Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Dízel motorokkal kapcsolatos problémák, kérdések

forumadmin

Recommended Posts

Ez érdekes, mert a Csergő excel táblázata meg Z13DT-t hoz (gondolom ez csak gépelési hiba), de a Corsa Z13DTH-hoz is ugyanezt írja. Ráadásul 8 év/120eKm intervallumot meg csak a 2.0 turbósnál hoz. Egyébként onnan kiindulva a láncos motorokhoz nem is ír kötelező cserét, csak panasz esetére.

http://www.csergoe.hu/szakszerviz/szerviz-akciok/33-opel-vezerles-akcio

Akkor passz..... "Akkor a motorkódod Z13DTH..." kérdés lett volna, mivel a feltett képen láthatod, hogy motorkód alapján "osztályozza" az elvégzendő műveleteket. :)

Megosztás:

Ez érdekes, mert a Csergő excel táblázata meg Z13DT-t hoz (gondolom ez csak gépelési hiba), de a Corsa Z13DTH-hoz is ugyanezt írja. Ráadásul 8 év/120eKm intervallumot meg csak a 2.0 turbósnál hoz. Egyébként onnan kiindulva a láncos motorokhoz nem is ír kötelező cserét, csak panasz esetére.

http://www.csergoe.hu/szakszerviz/szerviz-akciok/33-opel-vezerles-akcio

100E-ként érdemes cserélni, nekem az előző tulajnál óra szerint 100E-nél szakadt a lánc, komplett generál kellett, én azután vettem meg. Persze lehet, h már 200 is van benne ugye :) szerelő szerint az astra lánca kb biciklilánc vastagságú hulladék...

McEleknek írom, ha olvassa, hogy a gázoljaszűrő csere csodát tett, mondjuk nem lett egy ferrari a Z13DTH, de jól megy és BP-FIrenze átlagom 4.3 l/100 km lett pályán, 120-130cal, full pakolva, előtte 4.9 volt a legjobb pályaérték.

Minden dízel tulajnak melegen ajánlom az évenkénti gázolajszűrő cserét (mégha nem is tutira kéne cserélni, filléres tétel...)

Megosztás:

Minden dízel tulajnak melegen ajánlom az évenkénti gázolajszűrő cserét (mégha nem is tutira kéne cserélni, filléres tétel...)

Köszi. Az enyémben most még csak bő fél éves, eredeti GM, de majd cseréljük. A levegőszűrővel együtt lett cserélve. Kíváncsiságból nemrég megnéztem hogy milyen állapotban van bő fél év és közel 14.000 km után:

Ahol beszívja a levegőt, egy kicsit poros volt, de semmi több. Kicsit leporoltam és vissza is tettem.

Megosztás:

Sziasztok!

Utolérte a végzet a kocsimat. Régebben írtam, hogy elkezdett rángatni, ingadozott hidegen az alapjárat. Aztán egyszer lámpa előtt padlógáznál sem pörgött fel 2000 fölé, nem tudtam gyorsítani. Gyorsan leállítottam, újraindítottam és ment simán tovább. Aztán még elvittem egy op-comoshoz, de semmi a szokásos hibáján kívül. Mivel megbízható kocsi kellett és nem volt időm foglalkozni vele ezért használtam a másikat, közben rendeltem kínából egy opcomot, hogy nekem is legyen. Megjött, tegnap végignéztem vele a kocsit de semmi szokatlan érték nem tűnt fel, csinálta amit kellett, pörgetni is tudtam rendesen álló helyzetben. Ma el akartunk menni bevásárolni az astrával, de ereje nulla, a szomszéd utcáig sem jutottunk el, többször lefulladt menet közben, padlógázon 2000-es max. fordulat mellett 1-esben 20-al tudtam csak visszavánszorogni a ház elé. Ez a vészüzem? Volt már valakinek ilyen? 2007-es Z13DTH.

Közben annyit csináltam, hogy megnéztem megint az opcommal megint, ezalatt járt a motor. Amikor elindítottam hidegen, 1500-ig is alig ment föl a fordulat padlógázon, amint egyre jobban melegedett be, mindig magasabbra lehetett emelni a fordulatot. Aztán már menni is lehetett vele, elkocsiztam az utca végére meg vissza. A műszer olyat mutatott, hogy 'mass air flow sensor: 16 kg/h' viszont 'calculated air flow: 0,0 kg/h' Ez a kalkulált 0 ez normális érték? Más rendelenesség nem tűnt föl, legalábbis nekem. Esetleg ha valakinek van tippje, hogy mit nézzek akkor rádugom a cuccot és megnézem.

Megosztás:

• 4 weeks later...

Sziasztok, új vagyok itt, és bár kerestem a fórumban, és igyekeztem átnyálazni a topikot, de nem találtam választ a kérdésemre.

(Az is lehet, hogy szimplán csak béna vagyok.)

Van nekem egy 2005-ös kombi Z19DTH 150 lovas 1.9-es dízelem (214.500 km van benne). A legutóbbi olajcsere során a szerelőm észrevette, hogy a szívósornál a műanyag kis kar (vagy mifene) el van törve, azt mondta, hogy nem sürgős a csere, de alkalomadtán meg kéne csinálni. Szívósor csere lesz majd, külön nem lehet csak a kis karocskát cserélni. Hiszek neki, korrekt, jó arc.

Kérdésem a következő: mi baj lehet ha kicsit húzom ezt a szívósor cserét még? (Nem terveztem most ezt a kiadást, az az igazság.)

Illetőleg rákerestem az alkatrész árakra, lehet kapni racing bazáron és vaterán is újat (nyilván használtat nem akarok), 70-80-90 ezer körül. Új ára állítólag Opel szakszervízben 120 körül van, munkadíjjal együtt 160k körül áll meg.

Érdemes megvenni ezeket az olcsóbbakat nyilván számlával, vagy felejtős?

Mire figyeljek vásárlásnál?

(Egyáltalán, mit jelent a mindennapi használat során, hogy törött ez a kis műanyag izé? Többet fogyaszt?)

Köszönöm!

Megosztás:

Hali!

Cserenkov!

Ha jól emlékszem neked volt vízcső problémád az egér szelep környékén! Nekem most szétment az egér alól a hőcserélőre menő cső, és elfojt az összes fagyállóm. Valamelyik előző gazdánál kilyukadhatott mert 2 helyen is toldva van. Te márkaszervizben javíttattad, vagy csergőéknél rendeltél csövet. Csak azért kérdezem, hogy keressek, vagy menjek egyből az opelhez?

Valaki linkelt egy opel alkatrész adatbázist, működik is addig, hogy eljutok a kis képig amin a z17dth hűtőrendszere szerepel, de nem tudom nagyítani, van valakinek valami tippje?

Előre is kösz a segítséget!

Üdv!

Frankie

Szerk: A vízcső probléma megoldódott, bementem az opelhoz, levették a polcról, 1700 magyar pénz, és már jöttem is.

Lett helyette egy új problémám, meghalt a generátorom, most csinálják. És ha már villany, akkor befigyelt egy új akksi is. Szóval jól indult ez a hónap :sick:

Megosztás:

Sziasztok !

Nekem olyan problémám lenne a kicsiny paripámmal Opel Astra H 1.7 Cdti 110 paripa 82,000 KM (Z17DTR) ,hogy amikor bemelegszik a motor elkezd ingadozni az alapjárat. Rádugtuk gépre semmi hibakód nem ütötte fel a fejét de a szerelő srác azt mondta ,hogy nagyon nagyot ugrál az érték az üzemanyag befecskendezésnél ( ha jól emlékszem 200 bár ingadozás van benne de nem értek annyira hozzá ) lényeg ,hogy szétszedte megmérte a porlasztókat, résolajat mindent minden kiszolgáló egység hozza a normál értékeket kivéve a részecske szűrő mert az írja ,hogy 82% az eltömődés azt a tanácsot kaptam ,hogy 3.000 fordulaton kb 20 percig menjek vele és ne essen a fordulat 2500 alá mert csinál valami regenerációs folyamatot és ne ijedjek meg ha valami irgalmatlan füstöt kezd el eregetni. Na ezt meg is tettem M1 autópálya hajnali 3 kor senki ,5 sebességi fokozat 3100 fordulat 150KM/h 25percen keresztül.Majd félre állok és az alapjárat ugyan úgy ingadozik..... másnap közöltem vele és már csak arra jutott ,hogy magasnyomási szivattyú lehet a probléma.... Valakinek valami hasonló tapasztalat vagy ötlet ???? Előre is köszönöm :)

Megosztás:

Hali!

