Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Dízel motorokkal kapcsolatos problémák, kérdések

forumadmin

Recommended Posts

Jó, hogy mondod, köszi.

Valószínű külön van mert külön alkatrész száma is van a kettőnek.

A gyári fagyállót ha 1:1 arányban hígitom, azt írják, hogy -38 fokos. A feltöltési mennyiségnek valami 5-6 liter rémlik. Tehét ha 3 1l-es flakonnal veszek, az bőven jó lesz szerintem.

Egyébként ma is figyeltem: hidegindítás után hagytam alapjáraton ketyegni a motort és néztem mi újság. Ahogy a kicsit is kezd melegedni a motor pl langyis lesz az EGR-hűtő, egyből ugyan olyan meleg a hűtőre menő cső. Úgyhogy úgy néz ki valami miatt nem zár le.

Néztem hogy nem is olyan bonyolult kicserélni a termosztátot. Elméletilg két csavar tartja a termosztátházat. Ha azt kicsavarok, hozzá is férek. Csak az akku lesz útban, azt kell majd kivennem.

A hűtőfolyadékot hol tudom leengedni, hogy ne a motortérbe ömöljön ki több liter lé, mikor kinyitom a termosztátházat?

Ha minden igaz a hűtő alján van egy csavar

http://kepfeltoltes.hu/view/150112/h_t__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

• Like 1
Megosztás:

Sziasztok!

2004-es 1.9 dízel (Z19DTH) astrám van.

Indítás után pár másodperccel elkezd csörögni a motortérben valami.

Nyáron jelentkezett ez a probléma, de amikor elkezdett dolgozni a klíma megszűnt, most hidegben viszont egyfolytában hallható a 'csörgés'. Ha kicsi gázt adok, ~1200 as fordulatnál elhallgat.

Olvastam már erről a problémáról, de nem találtam megoldást rá.

Várom válaszotokat :)

Megosztás:

Sziasztok!

Nyáron jelentkezett ez a probléma, de amikor elkezdett dolgozni a klíma megszűnt, most hidegben viszont egyfolytában hallható a 'csörgés'. Ha kicsi gázt adok, ~1200 as fordulatnál elhallgat.

Szia.

Nem biztos, hogy egyforma dolog a probléma forrása, de az én autómban( ez mondjuk benzines Z16XEP) a lökös felől jött mindig "csörgő", kopogó hang, először a lököst nyomogattam, és ha eléggé benyomva feszítettem, akkor megszűnt a hang, meg gázadáskor is. Gondoltam, valami műanyag elfáradt, ezért zörög. Aztán meguntam, és jobban körülnéztem a motortérben, és egy "elszabadult" vezeték rezgett, hozzáérve a műanyaghoz, ezért kopogott.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy sajna bármi lehet, ami kopog. Javaslom, jól be kellene határolni mi lehet az, merről jön a hang, előfordulhat, valami meglazult, vagy kipattant a helyéről. Talán Cserenkov cartársnál volt valami generátor lelazulás, az sem derült ki, hogy lelazult, csak mikor már pár menet fogott a csavarból.

Üdv,

Megosztás:

Sziasztok

2008.dec. végi A Merivám van,motorkód alapján:Z17DTH,indítás után ugrálni kezd az alapjárat.

Szervizben (opel) dolgozó autószerelő ismerős szerint üzemanyag adagoló,volt e valakinek ilyen fajta motorral hasonló gondja és ha igen akkor az mi volt és nagyjából mennyibe került neki?

Köszönöm előre is a választ-válaszokat.

A nagynyomású részen van egy szabályozó szelep, az szokott tönkremenni, és azért ugrál az alapjárat.

Ez az: https://cromax.hu/140000000-uzemanyagrendszer/140890000-adagolo-nagynyomasu-szivattyu/140890407-nagynyomasu-szivattyu-reszei/350598-nyomasszabalyzo-szelep-nagynyomasu-szivattyuhoz-opel-1_7d

Megosztás:

Szia

És az tényleg tönkrevághatja a porlasztókat ha nem cseréltetem ki záros időn belül-mivel ezzel rémisztgetett az ismerősöm??

Magyarán nem érdemes várni vele hanem csere-és fizetni-de hogy ez a kis valami ilyen rohadt drága..... :(

Megosztás:

Szia.

