Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektronikák, elektromos kérdések

uhuhu

Recommended Posts

Ha már fölvetettétek a témát, meg tudnátok mondani hogy ez mi?

Ma vettem észre véletlenszerűen, mikor lapozgattam a menüben és menet közben fékeznem kellett. Eddig is lehet hogy mindig ilyen volt, csak nem tűnt föl. Ha lenyomom a fékpedált megjelenik ez a 40-es. Ahogy felengedem eltűnik és minden kinullázódik:

1174478110P1030505_www.kepfeltoltes.hu_.

1013157960P1030504_www.kepfeltoltes.hu_.

Megnéztem a féklámpákat, mindegyik tökéletes, nincs kiégett izzóm. De arra a check controlnak egyébként is szólnia kéne. A fék működésén se veszek észre semmi rendellenest. Fékfolyadékszint bőven a minimum fölött, még egy éves sincs a folyadék. Járó motornál és csak gyújtásnál is csinálja. Hibakódom nincs.

Mi a fene lehet ez?

Szia!

Ez csak annyit jelent, hogy a fékpedál kapcsolójának a jele megjelent a CAN BUS-on, ebből tudja a féklámpát vezérlő modul, hogy feszültséget kell adnia a féklámpa izzójának.

Ha ugyanez a Warn sorban jelenik meg, akkor jelez hibát, hogy kiégett az izzó. Az Ack sorban akkor jelenik meg, ha nyugtàztad a hibát. És hibás izzó esetén a Store sorban is megjelenik ugyanez a szám. Innen csak bizonyos számú indítás után tűnik el, ha már a hiba nem áll fenn.

Üdv, Zoli

• Like 1
Megosztás:

Ha már fölvetettétek a témát, meg tudnátok mondani hogy ez mi?

Ma vettem észre véletlenszerűen, mikor lapozgattam a menüben és menet közben fékeznem kellett. Eddig is lehet hogy mindig ilyen volt, csak nem tűnt föl. Ha lenyomom a fékpedált megjelenik ez a 40-es. Ahogy felengedem eltűnik és minden kinullázódik:

Megnéztem a féklámpákat, mindegyik tökéletes, nincs kiégett izzóm. De arra a check controlnak egyébként is szólnia kéne. A fék működésén se veszek észre semmi rendellenest. Fékfolyadékszint bőven a minimum fölött, még egy éves sincs a folyadék. Járó motornál és csak gyújtásnál is csinálja. Hibakódom nincs.

Mi a fene lehet ez?

Ez így jó. Csak azt jelzi, hogy be van nyomva a fékpedál. Ez enyém is ilyen.

Pl. ha egy izzó ki van égve, akkor azt is jelzi itt, és valamelyik 0 értéke is megváltozik. Ahogy észrevettem, minden nulla egy-egy nibble (fél byte; 4 bit), és minden bit egy-egy információt hordoz. Tehát attól függően, hogy melyik bit változik meg (vagy akár egyszerre több is, vagy mind) a 0-k helyén hexa 1-től F-ig változhatnak az értékek.

Azt, hogy melyik szám mögött mi van, ill. milyen infót hordoz, azt sajnos nem tudom.

• Like 1
Megosztás:

a fenti video segitségével sikerült a hibakód kiolvasás a kocsiból

ezeket irta ki

042052

161450

000000

tudja valaki hogy mit jelentenek,illetve hol tudnék utánna nézni ??

thx

Üdv!

Múltkor írtam, hogy beállítottam a megfelelő kerék méretet, töröltem a hibakódokat, és jó néhány száz kilométer alatt sem jött vissza. Minap ránéztem megint, és lett meglepi <_<

Visszajött a kilométer jeladós hiba, és bejött hozzá a 161450, és a 161600.

Ezt írja ki a videóban is a többi mellett. Van valakinek valami elképzelése?

Hali!

Megosztás:

Marha érdekes már megint a generátor! :(

Reggel indítottam a kocsit és közben figyeltem a feszültséget. 12,3V-ról indulva, miközben alapjáraton ketyegett a motor folyamatosan eset a feszültség 11,7V-ig. Közben ha gázt adtam, 2000-es fordulat felett fölugrott a feszültség 12,6V környékére és ekkor az utastér világítás is határozottan világosabb lett. Ha levettem a gázt, újra visszaesett 12 alá. A töltéslámpa nem világított és hibakódot sem adott.

Leállítottam a motort, újraindítottam. Na akkor legalább 12,8-13,0V környékén stabilan tartotta. Mentem vele pár km-t, most újra a szokásos 13,9-14,0V körül tölt alapjáraton és terhelve is.

Mostantól gyakrabban fogom figyelni. Remélem nem megint szaraxik valami, mert akkor vihetem vissza garanciában...

Megosztás:

Marha érdekes már megint a generátor! :(

Reggel indítottam a kocsit és közben figyeltem a feszültséget. 12,3V-ról indulva, miközben alapjáraton ketyegett a motor folyamatosan eset a feszültség 11,7V-ig. Közben ha gázt adtam, 2000-es fordulat felett fölugrott a feszültség 12,6V környékére és ekkor az utastér világítás is határozottan világosabb lett. Ha levettem a gázt, újra visszaesett 12 alá. A töltéslámpa nem világított és hibakódot sem adott.

Leállítottam a motort, újraindítottam. Na akkor legalább 12,8-13,0V környékén stabilan tartotta. Mentem vele pár km-t, most újra a szokásos 13,9-14,0V körül tölt alapjáraton és terhelve is.

Mostantól gyakrabban fogom figyelni. Remélem nem megint szaraxik valami, mert akkor vihetem vissza garanciában...

Alapszabaly: nem kell mindent annyit nezegetni :)

Kozvetlenul inditas utan az akku nagyobb aramot vesz fel, valoszinuleg megy az utoizzitas, lehet, hogy a generator is vissza van fogva, hogy ne terhelje az eppen csak elindult motort, szoval nem igazan mervado az, ami akkor tortenik.

Harom perc utan nezz ra eloszor, vagy legalabbis akkor kezdj aggodni, ha olyankor latsz valami furcsat :)

• Like 1
Megosztás:

Kozvetlenul inditas utan az akku nagyobb aramot vesz fel, valoszinuleg megy az utoizzitas, lehet, hogy a generator is vissza van fogva, hogy ne terhelje az eppen csak elindult motort, szoval nem igazan mervado az, ami akkor tortenik.

Harom perc utan nezz ra eloszor, vagy legalabbis akkor kezdj aggodni, ha olyankor latsz valami furcsat :)

Amióta drágaságom nem akar indulni majd bikázás után észheztért azóta nézem a BC-t és 13,5 felé nem akar kuszni az érték akár 3 perc után akár 30 perc után és 50 km megtett út után sem. Elmentem kiméretni az aksit meg a generátort ,hogy tölt e. Minden a hozza az értékeket amit kell 14.1 V járó motornál amikor pedig nem megy a motor akkor is 12.8 V de a BC járó motornál is max 13,5 V mutat amig direktbe kötve a gépre az meg azt mutatja ,hogy 14.1 V ezek szerint nem biztos ,hogy ennyire lehet hinni a BC ben való értéknek ????

Megosztás:

Amióta drágaságom nem akar indulni majd bikázás után észheztért azóta nézem a BC-t és 13,5 felé nem akar kuszni az érték akár 3 perc után akár 30 perc után és 50 km megtett út után sem. Elmentem kiméretni az aksit meg a generátort ,hogy tölt e. Minden ######a hozza az értékeket amit kell 14.1 V járó motornál amikor pedig nem megy a motor akkor is 12.8 V de a BC járó motornál is max 13,5 V mutat amig direktbe kötve a gépre az meg azt mutatja ,hogy 14.1 V ezek szerint nem biztos ,hogy ennyire lehet hinni a BC ben való értéknek ????

Szia!

Ma rádugtam az op-comot a kicsikére, mert ahogy írtam, fék-gáz-gyújtás kombinációra köpte a hibákat. Végig néztem a mért adatokat és minden mérési ponton más akku feszültséget írt 12,1-12,8 voltig. Szerintem a direktben mért érték a lényeges.

Üdv!

Megosztás:

Üdv!

Múltkor írtam, hogy beállítottam a megfelelő kerék méretet, töröltem a hibakódokat, és jó néhány száz kilométer alatt sem jött vissza. Minap ránéztem megint, és lett meglepi <_<

Visszajött a kilométer jeladós hiba, és bejött hozzá a 161450, és a 161600.

Ezt írja ki a videóban is a többi mellett. Van valakinek valami elképzelése?

Hali!

Hali!

Ha valakinek még van ilyen!

P 1614-50 Transzpander hiba

P 1616-00 Környezeti hiba

Ez a kettő a kulcs miatt van. Volt még egy a kiégett első izzó miatt, meg a sebesség jeladó.

Ma felraktam a téli kerekeket, kontakt tisztítóval befújtam a csatit, bár nem volt rossz állapotban, valószínűleg nem ez a sebességadó hiba kód oka. Most beállítottam kisebb méretű kereket, meglátjuk mi lesz. Mindenesetre megkönnyebbültem, hogy nem komoly a hibalista :D

Megosztás:

Szia!

Ma rádugtam az op-comot a kicsikére, mert ahogy írtam, fék-gáz-gyújtás kombinációra köpte a hibákat. Végig néztem a mért adatokat és minden mérési ponton más akku feszültséget írt 12,1-12,8 voltig. Szerintem a direktben mért érték a lényeges.

Üdv!

Tehát akkor az aksim jó a generátor jó és ne foglalkozzak azzal amit a BC kiír ?

Sajnos nekem nincs op-comom de lehet be kéne egyet szereznem. Mondjuk lehet hülyét kapnék tőle ha valami érték nem a normál kereteken belül van és szerintem ti is mert annyi kérdést tennék fel ,hogy falat vakarnátok :D :D :D

Szóval mennyibe is kerül kb egy op-com ??? :D

Megosztás:

Tehát akkor az aksim jó a generátor jó és ne foglalkozzak azzal amit a BC kiír ?

Sajnos nekem nincs op-comom de lehet be kéne egyet szereznem. Mondjuk lehet hülyét kapnék tőle ha valami érték nem a normál kereteken belül van és szerintem ti is mert annyi kérdést tennék fel ,hogy falat vakarnátok :D :D :D

Nekem 4800 volt. Honkongból postával együtt.

• Like 1
Megosztás:

Amióta drágaságom nem akar indulni majd bikázás után észheztért azóta nézem a BC-t és 13,5 felé nem akar kuszni az érték akár 3 perc után akár 30 perc után és 50 km megtett út után sem. Elmentem kiméretni az aksit meg a generátort ,hogy tölt e. Minden ######a hozza az értékeket amit kell 14.1 V járó motornál amikor pedig nem megy a motor akkor is 12.8 V de a BC járó motornál is max 13,5 V mutat amig direktbe kötve a gépre az meg azt mutatja ,hogy 14.1 V ezek szerint nem biztos ,hogy ennyire lehet hinni a BC ben való értéknek ????

Ezek szerint nem lehet hinni :) Vegulis tobb dologba belebukhat a kijelzett ertek pontossaga, de a valtozast azert nagyjabol jol illene jeleznie.

• Like 1
Megosztás:

Igen, ez igaz, egyre inkább tapasztalom, hogy nem jó nézegetni, hallgatózni semmit. :D

Amúgy volt nekem is egy ilyen sejtésem, hogy ettől lehet... Most hétvégén többször kellett ide-oda állnom az autóval, így 4-5-ször is be kellett indítanom fél percekre. Gondolom ez is kicsit leszívhatta az akksit.

Én 13-ért vettem a nyáron. Nem volt a legolcsóbb, de legalább nyugodtan aludtam, mert ha fennakadt volna a vámon, nem én bukok le vele. :)

• Like 1
Megosztás:

Igen, ez igaz, egyre inkább tapasztalom, hogy nem jó nézegetni, hallgatózni semmit. :D

Amúgy volt nekem is egy ilyen sejtésem, hogy ettől lehet... Most hétvégén többször kellett ide-oda állnom az autóval, így 4-5-ször is be kellett indítanom fél percekre. Gondolom ez is kicsit leszívhatta az akksit.

Én 13-ért vettem a nyáron. Nem volt a legolcsóbb, de legalább nyugodtan aludtam, mert ha fennakadt volna a vámon, nem én bukok le vele. :)

Akkor még annyit meséljetek róla ,hogy vásárlásnál mire érdemes odafigyelni ? Amúgy ezt laptopon keresztül tudod használni vagy valami hibakodokat ír csak ki ? Állitani is tudsz vele dolgokat vagy ki be kapcsolni funkciókat és a nagy kérdés milyen nyelvi támogatása van ?

Megosztás:

Üdv!

Szóval nem akadt fenn :D és teljesen jól műkszik. Ma felprogramoztam a nappali világítást, és a komfort zárat :D Nagyon tetszik a dolog :D A sebesség adót nem próbáltam ki, majd holnap úgyis mennem kell az autóval. A kimeneti tesztet nem engedi az enyém sem. Egyébként mit lehet ezzel tesztelni? Nem találtam olyan mérést ami pillanatnyi fogyasztást mérne, van benne ilyen? Tudtok olyan progit ami menet közben élő adatokat közöl a motorról?

Hali!

Megosztás:

Vegulis ez logikus: ha minden modul a sajat tapjat jelenti, akkor azok elteroek lehetnek, attol fuggoen, hogy milyen vastag es hosszu droton lognak, illetve mekkora az aramfelveteluk.

Ha valakinek ketsegei vannak, akkor erdemes kozvetlenul az akkun merni.

Megosztás:

Szóval nem akadt fenn :D és teljesen jól műkszik.

Egyebkent ez a fennakadas is erdekes dolog (marmint az, hogy milyen valos jogalapja lehet). Mint terjedo hir, ketsegtelenul hasznos egyeseknek, mert vannak, akiket elriaszt :)

A CAN busz, illetve a tobbi, amit az Opcom kezel, egyszeru, szabvanyos dolgok, igy a rajtuk valo kommunikalasban nincs semmi titkos.

A kinai kutyu kapcsolasa valoszinuleg koppintas, de nem tudom, egy ilyen egyszeru kapcsolast mennyire lehet jogilag vedeni. A firmware mar erdekesebb kerdes, nem tudom, binarisan azonos-e a "gyarival". Ha nem, mert a forras is kikerult valahogy, akkor azt minimalisan atirva mar teljesen mas lesz a vegeredmeny, igy abba nem lehetne belekotni.

Es akkor eljutunk a PC-n futo programhoz: az ketsegetelenul masolat, ha nagyon kell a vamosoknak, am tartsak meg, illetve esetleg az eladot is meg lehet kerni, hogy CD nelkul kuldje a ketyeret.

Viszont: tudtommal az nem nyilvanos, hogy az Opelek CAN buszan milyen utasitas minek felel meg (kiveve az OBD szabvanyban rogzitett dolgokat). Ami az OBD-n tul van, azt feltehetoen egy Tech2-rol lestek le, es gondolom, elvileg ez sem megengedett. Viszont az Opel szemet huny, mert azert erdekuk, hogy ne csak a markaszervizek tudjanak javitani, mert akkor nagyon esnenek a hasznalt arak.

Szoval kusza tortenet, mindenki tegyen belatasa szerint, az uzenetem csak annyi, hogy azert nem olyan forro az a kasa :)

Megosztás:

Ma felprogramoztam a nappali világítást, és a komfort zárat :D Nagyon tetszik a dolog :D A sebesség adót nem próbáltam ki, majd holnap úgyis mennem kell az autóval.

A nappali világítás jó dolog. Azóta nem is kell a világításkapcsolóhoz nyúlnom, hagyom állandóan automata állásban. A kijelzőt sem rakja így legalább nappal éjszakai üzemmódba...

Csak ha más autót vezetek, akkor kell figyelnem, hogy el ne felejtsem felkapcsolni. :)

A komfort zár, az micsoda pontosan? Amikor bizonyos sebesség fölött lezárja az ajtókat? Én annak nem sok értelmét láttam, így nem állítottam be.

Mi az a sebesség adó? Ebből csak egyet ismerek: a traffipaxot! :D

Megosztás:

A nappali világítás jó dolog. Azóta nem is kell a világításkapcsolóhoz nyúlnom, hagyom állandóan automata állásban. A kijelzőt sem rakja így legalább nappal éjszakai üzemmódba...

Csak ha más autót vezetek, akkor kell figyelnem, hogy el ne felejtsem felkapcsolni. :)

A komfort zár, az micsoda pontosan? Amikor bizonyos sebesség fölött lezárja az ajtókat? Én annak nem sok értelmét láttam, így nem állítottam be.

Mi az a sebesség adó? Ebből csak egyet ismerek: a traffipaxot! :D

Egy kérdés az automata világítással kapcsolatban:

Ha elhagyod a lakott területet felkapcsol magától a tompított?

Azt értem, hogy sötétedéskor felkapcsolódik a tompított, de mi van városon kívül nappal?

A komfort zár: bizonyos sebesség felett bekapcsol a központi zár.

Megosztás:

Azt értem, hogy sötétedéskor felkapcsolódik a tompított, de mi van városon kívül nappal?

Nem, de mért kéne neki?

A nappali fény csak annyiból tér el a tompítottól, hogy nincs rendszámtábla világítás és nem ég a két első helyzetjelző. A főfényszóró tompított üzemmódban és a hátsó helyzetjelző igen.

Azaz a 26/2010. (XII. 22.) NFM rendelet 5. §-a által módosított a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 55/B. § (3) bekezdésének előírásait teljesíti.

Valamint az ide vonatkozó, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 44.§ (8) bekezdése:

„Lakott területen kívüli úton a forgalomban résztvevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval... ...nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.”

Ami szerintem sokkal zavaróbb az ilyen utólagos ledes menetfényeknél, hogy hátul semmilyen megvilágítás nincs.

Megosztás:

A komfort zár: bizonyos sebesség felett bekapcsol a központi zár.

Üdv!

A nappali világítás a motor beindulása után kapcsol fel. Ahogy Cserenkov írta, nem kapcsolja át a műszer világítást, viszont nem lehet reflektort kapcsolni, csak fénykűrt van hozzá. De nem is felejtek el lámpát kapcsolni mikor kiérek a városból. A világítás kapcsoló gyors fel és lekapcsolásával lehet ki és bekapcsolni, ha programozva van.

A komfort zár az ablakok felhúzása, illetve leengedése a kulcs távirányítójával az ajtók zárásakor, nyitásakor.

Az ajtók zárása elindulás után a "speed lock", értelme az, hogy a lámpánál nem tudjál kinyitni az ajtót és kirángatni, vagy elvinni a táskát roncsolás nélkül, 10 km/h körül zár, motor leállítása után, kulcs kivételre automatikusan nyit a zár.

A sebesség jeladó a bal hátsó kerék abs jeladója, innen veszi a kilométeróra a jelet. Itt tisztítottam a csatit, hátha csak kontakt hiba miatt adja a hibakódot.

Kb ennyi :hiya:

Megosztás:

Én is gondolkoztam azon ,hogy ha automatára állítom a világítást akkor ugye csak este kapcsol fel nappal viszont nem ( csak ha alagútba tévedek vagy mélygarázsba )

De mivel én is ingázom városok közt néha elfelejtem felkapcsolni és milyen jó lenne ha nem kéne ezzel is foglalkozni.

Nekem van esőszenzor a kocsiban és oda van mellé rakva az érzékelő azon gondolkoztam ,hogy letakarom vagy valahogy kiiktatom ,hogy azt érezze mindig sötét van és akkor már nem kell vele foglalkozni mert ha a kulcsot kiveszem akkor automata lekapcsolja. De ha nem manuálisan akarom ezt megoldani hanem szoftveresen van rá lehetőség ???

Megosztás:

Nem, de mért kéne neki?

A nappali fény csak annyiból tér el a tompítottól, hogy nincs rendszámtábla világítás és nem ég a két első helyzetjelző. A főfényszóró tompított üzemmódban és a hátsó helyzetjelző igen.

Azaz a 26/2010. (XII. 22.) NFM rendelet 5. §-a által módosított a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 55/B. § (3) bekezdésének előírásait teljesíti.

Valamint az ide vonatkozó, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 44.§ (8) bekezdése:

„Lakott területen kívüli úton a forgalomban résztvevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval... ...nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.”

Ami szerintem sokkal zavaróbb az ilyen utólagos ledes menetfényeknél, hogy hátul semmilyen megvilágítás nincs.

Ez mind szép, de a tompított nem ugyanaz, mint a nappali menetjelző. Ha a tompított világít, akkor szükséges mellé a helyzetjelző is.

"A tompított fényszóró elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy e fényszóró csak a helyzetjelző lámpákkal együtt, illetőleg akkor legyen bekapcsolható, ha a helyzetjelző lámpákat már bekapcsolták. A távolsági fényszóróról a tompított fényszóróra való átkapcsoláskor — a rendelet 42. § (5) bekezdésében említett esetet kivéve — a távolsági fényszórók nem világíthatnak."

Okés, hogy Rüsselsheimben ezt kitalálták, csak ők nem hallottak a 6/1990-es KÖHÉM rendeletről.... :D

Nem hinném, hogy bárki foglalkozni fog ezzel, úgyhogy no para.

Megosztás:

Nappali világítás: amiről írtok az az 5-ös verzió. Ezt azért jó tudni, mert automata világítással ez a legjobb választás, de van még másik négy is. Korábban tettem fel ide pontos leírást a verziókról. Egyébként az 5-ös nappali világosságban a hátsó helyzetjelzőt csak 70%-on derengteti, és csak ezt lehet a világításkapcsolóval ki-be kapcsolni.

Golyo82: pont erről szól itt most a téma. Neked is a nappali világítás 5-ös verziót kell aktiválni/bekapcsolni, az világításkapcsolót AUTO-ba tenni, és elfelejteni a lámpakapcsolgatást. Mellesleg Cserenkov tapasztalatát osztom: a minap másik autóval mentem, és jó félúton esett le, hogy nem kapcsoltam lámpát a várost elhagyva.

• Like 1
Megosztás:

Nappali világítás: amiről írtok az az 5-ös verzió. Ezt azért jó tudni, mert automata világítással ez a legjobb választás, de van még másik négy is. Korábban tettem fel ide pontos leírást a verziókról. Egyébként az 5-ös nappali világosságban a hátsó helyzetjelzőt csak 70%-on derengteti, és csak ezt lehet a világításkapcsolóval ki-be kapcsolni.

Golyo82: pont erről szól itt most a téma. Neked is a nappali világítás 5-ös verziót kell aktiválni/bekapcsolni, az világításkapcsolót AUTO-ba tenni, és elfelejteni a lámpakapcsolgatást. Mellesleg Cserenkov tapasztalatát osztom: a minap másik autóval mentem, és jó félúton esett le, hogy nem kapcsoltam lámpát a várost elhagyva.

Szia

Erről a verziókról irhatnál részletesebben, nem igazén értem.

Nekem is Autómata lámpám(C Vekibe) van és jó lenne valami megoldás lakott területen kivülre...

Konkrétan ez érdekelne:

'Neked is a nappali világítás 5-ös verziót kell aktiválni/bekapcsolni'

Ezt hogyan kell?

Köszi!

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.