Cserenkov!

Ha jól emlékszem neked volt vízcső problémád az egér szelep környékén! Nekem most szétment az egér alól a hőcserélőre menő cső, és elfojt az összes fagyállóm. Valamelyik előző gazdánál kilyukadhatott mert 2 helyen is toldva van. Te márkaszervizben javíttattad, vagy csergőéknél rendeltél csövet. Csak azért kérdezem, hogy keressek, vagy menjek egyből az opelhez?

Valaki linkelt egy opel alkatrész adatbázist, működik is addig, hogy eljutok a kis képig amin a z17dth hűtőrendszere szerepel, de nem tudom nagyítani, van valakinek valami tippje?

Előre is kösz a segítséget!

Üdv!

Frankie

Szerk: A vízcső probléma megoldódott, bementem az opelhoz, levették a polcról, 1700 magyar pénz, és már jöttem is.

Lett helyette egy új problémám, meghalt a generátorom, most csinálják. És ha már villany, akkor befigyelt egy új akksi is. Szóval jól indult ez a hónap :sick:

Szia!

Igen, jól emlékszel.

Opelnél csináltattam. Rendelésre hozták a csövet, így egy-két napig a szervizben hagytam az autót. Lyukas hűtőrendszerrel amúgy se akartam/tudtam volna vele közlekedni.

Kb nekem is ennyi volt, nem egy nagy összeg szerencsére ez a cső.

Részvétem. Volt egy időszak, amikor nekem is az volt, hogy az egyik probléma megoldódott, erre rögtön jött valami más. Most úgy egy-két hónapja végre minden jónak tűnik és minden működik. Le is kopogom gyorsan! :)

Generátorral még nem volt bajom. Akksit januárban cseréltem. Bosch Silver S5-ös 77Ah-st vettem bele. Alig volt drágább mint egy alap hipermarketes akksi és ez azért mégis prémium minőség. Vagy nem tudom tart-e még az akció, Csergőék elég jó áron adták a gyárit is.

Megosztás:

Sziasztok !

Nekem olyan problémám lenne a kicsiny paripámmal Opel Astra H 1.7 Cdti 110 paripa 82,000 KM (Z17DTR) ,hogy amikor bemelegszik a motor elkezd ingadozni az alapjárat. Rádugtuk gépre semmi hibakód nem ütötte fel a fejét de a szerelő srác azt mondta ,hogy nagyon nagyot ugrál az érték az üzemanyag befecskendezésnél ( ha jól emlékszem 200 bár ingadozás van benne de nem értek annyira hozzá ) lényeg ,hogy szétszedte megmérte a porlasztókat, résolajat mindent minden kiszolgáló egység hozza a normál értékeket kivéve a részecske szűrő mert az írja ,hogy 82% az eltömődés azt a tanácsot kaptam ,hogy 3.000 fordulaton kb 20 percig menjek vele és ne essen a fordulat 2500 alá mert csinál valami regenerációs folyamatot és ne ijedjek meg ha valami irgalmatlan füstöt kezd el eregetni. Na ezt meg is tettem M1 autópálya hajnali 3 kor senki ,5 sebességi fokozat 3100 fordulat 150KM/h 25percen keresztül.Majd félre állok és az alapjárat ugyan úgy ingadozik..... másnap közöltem vele és már csak arra jutott ,hogy magasnyomási szivattyú lehet a probléma.... Valakinek valami hasonló tapasztalat vagy ötlet ???? Előre is köszönöm :)

Helló !

Ugyanilyen problémám volt nekem is, hasonló km állással, ugyanezen motorfelszereltséggel. Nekem úgy ingadoztott az alapjárat, hogy gyakran le is állt. A lényeg nekem a magasnyomású szivattyúben lévő szelep cseréje oldotta meg a problémát. Azóta (kb 15ezer km) tünetmentes az autó. Ha jól emlékszem olyan 60ezer körül volt a javítás. A részecskeszűrést meg tényleg érdemes komolyan venni. Könnyű észrevenni mert regeneráció alatt magasabb a pillanatnyi fogyasztás a megszokottnál.

• Like 1
Megosztás:

Szia!

Igen, jól emlékszel.

Opelnél csináltattam. Rendelésre hozták a csövet, így egy-két napig a szervizben hagytam az autót. Lyukas hűtőrendszerrel amúgy se akartam/tudtam volna vele közlekedni.

Kb nekem is ennyi volt, nem egy nagy összeg szerencsére ez a cső.

Részvétem. Volt egy időszak, amikor nekem is az volt, hogy az egyik probléma megoldódott, erre rögtön jött valami más. Most úgy egy-két hónapja végre minden jónak tűnik és minden működik. Le is kopogom gyorsan! :)

Generátorral még nem volt bajom. Akksit januárban cseréltem. Bosch Silver S5-ös 77Ah-st vettem bele. Alig volt drágább mint egy alap hipermarketes akksi és ez azért mégis prémium minőség. Vagy nem tudom tart-e még az akció, Csergőék elég jó áron adták a gyárit is.

Szia!

Köszi a választ! Nekem szerencsém volt! Bementem az opelhez, raktár, és láss csodát polcon a cső :D Már ki is cseréltem másnap reggel. Akksit én vartát vettem, 70Ah-t, 640-s indító árammal. A generátort levettük kettőkor, átvittem a villanyszerelőhöz, 5 kor kész volt az autó. Még gyári, 2005, 52. heti akksi volt benne, de most úgy néz ki még működőképes, csak mielőtt megvettem, akkor újították fel a generátort, meg világított az ESP lámpa, aztán mikor feltettem az akksit töltőre 8A-t vett fel, azt hittem az halt meg. Most kerek a világ :D

Ami kiakasztott, hogy a 15 centis csövön két toldást is csináltak, mikor bagóért van gyári :huh:

Örülök, hogy rendben az autód, Te végigjártad vele az ördögtáncot :icon1:

Üdv!

Frankie

Megosztás:

A részecskeszűrést meg tényleg érdemes komolyan venni.

Igen!

E helyt említem meg, hogy az autóm fulladását és elerőtlenedését a részecskeszűrő telítettsége okozta! Egy regenerálás után közvetlenül is csak 49%-ra tudta kikormolni a rendszer, előbb-utóbb állítólag minden DPF-es autónál ez van, mivel 100%-osan sosem tud tisztítani.

Minden DPF-fel rendelkező autó figyelmébe ajánlom azt a budai szerelőt, akit sikeresen megtaláltam.

15 E Ft-ért (!) vállal szűrőtisztítást (OBD-vel ellenőrizve, 0%-ra tisztított).

Ha a szűrőt neki kell le- és felszerelni is, akkor 30 E Ft-ot kér, a munkára 80 ezres kilométergaranciát vállal.

Állítólag olyan 100-120 E km-enként érdemes tisztíttatni, a garanciája engem meggyőzött, eddig 500 km-t mentem vele azóta, ég és föld a különbség, persze majd hosszabb távon derül ki minden.

Mindenesetre olcsóbb, mint a több 100EFt-os szűrőcsere, amit opeléknál ajánlottak.

Ha valakit érdekel az elérhetősége, szívesen megadom priviben!

Megosztás:

Igen!

E helyt említem meg, hogy az autóm fulladását és elerőtlenedését a részecskeszűrő telítettsége okozta! Egy regenerálás után közvetlenül is csak 49%-ra tudta kikormolni a rendszer, előbb-utóbb állítólag minden DPF-es autónál ez van, mivel 100%-osan sosem tud tisztítani.

