porlasztó csúcsoknak sem! Link to comment Megosztás: More sharing options...
csaba66 Elküldve Július14, 2014 Megoszt Elküldve Július14, 2014 (edited) Én meg azt vette észre hogy a magyar gázolajból kb 1,5 literrel eszik többet az autó mint az osztrák vagy az olasz gázolajból. Ennyivel rosszabb minőségűt kapunk a kutaknál! Ez elég el keserítő pláne úgy,hogy még meg is kérik az árát rendesen. És biztos hogy nem tesz jót a porlasztó csúcsoknak sem! Ezer kilometeren, esetleg :) Vagy azt akarod mondani, hogy az egyebkent 5.2-es fogyasztasom Ausztriaban 3.7 lenne? Jartam epp eleget kulfoldon, lenyeges elteres sehol sem volt, a masfel liter egyszeruen kizart. Módosítva Július14, 2014 : csaba66 Link to comment Megosztás: More sharing options...
feri38 Elküldve Július14, 2014 Megoszt Elküldve Július14, 2014 Jó lehet a 1.5 l kicsit sok túloztam. De az 1 liter az abszolút nem túlzás 5.9-6 literről lement a fogyasztásom 4,9-5 literre. Amiben volt autópálya volt országút volt városi közlekedés. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve Július14, 2014 Megoszt Elküldve Július14, 2014 Ezer kilometeren, esetleg :) Vagy azt akarod mondani, hogy az egyebkent 5.2-es fogyasztasom Ausztriaban 3.7 lenne? Jartam epp eleget kulfoldon, lenyeges elteres sehol sem volt, a masfel liter egyszeruen kizart.Aki ismeri az osztrák üzemanyagok minőségét, az ha teheti nem tankol mást. Sajnos mi mindenből csak a selejtet kapjuk. Link to comment Megosztás: More sharing options...
csaba66 Elküldve Július14, 2014 Megoszt Elküldve Július14, 2014 Aki ismeri az osztrák üzemanyagok minőségét, az ha teheti nem tankol mást. Sajnos mi mindenből csak a selejtet kapjuk. Hat igen, aki ismeri... De ha valaki nem csak dumal, hanem kontrollalt korulmenyek kozott mer is, az nyilvan hulye: http://index.hu/video/2011/08/18/attraktor_uzemanyagteszt/ Persze biztos muszerbol is csak a selejtet kaptak, igy mar minden ertheto :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
feri38 Elküldve Július15, 2014 Megoszt Elküldve Július15, 2014 Azért az érdekes,hogy a Mol prémium üzem anyag rosszabb helyen végzett mint a normál!!! :icon1: Link to comment Megosztás: More sharing options...
csaba66 Elküldve Július15, 2014 Megoszt Elküldve Július15, 2014 Azért az érdekes,hogy a Mol prémium üzem anyag rosszabb helyen végzett mint a normál!!! :icon1: No de azt nem neztek, hogy kozben tisztabb, csendesebb a motor, es no tole a baratno melle :) Amugy 2% elteresrol van szo, a meres pontossaga is kb. ennyi lehet. Itt viszont 20-30%-os elteresekrol velnek egyesek tudni az osztrak gazolaj javara... Link to comment Megosztás: More sharing options...
feri38 Elküldve Július15, 2014 Megoszt Elküldve Július15, 2014 Én csak a saját tapasztalatomról beszéltem! :icon1: Minden autó más nincs két egyforma motor. És mindenkinek más a vezetési stílusa. :icon1: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve Július15, 2014 Megoszt Elküldve Július15, 2014 Hat igen, aki ismeri... De ha valaki nem csak dumal, hanem kontrollalt korulmenyek kozott mer is, az nyilvan hulye: http://index.hu/video/2011/08/18/attraktor_uzemanyagteszt/ Persze biztos muszerbol is csak a selejtet kaptak, igy mar minden ertheto :) Ez azért egy nagyon komoly teszt volt. :D Szerintem a Shell mérnökei röhögőgörcsöt kapnának tőle. 5 liter gázolajjal teszteltek alapjáraton egy traktort, ami gyakorlatilag akár étolajjal is elmegy. Amikor az OMV területi képviselője beismeri, hogy Ausztriából a lejárt szavatosságú üzemanyagot hozzák kis hazánkba, akkor már érdemes elgondolkodni. Múltkor pl. egy kolléga panaszkodott, hogy a Svájcból hozott mosószer állaga, színe köszönő viszonyban sem volt az itthon kapható ugyanolyan márkájú és típusúval. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts