Cserenkov Elküldve December17, 2013 Megoszt Elküldve December17, 2013 ...igaz kb 5 percet járattam alapjáraton.Azt én is szoktam. Nem szeretem indítás után egyből taposni neki. Amíg pakolászok a csomagtartóban, előkotrom a céges belépőkártyámat, rádugom a telefonomat a szivargyújtós töltőre, beírom a címet a gps-be, vagy csak figyelgetem a töltést a menüben hagyom had pöfögjön egy-két percet alapjáraton.Tudom, a kezelésiben pont nem ezt írják, hanem hogy indítózás után a lehető leghamarabb induljunk el. De csak jó ha beáll az olajnyomás, legalább egyszer megfordult már az olaj, kicsit melegszik a turbó stb. Legalábbis a lelkiismeretemnek mindenképp jobb. :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
kisp113 Elküldve December17, 2013 Megoszt Elküldve December17, 2013 Azt én is szoktam. Nem szeretem indítás után egyből taposni neki. Amíg pakolászok a csomagtartóban, előkotrom a céges belépőkártyámat, rádugom a telefonomat a szivargyújtós töltőre, beírom a címet a gps-be, vagy csak figyelgetem a töltést a menüben hagyom had pöfögjön egy-két percet alapjáraton. Tudom, a kezelésiben pont nem ezt írják, hanem hogy indítózás után a lehető leghamarabb induljunk el. De csak jó ha beáll az olajnyomás, legalább egyszer megfordult már az olaj, kicsit melegszik a turbó stb. Legalábbis a lelkiismeretemnek mindenképp jobb. :) Nem baj az, feltéve h van alatta kieg. fűtés. Link to comment Megosztás: More sharing options...
okynoa Elküldve December17, 2013 Megoszt Elküldve December17, 2013 Azt én is szoktam. Nem szeretem indítás után egyből taposni neki. Amíg pakolászok a csomagtartóban, előkotrom a céges belépőkártyámat, rádugom a telefonomat a szivargyújtós töltőre, beírom a címet a gps-be, vagy csak figyelgetem a töltést a menüben hagyom had pöfögjön egy-két percet alapjáraton. Tudom, a kezelésiben pont nem ezt írják, hanem hogy indítózás után a lehető leghamarabb induljunk el. De csak jó ha beáll az olajnyomás, legalább egyszer megfordult már az olaj, kicsit melegszik a turbó stb. Legalábbis a lelkiismeretemnek mindenképp jobb. :) Az én lelkiismeretem is ilyen. Na de mi a legjobb a motornak a nagy hidegekben? Én is úgy gondolom, hogy ha jár egy kicsit helyben az jobb, mintha rögtön elindulnék. Hozzáértők válaszát várom. Induljak rögtön, még ha 0 fokos a víz akkor is, vagy várjak kicsit? Link to comment Megosztás: More sharing options...
kisp113 Elküldve December17, 2013 Megoszt Elküldve December17, 2013 Az én lelkiismeretem is ilyen. Na de mi a legjobb a motornak a nagy hidegekben? Én is úgy gondolom, hogy ha jár egy kicsit helyben az jobb, mintha rögtön elindulnék. Hozzáértők válaszát várom. Induljak rögtön, még ha 0 fokos a víz akkor is, vagy várjak kicsit? A dizel állandó légfelesleggel megy. Hidegben alapjáraton a beszívott levegő túl jelentőset hűt. A cél az üzemi hőmérséklet lehető leggyorsabb elérése, persze motorkár nélkül. Lehet menni csak kerülni kell a túl alacsony és magas fordulatszámokat illetve az intenzív gázadást. Ahogy a nagykönyvben írva vagyon (user manual) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve December17, 2013 Megoszt Elküldve December17, 2013 Az én lelkiismeretem is ilyen.Na de mi a legjobb a motornak a nagy hidegekben?Én is úgy gondolom, hogy ha jár egy kicsit helyben az jobb, mintha rögtön elindulnék. Hozzáértők válaszát várom.Induljak rögtön, még ha 0 fokos a víz akkor is, vagy várjak kicsit?Szerintem a lényeg, hogy az olaj elkezdjen körbejárni, megfelelő legyen a kenés. Nyáron is probléma a hidegindítás ugyanígy, bár akkor az olaj kissé hígabb a meleg miatt. Így szerintem télen egy-két percnél tovább felesleges helyben járatni a motort. Nyilván a magas fordulatszámot a bemelegedésig érdemes elkerülni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
grep Elküldve December17, 2013 Megoszt Elküldve December17, 2013 Szerintem a lényeg, hogy az olaj elkezdjen körbejárni, megfelelő legyen a kenés. Nyáron is probléma a hidegindítás ugyanígy, bár akkor az olaj kissé hígabb a meleg miatt. Így szerintem télen egy-két percnél tovább felesleges helyben járatni a motort. Nyilván a magas fordulatszámot a bemelegedésig érdemes elkerülni. Ha jól emlékszem, akkor a totalcaron valami hozzáértő azt írta, hogy érdemes 30sec-ig alapjáraton járatni, míg "összetörik" az olaj és mindenhova eljut, majd ezután elindulni, de nem nyomni neki míg be nem melegedett. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Pyte Elküldve December18, 2013 Megoszt Elküldve December18, 2013 Ha jól emlékszem, akkor a totalcaron valami hozzáértő azt írta, hogy érdemes 30sec-ig alapjáraton járatni, míg "összetörik" az olaj és mindenhova eljut, majd ezután elindulni, de nem nyomni neki míg be nem melegedett. Nekem ha sietni kell akkor nem szoktam várni 4-5 percet, de 1-2 perc mindig kell neki mire az alapjárat beáll kb 750 re . Az indítás után nekem igencsak 1000-1100 között mozog. Link to comment Megosztás: More sharing options...
csaba66 Elküldve December18, 2013 Megoszt Elküldve December18, 2013 Nekem ha sietni kell akkor nem szoktam várni 4-5 percet, de 1-2 perc mindig kell neki mire az alapjárat beáll kb 750 re . Az indítás után nekem igencsak 1000-1100 között mozog. Ez az, amit a Zsiguliban meg ugy hivtak, hogy szivato :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Cserenkov Elküldve December18, 2013 Megoszt Elküldve December18, 2013 Nekem ha sietni kell akkor nem szoktam várni 4-5 percet, de 1-2 perc mindig kell neki mire az alapjárat beáll kb 750 re . Az indítás után nekem igencsak 1000-1100 között mozog. Nekem 1000 fölött soha nem szokott lenni az alapjárat. Az 1000-as vonatat is inkább csak alulról súrolja. Bemelegedve pedig inkább 800-850 szokott lenni. Mindig a 750-es osztás fölött van a mutató. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Pyte Elküldve December18, 2013 Megoszt Elküldve December18, 2013 Ez az, amit a Zsiguliban meg ugy hivtak, hogy szivato :) Így van csak itt nem lehet úgy felejteni mint a Zsiguliba :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Pyte Elküldve December18, 2013 Megoszt Elküldve December18, 2013 Nekem 1000 fölött soha nem szokott lenni az alapjárat. Az 1000-as vonatat is inkább csak alulról súrolja. Bemelegedve pedig inkább 800-850 szokott lenni. Mindig a 750-es osztás fölött van a mutató. Nálam ez egy kicsit hőmérséklet függő mert pl reggel ahogy beindítom a garázsba kb 10-12 fok van bent olyan 1000-nél ketyeg, mikor megyek haza melóból akkor olyan mínusz 4-5 fok akkor szokott lenni olyan 1050-1100 körül, de mínusz 20 fokba is max ennyi az alapjárat :) Lehet azé másabb az alapjárat, mert enyém benzines. A céges csoda Berlingóba is olyan 800-850 az alapjárat meleg motornál 1.6HDI Link to comment Megosztás: More sharing options...
Cserenkov Elküldve December19, 2013 Megoszt Elküldve December19, 2013 Lehet azé másabb az alapjárat, mert enyém benzines.Ja?! Hát akkor azért. Ez a magyarázat rá. :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Zsoltee44 Elküldve December19, 2013 Megoszt Elküldve December19, 2013 Sziasztok. Olyan kérdés lenne hogy a settings gomb folyamatos nyomásával ugye elérhető a testmod,majd bc nyomogatásával eljutok addig ahol ki írja azt hogy cooler. Elvileg ez a hűtőfolyadék hőmérsékletét méri de nekem 1.9 150 lovas Astra H kombim lenne és soha nem megy fel 70 fok felé?? Ilyen esetben??? nyáron se amugy. Link to comment Megosztás: More sharing options...
