juve60 Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 üdv ha jönnek a minuszok,ti mit ajánlotok benzines kocsinál ??? mennyit járassam a motort? milyen fordulaton ? stb ?? thx Link to comment Megosztás: More sharing options...
dsteel Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 Szia, Cserenkov kartárs, asszem Te fejtegetted múltkor az állófűtés témát, ami azóta is motoszkál a fejemben. ugyanarról beszélünk, ugye? http://www.vizmelegito-allofutes.com/ A kis videó semmit nem mondd el a működéséről, csak szenvednek egy autó beindításával. Ez hogy működhet? A kocsiból kilóg egy konnektordugó, amit valahova bedugunk? Vagy kiakalítanak egy aljzatot a kocsiban? (Mondjuk ezt nem hiszem, mert akkor az időkapcsolót is a kocsiba kéne rakni ugye és az elég fura lenne). Ennyiért abszolút meg is venném, ha mondjuk egy 10-esért valaki be is rakja, akkor ennyit szerintem tuti megér. A vaterán is árulják, ugyanennyiért, önkeringetős, tehát a hideg és a meleg viz a fizika törvényei miatt kezd el keveredni, a hűtőrendszer legmélyebb pontjára kell beszerelni. Azt mondják, ők nem foglalkoznak beszereléssel, csak forgalmazzák és olyan szerelje be, akinek az adott autótípus a kisujjában van. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Cserenkov Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 Szia, Cserenkov kartárs, asszem Te fejtegetted múltkor az állófűtés témát, ami azóta is motoszkál a fejemben. ugyanarról beszélünk, ugye? http://www.vizmelegito-allofutes.com/ A kis videó semmit nem mondd el a működéséről, csak szenvednek egy autó beindításával. Ez hogy működhet? A kocsiból kilóg egy konnektordugó, amit valahova bedugunk? Vagy kiakalítanak egy aljzatot a kocsiban? (Mondjuk ezt nem hiszem, mert akkor az időkapcsolót is a kocsiba kéne rakni ugye és az elég fura lenne). Ennyiért abszolút meg is venném, ha mondjuk egy 10-esért valaki be is rakja, akkor ennyit szerintem tuti megér. A vaterán is árulják, ugyanennyiért, önkeringetős, tehát a hideg és a meleg viz a fizika törvényei miatt kezd el keveredni, a hűtőrendszer legmélyebb pontjára kell beszerelni. Azt mondják, ők nem foglalkoznak beszereléssel, csak forgalmazzák és olyan szerelje be, akinek az adott autótípus a kisujjában van.Szia.Igen, ilyesmit nézegettem én is.Gondolom kilóg egy dugvillás kábel a motortérből és azt kell a konnektorba dugni.A beszerelése elvileg annyi, hogy két bilincsel rögzíteni kell a hűtővízcsőre. Illetve van valami földelése is, amit rögzíteni kell az autóra.Még konkrétan nem néztem meg, hogy melyik csőre lehetne felrakni, ami a legmélyebben van hogy gravitációsan keringhessen a víz. Egyelőre ez nekem is csak ötletként merült fel...Mondjuk a havi villanyszámlát is kicsit, pár ezressel megdobja ha minden reggel be kell fűteni. :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 Szia, Cserenkov kartárs, asszem Te fejtegetted múltkor az állófűtés témát, ami azóta is motoszkál a fejemben. ugyanarról beszélünk, ugye? http://www.vizmelegito-allofutes.com/ A kis videó semmit nem mondd el a működéséről, csak szenvednek egy autó beindításával. Ez hogy működhet? A kocsiból kilóg egy konnektordugó, amit valahova bedugunk? Vagy kiakalítanak egy aljzatot a kocsiban? (Mondjuk ezt nem hiszem, mert akkor az időkapcsolót is a kocsiba kéne rakni ugye és az elég fura lenne). Ennyiért abszolút meg is venném, ha mondjuk egy 10-esért valaki be is rakja, akkor ennyit szerintem tuti megér. A vaterán is árulják, ugyanennyiért, önkeringetős, tehát a hideg és a meleg viz a fizika törvényei miatt kezd el keveredni, a hűtőrendszer legmélyebb pontjára kell beszerelni. Azt mondják, ők nem foglalkoznak beszereléssel, csak forgalmazzák és olyan szerelje