Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektronikák, elektromos kérdések

uhuhu

Recommended Posts

A Tech2 biztosan, az Opcom talán tudja állítani a mért fogyasztást. Két adatra van hozzá szükség (lehetőleg több mérésből származtatva): a kijelzett elfogyasztott üzemanyag és a ténylegesen tankolt mennyiség. Emlékeim szerint az Opcom-ban százalékosan kell megadni az arányukat, a Tech2 kéri a két mennyiséget, de végső soron ugyanaz.

Van pár okosság, amit az Opcom-mal lehet programozni, átállítani, de kis idő múlva már jószerivel csak a hibakód olvasásra használja az ember. Arra fokozottan kell figyelni, hogy csak olyan módosítást szabad végezni, amiről tudjuk is, hogy mit csinál, de legalábbis visszaállítható az eredeti állapot. Ahogy előttem is leírták, vannak funkciók amit több vezérlőben is aktiválni kell. A nappali világítás verzióihoz valahol itt a fórumon mellékeltem egy leírást, amit én is három helyről ollóztam össze, de most teljes a leírás.

A kerék oldalfal magassága egész számok aránya, emiatt ritkán fordul elő, hogy két váltóméret pontosan egyezzen, "hivatalosan" 2,5 mm átmérő különbségig váltóméret két különböző méretű kerék. Pl.: 205/55R16: 631,9 mm, 225/45R17: 634,3 mm.

Megosztás:

Szia. Van egy egész korrekt kerékméret kalkulátorom. A régi beállított(185/65/15) és a valóban használt 215/45/17 kerék között azért van különbség. Pl. 1km alatt ~3 fordulattal kevesebb a nagyobb gumival. tehát a valós 100km/h helyett többel mész valamennyivel. Szerintem változni fog a helyes beállításokkal, és nem kell hozzáadnod +1 litert. Az én autómon általában 1-2 dl a beletankolt és a BC által számított különbsége, de van amikor teljesen azonos. (Nekem a helyes kerékátmérő van beállítva)

Megosztás:

A Tech2 biztosan, az Opcom talán tudja állítani a mért fogyasztást. Két adatra van hozzá szükség (lehetőleg több mérésből származtatva): a kijelzett elfogyasztott üzemanyag és a ténylegesen tankolt mennyiség. Emlékeim szerint az Opcom-ban százalékosan kell megadni az arányukat, a Tech2 kéri a két mennyiséget, de végső soron ugyanaz.

Szia. Nekem is van OP-COM-om. Legyél kedves írd meg ezt a lehetőséget hol, melyik vezérlőnél lehet állítani/programozni, mert én nem találok ilyet. Max amit találtam, hogy a kerékátmérőt lehet változtatni. Más, amivel a fogyasztást lehet "buherálni", olyat nem.

Megosztás:

Pl. 1km alatt ~3 fordulattal kevesebb a nagyobb gumival. Szerintem változni fog a helyes beállításokkal, és nem kell hozzáadnod +1 litert.

Szia.

Igen, de az a 3 fordulat nem jelentős. 1 fordulat alatt olyan 195 cm körüli távolságot tesz meg. De hogy egyszerű legyen számolni, vegyük 2 m-nek.

1 km-en tehát 6 m.

100 km-en 600 m.

600 méteren csak nem fogyaszt el plusz 1 liter gázolajat! Vagy rosszul számolok?

Megosztás:

Szia.

Igen, de az a 3 fordulat nem jelentős. 1 fordulat alatt olyan 195 cm körüli távolságot tesz meg. De hogy egyszerű legyen számolni, vegyük 2 m-nek.

1 km-en tehát 6 m.

100 km-en 600 m.

600 méteren csak nem fogyaszt el plusz 1 liter gázolajat! Vagy rosszul számolok?

Rosszul. Az 1km az 1km. Ezen a távon a nagyobb átmérő miatt kevesebbet forog a kerék. A régi beállítással a BC 512,17 fordulatot számol, a valós 509 helyett. Ebből adódik, hogy a valós 100Km/h helyett többel mész.

