FPeter Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 Végülis mindenkinek igaza van, de azt kell mondjam, leginkább Gabinak. Persze, más a magasságállító motor a xenonos lámpákon, mert van benne pozícióérzékelő, és az áttétele is más, azaz gyorsabban mozog. De annyira azért nem gyorsan, hogy amikor 50km/h-val belefutsz egy buckába, azt az ütést kompenzálni tudja. Akkor ugyanúgy bevillant egy pillanatra a gyári xenon is, mint bármilyen más (akár halogén) lámpa. Ha érzetre kellene megmondanom, kb. 3-4-szer mozog gyorsabban az automatikus magasságállítás (praxis: Audi). Szóval ha azért kellene használni, hogy az úthibákon ne villantson egy nagyot a szembejövő szemébe, akkor halottnak a csók. Nem, az igazság az, hogy ahogy a Gabi is mondta, csak a terhelés okozta emelkedés kompenzálására van kitalálva. És nem azért automatikus, hogy hú de gyorsan alkalmazkodjon, hanem azért, mert az átlagp@raszt sohasem állítgatja a fényszórómagasságot, csak betolja 0-ba, aztán hadd szóljon.... ("jó messze világít vazze...") De még ha állítgatná is a jóember, akkor is elfelejtheti néha. Márpedig ha fixen felvilágít egy xenon, az elég kellemetlen. Ezért van az automatika kötelezővé téve. A sötét/világos határ általában projektoros autókon éles (és kicsit szivárványos is). Ennek nem a xenonhoz van köze, hanem a projektoros és parabolikus fényszórók közti optikai különbségekhez. A legfontosabb viszont, amit Coupe írt, hogy mindig tisztán kell tartani a fényszórót, ugyanis a vakítást sokszor a fényszóró üvegén lévő kosz szemcséin szóródó fény okozza. Ezért kötelező pl. gyári xenonnál a mosó is. a kocsit még csak holnapra várom, de a xenon már otthon ül a polcon 2 hete... :rolleyes: gombhoz a kabát... sima márkás H7 szett a tiszta üveges lámpába... kíváncsi vagyok mennyire lesz zavaró szemből - de nyilván az elsődleges szempont az hogy én lássak jól... <_< mosó sztem nem azért kell, mert töri a fényt a kosz, mivel az a törés el is nyeli a nagyrészét - és sztem itt a gond: műnyag lámpabúra, a kosz elnyeli a sugárzott hőt (ami 3-4-szerese a halogénnek a fénnyel együtt), felizzik a műanyag és elfolyik...
adorjant Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 mosó sztem nem azért kell, mert töri a fényt a kosz, mivel az a törés el is nyeli a nagyrészét - és sztem itt a gond: műnyag lámpabúra, a kosz elnyeli a sugárzott hőt (ami 3-4-szerese a halogénnek a fénnyel együtt), felizzik a műanyag és elfolyik... mármint a xenon hőleadására gondolsz? mert az nemhogy több,de még kevesebb hővel jár :rolleyes:
Atommanó Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 mármint a xenon hőleadására gondolsz? mert az nemhogy több,de még kevesebb hővel jár <_< ;) :rolleyes:
ENDYKA Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 mármint a xenon hőleadására gondolsz? mert az nemhogy több,de még kevesebb hővel jár :rolleyes: Jogos az 1 pont! Bekapcsoláskor vesz fel sokat, aztán minimál program rulez!! <_<
Atommanó Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 Jogos az 1 pont! Bekapcsoláskor vesz fel sokat, aztán minimál program rulez!! :rolleyes: De akkor sem ad le nagyobb hőt...csak a begyújtáshoz nagyobb áramot vesz fel hírtelen...