Nem biztos, hogy egyforma dolog a probléma forrása, de az én autómban( ez mondjuk benzines Z16XEP) a lökös felől jött mindig "csörgő", kopogó hang, először a lököst nyomogattam, és ha eléggé benyomva feszítettem, akkor megszűnt a hang, meg gázadáskor is. Gondoltam, valami műanyag elfáradt, ezért zörög. Aztán meguntam, és jobban körülnéztem a motortérben, és egy "elszabadult" vezeték rezgett, hozzáérve a műanyaghoz, ezért kopogott.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy sajna bármi lehet, ami kopog. Javaslom, jól be kellene határolni mi lehet az, merről jön a hang, előfordulhat, valami meglazult, vagy kipattant a helyéről. Talán Cserenkov cartársnál volt valami generátor lelazulás, az sem derült ki, hogy lelazult, csak mikor már pár menet fogott a csavarból.

Üdv,

Generátor tavaly lett cserélve görgőstől, szóval azt kizárnám. Már nézegettem, hogy honnan jöhet a hang de sajnos nem tudom megállapítani, szinte biztos, hogy nem vmi műanyag, mivel még a nyáron kezdett csörögni, klíma bekapcsolt aztán megszűnt(olvastam vhol, hogy van vmi klíma kapcsoló), a probléma az, hogy most gyakorlatilag folyamatosan csörömpöl, és most már elég zavaró.

Lenne még 1000 km az olajcseréig, de így lehet hamarabb megy a szerelőhöz...

Megosztás:

Sziasztok!

Valószínűleg megtaláltam a megoldást, az egyik ismerősömnek AR 159-es 1.9jtd autója van, és 100 %-ra mondta, hogy ez a főtengely ékszíjtárcsa lesz(nála is előfordult), neten keresgélve egyre több helyen találok megerősítést, hogy ez a probléma.

Azt írják, hogy emiatt elszakadhat a rajta lévő ékszíj, ami komolyabb problémát okozhat(fél éve így járok vele).

Kérdésem az lenne, hogy van e ezzel vkinek vmilyen tapasztalata?

A másik kérdésem az lenne hogy az ékszíjtárcsáról levehetem e esetleg az ékszíjat?(így egyből kiderülne, hogy azzal van e probléma)

Sajnos nem értek hozzá, de teljesen hülye se akarok lenni, talán így a szerelő se vetet meg olyan dolgokat, amit nem is kellene, aztán vagy bekerül vagy nem...

Megosztás:

Valószínűleg megtaláltam a megoldást, az egyik ismerősömnek AR 159-es 1.9jtd autója van, és 100 %-ra mondta, hogy ez a főtengely ékszíjtárcsa lesz(nála is előfordult), neten keresgélve egyre több helyen találok megerősítést, hogy ez a probléma.

Azt írják, hogy emiatt elszakadhat a rajta lévő ékszíj, ami komolyabb problémát okozhat(fél éve így járok vele).

A másik kérdésem az lenne hogy az ékszíjtárcsáról levehetem e esetleg az ékszíjat?(így egyből kiderülne, hogy azzal van e probléma)

Sajnos nem értek hozzá, de teljesen hülye se akarok lenni, talán így a szerelő se vetet meg olyan dolgokat, amit nem is kellene, aztán vagy bekerül vagy nem...

Szia!

Létezik ilyen probléma. Cserével megoldható a dolog. Korábban egy barátomnak akartunk autót venni, a kinézett Vectra C-nek is volt ilyen baja korábban.

A leírás alapján nem gondoltam volna, hogy ez a baj, de ezen el lehet indulni, hátha ez a gond. Bár a csere nem lesz olcsó, a gyári 60 ezer körül van.

https://cromax.hu/110000000-motor/110630000-motorblokk-es-alkatreszei/110630487-fotengely-alkatreszei/145376-fotengely-szijtarcsa-opel-1_9d

Megosztás:

Szia!

Létezik ilyen probléma. Cserével megoldható a dolog. Korábban egy barátomnak akartunk autót venni, a kinézett Vectra C-nek is volt ilyen baja korábban.

A leírás alapján nem gondoltam volna, hogy ez a baj, de ezen el lehet indulni, hátha ez a gond. Bár a csere nem lesz olcsó, a gyári 60 ezer körül van.

https://cromax.hu/110000000-motor/110630000-motorblokk-es-alkatreszei/110630487-fotengely-alkatreszei/145376-fotengely-szijtarcsa-opel-1

Érdemes belőle megvenni a gyárit? (ha "fontos" alkatrész, akkor természetesen gyárit fog kapni)

Még esetleg azt megtudnátok mondani, hogy levehetem-e róla az ékszíjat? (próbálok leírást keresni közbe, és okosodni egy keveset :)

Megosztás:

Szia

És az tényleg tönkrevághatja a porlasztókat ha nem cseréltetem ki záros időn belül-mivel ezzel rémisztgetett az ismerősöm??