Nem olyan számottevő a különbség, de lehet, hogy ez eredményezi a különbséget a számolt és a BC adatok között.

De konkrétan nem tudom, még mi alapján számol a BC, sokat figyelem a "Test Mode" fogyasztási oldalát is, de nem jövök rá, hogy mi alapján számol pontosan. Sose jön össze a BC1 adatai a "Test Mode" értékeivel. De tankolásnál mindig stimmel az átlagfogyi.

:)

Megosztás:

Rosszul. Az 1km az 1km. Ezen a távon a nagyobb átmérő miatt kevesebbet forog a kerék. A régi beállítással a BC 512,17 fordulatot számol, a valós 509 helyett. Ebből adódik, hogy a valós 100Km/h helyett többel mész.

Nem olyan számottevő a különbség, de lehet, hogy ez eredményezi a különbséget a számolt és a BC adatok között.

De konkrétan nem tudom, még mi alapján számol a BC, sokat figyelem a "Test Mode" fogyasztási oldalát is, de nem jövök rá, hogy mi alapján számol pontosan. Sose jön össze a BC1 adatai a "Test Mode" értékeivel. De tankolásnál mindig stimmel az átlagfogyi.

:)

Nem tudom. Nekem a 2% különbség akkor is 2%, ha fordulatban, vagy távolságban, vagy sebességben, talán még ha fogyasztásban is mérjük...

Ha már a "Test Mode" szóba került, az mi alapján méri a sebességet? GPS alapján? Vagy nem is, mert nincs mindegyik Astrában GPS. Akkor mi alapján?

Mert eddig ha óra szerint 130-cal mentem, a "Test Mode" 125-öt írt ki.

Megosztás:

Ha már a "Test Mode" szóba került, az mi alapján méri a sebességet? GPS alapján? Vagy nem is, mert nincs mindegyik Astrában GPS. Akkor mi alapján? Mert eddig ha óra szerint 130-cal mentem, a "Test Mode" 125-öt írt ki.

Az oranak mindig tobbet kell mutatnia tenyleges sebessegnel, es az analog kijelzes miatt eleve nem olyan pontos. A test mode digitalis kijelzese elvileg pontos, mar amennyiben a kerekatmero annyi, amennyi be van allitva. De mar csak a gumi kopasa miatt is lehet 1 centi elteres az atmeroben, szoval ez itt nem pontossagi verseny :)

Megosztás:

Akkor az lesz a tuti, ha lemérem a kerék átmérőjét pontosan kopással együtt és pont annyit viszek be. (Ha jól tudom, a bal elsőről veszi a sebességjelet, úgyhogy azt mérem le.)

Egyébként az a tapasztalatom ilyen utcai nagy digitális kijelzős sebességmérők mérései alapján, hogy az eddigi beállítással kb 1-2 km/h-val kevesebbet mutatnak, mint nekem az óra.

Amúgy akiknek eltérő méretű a téli/nyári kerékszett (gondolom ezzel vagyunk így egy páran), és ha ez tényleg ilyen jelentős eltérést okozna, ők évente kétszer állítgatják?

Csak mellékesen az jutott még eszembe, hogy ha az analóg kijelzés ennyivel pontatlanabb, az autógyártók mért nem csinálnak digitális kijelzésű műszeregységet? Ma már szinte minden digitális kijelzős, meg érintőképernyős. Akkor a műszerfalakat mért nem ilyenre csinálják? Mért ragaszkodnak a konzervatív analóg kijelzéshez?

Megosztás:

Csak mellékesen az jutott még eszembe, hogy ha az analóg kijelzés ennyivel pontatlanabb, az autógyártók mért nem csinálnak digitális kijelzésű műszeregységet? Ma már szinte minden digitális kijelzős, meg érintőképernyős. Akkor a műszerfalakat mért nem ilyenre csinálják? Mért ragaszkodnak a konzervatív analóg kijelzéshez?