be, akinek az adott autótípus a kisujjában van. Ez a tuti, még az áramot sem zabálja, fa meg mindenhol van az út szélén. :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Rockford Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 Ez a tuti, még az áramot sem zabálja, fa meg mindenhol van az út szélén. :D A sofőr (francia eredetű) szó egyébként is annak az emberkének volt a neve, aki az uraság által kormányzott, még gőzzel hajtott autóba pakolta a szenet a munkát végző közeg előállításához. Minden út a gyökerekhez vezet vissza.... :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
dsteel Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 Ez a tuti, még az áramot sem zabálja, fa meg mindenhol van az út szélén. :D Ezzel csak az az egy baj van, hogy - Cserenkovhoz hasonlóan - én sem vagyok fázós, a kocsi miatt csinálnám, nem magam miatt, a dízel nagyon nem komálja a hideget, iszonyat ótvar hangja van, ahogy bemelegszik, rögtön jobb. 600 W 1 órán keresztül talán nem vészes. Az is elég, ha csak fél órát megy, meg mondjuk nem mindig van -15. Én biztos szereltetném, kérdés, mennyiért raknak be egy ilyet, ha tényleg 1-2 óra csak nem több egy 10-esnél... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 Ezzel csak az az egy baj van, hogy - Cserenkovhoz hasonlóan - én sem vagyok fázós, a kocsi miatt csinálnám, nem magam miatt, a dízel nagyon nem komálja a hideget, iszonyat ótvar hangja van, ahogy bemelegszik, rögtön jobb. 600 W 1 órán keresztül talán nem vészes. Az is elég, ha csak fél órát megy, meg mondjuk nem mindig van -15. Én biztos szereltetném, kérdés, mennyiért raknak be egy ilyet, ha tényleg 1-2 óra csak nem több egy 10-esnél... Garázsban, vagy szabadban parkolsz? A hátránya mondjuk csak az, ha hirtelen kell indulni valahová, akkor nem lesz idő bekapcsolni. Kintre meg necces vezetéket húzni egy lakótelepen. Szerintem -15-ben is indulnia kellene, ha jók az izzítógyertyák. Link to comment Megosztás: More sharing options...
dsteel Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 Garázsban, vagy szabadban parkolsz? A hátránya mondjuk csak az, ha hirtelen kell indulni valahová, akkor nem lesz idő bekapcsolni. Kintre meg necces vezetéket húzni egy lakótelepen. Szerintem -15-ben is indulnia kellene, ha jók az izzítógyertyák. Elvileg tavasszal költözöm, már csak ez a tél utcán parkolós, aztán saját kertben, szóval adott lesz a konnektor. Persze, indul (legfeljebb akksimerülés miatt nem, ez, valahol olvastam, 1.3 CDTI típushiba, ráadásul én keveset is autózom, szinte csak 7 végén.) Szóval néha rá kell töltenem az akksira amúgy is + az sem baj, ha már meleg rendszerrel próbálkozom. Link to comment Megosztás: More sharing options...
grep Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 Mondjuk a havi villanyszámlát is kicsit, pár ezressel megdobja ha minden reggel be kell fűteni. :) Szerintem drágább gázolajjal felfűteni a motort, mint villannyal. 600W az durván ~25ft. Ez 0,6dl gázolaj. Biztos, hogy ennél jóval nagyobb az üzemanyag fogyasztás különbség hideg motornál. Egy hónapban 20 nappal számolva 500Ft, ami alíg több, mint 1L üzemanyag. :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 Szerintem drágább gázolajjal felfűteni a motort, mint villannyal. 600W az durván ~25ft. Ez 0,6dl gázolaj. Biztos, hogy ennél jóval nagyobb az üzemanyag fogyasztás különbség hideg motornál. Egy hónapban 20 nappal számolva 500Ft, ami alíg több, mint 1L üzemanyag. :) Indítás után nem kell még percekig helyben járatni, és akkor nincs is sokkal nagyobb fogyasztás. A gyár is ezt ajánlja. Ez annyiból jó, hogy rögtön nem hidegen indul a motor és nem fagysz bele az autóba. Link to comment Megosztás: More sharing options...
dsteel Elküldve November11, 2013 Megoszt Elküldve November11, 2013 Szerintem drágább gázolajjal felfűteni a motort, mint villannyal. 600W az durván ~25ft. Ez 0,6dl gázolaj. Biztos, hogy ennél jóval nagyobb az üzemanyag fogyasztás különbség hideg motornál. Egy hónapban 20 nappal számolva 500Ft, ami alíg több, mint 1L üzemanyag. :) Osztom a véleményed, olcsóbb, de egyébként szerintem környezetbarátabb is. Egyszer egy kocsimban lesz ilyen, legfeljebb elpocsékolom 2 púpozott üatartálynyi nafta árát. :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Cserenkov Elküldve November12, 2013 Megoszt Elküldve November12, 2013 Nem tudom ez a 600W honnan jött, mert én eddig 1kW körülieket láttam. Ami linkelve lett az is ekkora. A gyártó szerint 2 óra alatt fűt fel 50-70°C-ra. (Ez nyilván függ a külső hőmérséklettől és a hűtőrendszer méretétől.) Tehát napi 2kWh. Egy hónapban 60kWh. De vegyük úgy hogy hétvégén be se ülünk az autóba, akkor 40kWh. Nálunk a villamos energia díja mindenféle rendszerhasználati meg szénszerkezeti átalakítási meg még hasonló más díjakkal együtt közelíti az 50Ft/kWh-t. Ez egy hónapban 2000Ft. Ami nekem pl 30% körüli növekedést jelentene a havi számlán. Nekem nem egész 10 perc alapjárat után 50°C-on van a hűtővíz a mostani 8-10°C körüli reggeleken. (De városban 3,5km megtétele után is eléri a 80°C-ot, addig nem nyomom neki. Pont pénteken mértem.) Hideg motornál 1 liter/h-t fogyaszt kb átlagban. 10 perc alatt (számoljunk ezzel) 1/6 litert. 20 nap alatt 20/6=3,33 litert. Ez olyan 1400Ft maximum. De nyilván télen -20°C-ban több idő kell neki. Úgyhogy vehetjük ezt is ugyan annyinak mint az elektromos fűtést. Ez esetben mindent felfelé kerekítettem és még így sem mondanám olcsóbbnak az elektromos megoldást. Persze emellett vitathatatlanul számos előnye van az áramosnak. Nem kopik a motor, környezetbarátabb, időt takarít meg, ami reggel hatványozottan fontos, stb. Így egy igen hasznos eszköz lehet. Nem véletlenül gondolkoztam én is a beszerzésén. Amúgy én nem merném az autót kint hagyni az utcán. És nem csak az időjárás miatt. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
tootyaa Elküldve November12, 2013 Megoszt Elküldve November12, 2013 sziasztok. hogyan lehet leszedni a gyári kartámaszt astra H caraván 2005-ös.? ha valaki rájött megoszthatná. köszi :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
csaba66 Elküldve November12, 2013 Megoszt Elküldve November12, 2013 Szerintem drágább gázolajjal felfűteni a motort, mint villannyal. 600W az durván ~25ft. Ez 0,6dl gázolaj. Biztos, hogy ennél jóval nagyobb az üzemanyag fogyasztás különbség hideg motornál. Egy hónapban 20 nappal számolva 500Ft, ami alíg több, mint 1L üzemanyag. :) A tenyek szerint pedig nem, mivel 1l gazolaj energiatartalma ~10kWh. A 600W, amit emlitesz, az 600Wh. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve November12, 2013 Megoszt Elküldve November12, 2013 sziasztok. hogyan lehet leszedni a gyári kartámaszt astra H caraván 2005-ös.? ha valaki rájött megoszthatná. köszi :)Tudomásom szerint hátulról le kell bontani hozzá a kárpitot és belülről férsz hozzá. Utána pedig újra össze lehet rakni a kárpitot, mert "sín" rendszerű és kapcsolódnak egymásba.Így néz ki:http://www.ebay.de/itm/Original-Opel-Astra-H-G-Zafira-B-A-Mittelarmlehne-Stoff-/261328161116?pt=DE_Autoteile&hash=item3cd85f495cÍgy már el tudod képzelni, hogyan fogatták az üléshez. Link to comment Megosztás: More sharing options...
grep Elküldve November12, 2013 Megoszt Elküldve November12, 2013 Nem tudom ez a 600W honnan jött, mert én eddig 1kW körülieket láttam. Ami linkelve lett az is ekkora. A gyártó szerint 2 óra alatt fűt fel 50-70°C-ra. (Ez nyilván függ a külső hőmérséklettől és a hűtőrendszer méretétől.) Tehát napi 2kWh. Egy hónapban 60kWh. De vegyük úgy hogy hétvégén be se ülünk az autóba, akkor 40kWh. Nálunk a villamos energia díja mindenféle rendszerhasználati meg szénszerkezeti átalakítási meg még hasonló más díjakkal együtt közelíti az 50Ft/kWh-t. Ez egy hónapban 2000Ft. Ami nekem pl 30% körüli növekedést jelentene a havi számlán. Nekem nem egész 10 perc alapjárat után 50°C-on van a hűtővíz a mostani 8-10°C körüli reggeleken. (De városban 3,5km megtétele után is eléri a 80°C-ot, addig nem nyomom neki. Pont pénteken mértem.) Hideg motornál 1 liter/h-t fogyaszt kb átlagban. 10 perc alatt (számoljunk ezzel) 1/6 litert. 20 nap alatt 20/6=3,33 litert. Ez olyan 1400Ft maximum. De nyilván télen -20°C-ban több idő kell neki. Úgyhogy vehetjük ezt is ugyan annyinak mint az elektromos fűtést. Ez esetben mindent felfelé kerekítettem és még így sem mondanám olcsóbbnak az elektromos megoldást. Persze emellett vitathatatlanul számos előnye van az áramosnak. Nem kopik a motor, környezetbarátabb, időt takarít meg, ami reggel hatványozottan fontos, stb. Így egy igen hasznos eszköz lehet. Nem véletlenül gondolkoztam én is a beszerzésén. Amúgy én nem merném az autót kint hagyni az utcán. És nem csak az időjárás miatt. ;) Így más a helyzet. Valaki írta itt a 600W-tot, én nem néztem utána, hogy mekkora a teljesítménye a fűtőbetétnek. Így tényleg nem olcsóbb. Mondjuk abban sem vagyok biztos, hogy környezetbarátabb, ha azt a villamosenergiát pl. egy hőerőműben állítják elő. Link to comment Megosztás: More sharing options...
grep Elküldve November12, 2013 Megoszt Elküldve November12, 2013 A tenyek szerint pedig nem, mivel 1l gazolaj energiatartalma ~10kWh. A 600W, amit emlitesz, az 600Wh. Megígértem, hogy nem válaszolok, a kötözködéseidre. Mégis megszegem most ezt. 1L üzemanyag 400Ft ~ 10KWh 400Ft ~ 10KWh elektromos áram (40Ft/KW-tal számolva) Tehát ugyanott vagyunk. 10KWh villamos energiából 10KW hőenergia lesz, ami teljes egészében a víz melegítésére megy el. 1L üzemanyag elégetése során kb. 30-50% melegítheti a vízet, a többi kimegy a kipufogón, meg elmegy a mechanika súrlódásra (lehet, hogy az arány nagyobb, de az biztos, hogy jóval kisebb, mint a villamosenergia 100%-os hatásfoka), Tehát villamos energia felhasználásával kb. fele energia kell, hogy ugyanakkora hőmérsékletre melegítse a vízet. A tények tényleg makacs dolgok. Link to comment Megosztás: More sharing options...
csaba66 Elküldve November13, 2013 Megoszt Elküldve November13, 2013 Megígértem, hogy nem válaszolok, a kötözködéseidre. Mégis megszegem most ezt. 1L üzemanyag 400Ft ~ 10KWh 400Ft ~ 10KWh elektromos áram (40Ft/KW-tal számolva) Tehát ugyanott vagyunk. 10KWh villamos energiából 10KW hőenergia lesz, ami teljes egészében a víz melegítésére megy el. 1L üzemanyag elégetése során kb. 30-50% melegítheti a vízet, a többi kimegy a kipufogón, meg elmegy a mechanika súrlódásra (lehet, hogy az arány nagyobb, de az biztos, hogy jóval kisebb, mint a villamosenergia 100%-os hatásfoka), Tehát villamos energia felhasználásával kb. fele energia kell, hogy ugyanakkora hőmérsékletre melegítse a vízet. A tények tényleg makacs dolgok. Igy jar, aki hulyeseget iger :) Az okfejtesed ott santit, hogy csak a tobbletfelhasznalast kell nezni, nem a klasszikus energiamerleget. A tobblet pedig csak ho tud lenni, aminek egy resze valoban elmegy a kipufogon, de messze nem annyi, mint a teljes felhasznalasbol adodo arany. Viszont az sem igaz, hogy arammal 100% lenne a hatasfok, mivel a ketyere nem a keringetett vizet futi. Foleg magat es a kornyeket melegiti, es sugarzassal veszit egy csomo hot, amig szep lassan beindul a konvekcio. De meg ekkor is a motoron kivul lesz a legmelegebb resz, igy messze nem fog a teljes energia a motor melegitesere forditodni. Egyebkent megnyugtato, hogy ervekkel is tudsz jonni; ez is azt mutatja, mennyire nem volt igazad, amikor csak szemelyeskedesre futotta helyettuk. Link to comment Megosztás: More sharing options...
grep Elküldve November13, 2013 Megoszt Elküldve November13, 2013 Az okfejtesed ott santit, hogy csak a tobbletfelhasznalast kell nezni, nem a klasszikus energiamerleget. A tobblet pedig csak ho tud lenni, aminek egy resze valoban elmegy a kipufogon, de messze nem annyi, mint a teljes felhasznalasbol adodo arany. Szerintem senki nem állította, hogy nem többlet felhasználásról van szó. "Viszont az sem igaz, hogy arammal 100% lenne a hatasfok" El kell keserítselek, a villamosenergia 100%-s hőenergiává alakul, ha fűtűnk vele. ;) "Mivel a ketyere nem a keringetett vizet futi. Foleg magat es a kornyeket melegiti, es sugarzassal veszit egy csomo hot, amig szep lassan beindul a konvekcio. De meg ekkor is a motoron kivul lesz a legmelegebb resz, igy messze nem fog a teljes energia a motor melegitesere forditodni." Ez olyan szempontból lényegtelen tényező, hogy mindegy mivel melegítünk, ez minden esetben nagyjából igaz ugyanolyan arányban/mértékben. A hő egy jó része a környezet melegítésére megy el. Ennek megfelelően ezt a tényezőt akár hanyagolhatjuk is. A víz már kis hőmérsékletkülönbség kialakulás esetén el kezd áramolni. Ha láttál gravitációs elvű fűtési rendszert, akkor ott már ~10 fok különbség hatására megindul a víz keringése, pedig ott általában 2m (vagy több) a szintkülönbség a hideg/meleg pont között. Tehát nem fog forni a víz a fűtőtest közelébe, miközben pl. a motor még jéghideg. Link to comment Megosztás: More sharing options...
