Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektronikák, elektromos kérdések

uhuhu

Recommended Posts

Sziasztok!

Két témához szeretnék röviden hozzászólni. Nehéz lesz, mert az akkumulátorok lelkivilágáról könyvet lehetne írni, de a teljesség igénye nélkül megpróbálom a lényeget kiemelni.

Hónapok óta nagy érdeklődéssel olvastam az akkumulátorokkal és azok töltésével foglalkozó bejegyzéseket. Nem szeretném minősíteni őket, azonban annyit megjegyeznék, hogy a nagy igyekezetben és egymás cikizésében ugyan nem volt hiány, azonban - megítélésem szerint - a laikusok nem kaptak megfelelő útmutatást.

Tehát! Az öreg szakik tudják, hogy egy akkumulátor (nem kötött elektrolitú) állapotáról az elektrolit (folyadék) állapota mindent elárul. Voltak ugyan erre célzások, de konkrét adatokkal senki sem szolgált.

Most szeretném ezt pótolni.

20 C, jól beállított (10-15 mmrel a lemezek felett) elektrolit esetén.

1,143 kg/dm3 alatt az akkumulátor teljesen kimerült

1,190 kg/dm3 25%-os állapot

1,230 kg/dm3 50%-os állapot

1,263 kg/dm3 75%-os állapot

1,285 kg/dm3 felett teljesen feltöltött állapotú az akkumulátor.

A mérés nagyon egyszerűen és gyorsan végrehajtható. Különböző eszközök kaphatók a kereskedelemben. Fajsúly mérőnek hívják az eszközt. Létezik talán még úgynevezett felszippantós kivitel, amely 1-2 ezerért kapható volt még néhány éve. Van digitális is, de az húzósabb.

Mindenek előtt szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy az elektrolit folyadék - a kénsav tartalma miatt - erősen maró hatású, a vele való foglalatosság nagy körültekintést igényel!!!

A fajsúly mérést két részre osztanám.

Hiba esetén egyszerűen meg lehet állapítani érdemes-e foglalkozni az aksival, vagy mehet a kukába. Amennyiben a cellák között (azonos szint esetén) jelentős különbségek vannak, akkor kuka. Már szemrevételezéssel is láthatóak a durva hibák, mert - jelentősebb eltérés esetén - a magasabb szintű cella valószínűleg a rossz. A töltőre feltéve, 5-10 amperral töltve, kb. fél óra múlva látható, hogy melyik cella hibás. Amelyik nyugodt, nem termel buborékokat az a rossz, jellemzően cellazárlatos. Az aksi kuka!

Preventív céllal is érdemes ránézni az aksira, mert a cellák közötti eltérések (a fenti adatok) már előre vetítik a későbbi gondokat.

Arra azért szeretném felhívni a figyelmet, - mint ahogyan egy hozzászólásban már valaki nagyon helyesen leírta, - ezek az értékek a töltés után csak 24-48 óra múlva mérhetőek, de jó aksinál azért néhány óra múlva már mérhető a változás.

A töltő feszültségről és az általa létrehozott áramokról majd később. Annyit azonban megjegyeznék, ha valaki az akkumulátor és a generátor közé sorba beköt egy normál kézi műszert, az sok biztosítékot tartson magánál, vagy egy egyszerűbb - megfelelő védelem nélküli műszernél - poroltót is vegyen magához. Ne mérjetek így, mert nagyon veszélyes!!! Az ilyen mérést egyenáramú lakatfogóval lehet elkövetni büntetlenül.

Üdv.

Megosztás:

Bocsi!

A második témáról majdnem megfeledkeztem. A nappali menetfény pozitív tápját a motortérben található biztosítéktábla 29-es biztosítékáról vettem le. (Astra H 1.6 2012.)

Egy 6 A-s biztit kicsit átalakítottam, a táppal ellentétes oldalra forrasztottam a lámpa vezérlő tápját. A biztosítéktábla dobozának alján kihoztam a vezetéket. Eddig nem jött hibajelzés, 4 hónapja jól működik.

Üdv.

• Like 1
Megosztás:

,,.....

Tehát! Az öreg szakik tudják, hogy egy akkumulátor (nem kötött elektrolitú) állapotáról az elektrolit (folyadék) állapota mindent elárul. Voltak ugyan erre célzások, de konkrét adatokkal senki sem szolgált. ...."

Köszönjük szépen, de talán azért sem merült fel ez a fajta elemzés az aksi töltöttségi szintjét illetően, mert ma már egy magára valamit is adó akkumulátor zárt rendszerű (és persze még ez nem jelenti azt, hogy zselés!). Így sem elektrolit sűrűség mérésére, sem pedig annak pótlására nincs lehetőség.

Megosztás:

Sport gombot (ha van) nyomd hosszan!

Egyébként mire jó kikapcsolni? Én egyszer megnéztem, hogy lehet ilyet, működik, de azóta se kapcsoltam ki soha.

Természetesen én sem használtam volna off módban, csupán érdekelt a dolog, viszont sport gombom nincs, így elmarad a próba. Köszönöm a választ!

Megosztás:

Sziasztok

Előjött egy remélem apró hibám.

A DVD90-es fejegységemen egyik napról a másikra nem akar müködni a Settings és a Menu gombok...

Ezen kivül elég sürün Invalid CD hibát dob az mp3as lemezre, de van amikor lejátsza normálisan...remélem csak a lemez rossz.

Ezenkivül minden rendben van vele.

Valakinek valami ötlete lenne?? Mert igy elég sok funkciót nem érek el...

Megosztás:

Sziasztok!

Alapjárati problémával küszködöm...álló helyzetben ingadozik az alapjárat de csak minimálisan 20-30 fordulatot ugrál fel illetve lefelé. A bosszantó leginkább az, hogy indulásnál és kb. hármas fokozatig "biceg" gyorsításnál, negyedik után nincs semmi gondja.

A másik érdekes dolog, hogy nem mindig csinálja, de inkább csinálja, mint nem.

138000 van az autóban, 135000-nél volt gyertyacsere, mert 120000-nál elfelejtették kicserélni a "szakszervízben" és akkor pusztult el az egyik...azért nehéz ügy, mert nincs hibakód az autóban és bár sokan azt mondták, hogy gyújtótrafó lehet, volt aki azt mondta, hogy trafó ilyet nem csinál...persze egyik boltban sem tudok belepróbálni egyet, találgatásra meg 30k-ért nem szeretnék venni...

Van ötletetek?

Előre is köszönet!

Na közben voltam szerelőnél, rákötöttünk OPCOM-ot, úgyhogy a trafóval nincs gond, azt mondta, hogy lehet vezérlés lett rosszul beállítva, és éppen 2 hónapja cserélték...szerintetek ez okozhatja?

Megosztás:

Egyszer velem is előfordult ilyen.. A következő gyújtás ráadásnál észhez tért. Én a hangerőt sem tudtam változtatni.

Köszi a választ!

Én is azt reméltem, de már tegnap reggel óta ezt csinálja.

Hangerö, navi, telefon, stb. jók. Csak a MAIN és Settings gombjaim haltak le.

Esetleg akksisaru levétel segithet?

Egyéb ötletek?

Üdv

Szabi

Megosztás:

Utólagosan milyen bluetooth kihangosítót ajánlanátok H Astrába? CD30MP3 gyári rádió van benne kormányon gombokkal + digitklímás kijelző. Olyan lenne jó ami a hangszórókon hallatszik és a kijelzőn megjelenik a telefonkönyv illetve a gombokkal tudnék válogatni a nevek közül és úgy hívni is. Ilyen létezik? Vagy ez meglehetősen drága mulatság már?

Megosztás:

Nekem Nokia ck-7w-m van, tökéletes...de van ebből a ck sorozatból olyan is, amelyik kijelzős(Nokia CK600)....szépen be van kötve esztétikailag is, és műszakilag is...szépen hallani mindent, tökéletesen átvált híváskor, és még a fűtés ventilátort is kisebb fokozatra állítja, ha beszélek. Hívás után visszaáll minden...

Megosztás:

Köszönjük szépen, de talán azért sem merült fel ez a fajta elemzés az aksi töltöttségi szintjét illetően, mert ma már egy magára valamit is adó akkumulátor zárt rendszerű (és persze még ez nem jelenti azt, hogy zselés!). Így sem elektrolit sűrűség mérésére, sem pedig annak pótlására nincs lehetőség.

Jogos a felvetés!

Valóban már több mint 20 éve üzemeltettem olyan szünetmentes áramellátást, amelynek nyitottak voltak a cellái. Igaz azok 2 voltos és 10.000 A/h órás, úgynevezett páncél lemezes akkumulátorok voltak. :unsure:

Talán mégsem érdektelen amit leírtam, mert az általam májusban vásárolt új Astra H-ban, a gyári GM-s akkumulátor sem gondozás mentes. Azért pontosítok. Az általam javasolt vizsgálatok csak azoknál az akkumulátoroknál végezhetők el, amelyek tetején csavaros kupak található. Bár láttam már olyat is, amelynek a 6 cellának egyben lehetett nyitni a tetejét.

Megosztás:

Nekem Nokia ck-7w-m van, tökéletes...de van ebből a ck sorozatból olyan is, amelyik kijelzős(Nokia CK600)....szépen be van kötve esztétikailag is, és műszakilag is...szépen hallani mindent, tökéletesen átvált híváskor, és még a fűtés ventilátort is kisebb fokozatra állítja, ha beszélek. Hívás után visszaáll minden...

A Nokia CK-200 se rossz és az ára sem vészes...

Megosztás:

Talán mégsem érdektelen amit leírtam, mert az általam májusban vásárolt új Astra H-ban, a gyári GM-s akkumulátor sem gondozás mentes. Azért pontosítok. Az általam javasolt vizsgálatok csak azoknál az akkumulátoroknál végezhetők el, amelyek tetején csavaros kupak található. Bár láttam már olyat is, amelynek a 6 cellának egyben lehetett nyitni a tetejét.

Attol lehet egy akku gondozasmentes(nek nevezett), hogy nyithatoak a cellai, ez csak azt jelenti, hogy nehany evet kibir akkor is, ha nem foglalkoznak vele. Szerintem auto akkubol ma mar csak ilyet arulnak.

Ettol fuggetlenul sokszor ott vannak a kupakok azokon is, amelyeken nem latszanak egybol, mert cimkevel eltakarjak oket.

Megosztás:

Utólagosan milyen bluetooth kihangosítót ajánlanátok H Astrába? CD30MP3 gyári rádió van benne kormányon gombokkal + digitklímás kijelző. Olyan lenne jó ami a hangszórókon hallatszik és a kijelzőn megjelenik a telefonkönyv illetve a gombokkal tudnék válogatni a nevek közül és úgy hívni is. Ilyen létezik? Vagy ez meglehetősen drága mulatság már?

Szia!

Bátyám Passátjában PARROT CK 3100-as bluetooth-os kihangosító van,amin ha keresed a hívott fél nevét, ABC sorrendben a hangszórókon keresztül mondja a betüket ,hogy melyik betűnél jársz éppen.

Igaz 32ezer forinttól indul,de nagyon jó kis kütyüke.

Megosztás:

A CK-7W állítja a fűtés ventilátort? Nekem is ilyen kihangosítóm van, de még ezt nem figyeltem meg.

Azt vágom, hogy van egy mute szál, amit a fejegységbe kell kötni, de a ventilátort hogy vezérli?

Megosztás:

A CK-7W állítja a fűtés ventilátort? Nekem is ilyen kihangosítóm van, de még ezt nem figyeltem meg.

Azt vágom, hogy van egy mute szál, amit a fejegységbe kell kötni, de a ventilátort hogy vezérli?

Ugy, hogy a fejegyseg tudatja a CAN buszon, hogy mute-ban van, mindenki mas is fogja vissza a zajongast. A ventilatort nyilvan a sajat vezerloje allitja ezen informacio alapjan.

Megosztás:

Sziasztok,

ma menet kozben egyszerre kigyult a 2004es h astramban a toltest jelzo piros lampa es a meghibasodast jelzo lampa (check engine) es leallt a szervo is.

Miutan leallitottam a motort, mar nem is indult vissza egy darabig. Kb 20 perc mulva kulcsra indult, de tovabbra is egett az elobb emlitett ket lampa es szervo sem volt.

Szerintetek mi az hiba? En a generatorra gyanakszom, lehet az az oka?

Elore is koszonom a valaszt.

Megosztás:

Sziasztok,

ma menet kozben egyszerre kigyult a 2004es h astramban a toltest jelzo piros lampa es a meghibasodast jelzo lampa (check engine) es leallt a szervo is.

Miutan leallitottam a motort, mar nem is indult vissza egy darabig. Kb 20 perc mulva kulcsra indult, de tovabbra is egett az elobb emlitett ket lampa es szervo sem volt.

Szerintetek mi az hiba? En a generatorra gyanakszom, lehet az az oka?

Elore is koszonom a valaszt.

Szia!

Ha nincs töltés, akkor először jelez a töltés visszajelző, utána pedig az áramfelvételtől függően elkezdenek leállni bizonyos rendszerek. Előbb az ESP, ABS, majd jön a kormányszervó (mivel elektromos rásegítése van), és utána pár perc múlva OFF. Ezután a beindítás egyértelműen lehetetlen, már az önindítót sem hajtja meg.

Szóval nagyban esélyes, hogy a generátor megadta magát, viszont lehet, hogy az akkumulátorban az állás után még volt annyi erő, hogy újra be tudd indítani.

Ha be tudod indítani, és meg tudod nézni, akkor a titkos menüben keresd ki, hogy mennyit tölt vissza a generátor, ott ki fog derülni minden.

Akksi régi már benne?

Amúgy milyen motor van benne? Dízelnél sajnos 80 ezer km-es intervallumokban várható, hogy kidől a generátor.

Megosztás:

Ha gondolod, lefotózom, hova van bekötve....de hogy mi mit csinál, fogalmam sincs. Már így vettem az autót, hogy benne volt. De ha telefonálok, akkor visszavesz 1 vagy 2 fokozatot...nem tudom mennyit....csak az tűnt fel, hogy a "nagy" zúgás csendesedik, és hívás után visszatér a hívás előtti állapotba....majd tesztelem, és adok infót. Mivel nálam automatán van a klíma vezérlés, lehet csak itt csinálja... :wacko: megnézem manuálisnál is....

Üdv,

Megosztás:

Szia!

Ha nincs töltés, akkor először jelez a töltés visszajelző, utána pedig az áramfelvételtől függően elkezdenek leállni bizonyos rendszerek. Előbb az ESP, ABS, majd jön a kormányszervó (mivel elektromos rásegítése van), és utána pár perc múlva OFF. Ezután a beindítás egyértelműen lehetetlen, már az önindítót sem hajtja meg.

Szóval nagyban esélyes, hogy a generátor megadta magát, viszont lehet, hogy az akkumulátorban az állás után még volt annyi erő, hogy újra be tudd indítani.

Ha be tudod indítani, és meg tudod nézni, akkor a titkos menüben keresd ki, hogy mennyit tölt vissza a generátor, ott ki fog derülni minden.

Akksi régi már benne?

Amúgy milyen motor van benne? Dízelnél sajnos 80 ezer km-es intervallumokban várható, hogy kidől a generátor.

Szia,

eloszor is koszonom a valaszt.

Hat az akksival eddig nem volt gond, ezutan lehet ha lesz, mivel a szervizig toltes nelkul mentem, igaz mindenfele fogyasztot kikapcsoltam, amit lehetett. A motor pedig dizel.

Mit jelent az, hogy kidol a generator? Teljes generator cseret jelent, vagy esetleg a szenkefek cserejevel meguszom?

Megosztás:

Szia,

Hat az akksival eddig nem volt gond, ezutan lehet ha lesz, mivel a szervizig toltes nelkul mentem, igaz mindenfele fogyasztot kikapcsoltam, amit lehetett. A motor pedig dizel.

Mit jelent az, hogy kidol a generator? Teljes generator cseret jelent, vagy esetleg a szenkefek cserejevel meguszom?

Egyenirányító dióda híd, esetleg feszültségszabályozó és csapágy csere. Kb 20-25eFt pénz. A múlt hónapban voltam túl rajta. 30km-t tettem meg akksiról. Én is aggódtam, de ennyit vígan kibírt.

• Like 1
Megosztás:

Szia,

Nekem csak a diódahíd volt cserés, amit munkadíjjal együtt 20 ezerből megúsztam, mást nem kellett cserélni.

A generátor állítólag alulméretezett teljesítmény tekintetében, ezért adja meg magát "gyakran". Nekem 80 ezer környékén feküdt ki, egyik kollégámnak meg már 2x is a Vectrában. Ami baj, hogy mindkettőnké automata váltós, így a vontatás kizárt..... :icon1:

Megosztás:

Sziasztok! 2009-es Essentia felszereltségű Astra H Caravanom van. Az utóbbi 2 hétben a hátsó ablaktörlő lapát néha fogja magát (száraz és esős időben is) és önállóan elindul. Ilyenkor nem tudom lekapcsolni, félre kell állnom és levenni a gyújtást. Volt olyan, hogy 1 nap 3x is megcsinálta és volt, hogy napokig semmi. Ha én indítom be az ablaktörlést akkor viszont simán le tudom állítani. Tudok ezzel én is kezdeni valamit (nem, nem akarom letörni) vagy szerelős a téma?

Megosztás:

Nekem csak a diódahíd volt cserés, amit munkadíjjal együtt 20 ezerből megúsztam, mást nem kellett cserélni.

A generátor állítólag alulméretezett teljesítmény tekintetében, ezért adja meg magát "gyakran". Nekem 80 ezer környékén feküdt ki, egyik kollégámnak meg már 2x is a Vectrában. Ami baj, hogy mindkettőnké automata váltós, így a vontatás kizárt..... :icon1:

Ha a diodak halnak meg, akkor a generator legfeljebb tulmeretezett lehet, mert le tud adni akkora aramot, ami ezt okozza... Tehat legfeljebb a diodak alulmeretezettek, vagy valami egyeb ok van.

Pl. az egyesek altal lelkesen ajanlgatott hiper-szuper nagy inditoaramu, nagy kapacitasu akkuk nem csak leadni tudnak nagyobb aramokat, hanem ebbol kovetkezoen felvenni is...

Nalam a gyari 60 Ah-as akku es a generator is koszonik jol vannak 270ezer km utan.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.