A Citroennek pl. vannak ilyen modelljei, de en az analogot jobban szeretem... A felfele csalas pedig direkt van, hogy biztosan a korlatozasok alatt maradj, ha a muszer szerint szabalyos vagy.

Megosztás:

Akkor az lesz a tuti, ha lemérem a kerék átmérőjét pontosan kopással együtt és pont annyit viszek be. (Ha jól tudom, a bal elsőről veszi a sebességjelet, úgyhogy azt mérem le.)

Egyébként az a tapasztalatom ilyen utcai nagy digitális kijelzős sebességmérők mérései alapján, hogy az eddigi beállítással kb 1-2 km/h-val kevesebbet mutatnak, mint nekem az óra.

Amúgy akiknek eltérő méretű a téli/nyári kerékszett (gondolom ezzel vagyunk így egy páran), és ha ez tényleg ilyen jelentős eltérést okozna, ők évente kétszer állítgatják?

Szia. Megnéztem a kerékátmérő beállítást. A 185/65/15 és a 215/45/17 kerék méret pont egy csoportban vannak (csoport1, így van nálam az OP-COM-ban).

Tehát a kerékátmérő jó (194cm) ettől kezdve más miatt lehet a fogyasztás különbség. :blink:

• Like 1
Megosztás:

A tesztmód az ABS jelei alapján számítja a sebességet, kerekenként, átlagolva. Egyébként a navi is innen kapja a sebességjelet, ha nincs gps vétel (pl.: alagút). A műszeregységben a sebességmérő annyit mutat amennyire programozták a tervezők (nem Tech2-vel állítható paraméter), ez pedig általában +5% a ténylegeshez képest, mivel ez is egy elektronikus műszer. Én a mutatót elforgattam kb. 2-3 km/ó-val lefelé, így 50-ig picit kevesebbet mutat, afelett pedig kevesebbet csal felfelé (bár sok jelentőssége ennek nincs).

Teszt módban a NAVI gombot megnyomva lehet megnézni a GPS által mért sebességet.

• Like 1
Megosztás:

A tesztmód az ABS jelei alapján számítja a sebességet, kerekenként, átlagolva. Egyébként a navi is innen kapja a sebességjelet, ha nincs gps vétel (pl.: alagút). A műszeregységben a sebességmérő annyit mutat amennyire programozták a tervezők (nem Tech2-vel állítható paraméter), ez pedig általában +5% a ténylegeshez képest, mivel ez is egy elektronikus műszer. Én a mutatót elforgattam kb. 2-3 km/ó-val lefelé, így 50-ig picit kevesebbet mutat, afelett pedig kevesebbet csal felfelé (bár sok jelentőssége ennek nincs).

Teszt módban a NAVI gombot megnyomva lehet megnézni a GPS által mért sebességet.

Üdv!

Nem vitatkoznék, de itt egy idézet a topic elejéről. Akit érdekel a vas elektronikája, az első oldalon sok információt talál. Csak a kapcsolódó lényegi információt másolom ide.

"A gépkocsi sebessége az ABS kerékfordulatszám-érzékelők segítségével kerül regisztrálásra. Az ABS-vezérlőkészülék beolvassa az egyes kerekek fordulatszámát, és elküldi az adatokat a HS buszra. A gépkocsi sebességének kiszámítása a bal első kerékfordulatszám-érzékelő által közölt érték alapján történik. Az ECM ehhez kiértékeli az ABS-től érkező busz-információt, és kiszámítja a gépkocsi sebességét. Ezt az értéket az ECM a HS buszra küldi, ahonnan a CIM által lefordítva jut tovább az LS buszon keresztül, és itt értékeli ki az adatot az IPC a gépkocsi sebességének kijelzéséhez.