Magyarán nem érdemes várni vele hanem csere-és fizetni-de hogy ez a kis valami ilyen rohadt drága..... :(

Nem tudom, de ha megadja végleg magát, akkor nem tudod majd beindítani. Az szerintem több lesz, ha trélerezni kell... ;)

MÁS:

A17DTR van a kocsimban, de a J fórumban többeknek az 1.7D-vel (A17DTJ) az a problémája, hogy a hosszbordás szíj felől nyikorgó hang jön. Volt aki lecseréltetett mindent, és rá fél évre megint. Mi lehet a probléma?

Megosztás:

Nekem nyáron minden előjel nélkül ment szét az ékszíjtárcsa. A motortérből egy csattanás jött, majd igen csúnya hangot adott (ékszíj kalimpált), aztán csend és kigyulladt a töltésjelző.

A gyári kb. 100e lett volna. Én után gyártottat tetettem be (így is 50e volt).

A tárcsa oldalát nézd meg nincs e kirepedezve a gumi. Nekem az vált le, és szétesett a tárcsa.

Megosztás:

Nem tudom, de ha megadja végleg magát, akkor nem tudod majd beindítani. Az szerintem több lesz, ha trélerezni kell... ;)

MÁS:

A17DTR van a kocsimban, de a J fórumban többeknek az 1.7D-vel (A17DTJ) az a problémája, hogy a hosszbordás szíj felől nyikorgó hang jön. Volt aki lecseréltetett mindent, és rá fél évre megint. Mi lehet a probléma?

Beindítani be lehet, csak nincs töltés, és a vízpumpa is azon a szíjon van. Tehát hűtés sincs!

Megosztás:

Nem értelek, csak azt kérdem mi nyikoroghat.... :D

Nem tudom. Valami kis zúgás nekem is van ami onnan jön, ha lehajolok a jobb első kerékhez. Korábban volt, hogy maga a szíj nyikorgott, állítólag ki tud párologni belőle a lágyító. Ezen felül egyszer generátor felújítás után a generátort tartó felső csavar volt lelazulva és az is okozott hanghatást. Én még mást nem cseréltem.

Más:

Néztem a fogyasztás adataidat a spritmonitoron. Látom a BC neked is szépen felül mér...

Megosztás:

Nekem nyáron minden előjel nélkül ment szét az ékszíjtárcsa. A motortérből egy csattanás jött, majd igen csúnya hangot adott (ékszíj kalimpált), aztán csend és kigyulladt a töltésjelző.

A gyári kb. 100e lett volna. Én után gyártottat tetettem be (így is 50e volt).

A tárcsa oldalát nézd meg nincs e kirepedezve a gumi. Nekem az vált le, és szétesett a tárcsa.

Na tegnap addig meddig érdeklődtem, amíg eljutottam odáig, hogy:

- tavaly nyáron lett cserélve a generátor(görgők), állítólag a rosszul beállított feszítő görgő is okozhat csörgést

- klímakompresszor szintén nagyon esélyes(már csak azért is mert a klíma bekapcsolásával, elmúlik a csörgés)

- végül az ékszíjtárcsa, ami azért is lehet esedékes, mivel 210.000 van a kocsiba és a 120.000-nél történt nagy szervíznél az bizony nem lett kicserélve, szóval még gyári....

Jelenleg nem járok ezzel az autóval annyit, de a hetekben megy szerelőhöz, és majd ott szétszedik aztán megírom, hogy mi volt a probléma.

Kérdésem az lenne, hogy a klímakompresszor cserélni kell-e vagy lehet csapágyaztatni? (egyébként tökéletesen működik a klíma)

Megosztás:

Na tegnap addig meddig érdeklődtem, amíg eljutottam odáig, hogy:

- tavaly nyáron lett cserélve a generátor(görgők), állítólag a rosszul beállított feszítő görgő is okozhat csörgést

- klímakompresszor szintén nagyon esélyes(már csak azért is mert a klíma bekapcsolásával, elmúlik a csörgés)

- végül az ékszíjtárcsa, ami azért is lehet esedékes, mivel 210.000 van a kocsiba és a 120.000-nél történt nagy szervíznél az bizony nem lett kicserélve, szóval még gyári....