Minden DPF-fel rendelkező autó figyelmébe ajánlom azt a budai szerelőt, akit sikeresen megtaláltam.

15 E Ft-ért (!) vállal szűrőtisztítást (OBD-vel ellenőrizve, 0%-ra tisztított).

Ha a szűrőt neki kell le- és felszerelni is, akkor 30 E Ft-ot kér, a munkára 80 ezres kilométergaranciát vállal.

Állítólag olyan 100-120 E km-enként érdemes tisztíttatni, a garanciája engem meggyőzött, eddig 500 km-t mentem vele azóta, ég és föld a különbség, persze majd hosszabb távon derül ki minden.

Mindenesetre olcsóbb, mint a több 100EFt-os szűrőcsere, amit opeléknál ajánlottak.

Ha valakit érdekel az elérhetősége, szívesen megadom priviben!

15 ezer, ilyenért? :-)

Megosztás:

Pedig de :)

Ja kell hozzá egy szoftveres letanítás is

A DPF az ördög műve :)

Addig OK, hogy kiiktatod, leszeded, kidobod, letanítod, de utána nem megy át a vizsgán. Vagy ha át is megy, mégiscsak szűr valamicske kormot, amit nem okádsz a környezetbe...

MIndenesetre 300-400 ezerért tényleg sátáni ár a csere.

Megosztás:

Addig OK, hogy kiiktatod, leszeded, kidobod, letanítod, de utána nem megy át a vizsgán. Vagy ha át is megy, mégiscsak szűr valamicske kormot, amit nem okádsz a környezetbe...

Kérdezd meg wessz-t ;)

Napi rutinnal csinálja a kiiktatását, na meg az egr- t :)

Megosztás:

Ez számít a vizsgán, hogy van-e benne? Úgy értem, ha van benne, akkor szigorúbb értékeket kell teljesítenie? Nekem gyárilag nincs ilyen szűrőm és ugyan úgy zöld matricát kaptam. A mérésnél pedig nem állítottak át semmit a mérő gépen, hogy ha nincs benne akkor nagyobb értékek is megengedhetőek. Nem is nézték, nem is kérdezték, hogy van-e benne vagy nincs...

Arra akarok kilyukadni, hogy az nem lehet hogy a megengedhető határértéket teljesíti filter nélkül is?

Megosztás:

Sziasztok!

sz.tem a mogasnyomású víz csak a lerakódás felületéről mossa le a cuccot. komolyabb dolog kell azért oda, ahol több 10e. km alatt több száz fokon ráég, ráköt a koksz....stb. a kiégetés sz.tem és információim alapján nem célravezető. a vegyszeres megoldást látom egyedül járható útnak, de az is 30-40e. Én úgy döntöttem, hogy amíg nincs gondom, addíg nem foglalkozok vele, ha probléma lesz kiiktatom valakivel hardveresen és szoftveresen is... :) Persze a regenerálásra azért figyelek, de aki ezt a rendszert kitalálta és engedélyezte annak szívesen bemutatkoznék. Nincs elég hibaforrás ezeken a sz@rokon még tetézik egyel...

A műszakin ismerős szerint átmegy filter nélkül is.

Megosztás:

Sziasztok!

sz.tem a mogasnyomású víz csak a lerakódás felületéről mossa le a cuccot. komolyabb dolog kell azért oda, ahol több 10e. km alatt több száz fokon ráég, ráköt a koksz....stb. a kiégetés sz.tem és információim alapján nem célravezető. a vegyszeres megoldást látom egyedül járható útnak, de az is 30-40e. Én úgy döntöttem, hogy amíg nincs gondom, addíg nem foglalkozok vele, ha probléma lesz kiiktatom valakivel hardveresen és szoftveresen is... :) Persze a regenerálásra azért figyelek, de aki ezt a rendszert kitalálta és engedélyezte annak szívesen bemutatkoznék. Nincs elég hibaforrás ezeken a sz@rokon még tetézik egyel...

A műszakin ismerős szerint átmegy filter nélkül is.

Akkor ezek szerint tényleg okosabban is megúszhattam volna. Ilyenkor azért tényleg felmerül bennem a kérdés, hogyha semmi értelme nincs ennek a vacaknak, miért rakták mégis oda? Nyilván fog valami koszt, de ha vizsgán nem nézik, akkor tényleg nem értem... Alapvetően nem vagyok egy ilyen "okosba megoldjuk" figura, ráadásul ha környezetvédelmileg fontos akkor eszembe se jutna, de így tényleg megfontolandó a kiiktatása. Na mindegy, ha 80Ekm-t kibír, akkor nem bánom, annyival nyilván kevesebb kosz megy a természetbe, amennyivel eltömődik :)

Megosztás:

Akkor ezek szerint tényleg okosabban is megúszhattam volna. Ilyenkor azért tényleg felmerül bennem a kérdés, hogyha semmi értelme nincs ennek a vacaknak, miért rakták mégis oda? Nyilván fog valami koszt, de ha vizsgán nem nézik, akkor tényleg nem értem... Alapvetően nem vagyok egy ilyen "okosba megoldjuk" figura, ráadásul ha környezetvédelmileg fontos akkor eszembe se jutna, de így tényleg megfontolandó a kiiktatása. Na mindegy, ha 80Ekm-t kibír, akkor nem bánom, annyival nyilván kevesebb kosz megy a természetbe, amennyivel eltömődik :)

Azért tehetik bele a gyártók, mert ha ilyen "környezet-tehermentesítő" cuccal szerelik fel a kocsikat, akkor ez egy jó pontot jelent valahol. Akár még támogatást is kaphatnak érte. Szerintem. Az másik kérdés, hogy a te pénztárcádat jobban terheli a szervizelés. Meg azt sem nézik gondolom, hogy mikor tisztít, mennyi kormot nyom ki magából a kocsi.

A lényeg, hogy így zöldebbnek tűnik a gyártó.

Megosztás:

Ilyenkor azért tényleg felmerül bennem a kérdés, hogyha semmi értelme nincs ennek a vacaknak, miért rakták mégis oda? Nyilván fog valami koszt, de ha vizsgán nem nézik, akkor tényleg nem értem...

Szűrővel nyilván kevesebb kormot ereget ki mint nélküle. De ha a határérték viszonylag magasan van, akkor a relatív több kormot kieregető szűrő nélküli motor is tudja azt teljesíteni. Gondolom én.

A természetnek, lelkiismeretednek jobb a szűrővel ellátott motor. Jogilag jelenleg mindegy.

Megosztás:

Ezt a vízzel tisztítós videót természetesen csak a poén miatt tettem be. :-)

A lényeg, hogy az enyém átment enélkül műszakin, és most amikor rákérdeztem vezérléscserekor a szerelőkre, azt mondták, ha nem teljesíti a verda a kér tértéket, akkor az a trükk, hogy picit lassabban pörgetik fel a kívánt fordulatig. De műszakin már akkor is képesek elmeszelni, ha valamelyik sárga visszajelző lámpa világít. Na ezért nem fog az én autóm vidéken vizsgázni.

Ez a részecskeszűrő EU-s előírás. Ugyanis előírták a gyártóknak, hogy a modelljeik által kibocsátott káros anyag mekkora lehet. Pl.Audi A1 1.2 TSI vs. A8 W12 6.0. Majd meglátjátok, hogy az EURO 6 mekkora szopattyú.:-)

Egyébként meg, ha gond lesz vele, akkor tényleg be kell mutatni a flexnek. :-) Így szűrővel kisebb a teljesítmény, nagyobb a fogyasztás, mivel gázolajjal égeti ki azt.

Erről beszéltem:

Az Audi számára talán még lényegesebb, hogy az autó alacsony fogyasztása alacsony szén-dioxid-kibocsátást is jelent: a 85 g/km-es érték jóval az előírt átlag alatt van, így néhány ilyen autó eladása lehetővé teszi, hogy egy-egy nagy fogyasztású, benzines modellt is forgalomba helyezzenek Európában.

http://totalcar.hu/magazin/hirek/2013/08/06/audi_amivel_sokat_sporolhatunk/

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.