harmlevi Elküldve December19, 2013 Megoszt Elküldve December19, 2013 Sziasztok. Olyan kérdés lenne hogy a settings gomb folyamatos nyomásával ugye elérhető a testmod,majd bc nyomogatásával eljutok addig ahol ki írja azt hogy cooler. Elvileg ez a hűtőfolyadék hőmérsékletét méri de nekem 1.9 150 lovas Astra H kombim lenne és soha nem megy fel 70 fok felé?? Ilyen esetben??? nyáron se amugy. Menet közben nézed, jár a motor? Gyújtáson mindig egy fix értéket mutat...:) Coolant-ot ír ki amúgy... 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve December19, 2013 Megoszt Elküldve December19, 2013 Sziasztok.Olyan kérdés lenne hogy a settings gomb folyamatos nyomásával ugye elérhető a testmod,majd bc nyomogatásával eljutok addig ahol ki írja azt hogycooler.Elvileg ez a hűtőfolyadék hőmérsékletét méri de nekem 1.9 150 lovas Astra H kombim lenne és soha nem megy fel 70 fok felé??Ilyen esetben??? nyáron se amugy.Üdv a klubban. :-)Nekem sem megy feljebb 75 foknál. Próbáld ki, hogy amikor gyorsítasz egy picit hosszabban,akkor emelkedik e. Azt is nézd meg, ha megállsz, akkor meddig emelkedik alapjáraton.Most ezeket vagy így lőtték be, vagy a dízel termosztátok gyakran kimúlnak, de nem te vagy az egyetlen, akinél így viselkedik.A csere meg 23 ezer Ft + munkadíj, ha az ember nem ért hozzá, de amíg nem produkál tényleges hibát, addig biztosan nem ruházok be erre. 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Rockford Elküldve December20, 2013 Megoszt Elküldve December20, 2013 Üdv a klubban. :-) Nekem sem megy feljebb 75 foknál. Próbáld ki, hogy amikor gyorsítasz egy picit hosszabban,akkor emelkedik e. Azt is nézd meg, ha megállsz, akkor meddig emelkedik alapjáraton. Most ezeket vagy így lőtték be, vagy a dízel termosztátok gyakran kimúlnak, de nem te vagy az egyetlen, akinél így viselkedik. A csere meg 23 ezer Ft + munkadíj, ha az ember nem ért hozzá, de amíg nem produkál tényleges hibát, addig biztosan nem ruházok be erre. Én 12K-ért vettem, nem gagyit...a munkadíj pedig 2K volt. (20 perc légtelenítéssel együtt) Azóta városban és nem egyenletes autópálya tempónál felmegy 85°C körülre is. 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
kisp113 Elküldve December20, 2013 Megoszt Elküldve December20, 2013 A csere meg 23 ezer Ft + munkadíj, ha az ember nem ért hozzá, de amíg nem produkál tényleges hibát, addig biztosan nem ruházok be erre. Ha végül "tényleges" hibát produkál akkor már nem csak termosztátot kell majd cserélned hanem esetleg egy-két csapágyat, vezérműtengelyt ... is. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve December20, 2013 Megoszt Elküldve December20, 2013 Ha végül "tényleges" hibát produkál akkor már nem csak termosztátot kell majd cserélned hanem esetleg egy-két csapágyat, vezérműtengelyt ... is. Mondjuk azt jelenleg nem nagyon értem, hogy kb. 10 fokos különbség mellett mitől halnának meg csapágyak, vagy a vezérműtengely, de nyitott vagyok minden magyarázatra. Link to comment Megosztás: More sharing options...
kisp113 Elküldve December20, 2013 Megoszt Elküldve December20, 2013 Mondjuk azt jelenleg nem nagyon értem, hogy kb. 10 fokos különbség mellett mitől halnának meg csapágyak, vagy a vezérműtengely, de nyitott vagyok minden magyarázatra. Ha mondjuk úgy egyébként nem lenne túlhűtött a motorod semennyire, nyugodt szívvel használnád például 30-as helyett 50-es olajjal? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve December20, 2013 Megoszt Elküldve December20, 2013 Ha mondjuk úgy egyébként nem lenne túlhűtött a motorod semennyire, nyugodt szívvel használnád például 30-as helyett 50-es olajjal? Értem, de az olaj-víz hőmérséklet mennyire arányos egymással? 10-15 fokos hőmérséklet különbség esetén mennyivel alacsonyabb az olaj hőmérséklete? Jelentős eltérés ez viszkozitás tekintetében? Az olaj 5W 30, tehát már alacsony hőmérsékleten is jó a kenése. Bár ha jól értelmezem a működési elvet, a víz hűtés céljából van az autóban, hiszen előbb az olaj melegszik fel, illetve a motor, majd ezután a víz. Szóval attól, hogy hidegebb a víz nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy az olaj nem érte el az üzemi hőmérsékletet, vagy mégis? Bocs, de úgy tanul a gyerek, ha kérdez. :icon1: Link to comment Megosztás: More sharing options...