A megtett útszakasszal kapcsolatos információ is az ABS kerékfordulatszám-érzékelők segítségével kerül regisztrálásra, de itt a bal hátsó kerék jele szolgál alapul. Ezt az értéket is először az ECM számítja ki, azután a HS CAN útján továbbküldi, és a CIM lefordítja az LS CAN-ra. Ezt az értéket használja az OPC a kilométerállás kijelzésére.

Mivel a kerékfordulatszám gépkocsi sebességére, illetve útszakaszra átszámítására az ECM-ben kerül sor, a pontos kijelzéshez az abroncs kerületét is be kell programozni."

Üdv!

• Like 1
Megosztás:

Sziasztok!

Frankie64, köszi, akkor lehet itt olvastam és innen rémlett nekem ez a bal első kerék. De végül is nincs nagy jelentősége, hiszen a négy kerék azonos méretű, minimális eltérés csak eltérő kopás esetén lehet, de az sem számottevő.

koco, az utolsó mondatod nagyon hasznos. Arra gondoltam hogy a telefonomban lévő gps-szel mért sebességgel hasonlítom össze az autó által kijelzettel, de ha az autó gps-ével is meg lehet ezt tenni az még praktikusabb.

Maybal, akkor lehet hogy rosszul emlékeztem, ami a beállított méretet illeti, de tuti nem az a csoport volt, ahol a 215/45-ös van. Az azért feltűnt volna! (Talán az a csoport volt, amihez a 191 cm tartozik, de ha előttem lesz a gép, majd megnézem.)

Ha azt állítom be, nekem is 194-et ír kerék kerületre. Amivel csak az a baj, hogy ha lemérem, nekem 196 cm a konkrét kerület. (Goodyear Eagle F1 215/45 R17, 6-7 mm-es profilmélységgel, 2,4 barra fújva.)

Minden esetre ahogy privátban is írtam, beállítottam az ehhez legközelebbi számot, 197-et. Ma reggel mentem 230 km-t. Az átállítás szinte semmilyen hatással nem volt a BC által mért fogyasztásra. Egyedül azt veszem észre, hogy egy adott fordulatszámhoz most egy picit nagyobb sebesség tartozik az óra szerint.

Szombaton, régi beállítással Budapest-Pécs M6: 4,8 l/100km,

ma reggel ugyan azon az útvonalon, Pécs-Budapest M6: 4,7 l/100km, BC szerint.

Miközben a tényleges, tankolás alapján, sok erez kilométer átlagából 6,2-6,5 körül van.

Megosztás:

Minden esetre ahogy privátban is írtam, beállítottam az ehhez legközelebbi számot, 197-et. Ma reggel mentem 230 km-t. Az átállítás szinte semmilyen hatással nem volt a BC által mért fogyasztásra. Egyedül azt veszem észre, hogy egy adott fordulatszámhoz most egy picit nagyobb sebesség tartozik az óra szerint.

Szombaton, régi beállítással Budapest-Pécs M6: 4,8 l/100km,

ma reggel ugyan azon az útvonalon, Pécs-Budapest M6: 4,7 l/100km, BC szerint.

Miközben a tényleges, tankolás alapján, sok erez kilométer átlagából 6,2-6,5 körül van.

Ekkora elteres nem a kerek meret beallitasbol adodik, az biztos... A fogyasztas kijelzest kell kalibralni, erre van lehetoseg az opcommal. Ha nem talalod, akkor esetleg regebbi sw verzio kell (nem tudom, ujabban mivel aruljak, de valtoznak a dolgok a verziok kozott is). Vigyazni kell egyebkent, mert keringenek olyan sw valtozatok is, amelyek a fw-t torlik.

• Like 1
Megosztás:

Ekkora elteres nem a kerek meret beallitasbol adodik, az biztos... A fogyasztas kijelzest kell kalibralni, erre van lehetoseg az opcommal. Ha nem talalod, akkor esetleg regebbi sw verzio kell (nem tudom, ujabban mivel aruljak, de valtoznak a dolgok a verziok kozott is). Vigyazni kell egyebkent, mert keringenek olyan sw valtozatok is, amelyek a fw-t torlik.

Pontosan hol?

Keresgéltem, de nem nagyon láttam ilyen opciót.

fw: 1.39 (...ha jól emlékszem)

sw: amikor elindítom ezt írja ki: "OPCOM China-clone 08/2010"

Megosztás:

Pontosan hol?

Keresgéltem, de nem nagyon láttam ilyen opciót.

fw: 1.39 (...ha jól emlékszem)

sw: amikor elindítom ezt írja ki: "OPCOM China-clone 08/2010"

Ki emlekszik mar arra :)

Nem kizart amugy, hogy egy korabbi verzioban volt, mert anno valami 2008-assal kezdtem. Ha nem irja meg addig valaki, akkor majd megprobalom kibogaraszni, csak ugye szerencsetlen programban nem lehet nezelodni, csak ha rajta van a ketyere is a gepen...

Megosztás:

Ki emlekszik mar arra :)

Nem kizart amugy, hogy egy korabbi verzioban volt, mert anno valami 2008-assal kezdtem. Ha nem irja meg addig valaki, akkor majd megprobalom kibogaraszni, csak ugye szerencsetlen programban nem lehet nezelodni, csak ha rajta van a ketyere is a gepen...

Ha találtok ilyen opciót, akkor az engem is érdekelne. Nekem kb 1 literrel mér kevesebbet a ténylegesnél.

Megosztás:

Sziasztok!

Találkozott már valaki olyannal, hogy a CD30 mp3-as CD lejátszása alkalmával meghülyül:

A lejátszón ha megnyomom a következő számot akkor hátrafelé vált. A vissza gombra egyáltalán nem reagál.

Ha átváltom rádióra, akkor a vissza gomb hatására egy konkrét állomás jön be és ennyi.

Viszont a kormányról minden rendesen vezérelhető.

De ha kiveszem a CD-t és ki-be kapcsolom, akkor minden ok.

Ha leveszem az aksit akkor a megtett km és fogyasztás lenullázódik. Vissza lehet ezt állítani ?

Megosztás:

Sziasztok!

Találkozott már valaki olyannal, hogy a CD30 mp3-as CD lejátszása alkalmával meghülyül:

A lejátszón ha megnyomom a következő számot akkor hátrafelé vált. A vissza gombra egyáltalán nem reagál.

Ha átváltom rádióra, akkor a vissza gomb hatására egy konkrét állomás jön be és ennyi.

Ha leveszem az aksit akkor a megtett km és fogyasztás lenullázódik. Vissza lehet ezt állítani ?

Helló!

Nekem DVD90 van benne, de néha az is meghülyül. Sokáig olvassa be a CD-t, vagy kírja, hogy Invalid, de van, hogy néha ezt zenelejátszás közben csinálja, vagy nem az megy, amit kiír. Lehet, hogy az írott CD-vel van gond.

Ha már lenullázódott, akkor nem igazán tudsz vele mit kezdeni, elveszett az adat. Bár nekem az tűnt fel, hogy rövid ideig történő áramtalanítás esetén nem nullázódik.

• Like 1
Megosztás:

Sziasztok!

Vedd ki a rádiót és húzd le a csatit a hátáról.

Akkor nem nullázódik a komjúter és a rádióról is "leveszed az akksit".

• Like 1
Megosztás:

Segítség, paranormális jelenség az autóban!

Valaki adjon erre magyarázatot, ha tud:

Tegnap folytattam az autó utastér világításának ledesítési projektjét. Most a hátsó utastér lámpában cseréltem volna az izzókat ledesre. Vettem két canbusos, egyenként 13db 5050-es smd-ledet tartalmazó fényforrást w5w foglalattal. Ahogy beraktam volna, elment az első és a kesztyűtartó világítás is. Na mondom faxa, valamivel véletlenül összeérinthettem az érintkezőket és kiment a biztosíték.

