Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Recommended Posts

Elküldve

Találtam egy fotót a motortérről még szervíz előttről, ugyanúgy le volt csúszva a gumicső a légszűrőházról. Senki nem vette észre, még én sem.

Viszont légtömegmérő csere előtt még világított a motor check controll lámpa, utána már nem.

Ha a légszűrőháznál szívott falsot, az nem is befolyásolta az alapjáratot? Úgy tudtam, hogy fontos a légtömegmérő előtti szakasz tömítettsége is.

A falslevegő szívás alapvetően a mérési pont után (itt a légtömegmérő) tud gondot okozni.

Persze a gázlengések miatt nem ártt ha az előtte levő rész is rendben van, de akkoriban azért még nem volt ez olyan precízen kitalálva, meg lámpázni attól biztos nem fog.

• 2 weeks later...
Elküldve (edited)

megemelkedett az alapjáratom, üzemmeleg motornál fix 1300 körül pörög...

volt tulaj szerint lecsúszott a csatlakozó az alapjáratiról, megnézték, nincs lecsúszva...
mi okozhatja még a jelenséget?
alapjárati motor új, de ha az lenne koszos, akkor ingadozna...

vákuumcsövek?
hidegen még 850-n van, meg mintha nem menne minden henger csak 3 (akadozik), ahogy melegszik felmegy 1300-ra és újra egyenletesen jár...

menetközben minden tartományban tökéletesen húz, nem fogyaszt (ma lenyomtam egy Civicet :D, miután 2-szer elhúzott mellettem 6000-es fordulaton rájöttem mit szeretne, ...ÉGNI :D , megtettem Neki, gondoltam, lássuk azt a 8 mp-et 100 km/h-ra, tényleg annyi, ....imádom )...

Módosítva : adama
Elküldve

Valahol fals levegőt szív. Nézd meg nem repedt-e valamelyik gumicső. Esetleg nem zár vissza rendesen a pillangószelep, de akkor nem 1300-ra állna állandóan vissza, hanem összevissza.

Elküldve (edited)

megoldódott az 1300-as alapjárat, tényleg szét volt picit csúszva az alapjárati motor csatlakozója (egy nagyon rázós útszakasz után kezdődött), a szervizben messziről zseblámpával nem vették észre és a szerelő nem nyomta rá, gondolom nehogy piszkos legyen a keze :omg:

igaz csak annyit ígértek, hogy megnézik, azt nem, hogy meg is csinálják... :D betartották az ígéretet...

néha halványan világít a töltésellenőrző lámpa menetközben, de az A oszlop műszere megfelelő feszültséget mutat és az akksin sem veszem észre, hogy hervadna :D

aztán egy erősebb zökkenőnél elalszik, megnézetem a generátort, kontakthiba lesz ez is...

Módosítva : adama
Elküldve

Ó, azok a magasan kvalifikált márkaszerviz alkalmazottak! Visszasírnák még ők az egyszerűen szerelhető autókat... márpedig a Calibra (főleg az NE és az XE) a maiakhoz képest botegyszerű... csak ugye ez még nem olyan hogy "rádugom a komputert oszt' megmondja mi a baja" (találkoztam már ilyen szerelővel is), hanem itt picit még gondolkodni is kell.

Elküldve

Ó, azok a magasan kvalifikált márkaszerviz alkalmazottak! Visszasírnák még ők az egyszerűen szerelhető autókat... márpedig a Calibra (főleg az NE és az XE) a maiakhoz képest botegyszerű... csak ugye ez még nem olyan hogy "rádugom a komputert oszt' megmondja mi a baja" (találkoztam már ilyen szerelővel is), hanem itt picit még gondolkodni is kell.

Pont ezt akartam írni, hogy a calibrához "nem kell érteni" az egy hót egyszerű autó, mondhatni faék.

Mint szerelő mondhatom, hogy vissza is sírjuk a régi technikát. Az új "rádugom oszt megmondja mi a baja" technika meg úgy el tudja vinni az embert a susnyásba hogy csak pislogunk. Nem szeretem őket.

Elküldve

Igen, én is találkoztam már olyan szerelővel aki annyira megszokta az újfajta technikát, hogy gyakorlatilag a computertől (hibakódolvasótól) vár mindent, és ha nincs hibakód, akkor csak a fejvakarás meg a találgatás megy...

Elküldve

Sajnos az uj autoknál compjuter nélkül semmire nem megy az ember a diagnosztikában. Mostmár lassan az ablaktörlö lapátnak is elektronikája van. Igy a diagnosztika kényelmesebbé vált, viszont lebutit.

Ês a szomoru az egészben hogy egyáltalán nem lettek megbizhatóbbak az autòk :-(

Elküldve

Sajnos az uj autoknál compjuter nélkül semmire nem megy az ember a diagnosztikában. Mostmár lassan az ablaktörlö lapátnak is elektronikája van. Igy a diagnosztika kényelmesebbé vált, viszont lebutit.

Ês a szomoru az egészben hogy egyáltalán nem lettek megbizhatóbbak az autòk :-(

A compi 90%ban egy dologhoz kell, kiütni a hibakódot.

• 1 month later...
Elküldve

Sziasztok! Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Van egy c20let motorral megáldott Astrám, mostanában 14 litereket zabál úgy hogy a gázpedált kb csak nézem. Lambdát, hőfokjeladót cseréltem már. Esetleg valakinek valami ötlet? Köszi :)

Elküldve

Sziasztok! Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Van egy c20let motorral megáldott Astrám, mostanában 14 litereket zabál úgy hogy a gázpedált kb csak nézem. Lambdát, hőfokjeladót cseréltem már. Esetleg valakinek valami ötlet? Köszi :)

Hali.

Ki kéne mèrni a hő gomba vezetèke nem e szakadt, ill a LET mèri a beszivott lev. hömèrsèkletèt is, lehet ott a gond.

Lehet a benzin nyomàs szabàlyzo is kiakadva, vâkum vezèrli, érdemes ellenőrizni.

Elküldve

Hali.

Ki kéne mèrni a hő gomba vezetèke nem e szakadt, ill a LET mèri a beszivott lev. hömèrsèkletèt is, lehet ott a gond.

Lehet a benzin nyomàs szabàlyzo is kiakadva, vâkum vezèrli, érdemes ellenőrizni.

Köszi! :) Megnézegetem ezeket, írok majd hogy mire jutottam!

Elküldve

Sziasztok!

Tegnap el szerettem volna indítani C20XE motoros Calibramat, de a központi zár nyitásakor az nem működött, az indítókulcs elfordításakor még a lámpák sem világítottak a műszerfalon, nem , hogy a motort el tudtam volna indítani. Első ötletként letisztogattam az akksi saruit és a csatlakozóikat, de nem változott semmi. Az akkut kivettem, ki lett mérve, teljesen jónak bizonyult. Mikor kb. 2 óra múlva visszaszereltem az autóba és megpróbáltam elindítani, rendben elindult. Délután több utat megtettem vele, többszöri gond nélküli motor indítással.

Ma reggel megint nem nyitott a központi zár, nem világítanak a lámpák, nem indítható a motor. Semmi sem működik ami elektromos, még az elakadás jelző sem. Biztosítékokat az utastérben ellenőriztem, rendben vannak, a motortérben lévő 1 db 30-as szintén.

Esetleg van ötlete valakinek, hogy mi okzhatja, vagy fordult már elő ilyesmi valakivel?

Bocs, ha hülye a kérdés, de nem boldogulok vele!

Elküldve

Sziasztok!

Tegnap el szerettem volna indítani C20XE motoros Calibramat, de a központi zár nyitásakor az nem működött, az indítókulcs elfordításakor még a lámpák sem világítottak a műszerfalon, nem , hogy a motort el tudtam volna indítani. Első ötletként letisztogattam az akksi saruit és a csatlakozóikat, de nem változott semmi. Az akkut kivettem, ki lett mérve, teljesen jónak bizonyult. Mikor kb. 2 óra múlva visszaszereltem az autóba és megpróbáltam elindítani, rendben elindult. Délután több utat megtettem vele, többszöri gond nélküli motor indítással.

Ma reggel megint nem nyitott a központi zár, nem világítanak a lámpák, nem indítható a motor. Semmi sem működik ami elektromos, még az elakadás jelző sem. Biztosítékokat az utastérben ellenőriztem, rendben vannak, a motortérben lévő 1 db 30-as szintén.

Esetleg van ötlete valakinek, hogy mi okzhatja, vagy fordult már elő ilyesmi valakivel?

Bocs, ha hülye a kérdés, de nem boldogulok vele!

Testkábel. Motor és kaszni között, kaszni és akksi között. Levenni, elpucolni a kontaktokat, szakadt testkábelt cserélni.

• 1 month later...
Elküldve

Üdv!

Kérdésem a következő: B Vectra kormány felmegy extra hozzáadott munkaóra ("szopás") nélkül a gyári Calibra (Vectra A, Kadett E, Astra F) helyére?

Köszönöm szépen előre is, ha valaki tudja a választ. :)

Elküldve

Az még igen, de kell hozzá a kábel átvezető. (mert a b veci már mind légzsákos)

Köszönöm szépen a gyors választ!

(Egyébként most látom, hogy nem ebbe a topikba szántam ezt a hozzászólást, de most már gondolom mindegy...)

A kérdésem még annyi, hogy ez elektronikai vagy mechanikai szükséglet a Vectra B kormány felrakásához? Nem szándékozom a 92-es Calibrát légzsákosítani, a lényeg csak az lenne, hogy a kormány a helyén legyen és használható. :) Néztem képeket különféle 90-es évekbeli sima és légzsákos Opel kormányokról, sima Vectra A/Calibra háromküllős, Cali négyküllős, Vectra GT, Astra F "batman", Astra F lufis... és a hátulja egyiknek sem úgy néz ki, mint a Vectra B kormányé. Ebből alacsony hozzáértésemmel feltételezem, hogy inkább mechanikai szükségletről van szó, hogy a kormány egyáltalán felmenjen a helyére. Ez a kábel átvezető egy köztes darab a kormányoszlop és a kormány között?

(Bocsáss meg a teljes hülyeségemért, a blogod alapján látom, hogy tőled nem idegen a külső/belső szétborítása és összerakása, én egy kisebb akcióra is hónapokig készülök. :) )

Elküldve (edited)

Köszönöm szépen a gyors választ!

(Egyébként most látom, hogy nem ebbe a topikba szántam ezt a hozzászólást, de most már gondolom mindegy...)

A kérdésem még annyi, hogy ez elektronikai vagy mechanikai szükséglet a Vectra B kormány felrakásához? Nem szándékozom a 92-es Calibrát légzsákosítani, a lényeg csak az lenne, hogy a kormány a helyén legyen és használható. :) Néztem képeket különféle 90-es évekbeli sima és légzsákos Opel kormányokról, sima Vectra A/Calibra háromküllős, Cali négyküllős, Vectra GT, Astra F "batman", Astra F lufis... és a hátulja egyiknek sem úgy néz ki, mint a Vectra B kormányé. Ebből alacsony hozzáértésemmel feltételezem, hogy inkább mechanikai szükségletről van szó, hogy a kormány egyáltalán felmenjen a helyére. Ez a kábel átvezető egy köztes darab a kormányoszlop és a kormány között?

(Bocsáss meg a teljes hülyeségemért, a blogod alapján látom, hogy tőled nem idegen a külső/belső szétborítása és összerakása, én egy kisebb akcióra is hónapokig készülök. :) )

Na most elgondolkodtatál. Elvileg a b veci lufiskormány ugyanaz mint az a vecié.

Az átvezető mindenképpen kell, mert a lufisnál abban megy a duda is.

Mod.: megnéztem ecatban, mégse egyezik

Módosítva : wookie
Elküldve

Na most elgondolkodtatál. Elvileg a b veci lufiskormány ugyanaz mint az a vecié.

Az átvezető mindenképpen kell, mert a lufisnál abban megy a duda is.

Mod.: megnéztem ecatban, mégse egyezik

Az A Vectra lufisnak elvileg az F Astra lufissal kell megegyeznie, emlékeim szerint. Későbbi Calibrákban is olyan van.

Akkor nem egyezik, tehát nem megy fel? :D

http://pics.coldline.hu/pics/218154-20110425-ZqX0DA.jpg - ez ugye a Vectra A, Calibra, Astra F, korai Corsa B, stb. lufis

http://www.castom.de/vectra/4.jpg - és ilyennek a felerőltetésén agyalok

Elküldve

Sziasztok nekem van egy Opel Calibrám 2.0 16v Automat váltos gépem X20XEV motorral,a problémám az hogy egy kábel a melegtöl összeolvadt és szerintetek lehetne hozzá kapni?képet küldök hozzá,csak annyit tudok róla mondani hogy a központi vezérlő egységbol megy a gyertyák mellé aki érti az tudja miröl van szó!Segítsetek! :icon11: és ég a szerviz lámpa

Elküldve

Sziasztok nekem van egy Opel Calibrám 2.0 16v Automat váltos gépem X20XEV motorral,a problémám az hogy egy kábel a melegtöl összeolvadt és szerintetek lehetne hozzá kapni?képet küldök hozzá,csak annyit tudok róla mondani hogy a központi vezérlő egységbol megy a gyertyák mellé aki érti az tudja miröl van szó!Segítsetek! :icon11: és ég a szerviz lámpa

Szia!

Az egy kábel elég tág fogalom :) Remélem az égés csak világítás volt :) Az is tág fogalom.

Egyébként ha csak egy "sima sodrott rézkábelről" van szó, akkor egy hozzáértő (!!!) autóvillamosságis korrektül megoldja neked.

A hibakódot meg vagy kivillogtatod magad, vagy kiolvassátok és kiderül feketén fehéren, hogy miért világít a MIL lámpa.

Jobban átgondolva, nem nagyon szoktak ezek a kábelek csak úgy megolvadni... Át kellene nézni a többi kábelt is prevenció gyanánt.

Elküldve

Szia!

Az egy kábel elég tág fogalom :) Remélem az égés csak világítás volt :) Az is tág fogalom.

Egyébként ha csak egy "sima sodrott rézkábelről" van szó, akkor egy hozzáértő (!!!) autóvillamosságis korrektül megoldja neked.

A hibakódot meg vagy kivillogtatod magad, vagy kiolvassátok és kiderül feketén fehéren, hogy miért világít a MIL lámpa.

Jobban átgondolva, nem nagyon szoktak ezek a kábelek csak úgy megolvadni... Át kellene nézni a többi kábelt is prevenció gyanánt.

Hivatalosan megnézettem és ők azt mondták hogy vezérlőtengely jeladó árnyékolt kábel,de hozattam is a gond az amit hoztak az meg felsőholdponti jeladó,ugyhogy most nemtom ki a hülye vagy a villamossági szerelő vagy az autósbolt!!!azért szeretnék képet felrakni de ez a szar nem enged!!!

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.