Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Futómű, gumik, felnik

hemi

Recommended Posts

Ti szoktátok cserélgetni az első és a hátsó kerekeket?

A most lecserélt téli gumiknak ez volt a negyedik szezonja. Én mindkétszer ugyanoda raktam őket vissza ahonnan levettem őket, plusz az előző tulaj is minimum egyszer (mert be volt jelölve melyik hova való).

A elsők kb 1,5-2 mm-rel kopottabbak, mint a hátsók.

A nyári gumiknál egy futott szezon után 0,5-0,6 mm eltérés van (az első kopottabb)

Viszont szerencsére mindegyik egyenletesen kopott.

Megosztás:

Az alatt 2-szer oda-vissza cserélhetted volna őket <_<

Csak egy kicsit nehezebb lett volna a satuba fogva egy vascsövön pörgetni és találomra súlyozni! :angry:

Érdekes lett a történet vége,mert csak egy sima cserére mentem,de első-hátsó kerékcsere,gumi elforgatás lett a vége!

Szenvedtek a defekttűrő gumikkal rendesen mire leműtötték a felniről!Sajnos jövőre cserélnem kell őket mert a két első

félrekopott és kaptak is kátyúkat a tavalyi nyáron,amitől van minimális ütésük,ezért kerültek hátra!

Megosztás:

Mindig az első kerekeknél legyenek a jobb gumik. Cserélni akkor kell amikor ez nem teljesül.

Nyárinál és télinél is a két jobb gumi legyen az első keréknél mert azok tapadnak jobban, hajtás, kanyarodás, motor súlya is ott nyomja jobban de persze hátul is fontos, hogy jó legyen a gumi.

Jelenleg guminyomásnál nekem 2.1 első és 2.0 hátsó kerekek <_< (16" 7J 205/55nél).

Ui.: Nekem van egy vas állvány azon vannak a kerekek vagyis mivel most először van külön komplett kerék a vectrára így annak csak ez lesz az első nyár, hogy egy két lábú vas állványon van egy vas rúd és arra vannak a középfuratnál ráhúzva a felnik így a gumik nem törnek meg egy kicsit sem mivel nem érintkeznek csak egymással de súly nincs rajtuk. (anno kadetthez volt 4 garnitúra komplett kerék is ahhoz készült az állvány :angry: ).

Gumis+ csavar:

Ez jó történet :P

Eddigi veszteséglista a vectrám kerékcsavarjai miatt:

1 régebbi crom vanadium 17-es fej, eltört

1 új crova 17-es eltört

1 pipakulcs meghajlítva

1 kerékkulcs amolyan tescos féle elhajlítva a 17-19-es fej rajta eltörve

1 nyomatékkulcs eltörve (1-es gumis)

1 keresztkulcs eltörve (1-es gumis)

1 keresztkulcs eltörve (szervizesem)

1 3/4-es 17-es kulcs megrepedve (kamion szervizes)

Szóval hajlamos berohadni egy kissé de az is benne van, hogy mindenki úgy behúzta eddig mint az állat el ne guruljon az a kerék.... most ahova mentem itt szépen óvatosan húzták meg, mondtam is, hogy nem kell erősen, nyomatékkulccsal is óvatosan, a csavarok is mind be van zsírozva alaposan és láss csodát egy újonnan vásárolt keresztkulccsal kis erőlködés után le tudtam venni 1-1 csavart :P És a legjobb: gyári felnik, gyári nem rozsdás csavarok.... szóval nem tudom mitől de nagyon be tud rohadni ugyanakkor ahol most cseréltettem ott simán le tudták venni az összes kereket, ment fel a nyári gond nélkül felénk pedig mindenki szerencsétlenkedik vele, arról nem is beszélve, hogy nálunk már 4 kerék le 4 centrír 4 kerék fel művelet 6e ahol csináltattam most ott pedig 3e... az, hogy elmentem oda kb 1e benzinktg de belefér ja és legalább normálisan rakták fel nem a nagy 3/4-es légkulccsal vagy mifenével szorították rá amennyire csak lehet. (aki a nyomatékkulcsot törte el, na ő azzal akarta lazítani a csavart... én szóltam, hogy nem kellene de azt mondta, hogy ő a szerelő.... majd mikor mondták, hogy mennyibe kerül (csak lazítani kellett a kereken nem is levenni mert azt én csináltam, hogy a féltengelyt zsírozzam stb) én is mondtam, hogy ő a szerelő és nem kellett volna meghúzni ennyire, viszlát.

Megosztás:

Ui.: Nekem van egy vas állvány azon vannak a kerekek vagyis mivel most először van külön komplett kerék a vectrára így annak csak ez lesz az első nyár, hogy egy két lábú vas állványon van egy vas rúd és arra vannak a középfuratnál ráhúzva a felnik így a gumik nem törnek meg egy kicsit sem mivel nem érintkeznek csak egymással de súly nincs rajtuk. (anno kadetthez volt 4 garnitúra komplett kerék is ahhoz készült az állvány <_< ).

Nekem meg egymásra vannak fektetve, 2-3 szor cserélgetem őket a szezon folyamán :angry:

Eddigi veszteséglista a vectrám kerékcsavarjai miatt:

1 régebbi crom vanadium 17-es fej, eltört

1 új crova 17-es eltört

1 pipakulcs meghajlítva

1 kerékkulcs amolyan tescos féle elhajlítva a 17-19-es fej rajta eltörve

1 nyomatékkulcs eltörve (1-es gumis)

1 keresztkulcs eltörve (1-es gumis)

1 keresztkulcs eltörve (szervizesem)

1 3/4-es 17-es kulcs megrepedve (kamion szervizes)

Nekem az az egyszerű L alakú kulcsom volt, ennek a csavart megfogó vége repedt el a nyektetés közben.

A repedt részt lefűrészeltem róla, és a helyére ráhegesztettem egy 17-es dugókulcsot. Most ezt használom :P

Megosztás:

Nekem két garnitúra kerekem van. Nyári az gyári alufelnin, téli az gyári lemezfelnin. Minden szezonban cserélgetem a gumikat elölről hátra. Tehát kb 8-10000km-en ként cserélődik. Mindkét felnihez jó a gyári csavarom, tehát mindig azokat teszem vissza bezsírozva! Én húzom meg mindig a gyári kulcsal. Nem tépem meg soha mivel gyakorlatilag a súj az nem a csavarokon van hanem a felni közepén + ugye kúpos a csavar, tehát nem nagyon lazul ki akkor sem ha nem tépi meg az ember. Rozsdásodni meg szerintem azért rozsdásodik, mert télen fékezés után felmelegszik a féktől az egész felni, agy tárcsa stb, és mondjuk egy emberesebb fékezés után mikor a tárcsa pár száz fokos, belemész egy jó kis sós pocsolyába. Lehet hülye példa, de nézz meg egy kiégett autót mondjuk pár nap múlva. Akármilyen márka is, akkor is rozsdásak a lemezek még nyáron is.

Mivel ilyen szép idő van megyek is stabilizátort meg fékbetétet cserélni. <_<

Megosztás:

Na én azért erre teljesen nem tenném a nyakam. Néha hülyeségeket írnak. Egyszer tavaly ősszel mentem volna külföldre, aztán azért nem mentem mert először jó, aztán két nappal az indulás előtt már rossz időt írtak. Aztán láss csodát azt hiszem 15 fok volt és sütött a nap.

időképet elnézve lehet hogy ráérek lecserélni a kerekeket a jövő hét végén <_<
Megosztás:

Na úgy látszik mind tévedtünk a gumik cserélgetésével kapcsolatban:

"Ha a négyből csak két gumit cserélünk, gyakran vitatéma, hogy a jobb állapotú abroncsok előre vagy hátra kerüljenek. Mindenképp hátra, ugyanis míg a kormányzott első kerekeknél érzékelhető azok megcsúszása, vízen felfutása, a hátsóknál ezek rendszerint csak vészhelyzetben, már az autó farának kitörésekor tűnnek elő. Hiába kopnak jelentősebb mértékben, a legtöbb autónál elöl hajtott abroncsok, minden esetben a kisebb profilmélységű, kopottabb abroncsokat kell előre helyezni. Amikor a rosszabb elsők már végleg elkoptak, akkor az új abroncsok mehetnek hátra és akkor kerülhetnek hátulról előre az akár még használható példányok. Azonban rendszerint nem szokott olyan jelentős különbség lenni az első-hátsó abroncsok kopása között, hogy különösebb mértékben megérné vacakolni a több részletben történő cserével. Persze előfordulhat, hogy úgy kényelmesebb, hiszen részletben fizetve az abroncs-csere is kevésbé fájó, és az sem baj, ha az elöl-hátul nem azonos márkájú/típusú a gumi, ez csak egy tengelyen követelmény, viszont mind a négy abroncs nyári, vagy mind téli kell legyen. Ennek ellenére érdemes arra törekedni, hogy ne legyen nagy különbség az első és a hátsó gumik között."

Itt a teljes cikk. Érdekes.

Megosztás:

Hát.... én erre nem vennék mérget főleg nem a linkelt szakértő szavaira. A fizikát emlegeti pedig az valóban makacs dolog és azt írja, hogy azért kell hátra a jó mert akkor hamarabb megcsúszik az autó mert elöl van a gyengébb gumi és emlegetik a fékhatást na már most a hátsó kerék fékező képessége az első kerekekhez képest jelentősen alacsonyabb. Vizenfutásnál is szerinte előnyösebb ha az autó eleje csúszik meg mint a hátulja... na most egy kérdés ki szerint jobb ha az autó eleje csúszik mint a hátulja? Melyiket is egyszerűbb korrigálni? És az egész mögé azt teszi, hogy mindennek az oka az, hogy ha kopott az első és csúszik akkor mindenki óvatosabban vezet... erre alapozni pedig hülyeség főleg amikor slick gumikon közlekednek sokan télen is szóval bukik az egész.

A legjobban az tetszik, hogy ha nincs lóvé és csak 2 télire futja akkor azt is hajtástól függetlenül hátra tegyük.... ült ez autóban valaha is? Nagyon jó lehet elindulni télen úgy, hogy a nyári kapar a hóban-jégen hátul pedig áll a téli mert emg sem mozdul az autó...

Igazság szerint ezt kellene írnia:

Télen jó állapotú téli gumi kell, nyáron jó állapotú nyári akkor mind1 mi hol van és a jelenlegi benzinárak mellett szinte minden autóra lehet venni 40-50e forintért 1-1 szett használt gumit ami 2-3 szezont is futhat még biztonságban!

A cserélgetés alatt meg szerintem itt senki sem arra gondolt, hogy hátulra tesszük a slick gumikat és előre a szinte újakat.

Én tartom, hülyeség amit ír az a weboldal.

A hátsó kerék is fontos de mivel súly nincs rajta, hajtás nincs, kormányzás sincs, a fékerő pedig elenyésző az első kerekekhez képest akkor azt mondom a jobb gumi igenis kerüljön az első kerekekre!

Megosztás:

A hátsó kerék is fontos de mivel súly nincs rajta, hajtás nincs, kormányzás sincs, a fékerő pedig elenyésző az első kerekekhez képest akkor azt mondom a jobb gumi igenis kerüljön az első kerekekre!

Szerintem meg nem teszteltél annyit mint akik írták a cikket vagy utána olvastak ezeknek a dolgoknak!

Jó lenne mind a két verziót élesben kipróbálni,személyesen (ha lenne rá keret)!

ELLENBEN még mielőtt bárki is nekem ugorna,én is a gumisokra hallgatok és hátra teszem a kopottabbat,pedig nagyon logikusak az érvek mind a két verzióra!

Megosztás:

Hát.... én erre nem vennék mérget főleg nem a linkelt szakértő szavaira. A fizikát emlegeti pedig az valóban makacs dolog és azt írja, hogy azért kell hátra a jó mert akkor hamarabb megcsúszik az autó mert elöl van a gyengébb gumi és emlegetik a fékhatást na már most a hátsó kerék fékező képessége az első kerekekhez képest jelentősen alacsonyabb. Vizenfutásnál is szerinte előnyösebb ha az autó eleje csúszik meg mint a hátulja... na most egy kérdés ki szerint jobb ha az autó eleje csúszik mint a hátulja? Melyiket is egyszerűbb korrigálni? És az egész mögé azt teszi, hogy mindennek az oka az, hogy ha kopott az első és csúszik akkor mindenki óvatosabban vezet... erre alapozni pedig hülyeség főleg amikor slick gumikon közlekednek sokan télen is szóval bukik az egész.

A legjobban az tetszik, hogy ha nincs lóvé és csak 2 télire futja akkor azt is hajtástól függetlenül hátra tegyük.... ült ez autóban valaha is? Nagyon jó lehet elindulni télen úgy, hogy a nyári kapar a hóban-jégen hátul pedig áll a téli mert emg sem mozdul az autó...

Igazság szerint ezt kellene írnia:

Télen jó állapotú téli gumi kell, nyáron jó állapotú nyári akkor mind1 mi hol van és a jelenlegi benzinárak mellett szinte minden autóra lehet venni 40-50e forintért 1-1 szett használt gumit ami 2-3 szezont is futhat még biztonságban!

A cserélgetés alatt meg szerintem itt senki sem arra gondolt, hogy hátulra tesszük a slick gumikat és előre a szinte újakat.

Nincs igazad. Ha az első kerekek csúsznak meg akkor alulkormányzottá válik az autó. Ha a hátsó, akkor a hátulja tör ki. Előbbit egyszerűbb megfogni, mint utóbbit.

Én már csúsztam bele árokba úgy, hogy az autó játulja tört ki (Nem a Vectra volt). Hidd el nekem, ott csak utas vagy az autóban. Ha az eleje csúszik meg, akkor meg csak elveszed a gázt, és van esélyed, hogy egyenesbe álljon az autó.

Ez a cikk a biztonság szempontjából közelíti meg dolgokat, ezért javasolja a jobb gumit hátulra.

Viszont ha azt nézed, hogy szar gumival pl hóban nehezebb elindulni, nehezebb menni, akkor már más a helyzet.

Az sem igaz, hogy hátul a fékerő elenyésző. A hátsó kerék fékezésénél az erő az autó elejét nyomja le, növelve ezzel az első kerekek úthoz való tapadását. Gyere el hozzám, és megmutatom neked, hogy egy faros skodánál mit érnek az első fékek a hátsók nélkül. Semmit. Egyből csúsznak. Jó, igaz, hogy farnehéz auó, semmi súly nincs az elejében. Orrnehéz autónál azért messze nem ez a helyzet.

Megosztás:

Szerintem meg nem teszteltél annyit mint akik írták a cikket vagy utána olvastak ezeknek a dolgoknak!

Jó lenne mind a két verziót élesben kipróbálni,személyesen (ha lenne rá keret)!

ELLENBEN még mielőtt bárki is nekem ugorna,én is a gumisokra hallgatok és hátra teszem a kopottabbat,pedig nagyon logikusak az érvek mind a két verzióra!

Télen hóban csinálj egy próbát ha kíváncsi vagy. Téli gumi előre, nyári hátulra, próba. Aztán csere.

Nem kell ehhez "keret".

Megosztás:

Nem teszteltem de aki cikket is az sem tesztel mind gumikat <_<

Magyarországon csap pár ezer gumisnak kellene leadni a kulcsot, hogy bezár mert nem ért hozzá :angry:

Éppen lehet értelmet találni abban is amit ír, ha akarok.... de a valóság akkor is más.... szerintem.

(egyébként a cikket író 4 hónapja regelt az oldalon és van 5 hozzászólása és sok híre olyan kocsikról amiket nem, hogy ő nem látott de még csak magyar aszfalt sem látott eddig és nem is fog, ilyen papíron létező autók meg hasonló cikkek, lehet nem tesztelt több gumit mint én de lehet igen :P )

Megosztás:

Nincs igazad. Ha az első kerekek csúsznak meg akkor alulkormányzottá válik az autó. Ha a hátsó, akkor a hátulja tör ki. Előbbit egyszerűbb megfogni, mint utóbbit.

Én már csúsztam bele árokba úgy, hogy az autó játulja tört ki (Nem a Vectra volt). Hidd el nekem, ott csak utas vagy az autóban. Ha az eleje csúszik meg, akkor meg csak elveszed a gázt, és van esélyed, hogy egyenesbe álljon az autó.

Ez a cikk a biztonság szempontjából közelíti meg dolgokat, ezért javasolja a jobb gumit hátulra.

Viszont ha azt nézed, hogy szar gumival pl hóban nehezebb elindulni, nehezebb menni, akkor már más a helyzet.

Az sem igaz, hogy hátul a fékerő elenyésző. A hátsó kerék fékezésénél az erő az autó elejét nyomja le, növelve ezzel az első kerekek úthoz való tapadását. Gyere el hozzám, és megmutatom neked, hogy egy faros skodánál mit érnek az első fékek a hátsók nélkül. Semmit. Egyből csúsznak. Jó, igaz, hogy farnehéz auó, semmi súly nincs az elejében. Orrnehéz autónál azért messze nem ez a helyzet.

Árok megvolt, kamion tudott csak kihúzni olyanban sikerült megállnom és a vectrával és 4 teljesen új goodyear ultra grip 7+ tesztgyőztes gumival... a jég semmivel sem foglalkozott, feneke indult meg de 2 útjelzőt és egy táblát így is sikerült kikerülni de így is csak ide-oda csúsztam és ezek kb 1000 kilométert futott gumik voltak. (román kamion kb 20 percen át segített kimászni az árokból.. magyar kamionos meg kettő is csak elhúzott.... erről is ennyit amúgy, és mindez 60as tempónál történt főúton, egyik méter még havas út volt utána eltűntek a fák az út mellől és hó nem volt csak sík jég + előttem egy hóátfúvás miatti hóbucka és azt akartam kikerülni... végülis az sikerült is.)

Faros skoda nem jó példa mert ott a súly is hátul van <_< Ezért tesznek az orrába zsák cementet persze attól még csak kicsit javul a helyzet de az semmilyen szempontból nem jó konstrukció mai szemmel)

A fékerő egy orrmotors autónál hátul akkor is kevés nagyon, nézd meg hol kopik a gumi is jobban és nem csak az indulás miatt kopik az első jobban.

A cikk írója arra alapoz, hogy ha van egy bármilyen autóm és van 2 jobb és két kopottabb gumim akkor tegyem a kopottat az első tengelyre mert így az hamarabb megcsúszik, mármint az autó nagyon sok olyan helyzetben meg fog csúszni amikor nem csúszna meg ha az autó első tengelyén az újabb gumi lenne és mivel a sofőr figyel erre nem fog gyorsan menni vagy merészen kanyarodni mert ugye tudja, hogy a gumija kopott és hamar megcsúszhat. Azt nem írja, ogy pl 10ből 9x ha fordítva tenné fel pedig nem történne semmi sem és történetesen télen el is tudna indulni valamint mégis csak az autó eleje kormányoz... ezt hagyja ki az egyenletből ami szerintem így eléggé hiányos.

Azt pedig, hogy hol mennyi a fékerő ajánlom tanulmányozni szimulátorokban! Nagyon jók erre a célra és még mielőtt bárki leszólná a számítógépet ilyen téren ki kell próbálni, ajánlott hozzá egy FFB-s kormány + váltó + pedálok, kezdetnek pedig egy LFS játék ami kiírja menet közben a kerekek terhelését és tapadását és ott kiderül, hogy fékezéskor mennyi is a fékerő aránya az első és hátsó tengelyek között. Fontos nagyon a hátsó is de a munka nagy részét az első végzi, elég csak megnézni, hogy mennyi kopik vectránál is az első tárcsából-fékpofából és a hátsóból ugyanannyi idő alatt, persze el is tér és direkt alul is tervezik a hátsót de valahogy ez sem véletlen, és az sem, hogy még a legdrágább sportkocsiknak is jobb az első féke mint a hátsó :angry: Sőt... a legegyszerűbb példa erre a tárcsafékes motor, első keréknél hatalmas tárcsa sok dugattyú a hátsó meg kb MTB tárcsafék mert a súly úgyis az orrnál fogja a kereket ott fékez igazán a hátsó már csak kevés melót kap. (és igen, a faros skoda ettől nagyban eltér, vezettem már úgy, hogy hátul ültek hárman nagyobb darabok, egy vékony + akkor még én is igazán vékony elöl, csomagtartó üresen, tank tele :P Olyan kicsit mintha meg akarnák tréfálni a kormányt és változna az áttétele :D pedig az egy teljesen fitt skoda volt! :P

Ui.:

Egyébként meg mindenki tegye oda ahova jónak gondolja, ne értsetek félre ez csak az én véleményem, se gumi tesztelő, se semmi hasonló nem vagyok csak a saját véleményem ami persze lehet defektes is :P Ha hátul jobb akkor ott jobb max én élek tévedésben :P

Megosztás:

Épp ide akartam írni h mi marad abból a gumiból a végére, de akkor odaértem a válaszhoz <_<

Egyébként megnéztem, tanksapkánál nekem 1.9 1.9et ír nyomásra, 195/65 r15 gumikhoz. Nemtom mitől vannak a különbségek akár kézikönyvhöz képest is. Nektek mennyit ír forgalmi súlynak? Enyém elvileg 1270kg, ettől függ csak mennyi nyomás kell? Másba nem nagyon különböznek az autók.

Megosztás:

Maradjunk inkább egy A8 4.2 quattro-nál :P

[OFF topic]

Ez nagyon off lesz, de meg kell osszam <_< Múltkor keresgéltem Ausztria szánkópályáit, kíváncsi voltam hogy van-e annál a 14km-esnél hosszabb mint amin voltam. Nincs, ellenben megtaláltam a legdurvább sípályájukat. A legmeredekebb még karbantartott sípálya 78%-os lejtéssel bír a sógoroknál, találóan Harakiri a pálya neve. Készítettek egy tv-reklám spotot hozzá: link

Nagyon ütős szerintem :angry: :P :P

[/OFF topic]

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.