opel16v Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 mosó sztem nem azért kell, mert töri a fényt a kosz, mivel az a törés el is nyeli a nagyrészét - és sztem itt a gond: műnyag lámpabúra, a kosz elnyeli a sugárzott hőt (ami 3-4-szerese a halogénnek a fénnyel együtt), felizzik a műanyag és elfolyik... pedig hidd el hogy igen :rolleyes: a xenon ugyanis töredék annyi hőt termel, mint a halogén. Így annak nincs szerepe az "egyenletben". <_<
ENDYKA Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 De akkor sem ad le nagyobb hőt...csak a begyújtáshoz nagyobb áramot vesz fel hírtelen... Nem is állítottam! Bekapcsoláskor hőt nem bír felvenni csak áramot... ;) :rolleyes: <_<
kori Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 Én speciel szoktam állítani a magasságot. Igaz egyszer büntettem vele egy egyes Golfot, aminek Ledes hátsó lámpája volt és rohadtul vakított. A fényszórómosó utólag került a lökösre, trabi szélvédőmosó fúvókák, és Rekord ablakmosó tartály formájában. Nem százas, de ha mindkét sugarat a tompitott eléirányítom elég jól leszedi a koszt. Sajnos bontva nem találtam, az új pedig min 50 rugó, így pedig párezer, és van, a magasságállítást pedig ki lehet magyarázni ha vki kötekedik.
Hic Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 ... trabi szélvédőmosó fúvókák, és Rekord ablakmosó tartály ... Ügyes, gratula!
FPeter Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 mármint a xenon hőleadására gondolsz? mert az nemhogy több,de még kevesebb hővel jár :rolleyes: hát izé, valóban wattban jóval kevesebbet vesz fel (35W vs. 55W), de sokkal magasabb a hatásfoka, és a több leadott lumenhez több lesugárzott hő is társul! tedd a kezed a refi elé, és érezheted még üvegen keresztül is a sugárzott hőt! ha leszeded az üveget, akkor szó szerint éget még 30-40 centiről is! a xenon ennek a többszörösét adja, ha ezt gyűjti magába a kosz, az nem egészséges, mert beleég a műanyagba...
FPeter Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 katt van benne marketing is mondjuk... én is innen rendeltem a pro szettet...
opel16v Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 hát izé, valóban wattban jóval kevesebbet vesz fel (35W vs. 55W), de sokkal magasabb a hatásfoka, és a több leadott lumenhez több lesugárzott hő is társul! Te aztán nagy fizikus vagy! :rolleyes: Ha a hatásfok jobb, akkor az azt jelenti, hogy a felvett teljesítmény (35-55W) NAGYOBB része fénnyé, és KISEBB része hővé alakul. Tehát a xenon jóval kevesebb hőt ad le, és jóval nagyobb fényerősséget produkál. ;) Remélem ezzel nincs kedved vitába szállni <_<
opel16v Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 Gabi...még jó, hogy vagy nekünk... <_< :rolleyes: ;)
Hic Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 Hogy te micsoda smileykat tucc keríteni..... :rolleyes:
Sörös Sanyi Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 Ez nem nagy szám. Az igazi smiley akkor lenne, ha Anti ugrálna rojtos szoknyában, és közben ponpont rázna. :rolleyes:
Atommanó Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 Hogy te micsoda smileykat tucc keríteni..... :rolleyes:
J0hnny Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 Ez nem nagy szám. Az igazi smiley akkor lenne, ha Anti ugrálna rojtos szoknyában, és közben ponpont rázna. :rolleyes: Há majd egyszer berugatom őt is,mint téged oszt ráadunk ilyen cuccot! <_<
FPeter Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 Te aztán nagy fizikus vagy! :rolleyes: Ha a hatásfok jobb, akkor az azt jelenti, hogy a felvett teljesítmény (35-55W) NAGYOBB része fénnyé, és KISEBB része hővé alakul. Tehát a xenon jóval kevesebb hőt ad le, és jóval nagyobb fényerősséget produkál. ;) Remélem ezzel nincs kedved vitába szállni <_< akkor tedd a kezed a lámpa elé és rájössz miről beszélek... de megígérem valahogy tesztet is alkotok majd ha végre megkapom a kocsit...
Atommanó Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 akkor tedd a kezed a lámpa elé és rájössz miről beszélek... de megígérem valahogy tesztet is alkotok majd ha végre megkapom a kocsit... Hát nem tudom...ha odateszi a kezét...nem fog látni mert sötét lesz... :rolleyes:
Dini Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 a kocsit még csak holnapra várom, de a xenon már otthon ül a polcon 2 hete... :rolleyes: gombhoz a kabát... sima márkás H7 szett a tiszta üveges lámpába... kíváncsi vagyok mennyire lesz zavaró szemből - de nyilván az elsődleges szempont az hogy én lássak jól... <_< mosó sztem nem azért kell, mert töri a fényt a kosz, mivel az a törés el is nyeli a nagyrészét - és sztem itt a gond: műnyag lámpabúra, a kosz elnyeli a sugárzott hőt (ami 3-4-szerese a halogénnek a fénnyel együtt), felizzik a műanyag és elfolyik... Menniybe is fájt az a dolgo meg kérek majd élmény beszámolot milyen a lámpa! mert engem idegesit hogy hogy megeszik 10.000km ként 1 izzót az autó
FPeter Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 Menniybe is fájt az a dolgo meg kérek majd élmény beszámolot milyen a lámpa! mert engem idegesit hogy hogy megeszik 10.000km ként 1 izzót az autó katt a sima 18 hó garral 33e, a pro 36 hó garral 40e, és ez a gar az izzóra is vonatkozik. +2.5e a futár, 40e felett ingyenes (a pro se lépi túl a 40e-et, kell még valami apróságot rendelni mellé :rolleyes: ), és másnapra kihozzák... sajnos most hétfőre ígérik, remélem akkor már tényleg megkapom... lassan 6 hete várok rá, kissé már botrányos hogy ennyi idő alatt nem tudják elintézni... <_<
Dini Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 katt a sima 18 hó garral 33e, a pro 36 hó garral 40e, és ez a gar az izzóra is vonatkozik. +2.5e a futár, 40e felett ingyenes (a pro se lépi túl a 40e-et, kell még valami apróságot rendelni mellé :rolleyes: ), és másnapra kihozzák... sajnos most hétfőre ígérik, remélem akkor már tényleg megkapom... lassan 6 hete várok rá, kissé már botrányos hogy ennyi idő alatt nem tudják elintézni... <_< Na jo de itt aztán nekem mar tényleg nem világos mert annyi fajta van mint állat! Na meg különben is elötte számolj be milyen aztán majd meglatjuk!
Hic Elküldve Július5, 2007 Elküldve Július5, 2007 akkor tedd a kezed a lámpa elé és rájössz miről beszélek... de megígérem valahogy tesztet is alkotok majd ha végre megkapom a kocsit... Ácsi! A kezed abszorbens a rövidebb hullámú elektromágneses sugárzásra (mint. pl a látható fény és az UV tartomány), azért is kell fényvédő krémmel kenni magad, ha napra mész..... a fényszóró búra viszont ezen a tartományon transzparens. Szép is lenne, ha abszorbens lenne, akkor elolvadna a lámpabúra a napon. A búra csak a hosszúhullámú sugárzást (hő) tudja elnyelni. Van azért az is, mind a xenonnál, mind a halogénnél bőven, csak az ívfénynél egy kicsit kevesebb a hő- és több a látható spektrumba eső sugárzás. Sok még benne az UV is, de az izzó üvegbúrája egyben UV szűrő is. Egyébként én szórakoztam ívfénylámpával (HQI) még amikor projektort építettem (innen van a 800x480-as LCD-m) és jóval feljebb sugároz (rövidebb lambda) - na, ha összetöröd a külső üvegbúrát, akkor jön az UV rendesen. Szépen le lehet sülni, jobb mint a kvarclámpa....
Recommended Posts