okynoa Elküldve December20, 2013 Megoszt Elküldve December20, 2013 Értem, de az olaj-víz hőmérséklet mennyire arányos egymással? 10-15 fokos hőmérséklet különbség esetén mennyivel alacsonyabb az olaj hőmérséklete? Jelentős eltérés ez viszkozitás tekintetében? Az olaj 5W 30, tehát már alacsony hőmérsékleten is jó a kenése. Bár ha jól értelmezem a működési elvet, a víz hűtés céljából van az autóban, hiszen előbb az olaj melegszik fel, illetve a motor, majd ezután a víz. Szóval attól, hogy hidegebb a víz nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy az olaj nem érte el az üzemi hőmérsékletet, vagy mégis? Bocs, de úgy tanul a gyerek, ha kérdez. :icon1: Én úgy tudtam, hogy ha a vized már el is érte a 80 fokot, az nem jelenti azt, hogy az olaj is elérte az üzemi hőfokot. (Talán még itt olvastam régebben a fórumon.) De lehet, hogy én értettem rosszul. Valaki most már mondja meg a tutit így karácsony előtt! :P Link to comment Megosztás: More sharing options...
kisp113 Elküldve December20, 2013 Megoszt Elküldve December20, 2013 Én úgy tudtam, hogy ha a vized már el is érte a 80 fokot, az nem jelenti azt, hogy az olaj is elérte az üzemi hőfokot. Ez így is van, olyan autókon ahol van olajhőmérséklet mérés is szépen nyomon lehet követni. Annyira probléma, hogy a jelenlegi V6-omban pl van egy hőcserélő a két hengersor között, hogy a víz tudja indítás után fűteni az olajat, később persze hűteni, pontosabban üzemi hőmérsékleten tartani. Értem, de az olaj-víz hőmérséklet mennyire arányos egymással? 10-15 fokos hőmérséklet különbség esetén mennyivel alacsonyabb az olaj hőmérséklete? Jelentős eltérés ez viszkozitás tekintetében? Az olaj 5W 30, tehát már alacsony hőmérsékleten is jó a kenése. Mondjuk egy általános 5W30 viszkozitása már 80 fokon kb. MÁSFÉLSZERESE(!) lehet a 100 C fokon mérhetőnek. 40 C fokon pedig már majdnem 10x! Valahogy így néz ki: Vigyázat, Y logaritmikus lépték! Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve December20, 2013 Megoszt Elküldve December20, 2013 Mondjuk egy általános 5W30 viszkozitása már 80 fokon kb. MÁSFÉLSZERESE(!) lehet a 100 C fokon mérhetőnek. 40 C fokon pedig már majdnem 10x!De gondolom ez nem a víz hőmérséklete, hanem az olajé. Arra lennék kíváncsi, hogy a vízzel párhuzamosan mennyi lehet az olaj hőmérséklete. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Zsoltee44 Elküldve December28, 2013 Megoszt Elküldve December28, 2013 Menet közben nézed, jár a motor? Gyújtáson mindig egy fix értéket mutat... :) Coolant-ot ír ki amúgy... Szia. menet közben szoktam nézni, akkor általában 60 és 65 között van,de ha leállítom a motort akkor megy fel 72 75 fokra, és semmi nem változik lassan hűl ki. :/ Hát most amúgy is kuplung csere lesz,akkor megpróbálom a termosztát cseréjét is aztán kiderül :) Köszönöm azért :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Zsoltee44 Elküldve December28, 2013 Megoszt Elküldve December28, 2013 Üdv a klubban. :-) Nekem sem megy feljebb 75 foknál. Próbáld ki, hogy amikor gyorsítasz egy picit hosszabban,akkor emelkedik e. Azt is nézd meg, ha megállsz, akkor meddig emelkedik alapjáraton. Most ezeket vagy így lőtték be, vagy a dízel termosztátok gyakran kimúlnak, de nem te vagy az egyetlen, akinél így viselkedik. A csere meg 23 ezer Ft + munkadíj, ha az ember nem ért hozzá, de amíg nem produkál tényleges hibát, addig biztosan nem ruházok be erre. Szia. köszönöm :D Szoktam nézni de semmi nekem 75 öt akkor mutat ha leállítom az autót :) Tegnap is megnéztem mikor egy szemét bmw -t kergettem Szombathely felé aztán 200-nál villogtattam neki hogy nah mi van ennyit tud a szemét bmw-je :D :D :D de akkor se ment feljebb 65 nál :( Valeo márkát veszek bele,elvileg az a gyári de én megkapom ezeket ocsóért :P Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts