Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektronikák, elektromos kérdések

uhuhu

Recommended Posts

Változó. Általában 3-6 évig bírják ezek. De ha nem vagy biztos benne, szervizben egy perc alatt kimérik neked az akksi állapotát, indítóárammal, töltéssel mindennel együtt.

Nekem tavaly ősszel rámértek. Amúgy semmi gondom nem volt vele, indított rendesen, meg minden. Csak grátiszként tél előtt megnézték a fagyállót, akksit, stb-t. Ekkor mondták, hogy a feszültsége rendben van, de az indítóárama már gyenge és lassan gondolkozzak el a cserén. Én csak legyintettem, hogy jó az még...

Aztán karácsonykor egy hétre letettem az autót. Januárban mikor indítottam volna, meg se nyekkent az önindító. Így kénytelen voltam újat venni.

Hogy milyen akkumulátort arról néhány napja folyt itt a diskurzus. Csergőéknél "akcióban" van a gyári GM. Dízelbe én a 70Ah-st venném. (Nem tudom gyárilag mekkorát raktak bele...), de még akciósan sem olcsó, majdnem 35e.

Januárban Bosch Silver Plus S5-öst vettem 30-ért. Ez 77Ah-s és 780A az indítóárama.

Arról is ment a beszélgetés, hogy érdemes-e ilyen viszonylag drágább prémium kategóriás akksit venni erre a 3-6 évre, vagy ennyit kibír-e egy no-name is... Én maximalista vagyok és nem sajnáltam rá a pénzt, ezért ilyet vettem. Ennek az elődje volt a másik autómban. Az 11 évet bírt, úgy hogy télen még két hét állás után is tökéletesen indított. Lehet hogy pont kifogtam egy ilyen szériát, de engem ez a 11 év nagyon meggyőzött.

csaba66, harmlevi, köszi. Bevallom én még soha nem láttam ilyen úszkáló úszót az akksiban. Pedig ha kimegyek a garázsba, kapásból van "raktáron" 4 különböző darabom is. :)

Azért alattomos ez a kontakt hiba, mert nem folyamatosan jelentkezik. Mikor rámértetek, valószínű épp jó volt az érintkezés. De ha csak egy pillanatnyi bizonytalanság is van a kontaktusban, a motorvezérlő rögtön érzékeli és letilt. :(

Ez a 0621-es "generátor lámpa vezérlő áramkör rendellenesség" hiba nekem is ismerős. Pont pár hete volt hozzá szerencsém, mikor lehalálozott a generátoromon a dióda híd. Ha magától elmúlt örülj neki! De azért nem árt ha néha ránézel a szervizmenüben hogy hány V-on tölt a generátor.

Szia

Erre a szerviz menüre kiváncsi lennék!

Hogyan tudom előhozni?

C Vekim van dvd90-el...

Megosztás:

Szia

Erre a szerviz menüre kiváncsi lennék!

Hogyan tudom előhozni?

C Vekim van dvd90-el...

Szia!

Ráállítod a kijelzőt (gondolom színes) pl. a pillanatnyi fogyasztásra. Azután hosszan lenyomod a "SETTINGS" gombot, addig amíg egy rövid hangjelzést nem hallasz. Ekkor kiírja, hogy a menüt bekapcsolta, majd a BC gombját egyenként nyomogatva tudod lapozni, ahol különböző adatokat fogsz találni, na ez a szerviz menü.

• Like 1
Megosztás:

Szia!

Ráállítod a kijelzőt (gondolom színes) pl. a pillanatnyi fogyasztásra. Azután hosszan lenyomod a "SETTINGS" gombot, addig amíg egy rövid hangjelzést nem hallasz. Ekkor kiírja, hogy a menüt bekapcsolta, majd a BC gombját egyenként nyomogatva tudod lapozni, ahol különböző adatokat fogsz találni, na ez a szerviz menü.

Igen-igen, erre gondoltam én is.

Amúgy nekem nem csak a BC gombot nyomkodva ír ki mindenféle adatot, hanem a Navi és az Audio gombokat nyomkodva is.

Astra555, Vartából milyet vettél? Ha Silver Dynamicot, akkor az tényleg nagyon jó vétel volt. De van abból is Blue meg Black fantázianevű is. Ezek gyakorlatilag ugyan azok az akksik, mint amit a Boschnál S5, S4, S3-nak hívnak. Sőt ha jól tudom ugyan ott készülnek, nem lepődnék meg ha még ugyan azon a gyártósoron is.

• Like 1
Megosztás:

Tiszteletem az Úraknak !