Jelenleg nem járok ezzel az autóval annyit, de a hetekben megy szerelőhöz, és majd ott szétszedik aztán megírom, hogy mi volt a probléma.

Kérdésem az lenne, hogy a klímakompresszor cserélni kell-e vagy lehet csapágyaztatni? (egyébként tökéletesen működik a klíma)

A klíma egy kuplung segítségével működik, vagyis a görgő része mindig forog, lehet, hogy ez is okozhat problémát.

Megosztás:

Nem értelek, csak azt kérdem mi nyikoroghat.... :D

Szia!

Legelőször a generátor szabadonfutó szíjtárcsát cseréld le, meg a szíjat és nem fog nyekeregni. A reggeli indításkor a generátor terheli meg legjobban a szíjat, mivel az izzításkor+indításkor az akku rendesen veszít a kapacitásából, és ezt vissza kell tölteni a generátornak. Amíg ez meg nem történik addig a kopott szíj+tárcsa páros ezt a hangot adja ki, mivel megcsúszkál a szíj a tárcsán, meg a szabadonfutód is már haldoklik a tárcsában szerintem. A terelő és feszítőgörgőt csak akkor érdemes cserélni, ha leveszed és megforgatod a kezedben és érezni fogod, hogy nem sima a futása - ezek miatt nem nyikoroghat a szíj. Összegezve sorrenben kizárásos alapon csak a generátor szabadonfutó szíjtárcsát, szíjat, terelő és feszítőgörgőt kell kell cserélni.

Megosztás:

Szia!

Legelőször a generátor szabadonfutó szíjtárcsát cseréld le, meg a szíjat és nem fog nyekeregni. A reggeli indításkor a generátor terheli meg legjobban a szíjat, mivel az izzításkor+indításkor az akku rendesen veszít a kapacitásából, és ezt vissza kell tölteni a generátornak. Amíg ez meg nem történik addig a kopott szíj+tárcsa páros ezt a hangot adja ki, mivel megcsúszkál a szíj a tárcsán, meg a szabadonfutód is már haldoklik a tárcsában szerintem. A terelő és feszítőgörgőt csak akkor érdemes cserélni, ha leveszed és megforgatod a kezedben és érezni fogod, hogy nem sima a futása - ezek miatt nem nyikoroghat a szíj. Összegezve sorrenben kizárásos alapon csak a generátor szabadonfutó szíjtárcsát, szíjat, terelő és feszítőgörgőt kell kell cserélni.

Hideg motornál hangtalan, csak melegnél nyikorog. De nem mindig. ;)

Akkor hallgatott el, mikor kapott egy kis szilikont a szíjra. Tudom nem jó, mert megcsúszhat, de elhallgatott. Azóta ha nyikorog, akkor sem nagyon élesen, csak halkan.

Nem tudom. Valami kis zúgás nekem is van ami onnan jön, ha lehajolok a jobb első kerékhez. Korábban volt, hogy maga a szíj nyikorgott, állítólag ki tud párologni belőle a lágyító. Ezen felül egyszer generátor felújítás után a generátort tartó felső csavar volt lelazulva és az is okozott hanghatást. Én még mást nem cseréltem.

Más:

Néztem a fogyasztás adataidat a spritmonitoron. Látom a BC neked is szépen felül mér...

Igen, kissé alábecsüli, de majd várjunk vele még pár tankolást. ;) Most 5.6-on áll, szóval kíváncsi leszek a valósra.
Módosítva : imy
Megosztás:

Van egy 1.7 DTJ-m furcsa hangja van.

Erre keresnék választ vajon mi okoza ?

A másik video, amit linkeltél FB-n az én autómról készült. Ahogy ott is írtam, nálam a vezérműszíj feszítőgörgőjét húzták túl és az okozta. Biztos olvastad...

Nem volt mostanában vezérléscseréd?

Megosztás:

A másik video, amit linkeltél FB-n az én autómról készült. Ahogy ott is írtam, nálam a vezérműszíj feszítőgörgőjét húzták túl és az okozta. Biztos olvastad...

Nem volt mostanában vezérléscseréd?

90.077Km-nál volt vezérmű cserém.Mostani Km-em-14013

Módosítva : neuhofer
Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.