Előkapom az autó kézikönyvecskéjét, megkeresem melyik az utastér világítás biztosítéka. A csomagtartóban a 37-es hely (ha jól emlékszem tagnapról), 5A-es biztosíték.

Kinyitom, megkeresem. Erre látom, hogy nekem ott nincs semmi. Az a hely üres, nincs benne biztosíték. Ne mondom, nézzük csak ezt még egyszer a könyvben! Van ennek máshol is biztosítéka? Esetleg a motortérben? De nincs!

Hát kínomban nem tudtam mit csinálni vele, gondoltam próbaként berakok oda egy 5A-est megnézni mit csinál. De 90%-ra vettem, hogy nem lesz semmi, ha eddig volt világítás de a 37-es helyen nincs semmi.

Bedugtam a biztosítékot, és egyből lőn világítás!

Ez számomra megmagyarázhatatlan hogy mi történt. Hová lett a másik? A helyén semmi nem volt. Hova lett?!

Megosztás:

Segítség, paranormális jelenség az autóban!

Valaki adjon erre magyarázatot, ha tud:

Tegnap folytattam az autó utastér világításának ledesítési projektjét. Most a hátsó utastér lámpában cseréltem volna az izzókat ledesre. Vettem két canbusos, egyenként 13db 5050-es smd-ledet tartalmazó fényforrást w5w foglalattal. Ahogy beraktam volna, elment az első és a kesztyűtartó világítás is. Na mondom faxa, valamivel véletlenül összeérinthettem az érintkezőket és kiment a biztosíték.

Előkapom az autó kézikönyvecskéjét, megkeresem melyik az utastér világítás biztosítéka. A csomagtartóban a 37-es hely (ha jól emlékszem tagnapról), 5A-es biztosíték.

Kinyitom, megkeresem. Erre látom, hogy nekem ott nincs semmi. Az a hely üres, nincs benne biztosíték. Ne mondom, nézzük csak ezt még egyszer a könyvben! Van ennek máshol is biztosítéka? Esetleg a motortérben? De nincs!

Hát kínomban nem tudtam mit csinálni vele, gondoltam próbaként berakok oda egy 5A-est megnézni mit csinál. De 90%-ra vettem, hogy nem lesz semmi, ha eddig volt világítás de a 37-es helyen nincs semmi.

Bedugtam a biztosítékot, és egyből lőn világítás!

Ez számomra megmagyarázhatatlan hogy mi történt. Hová lett a másik? A helyén semmi nem volt. Hova lett?!

Szia!

Motortér 13-as biztosíték (utastér világítás néven).

Nekem ez ment ki, ki is cseréltem, és újra működik.

A 37-es helyre nem találtam semmit és még olyat sem, hogy a hátsó bizt. táblában lenne valami a belső világításra vonatkozóan. Három kezelésiben néztem, de lehet elnéztem. :-)

Amiért működhet az azért lehet, mert "bizonyos áramköröket több biztosíték is véd.

Előfordulhat, hogy némelyik behelyezett biztosítéknak nincs szerepe."

Nézd meg a motortéri 13-as biztit is!

Megosztás:

Szia!

Motortér 13-as biztosíték (utastér világítás néven).

Nekem ez ment ki, ki is cseréltem, és újra működik.

A 37-es helyre nem találtam semmit és még olyat sem, hogy a hátsó bizt. táblában lenne valami a belső világításra vonatkozóan. Három kezelésiben néztem, de lehet elnéztem. :-)

Amiért működhet az azért lehet, mert "bizonyos áramköröket több biztosíték is véd.

Előfordulhat, hogy némelyik behelyezett biztosítéknak nincs szerepe."

Nézd meg a motortéri 13-as biztit is!

Oké, köszi. Akkor ezért lehet...

Bár nekem a kezelési meg csak ezt írta.

Megnéztem a legfrissebb kezelési útmutatót ami a neten van. Teljesen más ez a része, mint ami nekem van gyárilag az autóhoz.

Mindenesetre azt a 13-ast megnézem...

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.