Olyan problémám lenne ,hogy reggelre lemerült az aksim.... csütörtök este 22-től szombat reggel 9 ált az autó semmilyen világitás nem volt rajta se belső se külső. A központi zár első nyitásra pikk pakk nyitotta. Megnéztem az aksit és zöld szinben pompázi az ellenörző jelzés. Amit még néztem a betolás után mivel nem volt sajnos bikakábelem a BC-ben amikor járt a motor akkor 13.3 V de ha mozgattam a kormányt akkor lement 12.5 környékére és amikor nem járt a motor csak gyujtáson volt akkor is 12,5 V irt ki. Kérdés ,hogy az értékek jók ? És az egyetemes kérdés ,hogy mi lehet a baj ????

Opel Astra H 2009.12 hó 1.7 CDTI ecoflex 110LE 6 gangos Z17DTR

Szia!

Azért ne dobd ki az akksitdat! Tedd fel töltőre egy éjszakára, ellenőrizd a folyadék szintet a cellákban, pótold a desztillált vizet, ha van 6 db nagy csavar a tetején. A töltést nézesd meg villamosság szerelővel, mert a 13,3 kevés! Ilyen alacsony töltés mellet rövid utakon, sok fogyasztóval nem regenerálja az akksit rendesen. Én augusztusban vettem ki a 2005.12 havi gyári akkut, ami hitvány varta :D most is az ment bele, igaz gm matrica nincs rajta,de nem köpte ki az autó :icon1: Szóval mielőtt kidobsz 20-30 ezer forintot fordulj szakemberhez!

Üdv!

• Like 1
Megosztás:

Amúgy nekem nem csak a BC gombot nyomkodva ír ki mindenféle adatot, hanem a Navi és az Audio gombokat nyomkodva is.

Astra555, Vartából milyet vettél? Ha Silver Dynamicot, akkor az tényleg nagyon jó vétel volt. De van abból is Blue meg Black fantázianevű is. Ezek gyakorlatilag ugyan azok az akksik, mint amit a Boschnál S5, S4, S3-nak hívnak. Sőt ha jól tudom ugyan ott készülnek, nem lepődnék meg ha még ugyan azon a gyártósoron is.

A Black-et vettem a 70 Ah-s volt 18 ezer akciósan. Gondolkodtam még a Banneren, csak a költségvetés szűkre volt szabva. Remélem 4-5 évet kibír. Nagyon nincs terhelve, garázsban áll az autó, és egy indítás után általában megvan a 10-15 km.

Megosztás:

Szia!

A black dynamic kb a gyári gm akku szintje. A varta a gm egyik beszállítója. A bosch méreteiben is eltér a gyáritól.

Üdv!

Megosztás:

A Black-et vettem a 70 Ah-s volt 18 ezer akciósan. Gondolkodtam még a Banneren, csak a költségvetés szűkre volt szabva. Remélem 4-5 évet kibír. Nagyon nincs terhelve, garázsban áll az autó, és egy indítás után általában megvan a 10-15 km.

Jó az! Ha figyelsz a töltésre, pótolod az elpárolgott vizet sokáig szolgál. Egyébként én is ilyet vettem, mert pont befér a gyári 60 ah-s helyére :icon1: 2 év gari, teljesen jó :D

Megosztás:

akksim és kicseréltem egy jászplasztikra, 2 év gari, utána meg majd meglátjuk!

Én is jász-plasztikot vettem egy nagymárkás után. Ugyanígy voltam vele, 2 év garancia van erre is, mint a legtöbb prémium akksira, aztán ha többet bír ár/érték arányban már nem rossz.

Megosztás:

Szia!

A black dynamic kb a gyári gm akku szintje. A varta a gm egyik beszállítója. A bosch méreteiben is eltér a gyáritól.

Üdv!

A Varta weboldala szerint is a Black a "basic" szintű akkumulátorjuk. Én főleg hipermarketekben találkozok velük, ami nekem nem túl bizalomgerjesztő. De ezzel egy szóval sem mondom, hogy feltétlenül rossz lenne.

Ha ez a gyári GM szint, akkor milyen lehet a Silver?! :D

Azért Bosch alkatrészekből is megtalálható "néhány darab" a GM gépjárműveiben. ;)

Ami a méreteket illeti:

Busch Silver Plus S5 77Ah: 278x175x190

Varta Silver Dynamic 77Ah: 278x175x190

Azaz milliméterre megegyezik.

Mindkettőt a Johnson Controls gyártja. Egy másik főrumon írta valaki, hogy a házon még az öntési hibák is ugyan ott vannak. Ezért írtam, hogy nem kizárt, hogy ugyan az a gép gyártotta őket.

Megosztás:

A Varta weboldala szerint is a Black a "basic" szintű akkumulátorjuk. Én főleg hipermarketekben találkozok velük, ami nekem nem túl bizalomgerjesztő. De ezzel egy szóval sem mondom, hogy feltétlenül rossz lenne.

Ha ez a gyári GM szint, akkor milyen lehet a Silver?! :D

Azért Bosch alkatrészekből is megtalálható "néhány darab" a GM gépjárműveiben. ;)

Ami a méreteket illeti:

Busch Silver Plus S5 77Ah: 278x175x190

Varta Silver Dynamic 77Ah: 278x175x190

Azaz milliméterre megegyezik.

Mindkettőt a Johnson Controls gyártja. Egy másik főrumon írta valaki, hogy a házon még az öntési hibák is ugyan ott vannak. Ezért írtam, hogy nem kizárt, hogy ugyan az a gép gyártotta őket.

Van a Vartának több mérete is ugyanazon kategóriában. Van olyan, ami 70-es és 278x175x175, de van belőle ugyanolyan is amit Te írtál. Ha jól emlékszem, ezt mondták nekem a Vartánál is. Van egy betű-szám rajta, ami alapján megkülönböztethetők. Pl. E9, C14.

Megosztás:

Van a Vartának több mérete is ugyanazon kategóriában. Van olyan, ami 70-es és 278x175x175, de van belőle ugyanolyan is amit Te írtál. Ha jól emlékszem, ezt mondták nekem a Vartánál is. Van egy betű-szám rajta, ami alapján megkülönböztethetők. Pl. E9, C14.

És bizony a 175 mm magas az opelba való :icon1: Persze a bosch mindent ver :D

Megosztás:

Mondjuk az akku biztos nincs tul fenyes allapotban, de azert nem rogton betolas utan kell nezni, hanem menni vele legalabb nehanyszor 10 kilometert, lehetoleg keves bekapcsolt fogyasztoval, hogy toltodjon. Erdemes megnezni a folyadekszintet is minden cellaban (ha lehet).

Ha a kormany ezutan is lekapja 12.5 voltra, akkor a generator is gyanus...

Ma néztem, nekem is lehúzza a kormány 12,6-ra, de amint nincs használva, máris visszamegy. Nálam 14,1 V a töltés, ment közben a világítás is. Alapjáraton meg kb. 13,8-13,9 V.

• Like 1
Megosztás:

ecu_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szia Gabb!

Nem tudnád nekem megnézni légyszi a gyári ülésfűtés csatlakozóját, vagy az ülés alatti vezetékeket. Sajnos a gyári fűtés háttámlai részét ki kellene iktatnom, de a legegyszerűbb mószert szeretném választani. Alánéztem és csodálkoztam, mert összesen 2 pár csatlakozó volt bekötve. Ezzel a kevés vezetékkel végképp nem tudom hogy oldják meg az övcsatlakozót, a súlyérzékelőt, az ülésfűtést és a övfeszítő patront vezérlését. Vagy lehet hogy nincs is benne ennyi kütyü ?

Előre is nagyon köszi!

Üdv Zsolti

Megosztás:

Szia!

Azért ne dobd ki az akksitdat! Tedd fel töltőre egy éjszakára, ellenőrizd a folyadék szintet a cellákban, pótold a desztillált vizet, ha van 6 db nagy csavar a tetején. A töltést nézesd meg villamosság szerelővel, mert a 13,3 kevés! Ilyen alacsony töltés mellet rövid utakon, sok fogyasztóval nem regenerálja az akksit rendesen. Én augusztusban vettem ki a 2005.12 havi gyári akkut, ami hitvány varta :D most is az ment bele, igaz gm matrica nincs rajta,de nem köpte ki az autó :icon1: Szóval mielőtt kidobsz 20-30 ezer forintot fordulj szakemberhez!

Üdv!

Szia Frankie64 !

Én is erre gondoltam ,hogy megnézetem majd aztán ha kuka akkor kuka ha még menthető akkor kap még esélyt :D

Megosztás:

Ma néztem, nekem is lehúzza a kormány 12,6-ra, de amint nincs használva, máris visszamegy. Nálam 14,1 V a töltés, ment közben a világítás is. Alapjáraton meg kb. 13,8-13,9 V.

Most ,hogy szarakszik az aksi én is nézem egyfolytában de 13.1 V és 13.3 V fölé nem megy. Néztem tegnap az aksiban a deszt vizet lepi a cellákat mind a 6 kupak alatt ( ráadásul az egyik kupak beesett a motortérbe és kb 20 perc volt mire kibányásztam :D )

Látom megy a melyik a jobb aksi verseny de mi lenne ha valaki megmondaná ,hogy prémium kategóriában vagy ár értékarányban ( a no name kategóriát én kizárnám) melyiket érdemes megvenni.És természetesen valami nagyobb Ah-ra gondoltam mint a gyári .

Előre is köszi a válaszokat mert rátok mindig lehet számítani :)

Megosztás:

Ez legalabbis gyanus, mert a generator 100 amperes, a kormany pedig azt hiszem, 40 amperes biztositekon van. Holnap megnezem majd, nalam mi tortenik...

Most ,hogy szarakszik az aksi én is nézem egyfolytában de 13.1 V és 13.3 V fölé nem megy. Néztem tegnap az aksiban a deszt vizet lepi a cellákat mind a 6 kupak alatt ( ráadásul az egyik kupak beesett a motortérbe és kb 20 perc volt mire kibányásztam :D )

Látom megy a melyik a jobb aksi verseny de mi lenne ha valaki megmondaná ,hogy prémium kategóriában vagy ár értékarányban ( a no name kategóriát én kizárnám) melyiket érdemes megvenni.És természetesen valami nagyobb Ah-ra gondoltam mint a gyári .

Előre is köszi a válaszokat mert rátok mindig lehet számítani :)

Mielott akkut veszel, el kell donteni, hogy valoban o a hunyo, vagy a generator... Nagyobb Ah folosleges, hacsak nem akarod hetekig allni hagyni a kocsit, vagy elromlott generator mellett messzebre jutni vele :)

• Like 1
Megosztás:

,,....Nagyobb Ah folosleges, hacsak nem akarod hetekig allni hagyni a kocsit, vagy elromlott generator mellett messzebre jutni vele :)...."

A nagyobb Ah-s egy azon kategórián belül nagyobb indítóáramot is tud. Továbbá 0°C-on a névleges kapacitásának már csak 50%

-át tudja biztosítani. Így döntsön mindenki, hogy felesleges-e vagy sem a nagyobb kapacitású.

Megosztás:

A nagyobb Ah-s egy azon kategórián belül nagyobb indítóáramot is tud. Továbbá 0°C-on a névleges kapacitásának már csak 50% -át tudja biztosítani. Így döntsön mindenki, hogy felesleges-e vagy sem a nagyobb kapacitású.

Nagy hidegben eszik a starter mondjuk max. 200 ampert, igy mindegy, hogy az akku 4 vagy 500-at is tudna. Raadasul ezek az ertekek azt jelentik (konkretan az EN) hogy -18 fokban egy percig tudja az adott aramot, ugy, hogy kozben 8.4V folott marad.

Maskepp fogalmazva, egy 25%-kal nagyobb kapacitasu (es inditoaramu) akku mondjuk 2 perc helyett 2 es fel percig tudna forgatni a startert minusz 18 fokban. Ha valaki ilyen esetre akar keszulni, akkor termeszetesen vegyen minel nagyobb akkut :)

Megosztás:

Ez legalabbis gyanus, mert a generator 100 amperes, a kormany pedig azt hiszem, 40 amperes biztositekon van. Holnap megnezem majd, nalam mi tortenik...

Mielott akkut veszel, el kell donteni, hogy valoban o a hunyo, vagy a generator... Nagyobb Ah folosleges, hacsak nem akarod hetekig allni hagyni a kocsit, vagy elromlott generator mellett messzebre jutni vele :)

Persze mindképp kiszűröm :)

Megosztás:

Nagy hidegben eszik a starter mondjuk max. 200 ampert, igy mindegy, hogy az akku 4 vagy 500-at is tudna. Raadasul ezek az ertekek azt jelentik (konkretan az EN) hogy -18 fokban egy percig tudja az adott aramot, ugy, hogy kozben 8.4V folott marad.

Maskepp fogalmazva, egy 25%-kal nagyobb kapacitasu (es inditoaramu) akku mondjuk 2 perc helyett 2 es fel percig tudna forgatni a startert minusz 18 fokban. Ha valaki ilyen esetre akar keszulni, akkor termeszetesen vegyen minel nagyobb akkut :)

Úgy látom nagy mágus vagy az akkumulátorok területén, így nem is szállok veled vitába (és nem is említem meg az önindítózás során egyéb stabil tápfeszt igénylő fogyasztókat, mint benzin pumpa, vezérlő egység, gyújtás, stb-stb. Ezeknek nagyon nem mindegy, hogy hidegben az önindítózás során mennyire esik vissza a tápfeszültség.)

De peace, elég a gyári, sőt, a 45Ah!

Megosztás:

Úgy látom nagy mágus vagy az akkumulátorok területén, így nem is szállok veled vitába (és nem is említem meg az önindítózás során egyéb stabil tápfeszt igénylő fogyasztókat, mint benzin pumpa, vezérlő egység, gyújtás, stb-stb. Ezeknek nagyon nem mindegy, hogy hidegben az önindítózás során mennyire esik vissza a tápfeszültség.)

Nekem az 1.8-as B Vectrában egy 36! Ah-s GM-es akksi volt. Így vettem használtan. Még 4 évig bírta, amikor rövid szenvedés után végleg kifeküdt. :icon1:

Megosztás:

No nezegettem a kormany hatasat: kozvetlenul indulas utan, alapjarat korul, a garazsbol kiallva ingadozott rendesen a feszultseg, de aztan normal menetben meg sem moccant. Kesobb neztem meg allva, alapjaraton, vegetol vegeig tekerve, akkor 13.6 voltig sikerult lekuzdeni.

Szoval ha valakinek 13 ala megy, akkor valami biztosan nem stimmel...

Probaljatok mar meg nem szemelyekkel, hanem allitasokkal vitatkozni... Persze, hogy "nagyon nem mindegy", de ezek is bele vannak tervezve, raadasul eleinte nem lesz lenyeges elteres a kulonbozo kapacitasu akkuk altal biztositott feszultsegek kozott, a kerdes csak az, mennyi ideig birjak.

Normalis esetben viszont meg nagy hidegben is masodpercek alatt elindul egy motor, igy mindegy, mekkora kapacitasu az akku, es ket vagy harom percig tudna forgatni a startert.

Ha az egyeb gondokat nagyobb kapacitasu akkuval akarjatok kompenzalni, akkor persze lehet beletenni barmekkorat, csak a helyre ferjen be :)

Megosztás:

Persze, mert ez 70-es! A Boschnak is a 74Ah-sa még 175 magas. De nagyobb kapacitásúba több anyag kell, ezért kicsivel magasabb, mint ahogy a Varta 77Ah-sa is már 190-es.

És bizony a 175 mm magas az opelba való :icon1: Persze a bosch mindent ver :D

Eddig pont azt próbáltam írni, hogy ugyan az a kettő! Csak épp az nem teljesen mindegy hogy Black, Blue, Silver, S3, S4, S5.

A 190-essel mi a baj, mért nem való Opelba? Nálam köszöni szépen egész jól érzi magát már majdnem egy éve a 190-es... :)

Megosztás:

Persze, mert ez 70-es! A Boschnak is a 74Ah-sa még 175 magas. De nagyobb kapacitásúba több anyag kell, ezért kicsivel magasabb, mint ahogy a Varta 77Ah-sa is már 190-es.

Eddig pont azt próbáltam írni, hogy ugyan az a kettő! Csak épp az nem teljesen mindegy hogy Black, Blue, Silver, S3, S4, S5.

A 190-essel mi a baj, mért nem való Opelba? Nálam köszöni szépen egész jól érzi magát már majdnem egy éve a 190-es... :)

Szia!

Teljesen jó! Bár Te, aki egy gyári porvédő kupak után kutatsz, megelégszel egy nem gyári alkatrésszel, ami klasszisokkal lényegesebb :D Szerény véleményem szerint ha bosch, varta, banner akksit veszel, nagyon mellé nyúlni nem tudsz, maksz egy gyári hibással. Ha annyit kibír mint az előző, akkor már nem én fogom cserélni :icon1: Én vartához jutottam hozzá jó áron, ezért azt vettem, de a bosch sem lett volna drágább sokkal. Akkor a generátor javítás, akku, cső, fagyálló, 45 be fájt. Szóval lehetett volna bosch is de varta lett :D A lényeg a lényeg! Ha sz@r a töltés akkor tehetsz bele akármekkora, akármilyen akksit, szélsőséges körülmények közt nem éri meg a garancia végét sem. Én sokat megyek rövid távokon, ezért néha felteszem töltőre egy-egy éjszakára, és a vizet is ellenőrzöm, ha kell pótlom.

Üdv! :hiya:

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.