csaba66 Elküldve November13, 2013 Megoszt Elküldve November13, 2013 Szerintem senki nem állította, hogy nem többlet felhasználásról van szó. "Viszont az sem igaz, hogy arammal 100% lenne a hatasfok" El kell keserítselek, a villamosenergia 100%-s hőenergiává alakul, ha fűtűnk vele. ;) "Mivel a ketyere nem a keringetett vizet futi. Foleg magat es a kornyeket melegiti, es sugarzassal veszit egy csomo hot, amig szep lassan beindul a konvekcio. De meg ekkor is a motoron kivul lesz a legmelegebb resz, igy messze nem fog a teljes energia a motor melegitesere forditodni." Ez olyan szempontból lényegtelen tényező, hogy mindegy mivel melegítünk, ez minden esetben nagyjából igaz ugyanolyan arányban/mértékben. A hő egy jó része a környezet melegítésére megy el. Ennek megfelelően ezt a tényezőt akár hanyagolhatjuk is. A víz már kis hőmérsékletkülönbség kialakulás esetén el kezd áramolni. Ha láttál gravitációs elvű fűtési rendszert, akkor ott már ~10 fok különbség hatására megindul a víz keringése, pedig ott általában 2m (vagy több) a szintkülönbség a hideg/meleg pont között. Tehát nem fog forni a víz a fűtőtest közelébe, miközben pl. a motor még jéghideg. Nem irtad le explicit modon, csak eppen ugy szamoltal. Az pedig teny, hogy teljesen hove alakul, csak eppen az nem mindegy, mit futunk vele. A motorral egy kisebb kort melegitesz, amig a termosztat nem nyit ki, raadasaul sokkal gyorsabban. Az elektromos ketyere 1-2 oran at a kornyezetet is futi, ami jelen esetben vesztesegnek szamit. Egy masik hozzaszolasodban amugy belattad, hogy dragabb az elektromos ketyerevel melegiteni, most pedig azt akarod bizonygatni, hogy megsem? Akkor legalabb azt dontsd el vegre, hogy melyik allaspontot kepviseled :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
krisztus Elküldve November13, 2013 Megoszt Elküldve November13, 2013 sziasztok. hogyan lehet leszedni a gyári kartámaszt astra H caraván 2005-ös.? ha valaki rájött megoszthatná. köszi :) ha jól emlékszem akkor felfelé kell nézzen a kartámasz és akkor ki lehet mozgatni a helyéről.a vezetőülést hátratolod az anyósét előre és hátul ülve kényelmesen megoldhatod.elvileg simán is megoldható de így egyszerűbb Nekem eltört a mechanika benne tizenhúsz ezret mondtak alkatrészre.szétkaptam kiszedtem a törött részeket.azóta működik.igaz néha kell játszani vele hogy megakadjon a kívánt állásba de müködik :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
vans Elküldve November16, 2013 Megoszt Elküldve November16, 2013 Megosztanék egy kis infót. Tegnap német autópályán barátom 1.4 Astrája vitte a 215 km/h-t. (GPS szerint) Semmi utólagos dolog, tehát teljesen gyári motor, stb. van benne. Nem gondoltam volna, hogy ennyire megy :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Rockford Elküldve November16, 2013 Megoszt Elküldve November16, 2013 Azt hogy?.... Mondjuk lejtőn hátszéllel előferdülhet talán. Ezen én is csodálkozom, pláne, hogy anno az 1.6-os (115LE) 130-nál már 3500-4000 körül forgott....215-nél már igen csak letiltás körül forog(na). :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Maybal Elküldve November16, 2013 Megoszt Elküldve November16, 2013 Megosztanék egy kis infót. Tegnap német autópályán barátom 1.4 Astrája vitte a 215 km/h-t. (GPS szerint) Semmi utólagos dolog, tehát teljesen gyári motor, stb. van benne. Nem gondoltam volna, hogy ennyire megy :D A céges 1.4-sel mentem már óra szerint 190-nel, de azt tudjuk, hogy sosem annyi.... Mennyi út kellett ehhez a teljesítményhez? 20km? Szerencsétlen falta a km-ket, mire elérte....Utána nem feküdt ki? ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Astra555 Elküldve November16, 2013 Megoszt Elküldve November16, 2013 Megosztanék egy kis infót. Tegnap német autópályán barátom 1.4 Astrája vitte a 215 km/h-t. (GPS szerint) Semmi utólagos dolog, tehát teljesen gyári motor, stb. van benne. Nem gondoltam volna, hogy ennyire megy :D (GPS szerint) Akkor lehetett valami Napkitörés, mert az enyém 200-nál többet nem igazán ment.....:-) Óra szerint 217 volt, bár GPS-szel még nem mértem. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts